mouches volantes knap vervelendMouches volantes zijn knap vervelend. De zwarte sliertjes, puntjes of vlekjes die sommige mensen steeds voor hun ogen zien zweven, kunnen hardnekkig om aandacht blijven vragen. Vooral als er veel licht is, of als je naar iets wits kijkt, vallen de mouches volantes behoorlijk op. Hoe ontstaan ze? En is er een verband met onze voeding? Kun je er misschien iets tegen doen door bepaalde voedingsmiddelen meer te gaan eten?

Mouches volantes? Eet kippensoep en kaas

‘Mouches volantes’ is een Franse term die zoveel betekent als ‘zwevende vliegen’. Ze ontstaan in het glasachtig lichaam, het vocht waarmee emouches volantesen groot deel van de oogbol gevuld is. Gezond glasvocht is helder en geleiachtig van structuur, en behoorlijk stevig. Als het licht via de pupil het oog binnenvalt, schijnt het dwars door het glasvocht op het netvlies en krijg je een helder beeld. Als je last hebt van mouches volantes, betekent dat dat je glasvocht troebel geworden is. Er zweven dan wat losse eiwitten en afvalstoffen in rond. Het licht dat het oog binnenvalt schijnt op deze klontjes, en dat geeft schaduwen op het netvlies. Die schaduwen zie jij vervolgens terug als mouches volantes.

Collageen en het glasachtig lichaam

Mouches volantes komen veel voor; ook als je gezonde ogen hebt kan het gebeuren dat je glasvocht wat troebel is. Maar de problemen worden hardnekkiger als het glasachtig lichaam chronisch minder stevig wordt. Hoewel het voor het grootste gedeelte uit water bestaat, krijgt het glasvocht zijn ferme structuur door de collageenvezels die erin zitten. Collageen is belangrijk voor ons lichaam. Dit lijmachtige eiwit zorgt ervoor dat weefsel stevig en elastisch blijft. Hoe minder collageen, hoe slapper onze huid – denk aan de dure collageenhoudende crèmes die proberen hier iets tegen te doen –, hoe breekbaarder onze nagels, hoe zwakker onze botten en hoe wateriger ook het glasachtig lichaam in onze ogen.

Het lichaam maakt steeds minder collageen aan

Als je gezond bent en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zal je lichaam zelf collageen maken uit een combinatie van bouwstoffen, waaronder het zo belangrijke gelatine. Gelatine halen we vooral uit het kraakbeen en beenmerg van dieren. Als we ouder worden, of als we tekorten in onze voeding hebben, neemt de productie van collageen af. Misschien is dit laatste wel de reden waarom mouches volantes zoveel voorkomen. Want de moderne mens krijgt via zijn voeding lang niet meer binnen wat hij nodig heeft. Dat is een belangrijke oorzaak van de vele welvaartsziekten, vitamine- en mineralendeficiënties, vermoeidheids- en andere klachten.

Wat kun je eten voor gezond glasvocht?

vissenkoppenbouillon tegen oogklachtenWat kun je eten om ervoor te zorgen dat je ogen met hun glasachtig lichaam, maar ook de rest van je lichaam gezond en stevig van structuur blijft door voldoende collageen?

  • Eet iedere dag een bord soep op basis van zelfgetrokken beestenbottenbouillon. Gelatine zit in bepaalde delen van beestenbotten, zoals het kraakbeen en het beenmerg. Het collageen in de botten wordt tijdens het koken afgebroken en omgezet in gelatine. Dit maakt dat de bouillon een dikkige gel wordt. Het lichaam gebruikt die gelatine weer voor de productie van collageen. Je kunt gelatine ook toevoegen aan je voeding, klik hier om goede gelatine te bestellen.
  • Kippenbottenbouillon is naast een bron van gelatine ook goed omdat het veel hyaluronanzuur bevat, een zusje van collageen. Dit zuur vinden we met name terug in het glasvocht in het menselijk oog.
  • Vissenbouillon waar je de vissenkoppen en vissenogen in laat meekoken, zijn een rijke bron van gelatine. Bovendien bevat het veel omega-3 vetzuren, die zorgen voor het behoud van collageen in het lichaam.
  • Kaas bevat stoffen die de collageenproductie stimuleren. Eet biologische volvette boerenkaas voor het beste effect.
  • Vitamine C is belangrijk, omdat het je lichaam ondersteunt bij het aanmaken van collageen.


Tot slot bevat bouillon die getrokken is van beestenbotten veel aminozuren die het mogelijk maken dat gelatine goed door het lichaam kan worden opgenomen. Voor heerlijke recepten van gezonde beestenbottenbouillon kun je hier klikken.

Wil jij ook van je oogklachten af?

Door te blijven wandelen op de platgetreden paden zal de conditie van je ogen waarschijnlijk verder verslechteren. Als je echt van je oogklachten af wilt, moet je zelf besluiten tot actie over te gaan. 

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Artikelen in Mouches volantes? Eet kippensoep en kaas