Page content

Mouches volantes? Eet kippensoep en kaas

mouches volantes knap vervelendMouches volantes zijn knap vervelend. De zwarte sliertjes, puntjes of vlekjes die sommige mensen steeds voor hun ogen zien zweven, kunnen hardnekkig om aandacht blijven vragen. Vooral als er veel licht is, of als je naar iets wits kijkt, vallen de mouches volantes behoorlijk op. Hoe ontstaan ze? En is er een verband met onze voeding? Kun je er misschien iets tegen doen door bepaalde voedingsmiddelen meer te gaan eten?

Mouches volantes? Eet kippensoep en kaas

‘Mouches volantes’ is een Franse term die zoveel betekent als ‘zwevende vliegen’. Ze ontstaan in het glasachtig lichaam, het vocht waarmee emouches volantesen groot deel van de oogbol gevuld is. Gezond glasvocht is helder en geleiachtig van structuur, en behoorlijk stevig. Als het licht via de pupil het oog binnenvalt, schijnt het dwars door het glasvocht op het netvlies en krijg je een helder beeld. Als je last hebt van mouches volantes, betekent dat dat je glasvocht troebel geworden is. Er zweven dan wat losse eiwitten en afvalstoffen in rond. Het licht dat het oog binnenvalt schijnt op deze klontjes, en dat geeft schaduwen op het netvlies. Die schaduwen zie jij vervolgens terug als mouches volantes.

Collageen en het glasachtig lichaam

Mouches volantes komen veel voor; ook als je gezonde ogen hebt kan het gebeuren dat je glasvocht wat troebel is. Maar de problemen worden hardnekkiger als het glasachtig lichaam chronisch minder stevig wordt. Hoewel het voor het grootste gedeelte uit water bestaat, krijgt het glasvocht zijn ferme structuur door de collageenvezels die erin zitten. Collageen is belangrijk voor ons lichaam. Dit lijmachtige eiwit zorgt ervoor dat weefsel stevig en elastisch blijft. Hoe minder collageen, hoe slapper onze huid – denk aan de dure collageenhoudende crèmes die proberen hier iets tegen te doen –, hoe breekbaarder onze nagels, hoe zwakker onze botten en hoe wateriger ook het glasachtig lichaam in onze ogen.

Het lichaam maakt steeds minder collageen aan

Als je gezond bent en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zal je lichaam zelf collageen maken uit een combinatie van bouwstoffen, waaronder het zo belangrijke gelatine. Gelatine halen we vooral uit het kraakbeen en beenmerg van dieren. Als we ouder worden, of als we tekorten in onze voeding hebben, neemt de productie van collageen af. Misschien is dit laatste wel de reden waarom mouches volantes zoveel voorkomen. Want de moderne mens krijgt via zijn voeding lang niet meer binnen wat hij nodig heeft. Dat is een belangrijke oorzaak van de vele welvaartsziekten, vitamine- en mineralendeficiënties, vermoeidheids- en andere klachten.

Wat kun je eten voor gezond glasvocht?

vissenkoppenbouillon tegen oogklachtenWat kun je eten om ervoor te zorgen dat je ogen met hun glasachtig lichaam, maar ook de rest van je lichaam gezond en stevig van structuur blijft door voldoende collageen?

  • Eet iedere dag een bord soep op basis van zelfgetrokken beestenbottenbouillon. Gelatine zit in bepaalde delen van beestenbotten, zoals het kraakbeen en het beenmerg. Het collageen in de botten wordt tijdens het koken afgebroken en omgezet in gelatine. Dit maakt dat de bouillon een dikkige gel wordt. Het lichaam gebruikt die gelatine weer voor de productie van collageen. Je kunt gelatine ook toevoegen aan je voeding, klik hier om goede gelatine te bestellen.
  • Kippenbottenbouillon is naast een bron van gelatine ook goed omdat het veel hyaluronanzuur bevat, een zusje van collageen. Dit zuur vinden we met name terug in het glasvocht in het menselijk oog.
  • Vissenbouillon waar je de vissenkoppen en vissenogen in laat meekoken, zijn een rijke bron van gelatine. Bovendien bevat het veel omega-3 vetzuren, die zorgen voor het behoud van collageen in het lichaam.
  • Kaas bevat stoffen die de collageenproductie stimuleren. Eet biologische volvette boerenkaas voor het beste effect.
  • Vitamine C is belangrijk, omdat het je lichaam ondersteunt bij het aanmaken van collageen.

Tot slot bevat bouillon die getrokken is van beestenbotten veel aminozuren die het mogelijk maken dat gelatine goed door het lichaam kan worden opgenomen. Voor heerlijke recepten van gezonde beestenbottenbouillon kun je hier klikken.

Wil jij ook van je oogklachten af?

Door te blijven wandelen op de platgetreden paden zal de conditie van je ogen waarschijnlijk verder verslechteren. Als je echt van je oogklachten af wilt, moet je zelf besluiten tot actie over te gaan. Je kunt nu de eerste stap zetten en beginnen met het downloaden van mijn gratis e-book. Daarin geef ik je zeven heldere tips om je te helpen je ogen te genezen en weer goed te gaan zien.

Schrijf je hier in:

zeven tips om goed te gaan zien

 

 

Jouw ogen zijn mijn passie. Ik geef cursussen, introductieworkshops en privélessen, waarin ik je leer hoe je met de methode van Dr. Bates op een krachtige manier voor je ogen kunt zorgen. Velen vóór jou hebben er al baat bij gehad. Er is ook een digitale cursusvariant, waarmee je thuis op de bank aan de slag kunt en waarin ik je in zestien weken begeleid naar gezonde ogen. Klik hier voor een overzicht van alle cursusmogelijkheden.

Wil je een reactie achterlaten, zodat ook anderen profijt kunnen hebben van jouw ervaringen? Dat kan middels onderstaand reactieformulier.

Comment Section

19 reacties op “Mouches volantes? Eet kippensoep en kaas


Door Collin op 9 april 2019

Rare vraag misschien…ik heb op het werk cup a soup staan. Kan dit ook of moet het echt bouillon zijn.
Mvg Collin


Door Karin op 15 april 2019

Echte bouillon


Door juliette op 18 oktober 2018

Beste,begrijp ik het goed dat je niet die gelatine uit een pakje moet kopen waar je pudding van maakt ?…. En kan ik ook een bouillon tablet in een glas heet water doen of moet het persé van botten getrokken zijn.? !
m.v.gr Juliette


Door Karin op 27 oktober 2018

Uit een pakje kan ook, maar bedenk even hoe deze dieren hebben geleefd. Dat is afkomstig uit varkens uit de bio industrie.
Ik denk dat je zelf op de laatste vraag wel antwoord kunt geven.


Door Gea op 20 april 2017

Hallo,

Ik heb al lange tijd last van mouches voulantes. Ik zie dat jullie in dit artikel een link hebben staan om gelatine toe te voegen aan de voeding?
Welke raden jullie aan en denken jullie dat het helpt tegen mouches voulantes?
Hoor het graag.


Door Hellen van Veen op 6 september 2016

Ik heb sinds kort een mouche volante in één oog en als het begint te schemeren komen daar nog vuurvliegjes bij. Mijn huisarts heeft me doorverwezen naar de oogarts waar ik eerdaags een afspraak heb. Nu lees ik hier dat meer collageen in je voeding nodig is om je ogen gezond te houden (ik ben 66 jaar). Ik ben al jaren vegetariër en eet ook weinig producten van dierlijke afkomst, zoals eieren en kaas. Dit wil ik ook zo houden. Maar hoe kan ik diervriendelijk ėn goed voor mijn ogen eten?


Door Karin op 6 september 2016

Beste Hellen,
Dierlijke producten hebben wij als mens nodig, zo is de natuur. Zoek naar dierlijke producten van dieren die goed behandeld zijn en buiten kunnen rondscharrelen.


Door Elisa Koek op 14 oktober 2018

Hi Karin,
Alle stoffen die in dierlijke producten zitten, zijn ook te verkrijgen in plantaardige voeding (op b12 na, maar dat is makkelijk bijslikken en goed te controleren door bloedonderzoek). Het gaat dus niet om het product, maar om de voedingsstof. Welke voedingsstoffen zitten er in bovengenoemde producten die goed zijn tegen mouches?
Alvast bedankt. Groet!


