Licht en vuurhappen zijn beiden heel ontspannen voor de ogen. Als je wel eens rond een kampvuur hebt gezeten, herken je waarschijnlijk wel hoe fijn en ontspannen dat voelt, naar dat vuurtje zitten kijken. Wij gaan ieder jaar met ons gezin een weekje werken in de bossen, snoeien en kappen. Iedere ochtend om 8 uur paraat, dan werken we tot 13.00 uur en lunchen we gezamenlijk. Het leukste van het kamp is het kampvuur in de avond. Heerlijk om daar rond te zitten, te kletsen, te eten en naar het vuur te staren. Op onderstaande filmpje heb ik het vuurtje gefilmd en zelfs op een computerscherm voelt het al ontspannen om er naar te kijken.
Kaarslicht of computerlicht
In de avond doe ik regelmatig een kaars aan in plaats van de gewone lampen en ervaar dit als veel rustiger aan mijn ogen, maar ook rustiger voor alles. Ik merk ook een groot verschil als ik naar bed ga en ik heb de avond door gebracht op de bank met kaarslicht aan, of als ik de avond achter de computer heb doorgebracht. Bij het laatste voel ik veel meer onrust en kost het even tijd voordat ik de rust heb gevonden. Met een avond kaarslicht en geen laptop ga ik al met een rustig gevoel in mijn hoofd mijn bed in.
Staren in een kaarsvlam
Deze oefening is een fijne oefening om te doen en je hebt er geen kampvuur voor nodig. Je zet een brandende kaars of olielamp zo dat hij precies op ooghoogte staat. Je gaat op ongeveer een meter afstand van de kaars zitten, met ontspannen rechte rug. Doe je vingertoppen tegen elkaar. Staar in de vlam, zonder met je ogen te knipperen. Je aandacht is volledig op de vlam gericht. In het begin zul je het maar kort volhouden, mijn lukte het niet eens tien seconden. De ogen gaan tranen en prikken en je oogleden willen het liefst naar beneden. Na een tijdje houd je het steeds makkelijker vol, het is de bedoeling dat je het uiteindelijk drie minuten kan kijken naar de vlam, zonder te knipperen.
Bewust staren
Als je ogen gaan knipperen, sluit je de ogen. Je zult dan een nabeeld van de vlam zien verschijnen. Kijk er inwendig naar, gebruik het als concentratie punt. Als de vlam verdwijnt herhaal je de oefening. In totaal doe je dit drie keer, bij de laatste ronde ga je palmeren. Voor gezonde ogen en een heldere blik is het belangrijk dat ogen voldoende knipperen. Deze oefening gaat dus tegen de knipperwet in, maar ik merk dat hij heel ontspannen is voor de ogen om te doen. Bewust staren is ook weer iets heel anders dan onbewust staren en kan op deze manier een helend effect hebben.
De zon in Nederland
In Nederland zie je lang niet altijd de zon, belangrijk licht voor onze ogen en lichaam. Maar achter de wolken schijnt wel degelijk de zon. Als er wordt gesproken over winterdepressie, door dat er te weinig zonlicht is, denk ik altijd: “Wat een onzin”. Het probleem ligt hem eerder dat we te weinig buiten komen in de winter. Als je last hebt van winterdepressie, kun je een lichttherapie lamp kopen. Maar waarom zou je die tijd dat je achter die lamp zit niet besteden in de buitenlucht. Is nog gratis ook!
Lichthappen
Een wandeling in de buitenlucht zorgt er al voor dat je licht binnen krijgt, maar je kunt extra licht binnen krijgen door licht te happen. Zachtjes knipperend kijk je naar boven. Knipperen is heel belangrijk, want dat zorgt ervoor dat je niet gaat knijpen. Je laat het licht door je ogen naar binnen stromen. Als het licht te fel aanvoelt, dan bouw je het langzaam op, door de oefening onder een boom te doen bijvoorbeeld. Of je kijkt wat minder ver omhoog. Wissel het lichthappen af met palmeren. Het afwisselen van licht naar donker helpt je om goed te kunnen zien in fel licht. Als je last hebt van lichtgevoeligheid is dit zeker een hele goede oefening om te doen.
Ogen zijn lichtorganen
Je ogen zijn lichtorganen, 75% van licht dat naar binnen stroomt gebruiken je ogen niet zelf, maar voedt je hersenen en andere organen in je lichaam. Via je hypothalamus stroomt het licht je lichaam binnen. Licht is dus niet alleen belangrijk voor het zicht, maar voor de hele gezondheid van je lichaam. Iedere (oog)arts zou zijn patiënten twee uur daglicht per dag moeten voorschrijven, gecombineerd met duisternis. Want de duisternis is net zo belangrijk voor je zicht en voor de gezondheid van je lichaam.
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Hoe zijn jouw ervaringen met vuurlicht en daglicht? Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.
annette
op 25 Feb 2014