Zorg goed voor jezelf met een oogmassageLymfe drainage massage is een zachte massage die de afvoer van afvalstoffen en lymfe verbetert, de aanmaak van nieuwe lymfevaatjes stimuleert, de organen beter doet werken en de celvernieuwing bevordert. Een goed werkend lymfesysteem is belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen en voor een sterk immuunsysteem.

Wat is lymfe precies?

Lymfe is een kleurloze vloeistof die vrijwel overal in het lichaam te vinden is. Vanuit de weefsels verzamelt het lymfe zich in de lymfebanen, dit zijn steeds groter wordende afvoerkanalen, die uiteindelijk uitmonden in het bloedvatenstelsel. Onder de oksels, in de lies en de nek bevinden zich concentraties van lymfeknopen, deze zijn heel belangrijk voor de afweerfuncties van het lichaam. Daarnaast voert het lymfesysteem het teveel aan vocht af en afvalstoffen uit het weefsel.

Grote belasting van het lymfestelsel

Het eten van te veel suiker, verkeerde plantaardige vetten, gebrek aan beweging, zorgen voor een ophoping van afvalstoffen. Waardoor het lymfestelsel  overbelast en vervuild raakt. Dit  kan zich onder andere uiten in chronische vermoeidheid, chronische infecties, hoofdpijn, migraine, hoge bloeddruk, opgezette en/of pijnlijke benen, huidproblemen en rheumatische aandoeningen en ik kan me goed voorstellen dat het ook het zicht negatief beïnvloedt.

Instructie lymfe drainage massage

http://youtu.be/oZBZTaZxrXQ

Lymfe drainage massage

Lymfe drainage massage bevordert de afvoer van ververvuilde lymfe waardoor er plaats komt voor schone lymfe en de celstofwisseling kan verbeteren. De masseur gaat met  de handen langs de lymfekanalen. Hierbij worden blokkades opgeheven en het lymfestelsel geactiveerd. De zachte, schuivende en pompende bewegingen versterken de stroming van de lymfe door het lichaam. Er wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel. Vooral het ritme van deze 'handgreep' is erg belangrijk. Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het 'overtollige' lichaamsvocht goed worden afgevoerd. De massage begint bij de lymfeklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfeklieren in de buikstreek, oksels, liezen en/of het gelaat.

Ervaring met de massage

ontgiften in een kleibadIk heb een aantal keren de lymfe drainage massage ondergaan en vind het een heerlijke massage. Hij werkt heel diep door, voelde me totaal ontspannen tijdens de behandeling en ging met een soezelig en uitgerust gevoel weer naar huis. Ik heb de massages gecombineerd met een kleibad, waarbij in het bad al heelveel gifstoffen via de huid uit je lichaam worden onttrokken. De massage daarna is een ideale combinatie, want een goedwerkend lymfestelsel is belangrijk om alle vrij gekomen afvalstoffen, die nog niet naar buiten waren gekomen via de huid, af te kunnen voeren. 
Artikelen in Lymfe drainage massage