Door Karin op 27 oktober 2018

Nee hoor, is niet hetzelfde. Vanuit dierlijke producten kan je lichaam het makkelijk opnemen en ook vitamine A zit niet in planten.


Door Lia Steenvoorden op 5 augustus 2016

Ik heb de laatste tijd erg veel last van mouches, er zijn ook vage vlekken bij, heel vervelend. Ook heeft de opticien bij mij beginnende staar geconstateerd aan mijn linkeroog. Kan dit proces teruggedraaid worden door de juiste voeding, of alleen tot staan gebracht worden?


Door Eva op 7 augustus 2016

Hoi Lia

het is mogelijk dat je ogen weer helemaal gezond worden. Er zijn wat voorbeelden van mensen met staar waarbij al na een paar weken dagelijks gelatine toegevoegd te hebben , geen staar meer hadden. Dit kan natuurlijk wel verschillen per persoon, dus in hoeverre jouw ogen hier op reageren, kun je uittesten. Daarbij zijn er een hoop andere dingen die je kunt doen om je ogen gezond te houden/krijgen.
Veel succes, Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht


Door Neeltje op 8 maart 2016

Beste Karin, ik hoorde van de week dat ik tegen glaucoom aan zit, mijn oogboldruk is tot de maximum toelaatbare grens gestegen. Ik kreeg een tip over uw site. Ik heb om snel iets te doen 2 gelatineblaadjes per dag opgelost, 2000mg vit C en pilletje zink genomen en doe de ontspanningsoefeningen en palmeren. Ik ga ook soep van botten maken. Hoeveel gram gelatine is goed om te nemen? En is het normaal dat ik draaierig wordt en beetje misselijk als ik met mijn ogen 5 tellen naar beneden kijk. Vr gr


Door Karin op 8 maart 2016

Beste Neeltje,
Hoeveel gram weet ik niet precies. Ik neem meestal drie glazen beestenbottenbouillon per dag, daar doe ik ook nog wel extra gelatine in. Drie tot vijf keer daags een kopje bouillon of een lepel gelatine in een warm glas water of thee is een goed uitgangspunt.
Ik word niet draaierig als ik 5 tellen naar beneden kijk. Het kan zijn dat deze stand een beweging geeft in je hoofd, dat je dan onbewust stil wilt zetten. Daar word je draaierig van. Wat er precies gebeurt weet ik niet. Wat in ieder geval beter is, neem je hoofd mee als je naar beneden kijkt.Dat kan al een hele verbetering zijn.


Door catoebes op 18 augustus 2015

Kun je mij advies geven over glaucoom heb constant branderige ogen door de oogdr. Die ik dagelijks moet gebruiken.heb ook vaak last van vage draaigevoelens omdat mijn l.oog 30% zicht heeft en r.oog 100%


Door Karin op 19 augustus 2015

Ik kan je aanraden te beginnen met de artikelen via deze link te lezen. Daarnaast ook met de tips aan de gang te gaan van bovenstaand artikel.


Door hanna op 20 augustus 2015

Overleg dit met je huisarts of een andere echte arts. Dat is betrouwbaarder dan hier een advies vragen (dat blijkt wel uit het antwoord). Misschien weet de huisarts of oogarts nog een ander soort oogdruppels waar u beter tegen kunt.


Door Karin op 23 augustus 2015

Uiteraard is het altijd verstandig om een huisarts of oogarts de ogen na te laten kijken. Alleen doen de druppels die je van de oogarts krijgt alleen aan symptoombestrijding. Ik geef richtlijnen wat je kunt doen om de gezondheid van de ogen te verbeteren. Dit is niet een makkelijk snel oplosbaar verhaal als de oogdruppels doen lijken. Maar hangt van vele factoren samen. En vraagt een ommekeer van mensen in hun voeding en hun leven.


Door M. Huisman-de Bresser op 11 juni 2015

Het lukt me niet om het e-boekje uit te printen. Is het ergens te koop ?


Door Eva op 11 juni 2015

Hoi,
het boekje is niet te koop. Stuur even een mail naar info@volzicht.nl, dan kijken we even naar een oplossing.
hartelijke groet
Eva, medewerker VolZicht

Plaats een reactie


*