Zwart is zwarter

turennaardebomenNatasja heeft drie keer een cursus bij mij gevolgd, iedere cursus bracht haar weer een laagje dieper bij haar ogen en zicht. In onderstaand artikel vertelt zij haar ervaringen met het zien zonder lenzen en hoe ze op haar speelse manier de oefeningen integreert.

Wit is witter

Zwart is zwarter, wit is witter, zwart is zwarter, wit is witter. Met mijn ogen tuur ik de toppen van de bomen aan de andere kant van de plas af. Of beter gezegd; ik spring met mijn ogen van top naar top, en neem mijn nek mee. Zo heb ik het ‘geleerd’ bij Volzicht, op de inmiddels 3 cursussen die ik bij Karin Hogenboom gevolgd heb. Ik heb zojuist een tijdje over het water zitten staren, me verbazend over de zachtheid in mijn zicht, de mooie beelden die ik zie van de watervogels op het water.

BBQ op 3 poten

Naast mij staat een bordje. Er staat op ‘BBQ’ met daaronder een plaatje van een bbq. Een zwarte schaal op 3 poten. Daar staat weer wat onder, maar dat kan ik niet lezen. Dat maakt me niet uit, ik ben inmiddels redelijk onthecht van het resultaat van mijn zicht en maak er een spel van om datgene wat zich in mijn blikveld aandient te ontvangen. Ik moet zeggen dat dat leuke verassingseffecten geeft. Nu dus een BBQ op 3 poten op een wit bord. En daaronder een woord wat ik niet kan lezen.

De oefeningen doen op mijn eigen manier

bbqHet intrigeert me. Ik besluit dit bord tot mijn nieuwe letterkaart te benoemen, want eerlijk gezegd hangt de letterkaart sinds de cursus al een tijdje op mijn deur en doe ik er niets mee. Ik merk dat ik de oefeningen zoals ik die geleerd heb een plek wil geven op mijn eigen manier. Leuk dus dat dit bord zich aandient. Ik zit vaker op dit bankje dus eens kijken of ik een verschil in mijn zicht ervaar.

Ik voel mijn visuele centrum

Zwart is zwarter, wit is witter. Ik heb mijn ogen dicht en voel mijn visuele centrum. De zwarte stip waar we mee gewerkt hebben in het weekend in de hof van Axen brengt me terug bij de herinneringen daar. Wat was het heerlijk om te lopen op blote voeten, Weston Price voedsel te eten, fijne nieuwe mensen te ontmoeten, een kamer voor mezelf te hebben en ondertussen de vrijheid te voelen om mijn eigen gang te gaan. Ik ervoer het als een heerlijk weekend voor mezelf. Sindsdien is de drive om zonder lenzen te zijn versterkt.

Verslaafd aan mijn lenzen

verslaafdaanmijnlenzenIk heb een eigen praktijk voor healing en besloot jaren geleden dat ik graag weer met eigen ogen wilde zien. Toen Karin op mijn pad kwam was het dus logisch dat ik bij haar een cursus ging volgen. Maar ik was aardig ‘verslaafd’ aan mijn lenzen. Ik had ze tenslotte al bijna 30 jaar dagelijks in. De eerste 2 cursussen van 3 dagen hielpen mij in te zien dat de wereld van de ogen een energie op zich is, die natuurlijk niet los staat van de rest van het lichaam. Maar door mijn ogen achter glazen te plaatsen isoleerde ik ze eigenlijk en maakte ze op zichzelf staand. Ik vergelijk het altijd met een beenblessure waardoor je op zeker moment een loopstok nodig hebt. Als je die de rest van je leven blijft gebruiken zal het been steeds minder zijn eigen functies gaan gebruiken en zal je steeds afhankelijker worden van de stok. Zo ook met lenzen. Door ze eindelijk uit te doen, werden mijn ogen weer aangesproken op hun eigen kracht. Hoe bijzonder eigenlijk dat ik zolang met mijn lenzen heb kunnen leven, als iemand die zo in natuurlijke kracht, zelf genezend vermogen etc. gelooft.


Ik ervaar het als een heel avontuur om mezelf te ervaren zonder lenzen, met mijn natuurlijke zicht.

Ik zie de bomen beter dan voorheen

Zwart is zwarter, wit is witter. Het is me te zwart-wit, voel ik tijdens de oefening. Ik haal er de beelden en de kleurrijkheid van het water waar ik zojuist heb zitten mediteren doorheen. Daarna open ik mijn ogen. Ik zie de bomen aan de andere kant van de plas veel beter dan voorheen. Ze tekenen zich scherp af tegen de lucht erachter.


Het bord langs het water blijft me intrigeren.


Vooruit. Nog 1 keertje dan. Ik doe mijn ogen dicht om ze na een tijdje weer open te doen.


BBQ toegestaan, staat er op het bord.


Van binnen maak ik een vreugdesprongetje. Ik kan de hele tekst op het bord lezen.

Onder ogen zien van onderliggende blokkades

zienmetjouwogenAls jij ook wilt leren zien zonder lenzen of bril dan raad ik je van harte de begeleiding bij Karin aan. Ik ervaar haar als een vakvrouw die een traject aanbiedt. 

E-book

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden