Focus op iets anders

Soms heb ik van die ochtenden dat het zien niet lekker gaat. De wereld lijkt dan waziger dan anders. Vanmorgen had ik weer zo’n ochtend. Dan merk ik aan mijn ogen dat er iets aan de hand is. Dat ik gestrest ben om bijvoorbeeld de kinderen op tijd naar school te krijgen. Dat ik in mijn hoofd bezig ben wat ik allemaal wil doen deze dag, in plaats van bij het moment zelf te zijn. Dat ik me moe voel. Dat ik me ergens rot, verdrietig, boos over voel, zonder dat ik me er bewust van ben. Door het wazige zien merk ik dat er iets niet lekker loopt en vaak door er even bij stil te staan en aandacht te geven aan de stress, moeheid, emoties gaat het zien daarna veel beter.

Alle aandacht op mijn ogen

Maar soms ook niet. Vanmorgen had ik zo’n moment dat het zien niet lekker ging, maar dat het me ook niet duidelijk werd dat het zien niet goed lukt. Wat ik wel merkte, is dat deze wazige wereld en mijn ogen al mijn aandacht opeisen. En dat helpt dan ook niet. Maar hoe kan ik het nu omdraaien, zien is zo allesomvattend. Je ziet de hele tijd van alles, hoe kan ik er nu voor zorgen dat ik niet bezig ben met het zien.

Focus op iets anders

focus op neusDe focus op iets anders richten, kwam toen naar boven. Dat klonk als een goed idee. Ik begon mijn aandacht eerst te leggen op alles wat ik hoorde. Maar het was nogal een herrie op straat, dus dat voelde ook niet zo prettig. En van onverwachts lawaai word je bijziend, had dr. Bates ontdekt. Voelen dan maar. Dat ging goed. Ik voelde mijn voeten op de pedalen van de fiets, mijn billen op mijn zadel, mijn handen op het stuur. Ik voelde de wind die langs mijn handen gleed.

En daarna hoorde ik mijn dochter voorbij fietsen, doordat haar fiets een geluidje maakte en zag ik haar stralend zitten op de fiets. Een nieuwe oude fiets die haar opa aan haar had gegeven. Apetrots is ze op haar fiets. En zo kwam ik toch weer op het zien uit. Maar nu vanuit ontspanning, zonder dat ik met het zien bezig was.

Fantastisch hulpmiddel

Ik vond het een fantastisch hulpmiddel en dacht meteen aan al die mensen die net beginnen om zonder bril te zien. Ik hoor zo vaak terug dat het wazige zicht ze onzeker maakt, of geïrriteerd of boos. En dan gaat alle focus naar het niet goed kunnen zien, naar de wazige wereld. Deze wazige wereld accepteren zoals hij is op dat moment, is heel belangrijk. Maar het verleggen van je focus op iets anders ook.

focus op oorLoop je zonder bril of lenzen. Wees niet bezig met het zien. Richt je focus op iets anders. Op je voeten, waar zijn je voeten, voel je voeten. Voel de zon, de regen, de wind op je huid. Voel je handen, waar zijn je handen, raken je handen iets aan. Voelt dit koud of warm, glad, zacht, hard. Welke geluiden hoor je, wat proef je als je aan het eten bent. Wat ruik je allemaal. Hoe voel je je op dit moment: blij, boos, verdrietig, tevreden.

Oogspieren kunnen ontspannen

Doordat je de focus op iets anders richt, kunnen de oogspieren ontspannen. Ze krijgen dan niet de opdracht om hun best te doen iets te gaan zien. Daar worden de spieren gespannen van, met als effect dat je nog waziger gaat zien. Door je ergens anders op te richten, ben jezelf niet meer zo bezig met het zien en word je je bewust van andere sensaties in je lichaam. Ogen zijn een verbinding van de hersenen. Als de ogen hun best aan het doen zijn om te zien, dan ben je ook druk in je hoofd en niet meer bewust van je lichaam en je omgeving. Door je focus op iets anders te richten, kunnen de ogen ontspannen, wordt het rustiger in je hoofd en het zicht helderder.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Heb jijzelf ervaring hoe je kijken verandert als je op iets anders focust. Ik zou het leuk vinden als je een reactie hieronder plaatst.

 

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Nel van den Berge
Door

Nel van den Berge

op 02 Aug 2012

Ik loop nu 3 dagen zonder bril rond in en om het huis. Dat gaat prima. Ik ga deze middag een eind wandelen zonder bril. Ik zie wel hoe dat gaat. Ik heb alle vrijheid om dit allemaal te doen omdat ik geen verplichtingen meer heb zoals werk. Dat maakt het wel een stuk eenvoudiger natuurlijk. Het focussen op iets anders doe ik al vaker. Als ik me rot voel of me zorgen maak of zo. Dat helpt altijd. De tweede dag zag ik wel dubbel door mijn gaatjesbril, dat was lastig. Aan de andere kant word het me zo onmogelijk gemaakt tv te kijken en daar geef ik mooi niks om. Ik kijk al zelden en kijk meestal om de tijd te doden. Die tijd benut ik nu weer meer. Ik heb al eerdere pogingen gedaan omdat ik het boek vanBarnes al had maar ik kon daar niet zo goed weg mee. Met jouw boek, dat leest als een trein, ben ik weer op weg. Vooral de oefeningen zijn me nu al wat duidelijker. Ik ga met goede moed verder. Mijn bijziendheid geeft me wel het voordeel dat ik mijn dubbelfocus al afzette om te lezen. Met min 5.00/-5.25 en een as-afwijking is het wel een hele stap. Maar ik weet zeker dat ik ook op de fiets durf te stappen. Ik woon in een dorp en dat scheelt natuurlijk. Groetjes en geniet van je vakantie

Reactie plaatsen