Spierspanning in het hoofd

Ik heb spierspanning in het hoofd ervaren tijdens onspanning in de yogales en lopen zonder bril. Sinds enige tijd volg ik yogalessen om mijn rugklachten te verminderen. Omdat de cursus in een kleine ruimte wordt gegeven durf ik mijn bril (ongeveer -7 / -8) tijdens de les af te zetten. Tijdens de ontspanning na de yogaoefeningen voel ik regelmatig de spieren rond mijn slaap in beweging komen. Ik voel het in mijn hoofd als ik stil lig met mijn handen naast me op de grond. Maar ik kan het ook voelen als ik mijn hand op het gebied leg. Ik voel dan de spieren op en neer bewegen. Die spieren zijn duidelijk bezig om ontspanning te zoeken. Ze zijn te veel aangespannen om die ontspanning in één keer tot zich te kunnen nemen. Pas na een paar minuten verdwijnen de spiertrekkingen en kan mijn hoofd rustig liggen.


 Die spanning in mijn slaap moet ik hebben opgebouwd door het meer dan 40 jaar dragen van een bril. Het lijkt alsof de spieren in mijn hoofd zich aanspannen om die bril op de juiste plek zo dicht mogelijk bij mijn ogen te houden.


Deze ervaring tijdens de yogales leidde er toe dat ik met die spanning in mijn ogen aan de slag wilde. Ik had thuis nog een foldertje liggen van VolZicht en zodoende kwam ik in een workshop 'Moeiteloos kijken' bij Karin terecht. Daar heb ik een heleboel inspiratie opgedaan waar ik beetje bij beetje wat mee wil gaan doen. Tijdens de workshop was het de bedoeling om alle oefeningen zonder bril of lenzen te doen.Ervaringen zonder bril

Naar aanleiding daarvan probeer ik nu elke dag zowel in huis als buiten enige tijd zonder bril door te brengen. Dat bevalt me prima. Het valt me mee wat ik zonder bril allemaal kan zien. Ik heb zelfs al twee keer zonder bril boodschappen gedaan bij Albert Heijn. Wel hoop ik steeds dat ik geen bekenden tegenkom. Gezichten herken ik niet en teksten op straat kan ik ook niet lezen.


Ik geniet bijzonder van het gevoel dat ik zonder bril letterlijk en figuurlijk rechtstreekser in contact sta met de wereld die nu ook niet ophoudt bij de randen van mijn bril. Alles lijkt groter en dichterbij. Ik heb anders dan met bril op het gevoel dat ik onderdeel uitmaak van de wereld in plaats van dat ik er buiten sta.


Tevens ervaar ik kleuren die ik zie veel intenser. Als ik me onderweg richt op het zien en ervaren van kleur komt er soms even een intens gevoel van geluk over me heen. Als ik loop en recht voor me uitkijk lijkt het soms alsof ik me in een roadmovie bevind. Links en rechts zie ik de wereld achteruit langs me heen trekken.Ervaringen in het donker

Als het donker is vind ik het lastiger om zonder bril buiten te lopen. De dagen zijn echter aan het lengen dus dit lijkt mij het beste jaargetijde om met mijn ogen aan de slag te gaan. Ik kan het iedereen aanraden. Ik hoop het vol te houden om een tijdje zelf aan de slag te gaan met mijn ogen. Tegen de tijd dat ik weer wat nieuwe inspiratie nodig heb wil ik dan wellicht de 'Beter zonder bril' cursus bij Karin gaan volgen.


Margot


Je kunt hieronder reageren op de ervaringen van Margot. Of wil je ook meedoen in deze rubriek en een uitgebreid verslag plaatsen op deze website, stuur je verhaal op naar info@volzicht.nl.

E-book

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden