Hoe lief ben jij voor je ogen?
10 december 2012 

Hoe lief ben jij voor je ogen?

Hoe lief ben jij voor je ogen? Waardeer je wat je ziet, ook als is het niet scherp, of ben je boos, gefrustreerd dat je het niet ziet? Ik heb heel wat momenten gehad dat ik helemaal niet zo lief voor mijn ogen was. Boos en gefrustreerd was ik juist. Dat mijn ogen niet het heldere beeld lieten zien die ze de dag ervoor wel zagen, of een seconde daarvoor. Zag ik een moment helemaal helder, tot in de verste diepte, floeps was het weer weg. Aagh, wat kon ik dan boos zijn. Want ik wilde de hele tijd die helderheid.

Loslaten, loslaten, loslaten

Die momenten komen ook nog steeds voorbij, maar gelukkig veel minder. Op momenten dat ik minder goed zie kan ik me er makkelijker aan overgeven, wat meestal als gevolg heeft dat het beeld helder wordt. Iemand zei eens: “Zien is loslaten, loslaten, loslaten”. Loslaten, daar hadden we het afgelopen weekend nog over. Een vriendin had gedoe op haar werk en zat in haar hoofd maar te bedenken hoe ze dit ging aanpakken. “Laat hun zelf maar komen met wat ze precies willen en laat het los”, kreeg ze als advies. “Is dat niet het moeilijkste wat er is, loslaten”, reageerde weer iemand anders.

Het stukje controle zit in het scherpe zien

Ogen en loslatenAls je die twee combineert, dat zien een continu proces van loslaten is en loslaten de moeilijkste les van het leven, dan is het ook niet zo gek dat het zien zonder bril niet altijd even makkelijk gaat. Er wordt dus van je gevraagd continu los te laten. Ik ervaar zelf dat het controlestukje van mij zit in het scherp willen zien. De momenten dat ik niet scherp zie, gebeuren vaak als ik het voor mijn gevoel heel hard nodig heb. Bijvoorbeeld als ik mijn kind bij een vriendje of vriendinnetje op ga halen en ik ken het adres niet. Dan juist kan ik de naambordjes niet goed zien en de nummers bij de huizen niet. Ik kan dan heel sterk ervaren dat ik geen controle over de situatie heb.

Het scherpe zien heeft de overhand

Mijn zicht voelt dan klein, ik voel mezelf benauwd, gestrest. Zodra ik dit besef en even goed in en uit adem, pffff, het hele stressgevoel kan loslaten, ontstaat er meteen meer ruimte in mijzelf, in mijn zicht. Wat er vaak gebeurt, is dat de ogen, maar voor een klein deel open zijn. We kijken met een tunnelvisie in plaats van met onze gehele blikveld. Het scherpe zien heeft in onze maatschappij de overhand. Alles is gericht op details zien, scherp zien. Een bril accentueert dat deel van het zien. Maar dat is maar 5% van wat onze oogzenuwen doen. En dat is oververtegenwoordigd. Ik ervaar zelf dat daar de controle zit. De controle geeft zich niet zo maar zo over. Want ook al heb je losgelaten, vaak neemt daarna de controle het weer over.

Goed zien zonder bril

Boeiend proces

Goed gaan zien is dus een proces, niet altijd een makkelijk proces, maar voor mij was het al heel snel duidelijk dat er geen weg meer terug was. Want mijn bril deed me al snel pijn aan mijn ogen. Die wilde ik niet meer op. En als ik heel eerlijk ben, ook al heb ik heel wat momenten meegemaakt dat ik boos, gefrustreerd en niet lief voor mijn ogen was, het is wel een heel boeiend proces. Ik had er niets van willen missen.

Hoe kun je lief zijn voor je ogen

Want hoe ben je lief voor je ogen op het moment dat je niet goed ziet en je daar boos en gefrustreerd over voelt. Je kunt natuurlijk over dat gevoel heen stappen en bijvoorbeeld affirmeren: Ik voel me prettig en ontspannen in mijn ogen, ik zie alles helder en duidelijk. Het is wel goed om af en toe zo’n zinnetje voor jezelf te zeggen, maar weet wel dat dr. Bates zag dat ogen bijziend werden zodra die persoon ging liegen. Dus heel positief zijn terwijl je je alleen maar rot en naar voelt, is een vorm van liegen.

Doorbreek de situatie

Wees lief voor je ogen door ruimte te geven aan je gevoelIk merk zelf dat het me juist goed doet om dan even helemaal toe te geven aan de gevoelens die er dan zijn. Op momenten dat ik me gestrest en geïrriteerd voel, omdat de kinderen niet naar me luisterden en het echt tijd was om te vertrekken naar school, heb ik nogal eens flink staan stampvoeten, springen en gillen “En nu ben ik het zat”. Het mooie van er op die manier even helemaal in het gevoel gaan zitten is dat het heel sterk de situatie doorbreekt. Want een gillende, springende en stampvoetende moeder ziet er natuurlijk heel grappig uit. Vaak stonden we daarna met zijn vieren te lachen en gingen we opgelucht naar school.

Ruimte geven aan je gevoel

Als ik het zo opschrijf besef ik me dat ik ruimte gaf aan mijn gevoel, waardoor er ruimte ontstond in mijn zicht. Ik kon die controle loslaten en daardoor de overige 95% van de oogzenuwen laten werken. Die geven je namelijk een ruim blikveld, halen je uit de controle, uit de tunnelvisie. Je kunt dus liefdevol zijn voor je ogen door goed naar ze te luisteren. Want als je niet goed ziet, dan is er iets dat je blikveld beperkt, waardoor je zicht zich vernauwt. Door serieus naar deze gevoelens te kijken, ze de ruimte geven en even helemaal te uiten zit je in het proces van goed zien en ben je liefdevol naar je ogen toe.

Het verzet mag er ook zijn

Je kunt het verzet in je ogen ook toestaanEn ja, het lukt mij ook niet om altijd dit soort gevoelens de ruimte te geven, soms voel ik daar de ruimte niet voor en blijf ik in mijn controle en kokervisie van dat moment. En heb ik inmiddels ontdekt dat het ook goed is om mezelf daarin de ruimte te geven. Het hoeft niet altijd meteen opgelost te worden. Het kan ook zijn dat zo’n gevoel van stress, frustratie, verdriet, vermoeidheid er dan wel is, maar mijn verzet er tegen ook. Het verzet mag ook zijn ruimte krijgen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Hoe lief ben jij voor je ogen? Ik zou het leuk vinden als je hieronder deelt hoe het proces van goed zien voor jou verloopt.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Bibi
Door

Bibi

op 31 Jan 2015

Ik wilde even mijn ervaring delen. :) laatst op een woensdag was het prachtig mooi weer, ik liep buiten met de honden ik was zo vrolijk door het mooie weer en ik ging bewust kijken naar alle bomen en blaadjes, het gras etc. en ik merkte ineens dat ik ongeveer tot 10 meter verder best scherp zag wat ik nog nooit sinds 10 jaar heb gezien zonder lenzen of bril, ik was super happy. de dag erna verwachte ik dat het weer zo scherp was, maar dat was het niet helaas en ik was best gefrustreerd. maar ik blijf positief door gaan, en ik had ook het gevoel nu ik eenmaal bezig ben kan ik moeilijk terug gaan naar de lenzen.Groeten Bibi

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 02 Feb 2015

Hoi Bibi, Wat leuk! En herkenbaar ook de dag erna. Dan zijn de verwachtingen hoog en komt er frustratie als het dan anders blijkt te zijn. Hoort er ook bij;-)

Arthur
Door

Arthur

op 13 May 2014

Beste Karin,Heel herkenbaar wat je schrijft. Ik ben 36 en in een fase waarin je je leven opbouwt. Carrière, studie, kinderen, reizen, you name it. Het laatste wat je wilt is een paar ogen die niet meewerken. Ik heb al enkele jaren last van vermoeidheid door computeren en lezen en omdat ik niet geluisterd heb naar mijn ogen en allerlei leesbrillen gebruikt heb om door te kunnen werken, is het probleem nu ook aanwezig tijdens het autorijden. Prismabril gehad, hoop kosten gemaakt, tijdje geen bril, nu weer een bril met minimale sterkte. Om gek en gefrustreerd van te worden. Ik wordt gelukkig bijgestaan door een goede functioneel optometrist. Hij zegt altijd "zien is voor luie mensen". Je moet je ontspanning opzoeken en dat gevoel herkennen. Ik heb al wat stappen gemaakt, maar ben er nog niet. Ben altijd sceptisch geweest als het over palmeren gaat, maar denk dat ik het toch maar eens een kans ga geven.Groet Arthur

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 13 May 2014

Beste Arthur, Wat een goede optometrist, fijn dat die er zo tegenover staat. Palmeren helpt je echt om te ontspannen. Ik heb een Oogontspanningspakket gemaakt met onder andere diverse oefeningen voor bij het palmeren, dat zal je zeker verder helpen. https://volzicht.nl/ontspanningsoefeningen-voor-de-ogen/

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 12 May 2014

Beste Gerrit, Dank je wel voor je reactie. Ik denk ook niet dat negeren een goede oplossing is voor negatieve gevoelens, mijn ervaring is dat ze dan juist dubbel zo hard terug komen. Lief zijn voor jezelf betekent ook te luisteren naar de frustratie en andere emoties die er zijn. Het is goed om de bril als een hulpmiddel te gebruiken ipv hem continu op te hebben. Een rasterbril kan je wel behulpzaam zijn, zonder dat het spanning geeft. https://volzicht.nl/waarom-zou-gaatjes-kijken/

gerrit
Door

gerrit

op 11 May 2014

Hoi Karin,Je vroeg mij te reageren op het onderwerp lief zijn voor de ogen.Probeer lief te zijn, door minder op slecht zicht te letten.Het negeren heb ik moeten leren, om een brom in mijn hoofd zgn. niet te horen. Ziekte van Meniere heeft meerdere slopende symptomen waar niets aan te doen is bij de geneesheren. Wel aan de slag gegaan op forums, waar medestrijders hun psychologische tips deelden, om niet knettergek en depressief te worden.Hetzelfde probeer ik met jouw tips ook, waarvan er in de praktijk sommigen best wel werken. Er zit ook een logica achter net als bij mijn andere klachten: tevreden zijn.Laat ik dat nu allang niet meer zijn. Het negeren van klachten zorgen ervoor dat de natuur en terrassen mooier zijn, dan bij de pakken neer zitten.Maar negeren lukt mij steeds minder goed, door een scala aan andere problemen.Kortom, het springen en dansen van frustratie komt mij bekend voor.Ook wel weer later er om kunnen lachen(nog wel)Alles op een rijtje zettend, heb ik veel hulpmiddelen nodig en blijf mijn brillen missen in de mindere dagen. Zonder leesbril had ik dit beriggie niet kunnen tikken en zonder een andere bril zie ik met geen lieve mogelijkheid om ondertiteling te kunnen zien, ook niet dichtbij.Prisma bril in de draaiduizeling dagen, heb ik al eerder in de komozak gedaan, want extra hoofdpijn zit ik niet op te wachten: al genoeg koppijn door medicijn tegen hartkramp.Deze reaktie over lief zijn voor de ogen is anders dan ik had verwacht, want door lief te zijn voor mijn oogjes is het gebruiken van de bril een zalfje.Ben eerlijk met dit hele verhaal en denk dat het te veel aan problemen er voor zorgen, dat ik terug zak naar hulpmiddelen.Karin, ben blij met je logica en ooit zal er een deel van bruikbaar voor mij zijn. Dank voor je positieve uitstraling in je verhalen.Groetjes Gerrit Koornneef

Bea
Door

Bea

op 27 Nov 2013

Jouw mailtje kwam als geroepen,vandaag mijn bril even opgehad vanwige niet scherp zien.En ik heb een rotweek achter de rug met veel verdriet en stress.Ik heb steeds het idee dat ik mijn neus zie dus dubbel of scheel ik weet het niet.Ik merk wel dat het minder wordt als ik niet steeds denk ik ga slechter zien en daar benauwd van wordt. Die tip van ogentroost is fijn.Ik ga de oefeningen maar weer wat vaker moet doen.

boudewijn
Door

boudewijn

op 04 Nov 2013

Beste Karin,Heel veel nieuwsbrieven van je komen bij mij als junk-email binnen. Heb je al eerdere meldingen hier over gehad????. Mijn complimenten voor je duidelijke website!!!Groetjes, Boudewijn.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 05 Nov 2013

Nee nog niet, dank je wel voor het melden. Weet alleen niet wat ik daar aan kan doen, heb je een tip? Dank je wel voor de complimenten.

Heleen Bakker
Door

Heleen Bakker

op 25 Oct 2013

Hoi Karin, als ik het zo lees, denk ik, direct beginnen! Maar met -6,5 is het best lastig om dit in de praktijk te doen. Ik werk achter de PC, dus zonder bril zie ik helemaal niets... Kan dus alleen na het werk en vraag me af of het dan echt gaat werken?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 25 Oct 2013

Altijd belangrijk eerst naar de mogelijkheden te kijken. Dus dat is na het werk. Daarmee te beginnen. Stap voor stap.

miriam kaptein
Door

miriam kaptein

op 10 Sep 2013

je emails inspireren me, ik ben 50 en nog steeds geen leesbril en je oef helpen, een dag bij gezond denken en doen ga ik zeker volgenik zag dat je ook bij mij een de buurt wil komen, misschien een idee voor mijn yogaschool omdat je nl veel met oog yoga doet en ik wil je wel op zo.n dag de chauffeur van en naar station zijn

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 10 Sep 2013

Hoi Miriam, Dank je wel voor je reactie. Waar woon je precies, lijkt me leuk om een workshop voor je yogaschool te geven.

Hanna Schokker
Door

Hanna Schokker

op 19 Aug 2013

Hallo Karin!Zo leuk, ik ben nu 8 weken zonder bril of lenzen. Ik gebruik mijn bril inmiddels ook niet meer achter de computer, ook niet tijdens het gamen. Als ik iets echt niet goed kan zien, ga ik wel even wat dichterbij het beeldscherm zitten ;) Ik gebruik nu dus echt alleen nog een bril voor de ondertiteling te kunnen lezen bij het tv kijken. Ik hoop dat ik dit ook snel zonder bril kan! Ik had lenzen van -3,25 en -2,75 en ik doe nu alles zonder bril, zelfs autorijden. Ik zie toch echt goed genoeg om alles te kunnen zien wat ik moet kunnen zien zonder dat ik dit ooit heb geweten. Je word inderdaad zo gefocust op scherp zien, totdat je zelf na gaat denken. Ik merk dat ik buiten direct scherper ga zien. Tijdens het post bezorgen (mijn vakantiebaan) en het hardlopen voel ik me op en top buiten en zie ik alles zo scherp. Ik merk echt dat hoe feller de kleuren zijn, hoe beter ik zie! Dan kom ik weer binnen in ons zwart-wit-blauwe huis en voelt het net of ik mijn bril af heb gezet, terwijl ik die niet eens droeg. Zo'n verschil in scherpte merk ik buiten en binnen. Dan kan je je wel voorstellen dat ik me buiten beter voel als binnen! Ik merk nu echt dat onze ogen niet gemaakt zijn voor computer, tv etc.! Ze zijn gemaakt voor in de natuur... Ik merk wel verbetering, maar ik merk ook dat het me soms niet snel genoeg gaat en ik per direct scherp zou willen zien. Dus frustratie is er ook zeker. Gelukkig merk ik als ik mijn bril op zet meteen, dat dit ook niet lekker kijkt, dus weet ik meteen dat ik geduld moet hebben. Het komt vanzelf, het word beter, wanneer is minder belangrijk! Dankjewel voor al je tips!Groetjes Hanna

petra
Door

petra

op 08 Jul 2013

beste Karin, ik heb -5 en -475, dus best veel maar nu heb ik de rasterbril in huis en een erg fijne oplossing voor achter de pc. of op strand, Alleen als ik er mee ga lopen en me wil focussen loop ik een beetje als een dronkeman, alsof ik geen diepte zie? Lief zijn voor je ogen, tja het moment dat je bewust vanje frustratie ben je al op degoede weg, een kewestie van volouden al is het wel lekker om alle reacties van andere ploeteraars te lezen. fijne zomer

petra
Door

petra

op 08 Jul 2013

beste Karin, ik heb -5 en -475, dus best veel maar nu heb ik de rasterbril in huis en een erg fijne oplossing voor achter de pc. of op strand, Alleen als ik er mee ga lopen en me wil focussen loop ik een beetje als een dronkeman, alsof ik geen diepte zie? Lief zijn voor je ogen, tja het moment dat je bewust van

Linda
Door

Linda

op 30 May 2013

Lieve Karin,Hartelijk bedankt voor het delen van je ervaringen met leren zien zonder bril. Je mailtje zag ik vandaag binnenkomen en hij kwam als geroepen. Ik ben nu iets meer dan een maand zonder bril en ervaar verbetering & trots, maar ook veel frustratie. Zie ik buiten en in het verkeer inmiddels goed genoeg, zodra ik een leeskaart voor me heb zie ik bijvoorbeeld niks meer.. Ik zag je blog over spanning en stress en begreep meteen waarom in vandaag opeens weer minder goed kon zien! Heel verhelderend, letterlijk en figuurlijk hahaha.Als tip om lief te zijn voor je ogen: drink ogentroostthee of dep het met een watje op je ogen. Echt een troost voor je ogen in beide zinnen van het woord en gezond voor mens en dier met oogproblemen of vermoeide ogen! Ik kan het iedereen aanraden!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 31 May 2013

Beste Linda, Dank je wel voor de liefdevolle tip!

Marjoke Carriere
Door

Marjoke Carriere

op 30 Apr 2013

Hallo Karin! Wat een feest van herkenning! Ik ben zo blij met jouw nieuwsbrieven! En het loopt steeds zo mooi synchroon! Zo heb ik net een lekkere salade met eieren en wortel gegeten (je moet toch wat op "koningsdag :))heerlijk in het zonnetje en dan zie ik jouw mail over eieren en zonlicht! Ik draag al zo'n 15 maanden geen bril meer. Mijn sterkte is ongeveer -3 links en -2 rechts. Jammer genoeg heb ik een hoge cylinder in beide ogen. Allebei rond de -3.50. Het is soms zo vermoeiend om de omgeving uit te leggen waarom ik geen bril opdoe dat ik nu maar steeds zeg dat een bril die maar iets scheef staat mij gigantische hoofdpijn geeft. Ik heb geen rijbewijs, dus ik fiets, heerlijk veilig, en het geeft zo'n vrij gevoel om de wind en het zonlicht te voelen, zonder pijn aan mijn ogen door lenzen of een bril die pijn doet. Los van oogoefeningen, zoals palmeren, vind ik het heerlijk om naar kleuren te kijken. Of bijvoorbeeld mandala's in te kleuren. Ook heb ik een Living Colors lamp. Ik heb het gevoel dat kleuren en bepaalde muziektrillingen een sterke positieve invloed kunnen hebben op mijn ogen/lichaam. Heb jij ervaring met kleurentherapie of iets dergelijks? Ik wens je nog een hele leuke zonnige koningsdag en een super goede tijd! Heel veel "dankjes" voor alle mooie, interessante en positieve mails. Dat helpt me regelmatig door een dip heen! Liefs en groetjes, Marjoke

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 30 Apr 2013

Hallo Marjoke, Dank je wel voor je leuke reactie. Met kleurentherapie heb ik nog geen ervaring, maar wat niet is kan nog komen. Ik weet wel dat groen heel helend werkt, dus geniet van het heerlijke frisse voorjaarsgroen.

Manu Schipper
Door

Manu Schipper

op 25 Apr 2013

Beste Karin, Nee, ik ben niet boos alleen is het soms lastig en word je een beetje teleurgesteld door je lichaam. Het "probleem" is dat de MD er altijd is, je kunt het niet negeren. Heb gisteren je boek ontvangen en ga het snel lezen. Ik heb vandaag ook mijn 2e ooginjectie gehad dus ik hoop dat de boel stabiliseert of zelfs verbeterd. Maar ik hou altijd voor ogen (blijven lachen om de woordspelingen) dat er altijd ergere dingen zijn. Als het zo blijft zoals nu dan wil ik best 100 worden.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 26 Apr 2013

Beste Manu, Je ogen hebben waarschijnlijk jaren lang de verkeerde voeding gekregen. Koolhydraten zijn de hoofdoorzaak van macula degeneratie en van staar. Je kunt via deze link er meer over lezen: https://volzicht.nl/koolhydraten-oorzaak-van-staar/

Sandra
Door

Sandra

op 16 Apr 2013

Hallo Karin, Ik heb vorige week (misschien bewust?) een hoekje van het glas van mijn bril (-6) gebroken. Ik heb mijn (reserve-) bril steeds minder vaak op en durf nu ook gewoon mensen tegemoet te komen zonder bril. Als ik nu zonder bril naar het huisnummerbordje van de overburen kijk, kan ik het nummer lezen door het vocht in mijn ogen als ik een paar keer knipper. Wel een beetje dubbel en het nummer zweeft (op het traanvocht) naar boven. Is dit wat anderen ook ervaren in het beter zien? Groeten, Sandra

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 16 Apr 2013

Hoi Sandra, Vochtige open helpen je inderdaad om beter te zien, daarom is knipperen zo belangrijk, dan activeer je de traanklier. Wat leuk dat je er zo goed mee bezig bent. Dat dubbel zien, herken ik ook, komt door spanning in de rechte oogspieren. Ga zo door is mijn advies, uiteindelijk zal dat ook steeds makkelijker gaan.

Robert
Door

Robert

op 02 Apr 2013

Karin, ik heb ook een lui oog, vol al een tijdje je items. Wil uiteraard graag lief zijn voor mijn ogen en doen wat goed is. Door mijn intensieve beeldschermwerk zie ik mezelf niet snel zonder bril naar mijn werk gaan. Wel zet ik mijn bril vaker af als ik mijn hobby uitoefen, aan de waterkant. dan ben ik ook bewust met mijn ogen bezig. Wat doet een cranio sacraal therapeut eigenlijk, heb ook een lui oog en zag het advies van jee een aantal posts terug.Gr., Robert

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 02 Apr 2013

Beste Robert, Hier kun je teruglezen wat een cranio sacraal therapeut doet. groetjes Karin

Asha
Door

Asha

op 09 Mar 2013

Dag Karin,sinds kort ben ik bezig met je boek en de oefeningen en heb net een rasterbril aangeschaft. Heel interessant. Je laat mij een heel andere kant zien: scherp zien is niet altijd nodig en een bril of lenzen dragen niet bij tot verbetering van je ogen. Zelf wilde ik altijd scherp zien maar nu ik steeds vaker mijn bril afzet merk ik hoe rustgevend dat voor mijn ogen is. Ik heb vaak rode en vermoeide ogen en hoop daar vanaf te komen. Waarschijnlijk komt dat doordat ik teveel tijd achter de computer zit. Vanaf dat ik hiermee bezig ben breng ik minder tijd achter de computer door en probeer ik 'liever' voor mijn ogen te zijn. Boos of gefrustreerd op mijn ogen of op het 'slecht' zien ben ik niet. Dat heeft ook weinig zin. Ik merk wel dat een bril dragen inderdaad een verslaving is. Ik weet nog niet of ik ook werkelijk helemaal van mijn bril af kom want ik heb een bril nodig voor auto rijden en mijn werk. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat.groetjesAsha

Carleer Christina
Door

Carleer Christina

op 04 Feb 2013

Beste Karin,Ik lees dat de video-cursus een tijdelijk introductieaanbod is en dat u het recht behoudt om deze, elk moment willekeurig offline te halen... daarom vrees ik, dat er mij te weinig tijd gaat overblijven om deze video-cursus volledig uit te kijken en te oefenen, ....wij hebben een zelfstandige zaak en moeten regelmatig weg ! Groetjes Christina

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 05 Feb 2013

Beste Christina, Het aanbod is tijdelijk, de cursus niet. Die kun je op jouw tempo doen. groetjes Karin

Piet Huijsmans
Door

Piet Huijsmans

op 29 Dec 2012

Ik ben benieuwd of jouw tips ook op mij van toepassing kunnen zijn. Ik heb n.l. nog maar een ,,goed" oog en daar heb ik in Jan 2012 een hoornvliestransplantatie voor gekregen. Het herstel laat nogal op zich wachten,dus ben ik benieuwd naar je antwoord.m.vr. Gr. Piet.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 29 Dec 2012

Beste Piet, Door de conditie van je oog te verbeteren, zal ook het herstel sneller en beter verlopen. Dus voor jou zijn de tips ook van toepassing. Veel succes ermee. groetjes Karin

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 11 Dec 2012

Hoi Wilma, Wat goed zeg. Mooi ook hoe je merkt wat goed voor je werkt. En dat je minder ziet als je moe bent, dat is ook goed om je bewust van te worden. Fijn dat je die ontspanning nu voelt.

Eveline
Door

Eveline

op 11 Dec 2012

Hallo Karin,Zo'n 33 jaar geleden ben ik samen met mijn broer naar het oogziekenhuis geweest voor oogonderzoek. Zowel bij mijn broer als bij mij werd een lui oog geconstateerd. We zien allebei met een oog maar 50%. Mijn moeder begreep niet hoe de schoolartsen destijds onze ogen hadden onderzocht. Maar ik wel. Ik keek door mijn vingers die mijn goede oog afdekte want ik wilde geen bril. Zelfs nu weiger ik nog een bril. Sinds een aantal jaren ben ik erachter gekomen dat een bril meer kwaad dan goed doet. Eveline

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 11 Dec 2012

Haha, leuk verhaal, hoe je als kind al voelde dat een bril meer kwaad dan goed doet. Je kunt overwegen om naar een cranio sacraal therapeut te gaan voor het luie oog.

WIlma
Door

WIlma

op 11 Dec 2012

Dag Karin, Ik ben al een tijdje bezig met mijn ogen. Nadat ik eerst uitgezocht heb hoe die oogspieren lopen, kan ik ze voelen en ontspannen. Dat ging al goed, maar wat nog beter helpt is de 8-zwaai. En dan kijken naar je handen en op de achtergrond de beweging zien. De zwaai werkt bij mij veel beter als ik naar mijn handen kijk. Ik las ook ergens dat iemand tijdens het hardlopen overal beweging zag, Dit heb ik ook gelijk geprobeerd en het werkte heel goed. Ik kan nu veel beter zien, er zijn dagen dat ik helemaal zonder bril kan. (Ik heb plus glazen met cilinder en leesgedeelte) Als ik moe ben wordt het zicht wel minder. Maar, het ontspannen gevoel is nu wel steeds aanwezig. Wat een verschil met voorheen! Alleen dat is het al waard. Wilma

Reactie plaatsen