Page content

Licht Donker en Slaap

Licht Donker en Slaap

Het is natuurlijk niet echt gek dat het bijna samenvalt. Maar een beetje toevallig is het wel: twee dagen voor mijn Themadag Duisternis vindt het evenement Licht Donker en Slaap plaats. Op 11 december vertellen in de Beurs van Berlage in Amsterdam wetenschappers en topsporters hoe je licht en donker kunt inzetten voor een goede slaap, een groter welzijn en een betere gezondheid. Tijdens het symposium is er ook aandacht voor de gevolgen van teveel licht tijdens de nacht op het leven van planten en dieren.

Duisternis tijdens de nacht hebben we nodig

duistereactiviteiten“In de huidige 24-uurs maatschappij slapen we aanzienlijk minder lang dan honderd jaar geleden,” staat beschreven in het persbericht over het evenement. “De komst van smartphone en tablet doen daar nog een schepje bovenop. Het blauwe licht uit deze apparaten verschuift het slaap-waakritme naar een later moment, zodat veel kinderen later in slaap vallen en een zogenaamde ‘slaapschuld’ ontwikkelen. Veel licht overdag is gezond, maar minder bekend is dat we de duisternis tijdens de nacht net zo hard nodig hebben.” Dit verkondig ik dus al jarenlang. Mooi dat er nu op deze manier meer bekendheid aan wordt gegeven.

Invloed van de slaap op de gezondheid

Tijdens het evenement houdt professor Eus van Someren een lezing over de invloed van de slaap op de gezondheid van jong en oud. Verder vertelt olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband welke rol de slaap heeft gehad bij zijn sportprestaties, en legt topturnster Lieke Wevers uit hoe lichttherapie haar heeft geholpen om jetlags te bestrijden. Het klinkt als een interessante bijeenkomst. Helaas ben ik die vrijdag al bezet. Mocht je het leuk vinden en in de gelegenheid zijn om te gaan, dan zou ik het erg op prijs stellen als je je bevindingen onder deze blog zou willen achterlaten. Alvast bedankt!

Kracht van de duisternis

driedagenduisternisTwee dagen later, op zondag 13 december, kun je de duisternis in Amsterdam letterlijk komen ervaren tijdens de themadag Duisternis van VolZicht, die gehouden wordt in Centrum Zensaz. De themadagen van VolZicht zijn bijeenkomsten die om een bepaald onderwerp draaien en die erop gericht zijn je een steuntje in de rug te geven bij het goed blijven verzorgen van je ogen. Voor deze themadag Duisternis maak ik met verduisterende stof de ruimte die ik bij Zensaz heb gereserveerd echt aardedonker. Het elektrische licht laten we uit, de verlichting zal enkel bestaan uit kleine vlammetjes van kaarsen. We gaan ontspannende oefeningen doen voor de ogen, en je zult voelen wat het donker voor jouw zicht kan betekenen. Een beetje bang in het donker? In onze maatschappij wordt ons van alle kanten angst voor de duisternis aangepraat. Die angst zit zelfs diep verweven in onze cultuur en taal. Termen als “duistere krachten”,  “dat kan het daglicht niet verdragen” en “de donkere kanten van iemands persoonlijkheid” illustreren dit, maar er zijn nog veel meer voorbeelden.

Duisternis heeft helende kwaliteiten

Maar is deze angst wel terecht? Ik heb daar zo mijn eigen ideeën over. De duisternis heeft namelijk juist zoveel helende kwaliteiten! Als je je eraan kunt overgeven, krijg je daar heel veel rust en ontspanning voor terug. Hoe meer je in het donker bent, hoe meer de staafjes, de lichtgevoelige cellen op het netvlies, worden geactiveerd. Het is dankzij de staafjes dat je in het donker kunt zien. Dat je, als je een tijdje in een donkere ruimte bent, opeens toch steeds meer van de omgeving gaat waarnemen. Maar als je de staafjes niet tot nauwelijks meer gebruikt, verliezen ze hun functionaliteit en dutten ze als het ware in. Daarom zijn zoveel mensen tegenwoordig nachtblind. De kegeltjes daarentegen, de lichtgevoelige cellen die je juist helpen zien als het licht is, raken overspannen van de overdosis aan licht die zij dag in dag uit te verwerken krijgen. Als het altijd maar licht is, ook als het donker hoort te zijn, krijgen deze cellen geen rust en raken ze uitgeput. Bij een aandoening als maculadegeneratie stoppen de kegeltjes uiteindelijk met het zien.

Weet de duisternis te vinden

donkere dagenEr is bijna geen echte duisternis meer om ons heen te vinden. Als ik in het donker de straat op ga, schijnen de lampen me van alle kanten tegemoet. Vroeger had ik het niet in de gaten, maar de laatste jaren ben ik me er zeer van bewust hoe vervelend dat licht is voor mijn ogen. Eigenlijk is het hetzelfde als bij het kijken door het glas van een bril; dat kan ook zo onnatuurlijk fel voelen aan de ogen. Ik leer je tijdens de themadag Duisternis hoe je in onze overbelichte samenleving toch zoveel mogelijk duisternis binnen kunt krijgen. Na afloop van de dag weet jij waar je de duisternis wél kunt vinden en hoe je hem kunt gebruiken voor het weer gezond maken van je ogen.

De staafjes wakker schudden

Tijdens de themadag laat ik je ervaren dat je angst voor het donker niet gegrond is. En dat in het donker zijn juist helend is voor het zicht, de ogen, het lichaam. We gaan het hebben over zien in het donker, nachtblindheid, de genezende eigenschappen van kaarslicht en vuur. We maken er samen een spannende en gezellige dag van, waarbij ook gedanst zal worden. We doen namelijk een heerlijke oefening, bewegend op muziek, die de staafjes op het netvlies wakker schudt en actief maakt.

De geheime krachten van de duisternis

donkerbelevingDe geheime krachten van de duisternis… Ik heb er zelf al veel over nagedacht, gelezen, ervaren. De duisternis intrigeert mij en ik ga je vol enthousiasme vertellen waarom precies. Wil jij ook naar deze unieke en helende bijeenkomst komen? De themadag begint in de middag, om 14.30 uur, als het buiten al snel donker wordt, en duurt tot 20.30 uur. Je leert hoe de duisternis helpt bij het gezond houden van je ogen, maar voelt ook wat zij allemaal doet met je gemoedstoestand. Je wordt deze dag bovendien verwend met heerlijke, voedzame hapjes voor de staafjes, kegeltjes en de ogen.

De themadag is inclusief:

  • koffie en thee;
  • een oogversterkende diner, bestaande uit: soep getrokken van beestenbottenbouillon, een salade, een eiergerecht, glutenvrije crackers, rauwmelkse kaas en roomboter;
  • een scala aan tips, adviezen, oefeningen en nieuwe informatie;
  • op je gemak kunnen rondneuzen in mijn mobiele winkeltje en jezelf trakteren op bijvoorbeeld een setje oogstenen, het oogontspanningspakket in de vorm van paperback plus cd, of ondersteunende voedingssupplementen. Ook kun je verschillende rasterbrillen uitproberen.

Locatie:

oog van dichtbijDe themadagen worden gehouden in centrum Zensaz, Fraunhoferstraat 14, Amsterdam. klik hier voor de locatie.

Op zondag kun je er gratis parkeren. Zensaz is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Kosten:

De Themadag Duisternis is een compleet verzorgde bijeenkomst, waarop je veel nieuwe informatie krijgt aangereikt en gemotiveerd wordt om goed voor je ogen te blijven zorgen. De kosten voor een VolZicht-themadag bedragen standaard €116,- inclusief, maar voor de themadag Duisternis geldt een decemberkorting van €20,-. Je betaalt dus maar €96,-. Er zijn nog vier plaatsen vrij. Je kunt hier klikken om je in te schrijven.

Cursus

 

Voor meer informatie over het evenement “Licht, Donker en Slaap” kun je hier kijken: www.solg.nl.

Ik vind het leuk als je jouw ervaringen met licht en donker, en de invloed hiervan op je zicht en gezondheid, hieronder wilt delen.

 

Comment Section

2 reacties op “Licht Donker en Slaap


Door Simone Baddou op 8 december 2015

Ja, ik herken zeker het belang van duisternis voor een goede nachtrust. Ik heb samen met mijn vriend een B&B in het Hoge Atlasgebergte in Marokko. En ik slaap nergens zo lekker als daar. Het is heel stil, je hoort natuurlijk wel natuurgeluiden, maar die liggen op een bedje van stilte en niet zoals hier de eeuwige ruis van de snelweg. En als ik ’s nachts wakker wordt, maakt het echt niet uit of ik mijn ogen open doe of dicht houd, het blijft in en in donker. De stilte, de duisternis en onze heerlijke matrassen maken dat ik heerlijk slaap. Het valt ook veel van onze gasten op. Overdag kijk je natuurlijk wel je ogen uit! Kijk maar eens op http://www.refugebleu.com Tot ziens in Amellagou!


Door Marcel Stortelder op 8 december 2015

Overdag werkt ons brein,s-nachts moeten de elektrische stroompjes in de hersenen
rusten.Zie ook mijn novelle,Opgroeien in Dalten,uitgeverij Boxpress.
Marcel Stortelder

Plaats een reactie


*