Mijn ogen zijn gewoon goed

Zonsondergang gezien door de ogen van PamPam woont in Curacao en heeft twee keer een privé sessie bij mij gevolgd van twee uur, toen ze voor een vakantie in Nederland was.

Zonder bril is het genieten

Graag wil ik je vertellen hoe het is voor mij om met mijn ogen bezig te zijn. Kort na het consult ervoer ik een diep bewustzijn dat mijn ogen gewoon “goed” zijn. En ik kreeg er zelfs een droom over: vage letters werden langzaam leesbaar.


Zonder bril is het genieten! Gek genoeg heb ik gedacht dat het slecht was om mijn bril af te zetten: als ik het wel eens probeerde kreeg ik hoofdpijn. Blijkbaar ben ik nu snel door die fase heengezoefd, en na een dag waarop ik mijn bril weinig op hoef, voelt het heel onnatuurlijk om hem weer op te zetten.

De kleuren zijn veel mooier


Ik zie weliswaar onscherp (de mate van onscherpte is afhankelijk van of ik m’n dag heb of niet) maar inderdaad zijn de kleuren veel mooier. Laatst wandelde ik aan eind van de middag met lage zon en de diepte van de kleuren compenseerde bijna de onscherpte in het beeld. Het was heerlijk! Heb me gerealiseerd hoe goed het is – ook voor mijn ogen – die wandelingetjes langs de zee, met lage begroeiing links en hogere begroeiing rechts: het beweegt constant aan beiden zijden van mijn hoofd, en het pad schuift onder mij weg …..Bij wandelingen in onze (lange) straat, is het bij het vooruit kijken alsof de tuinhekken aan de zijkant scherp te zien zijn.

Mijn ogen "springen"

Mijn ogen springenWaar ik ook in een wachtruimte beland, zit ik zoveel mogelijk zonder bril en laat mijn ogen “springen” van het ene herkenningspunt naar het andere; horizontaal langs de vloertegels, verticaal, diagonaal ... Het doet geheid zijn positieve werk! Ik heb nog moeite de discipline van met ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat oefenen: ik heb al twee programmaatjes voor die tijdstippen en voor een tweede voel ik zelfs al wat weerstand, dus de derde valt momenteel zeker in het water. Iets op verzinnen nog.

Palmeren is een ontdekking

Je tips tegen droge ogen zijn heel goed, en van droge ogen had ik heel veel last. Ik doe veel computerwerk, en ik volg meditatie met open ogen dus er was veel “gestaar”, maar makkelijk te verhelpen dus! Het palmeren was een ontdekking: onmiddellijk een enorme verbetering in zien op de letterkaart! Zoveel als mogelijk zet ik nu mijn bril af. Door het hete klimaat hier was het extra vervelend zo’n ding op mijn neus, en wat me ook heel erg irriteerde waren de flinke “dode hoeken” in mijn blikveld.

Loslaten is de sleutel

Het nadenken over ontspanning brengt ook van alles te weeg. Al tientallen jaren heb ik schouder en nek problemen, die nare hoofdpijn kunnen veroorzaken. Ik heb er nooit aan gedacht dat er een relatie met mijn ogen kon zijn. De oefening om van steeds dichterbij naar een structuur (boomschors) te kijken liet me ervaren hoe ogen “het opgeven, loslaten” als het teveel wordt. Door deze ervaring herinner ik mezelf er gemakkelijk aan dat niet inspannen maar loslaten de sleutel is.

Yoga

Mijn ogen zijn goedVorige week ben ik begonnen met yoga, het had direct de eerste dag een enorm effect op mijn schouders en nek, dus dat gaat zeker ook meewerken voor mijn ogen. Trouwens: je geeft heel veel van die hele praktische tips, en ik ben er zo een die ze beter toe weet te passen als ik het waarom begrijp.

Gaatjesbril

Gaatjesbril: ook zo’n fantastische ontdekking die mij sterkte in de overtuiging: mijn ogen zijn goed! Alleen heb ik m in mijn dagelijkse bezigheden nog niet zo goed een plek kunnen geven, jammer, moet ik iets aan doen.

In het donker kijken

Mijn ogen genieten zonder brilOefening in het donker kijken: grappig dat ik al heel lang gewend ben om in het donker juist niet te focusen maar net langs iets heen te kijken. Heb met “zicht” geen enkele moeite als ik zonder bril ‘s nachts in het donker door het huis loop. (kan ook heel goed mijn weg buiten in de natuur vinden als ik een blinddoek voor krijg, alsof ik voel waar struiken of bomen staan).

Dit zijn zo mijn ervaringen Karin, ik hoop dat je het leuk vind om er over te lezen.


Hartelijke groet van Pam

E-book

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden