Knipperen helpt om beter te zien
03 september 2012 

Knipperen helpt om beter te zien

Knipperen is een hele goede oefening om beter te gaan zien. Bijkomend voordeel is dat knipperen helpt als je last hebt van droge, pijnlijke ogen. Door te knipperen activeer je namelijk je traanklier, die boven je oogbol ligt. Iedere keer als je knippert, wordt er een vetachtige vloeistof over je oogbol verspreid. Deze vloeistof houdt je ogen vochtig en in goede conditie en beschermt ze tegen invloeden van buitenaf, zoals stofjes in de lucht.

Knipperen geeft je hersenen rust

Behalve dat het je oogbol in goede conditie houdt, geeft knipperen ook je hersenen rust. Bij het kijken zijn je hersenen bijzonder actief: alles wat je ziet wordt verwerkt in de visuele cortex achterin het hoofd. Iedere keer als je ogen gesloten zijn, wordt de stroom van informatie onderbroken en krijgen de hersenen even rust. Daarnaast ontspant het sluiten van je ogen ook de oogzenuwen en oogspieren. Heb je regelmatig last van droge ogen, voelen je ogen vermoeid of geïrriteerd aan, dan heeft dat vaak te maken met te weinig knipperen. Ook als je wazig ziet, knipper je waarschijnlijk niet vaak genoeg. Je bent dan teveel aan het staren. En als je staart, knipper je niet.

Computer grote oorzaak

Knipperen helpt om goed te zienComputergebruik is een belangrijke veroorzaker van te weinig knipperen. Uit onderzoek is gebleken dat het knipperen drastisch vermindert als mensen achter de computer zitten te werken. Gezonde ogen knipperen twintig keer per minuut. Achter de computer doen ze dit nog maar vijf keer en gamers knipperen zelfs nog maar twee keer per minuut. Vaak krijgt slechte luchtcirculatie de schuld van droge ogen en uiteraard is dat ook een veroorzaker. Maar het niet meer knipperen door het intense computerwerk is waarschijnlijk de hoofdschuldige.

Veel mensen herkennen het wel. Je gaat achter de computer zitten en voor je het weet ben je een uur verder. Al die tijd heb je bijna alleen maar gekeken naar een scherm op een afstand van ongeveer veertig centimeter. De ogen hebben nauwelijks bewogen. Ze hebben niet ver weg gekeken en veel te weinig geknipperd. Ogen houden van beweging; bij één seconde stilstand ontstaat er al spanning in de oogspieren.

Goed knipperen

Het klinkt misschien een beetje gek, “goed knipperen”. Maar er zijn een heleboel mensen die niet goed knipperen. Ze nemen dan andere spieren in het gezicht mee, tot en met de spieren in het voorhoofd aan toe. Of ze knipperen heel lang niet en gaan daarna compenseren door de ogen en alles eromheen hard samen te knijpen. Bij “goed knipperen” is het belangrijk dat je dit alleen doet met de oogleden, zo licht als de vleugelslag van een vlinder. Omdat het niet makkelijk is om bij jezelf te zien of je het goed doet, kun je iemand anders laten kijken naar hoe je precies knippert.

knipperen smileyKnipperoefening

Het voordeel van de volgende knipperoefening is dat je hem heel gemakkelijk tussen de bedrijven door kunt doen. Op de fiets, achter de computer, op de wc en in de rij achter de kassa. Ga als volgt te werk.

1. Sluit eerst een paar seconden je ogen en laat ze zich helemaal ontspannen. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat ze diep wegzakken in de oogkassen en daar rustig ronddobberen in een badje.

2. Knipper nu zes keer heel zachtjes met je oogleden.

3. Sluit je ogen weer een paar seconden.

4. Herhaal de oefening drie keer of meer.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Dank je wel voor het lezen van dit artikel. Vond je het leerzaam en heb je er iets aan gehad? Ik waardeer het zeer als je hieronder beschrijft wat de oefening doet met jouw ogen.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
pieter
Door

pieter

op 28 Aug 2016

Heerlijk om te horen en te ervaren dat een bril niet altijd de oplossing is ; maar een beetje aandacht voor deze onze zo geweldige leden al zoveel doet! fijne oefening! Dankjewel...!goede groet pieter.O

MLP
Door

MLP

op 23 Aug 2016

Ja ben aan t knipperen, gaat idd. goed.

Pieter
Door

Pieter

op 15 Aug 2016

ik zag een maand geleden plots mouche volants in mijn linkeroog. De oogarts constateerde een glasvochtbloeding en gescheurd netvlies. Is paar dagen daarna gelaserd. Soort puntlassen stel ik mij voor. Gelijk ook het andere oog onderzocht en daar was het ook al een beetje gescheurd. Wordt volgende week gelaserd. Oorzaak leeftijd werd gezegd. Is wel ff schrikken en confronterend want al ben ik 62 dit is de eerste keer dat gezegd werd : tja is je leeftijd. Ben nu op jouw advies aan het zorgen voor gezonde ogen. Veel beestenbotten soep eten aangevuld met rundergelatine poeder van Jacob Hooy. Elke ochtend een avocado. En veel knipperen. Ben met al die dingen twee weken geleden begonnen. Voor mijn gevoel voelen mijn ogen nu wat vochtiger aan. Tja en wat kan een mens meer doen ! Misschien heb je nog een tipje maar ik heb je teksten goed gelezen !

Eva
Door

Eva

op 25 Aug 2016

Hoi Pieter goed dat je direct aan de slag bent gegaan met de voedingstips. Belangrijk om deze te gaan uitbreiden met de oogoefeningen, zoals palmeren. Onder 'diensten' kun je lezen hoe we je verder kunnen helpen om je ogen weer te herstellen: https://volzicht.nl/diensten/ Veel succes! Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Hans LOVINK
Door

Hans LOVINK

op 06 Aug 2016

het helpt inderdaad echt, Karin. zo'n rasterbril gebruiken, ja ik moet toch heel erg turen,sorry

Eva
Door

Eva

op 07 Aug 2016

Hoi Hans, wat bedoel je precies? Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 23 Jul 2016

Het knipperen werkt erg ontspannend. Het is met recht een z.g.n. eyeopener. Daar ik al van af 1995 aan het oefenen ben,ben ik blij dat ik af en toe door de oefeningen iets beter zie.

Eva
Door

Eva

op 27 Jul 2016

Hoi Marcel fijn he, het knipperen! Groetjes Eva, medewerker VolZicht

Noor Galjaard
Door

Noor Galjaard

op 20 Jun 2016

Beste Karin, Ik ben nu een maand aan het oefenen en ben enthousiast. De staar in mijn linker oog is echt minder geworden. Het lezen zonder bril is ook verbeterd. Als ik wazig zie geeft knipperen vaak verbetering. En bijkomend:als ik de ogen ontspan,zakt ook de kaak,de schouders en dus het hele lijf mee.Het gaat dus goed!

Natasja Boons
Door

Natasja Boons

op 21 Jun 2016

Beste Noor, wat fijn om te horen! Laat het een aanmoediging zijn voor ons allen om te blijven oefenen en te weten dat de oefeningen echt effect hebben. ik ben heel blij voor je. Ga zo door! hartelijke groeten, Natasja, medewerker VolZicht

stevens magda
Door

stevens magda

op 05 May 2016

Hey Karin Hey Karin !...Boek en CD eergisteren goed ontvangen. Heb boek bijna uitgelezen en ben aan de slag gegaan... eenvoudig maar je moet het toch allemaal weten en... ogen en verstand open houden ! Dom dat het algemeen onderwijs zulke wetenswaardigheden negeert (als deel uit makend van het hygiënisme !) en onze kinderen overbelast met leerstoffen en verplichtingen die... spanningen veroorzaken. Onze studenten worden vaak de wereld ingestuurd gawapend met onnodig gedoe maar zonder te weten wat ze in leven houdt, hoe ze in mekaar zitten. Mensen zoals jij zijn broodnodig om de fundamentele wet van het leven aan het licht te brengen, zijnde de wet van homeostasie: "elk lichaam dat aan zichzelf overgelaten wordt keert spontaan terug naar zijn oorspronkelijk evenwicht -een toestand van volledige gezondheid- op voorwaarde dat het niet gestoord wordt". In onze samenleving is het niet meer gemakkelijk om ermee rekening te houden, maar laat ons wedden op het goed verloop van onze verwachtingen want meer en meer mensen van goede wil, zoals jij helpen flink mee. Je krijgt later nog verslag van mijn vooruitgang, maar dat gaat toch een paar maanden in beslag nemen. Groetjes. Magda

Edith
Door

Edith

op 15 Apr 2016

Beste Karin,Bedankt voor je adviezen. Ik heb nu drie dagen bewust de knipper oefeningen regelmatig gedaan en mijn ogen zijn niet meer droog. Wat helpt dit goed. Geen gevoel van korreltjes meer. Ook de oog oefeningen doe ik en ik voel duidelijk de oogspieren. Dit doe ik twee maal per dag en daarna doe ik palmeren, wat een heerlijk warm bad voor mijn ogen is dat. Ik zie uit naar de digitale cursus voor thuis, dan wordt alles nog duidelijker denk ik.Groetjes, Edith.

Verina
Door

Verina

op 04 Apr 2016

Ik pas de oefeningen elke dag toe. Mijn ogen zijn echt verbeterd. Zowel mijn zicht als de gevoeligheid van mijn ogen. Echt heel fijn. Frappant dat we nooit hebben geleerd onze oogspieren ontspannen te houden. Doordat ik mijn ogenspieren nu veel meer ontspannen hou, heb ik veel minder last van droge ogen. Ik heb momenteel veel last van hooikoorts. Dikke en branderige ogen. Zijn hier toevallig ook oefeningen voor? Hartelijk dank Karin. Ik ben heel blij dat ik je website en je oefeningen tegenkwam!

Karin
Door

Karin

op 04 Apr 2016

Wat goed om te lezen. Voor de hooikoorts werkt het ook verlichtend om te palmeren. Daarnaast is het voedingsverhaal heel belangrijk. Ik had ook altijd last van hooikoorts. Door de oefeningen en mijn bril niet te dragen werd het veel minder. Toen ik over ging op het eten volgens Weston Price (veel verzadigde vetten, levertraan, beestenbottenbouillon) ging mijn hooikoorts definitief weg.

Angelique van de Velde
Door

Angelique van de Velde

op 04 Jul 2016

Hoi Karin, ik heb een jaar geleden een netvliesscheuring gehad aan mijn rechteroog en naar mijn idee daarna veel hoofdpijn als gevolg van de floaters (die er nog steeds zijn). Voor mij vermoeiend zeker als er veel wit om me heen is. Ik heb ook het gevoel dat mijn ogen strak staan en soms ook oogpijn als gevolg van de spanning op de oogspieren. Lijkt erop dat de oogspieren op strak staan. Oogartsen kunnen niets met mijn klachten helaas. Wat zou ik kunnen doen? Ik denk aan een glasvochtvervangende operatie omdat ik gek word van de floaters, maar ja dat is niet het minste...ook het glasvocht in mijn andere oog is verslechterd sinds de netvliesscheuring (ik heb min 8 en ben 43 jaar). Dank voor je reactie alvast. Groetjes Angelique

Karin
Door

Karin

op 04 Jul 2016

Beste Angelique, Een operatie verbetert niet de gezondheid van je ogen. De klachten die je benoemt hebben te maken met spanning en voedingstekorten. Misschien kunnen we je een keer bellen om je te informeren wat we voor je kunnen betekenen hierin. Mail even naar info@volzicht.nl als je dit wilt.

Marij Vedder
Door

Marij Vedder

op 17 Mar 2016

Knipperen doe ik met regelmaat. Ook als ik op bus of trein sta te wachten, en ik merk dat de detailes dan duidelijker zijn. Ik ervaar deze oefening als fijn ontspannend. Soms ook als ik merk dat ik weer even heb zitten staren om een gedachte die bovenkomt helder te krijgen. Leuk is dat ik nu veel sneller doorkrijg dát ik weer even zat te staren, dan knipper ik weer even. Het werken met alle oefeningen maakt me vrolijk.

diana demirkaya
Door

diana demirkaya

op 04 Mar 2016

Hoi Karin ik heb sinds ik je eerste mail heb gehad ben ik begonnen en ben al aan het afbouwen met me lees bril normaal had ik hem altijd op en nu alleen nog met de hele kleine letters maar ik blijf trainen ik ben echt gelukkig hier mee dat het in een week of 2 al zo verandert is thanks

monica de Leeuw
Door

monica de Leeuw

op 20 Feb 2016

Beste Karin, sinds ruim een maand heb ik mijn bril niet meer op, tenzij ik in de auto wil en tv wil kijken. Ik ben bijna 59 jaar en heb sinds mijn 14 e een bril, met cylinder, nodig sinds mijn eerste zware migraine aanvallen op die leeftijd. sinds 4 jaar heb ik er ook het Uhtermohlen prisma in, vanwege een afwijking in mijn rechter evenwichtsorgaan ( na virus en te veel stress en overbelasting door geluid). Ik. kon niets meer zonder bril, met bril, zeker dankzij de prisma s stond de wereld eindelijk stil ( syndroom van Meniere) Sinds twee en half jaar ook nog eens beenmerg kanker, gebroken rug 2x hierdoor, en twee jaar lang met de zwaarste chemo s en stamceltransplantatie, dit overwonnen. Wonder boven wonder is de prisma sterkte minder geworden, dat komt zelden voor vlgs de oogarts die dit aan meet.Dan nu, na een tip van een vriendin, deze kennis van jou tot mij genomen en gaat er een nieuwe wereld voor mij open. Ik kan weer wandelen met mijn honden en geniet gewoon van de regen in mijn gezicht, de wind op mijn ogen. