Page content

Yoga voor de ogen

Ogenyoga is een fijne oefening om beweging en ontspanning te combineren. Ogen houden van beweging en van ontspanning.  Bij de ogenyoga beweeg je de ogen vanuit ontspanning. Maar let er wel op dat je de oefening ontspannen doet en dat je niet te ver gaat. Als je ogen de oefening niet gewend zijn, kan het heel pijnlijk zijn voor de spieren. Ga dan niet te ver en misschien dat je het de eerste keren beter nog zonder draaien kunt doen, als dat te pijnlijk is voor jouw ogen.

Ogenyoga tijdens activiteiten

Het fijne van deze oefening is dat je hem ook kunt doen tijdens activiteiten. Ik zeg op het filmpje dat je hem ook op de fiets kunt doen, maar uiteraard wel op een rustig fietspad en met aandacht ook voor je omgeving. In het begin zou ik de oefening thuis oefenen, en hem alleen op de fiets doen als je je daar prettig en zeker bij voelt. Ik doe zelf nou eenmaal vaak oefeningen op de fiets, dat is voor mij altijd een goed moment om er mee bezig te zijn. Maar wat bij mij past hoeft natuurlijk niet voor jou te gelden.

Op het filmpje kun je de oefening mee doen, hieronder vind je de ogenyoga ook uitgeschreven.

Hoe doe je ogenyoga

Doe de volgende oefening zonder je spieren te forceren. Daag je oogspieren iets uit, maar let erop dat ze nog wel prettig aanvoelen.

Adem in, kijk omhoog, adem uit en kijk omlaag (3x)

Adem in, kijk naar rechts, adem uit en kijk naar links (3x)

Adem in, kijk rechts naar boven, adem uit en kijk links naar beneden (3x)

Adem in, kijk links naar boven, adem uit en kijk rechts naar beneden (3x)

Adem in, kijk naar links, draai bovenlangs naar rechts, adem uit en ga terug (3x)

Adem in, kijk naar links, draai onderlangs naar rechts, adem uit en ga terug (3x)

Adem in, kijk omhoog en draai kloksgewijs rond, adem uit en draai weer kloksgewijs rond (2x)

Hetzelfde maar in tegenovergestelde richting (3x)

Na de oefening knijp je de ogen even een paar keer en daarna palmeer je een tijdje om de ogen rust te geven.

Heb je de oefening gedaan? En hoe heb je het ervaren? Ik waardeer het als hieronder jouw reactie achterlaat.

 

Comment Section

26 reacties op “Yoga voor de ogen


Door Marijke stijven op 15 december 2017

Prima ontspannen ervaren


Door Ineke op 1 oktober 2017

Ik heb voor te lezen 3 en 3.50 zou ik dan ook weer zonder bril kunnen lezen of helpt het alleen voor de verte. mvg Ineke


Door Karin op 1 oktober 2017

Ja, dat kan, je begint eerst met afbouwen van de sterkte.


Door Astrid op 15 augustus 2016

Beste Karin, eind januari is plots het netvlies van één oog losgelaten en heb daar een week mee rondgelopen; ik zag vlekken en slierten en dacht dat het wel weer over zou gaan. Omdat het steeds erger werd, ben ik naar een oogarts gegaan en meteen geopereerd. Het netvlies is vastgezet en er is olie ingepompt. Deze olie is in april operatief er uitgepompt. Ik wist dat ik door de operaties staar zou krijgen, maar dacht dat dit pas naar een paar jaar zou optreden. Het ging echter heel snel en heel erg; sinds mei zie ik steeds belabberder, waziger en is alles vervormd. Omdat ik zo ziek ben geweest na de operatie (van narcose of infuus met cortuzone) zag ik het niet zitten me weer te laten opereren en een kunstlens te plaatsen. Ik ben net 49 jaar en hoopte dat mijn lichaam zichzelf zou herstellen en wilde mijn oog in ieder geval een kans geven. Ook wilde ik mijn eigen lens niet meteen afschrijven. Ik merk dat mijn oog steeds meer achteruit gaat en het is nog maar een enkele keer dat ik vage contouren zie. Sinds eind mei ben ik wekelijks onder controle bij de oogarts om de conditie van mijn oog in de gaten te houden. Ik heb begrepen, dat de kwaliteit van mijn oog / het oogweefsel zo achteruit kan gaan, dat het onomkeerbaar is. Ik heb besloten toch een kunstlens te laten plaatsen. De operatie is gepland op 21 september. Bij de vorige operaties heb ik van tevoren geen informatie opgezocht. Ik was van mening: “wat moet, dat moet.” Mijn dochtertje komt echter steeds met vragen, die ik niet kan beantwoorden en daarom heb ik informatie opgezocht. Zo kwam ik ook op deze website uit.
Een tijdje geleden zei iemand me dat oogyoga misschien wel zou helpen. Ik dacht het niet goed verstaan te hebben, maar het blijkt dus wel degelijk te kloppen. Ik ga het in ieder geval proberen.
Ik hoop nog steeds dat mijn eigen lens weer gaat werken. In juni ben ik constant ziek geweest en liep de druk op mijn slechte oog en in mijn hoofd op en was mijn oog constant ontstoken, waardoor ik oogdruppels met antibioticum moest gebruiken. In juli heb ik het wat rustiger aan gedaan en merk ik dat ik me beter voel.
Wat denk je? Maakt mijn eigen ooglens kans zichzelf te herstellen?


Door Eva op 17 augustus 2016

Beste Astrid
de VolZicht methode is gericht op het verkrijgen van gezonde ogen, en er zijn zeker wat dingen die je kan doen om je ooglens weer te versterken.
Onder ‘diensten’ kun je lezen hoe we je verder kunnen helpen. Het is goed om aan de slag te gaan met de oefeningen en de juiste voeding tot je te nemen.
Mocht je hiermee aan de slag willen gaan, wil je dan een mailtje zenden naar info@volzicht.nl
Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht


Door Sylvia Lenders op 28 juni 2016

Beste Karin,
Met interesse lees ik je tips voor het verbeteren van je gezichtsvermogen. Ik ben eind 50 en mijn ogen worden vanwege mijn leeftijd steeds slechter. Onlangs had ik een ooglidontsteking waarna dat oog snel slechter ging zien ( nu een maand geleden). Mijn beide ogen hebben een sterkte van rond + 2 voor dichtbij en + 0,75 en + 1.00 voor afstand. Zijn voor deze sterktes aparte oefeningen op tips? Is het niet zo dat herstel van het gezichtsvermogen naarmate je ouder wordt zeer beperkt is?


Door Karin op 28 juni 2016

Nee hoor, dat zou niet zo hoeven te zijn als we weten hoe we met onze ogen om moeten gaan. Ik kan je dat leren, er zijn niet aparte oefeningen per afwijking, het gaat om het totaal pakket. In mijn digitale cursus leer je welke oefeningen en leefomstandigheden goed zijn voor de ogen, zodat ze beter gaan zien. http://natuurlijkzien.volzicht.nl/


Door hanneke hoeffnagel op 30 maart 2016

Hallo Karin
Mijn probleem is dat ik moeite heb om te focussen. Heb ook erg last van evenwichtsproblemen. Ik heb rechts -4 en links +2. Draag vaak alleen rechts n lens. N bril maakt alles nog erger. Heb jij n tip?
Groet Hanneke


Door Karin op 30 maart 2016

Beste Hanneke,
Het is belangrijk dat je leert hoe je de hersenhelften en daarmee de ogen weer samen laat werken en je evenwichtsorganen gaat stimuleren. Bijvoorbeeld heel zachtjes schommelen, waarbij je jezelf de opdracht geeft om mee te gaan in de beweging.


Door Annemiek op 21 maart 2016

Ha Karin,
Door problemen met mijn ogen stuitte ik op je website. Ik heb flinke glasvochttroebelingen. Heb je daar ook oefeningen voor? Je hoort weleens dat ze kunnen zakken of verschuiven. Bij mijn linkeroog zit er een dikke wolk voor mijn zicht die ik steeds weg moet knipperen. Ik ben er letterlijk soms misselijk van. Heb jij hier een oplossing voor?Door Jossita Beker op 1 september 2015

Dank u wel voor het gratis e-book. Ik ben er pas in begonnen, maar ik ga me er zeker verder in verdiepen. Ik draag lenzen maar heb altijd last van ontstoken en vermoeide ogen en kan daardoor slecht zien. Ik heb +2.50 en+2.75 qua sterkte. Het is een wens van me om ooit zonder lenzen te kunnen zien. Ik kan een bril maar heel kort op, omdat ik ooit een gebroken neus heb gehad en er veel last van heb als ik een bril draag.
Ik vind het erg lief van u dat u uw kennis wilt delen
Nogmaals dank u wel.
Vr. gr. Jossita Beker

P.s. Ik houd u op de hoogte als het beter gaat.


Door Veronique op 21 augustus 2015

Beste mevrouw Hogenboom,
Momenteel lees ik de zeven tips om goed te gaan zien.
Ik vind het erg interessant en hoop zeker dat ik er beter door zal gaan zien.
Echter het afzetten van de bril of uitdoen van lenzen is voor mij eigenlijk geen optie.
Ik heb namelijk hele bijziende ogen. (myopie van -11 en -13)
ik kan me voorstellen dat je redelijk goed kunt functioneren zonder bril met een sterkte van -2 maar nergens lees ik iets over sterke bijziendheid. In hoeverre zouden mijn ogen kunnen verbeteren?
groetjes,

Veronique


Door Karin op 21 augustus 2015

Beste Veronique,
Met een grote sterkte is dat zeker lastiger. Je kunt toch eens gaan proberen op momenten dat het veilig voelt, bijvoorbeeld in en rondom huis. En gaan beginnen met een zwakkere bril. Er zijn zeker mensen die helemaal goed zijn gaan zien met een grote sterkte. En ik hoor van veel mensen terug dat ze nog wel een zwakkere bril gebruiken, maar dat ze veel minder afhankelijk zijn van de bril en een grote vrijheid zonder ervaren. Je kunt hier meer lezen over een rasterbril om je te helpen en hoe je een zwakkere bril kunt gaan nemen: https://volzicht.nl/oogklachten/bril/


Door Karin Hogenboom op 1 augustus 2014

Hoi Piet,
Dat is een mooie start. Mocht je er niet genoeg aan hebben, of behoefte hebben aan meer verdieping, heb ik ook altijd nog een digitale cursus:
http://natuurlijkzien.volzicht.nl/
Veel leesplezier.


Door Piet op 1 augustus 2014

Hallo Karin ,hellaas zie ik geen mogelijkheid om aan je cursussen mee te doen,maar ik heb nu wel je boek Moeiteloos kijken zonder bril of lenzen besteld.
Daar zal ik vast ook veel aan hebben.
Groetjes,
Piet.


Door hien op 18 januari 2014

beste mv. hogeboom,

ik ben hien en ik bn 11 jaar ik zit in gr8. en ik wil graag van mijn bril af. ik doe nu al oogyoga en ik palmeer. dat ik vind ik allebei heel erg fijn. dankje daarvoor.
wat ik wil vragen is of ik op school mijn bril op of af moet doen? als ik hem af doe is het goed voor mijn ogen maar zie ik niet zo heel goed. en kan ik ook niets zien op het bord. wat moet ik doen?

groetjes hien


Door Karin Hogenboom op 19 januari 2014

Beste Hien,
Het is het beste je bril zoveel mogelijk af te doen, ook op school. Als je het bord niet kunt lezen, dan kun je hem alleen op doen om het bord te lezen en daarna weer af. Dat is ook rustiger als je in je boek leest of als je schrijft.
Goed dat je er mee bezig bent en het als fijn ervaart. Gewoon doorgaan en ook veel naar buiten toe.
groetjes Karin


Door Madina op 8 september 2013

Beste mw. Hogenboom,

Waarop zijn al deze feiten gebaseerd? Zijn dit allemaal alleen maar ervaring? Hoe zou een ‘ogenyoga’ ogen helpen om van een bril af te komen?

Alvast bedankt voor uw reactie.


Door Karin Hogenboom op 9 september 2013

Beste Madina,
Yoga voor de ogen is fijn om te doen, het maakt de spieren weer soepel en dat is goed voor de ogen en het zicht. Maar het is voor ieder persoonlijk hoe fijn je de oefening vindt. Ik zou zeggen, ga het eens uit proberen wat de oefening voor je doet. Dat lijkt me veel belangrijker, je eigen ervaring dan precies weten waar iets op is gebaseerd.


Door Francisco op 11 mei 2013

Hoi, nu bijna een jaar een bril met sterkte -0,75, tot m’n teleurstelling heb ik moeten constateren dat mijn ogen alleen maar meer achteruit zijn gegaan, als ik nu bijvoorbeeld tv kijk is het gewoon bijna noodzakelijk om m’n bril op te doen. Ik denk dat dat niet nodig was geweest als ik niet aan de bril was begonnen, ik hoop nu door deze oefeningen m’n zicht weer te verbeteren, bedankt Karin!


Door Raymond op 16 februari 2013

Deze oefeningen helpen mij echt wel. Ik zie inderdaad beter nadat ik deze oefeningen heb gedaan. Ik zal hier wel wat goede zicht mee gaan krijgen! heel erg bedankt voor het filmpje ook! 🙂


Door Blessing op 9 februari 2013

Heel plezierig en wel nuttig, denk ik


Door Joey op 13 december 2012

Karin, bedankt voor de oefeningen. Mijn ogen voelen de laatste tijd een stuk minder vermoeid aan, denk erover na om het boek te gaan kopen om meer oefeningen te krijgen.


Door Lennart op 14 juli 2012

Hoi,

Bij mij is het net wat anders, want ik draag nog helemaal geen bril, maar men ogen gaan achteruit doordat ik veel achter de computer en tv zit, omdat ik geen werk, geen opleiding niks om handen heb, en uit verveling maar achter dat ding spring, maar mijn ogen worden degelijk minder, ik test het altijd als ik buiten loop, en een nummerbord van een auto op afstand zie staan, om te kijken of ik hem kan lezen.

Waar en wanneer zijn er cursussen en zo??, want die ik zou wel kunnen gebruiken

gr Lennart


Door Karin Hogenboom op 15 juli 2012

Hoi Lennart, Tv kijken en computer is vermoeiend voor de ogen. Ga ook iedere dag een wandeling maken, helemaal goed is het om dit met blote voeten te doen. De planning voor cursussen in het najaar komt eraan. Ben momenteel bezig met een nieuwe ruimte en met de verhuurder data aan het regelen.
Mvg Karin

Plaats een reactie


*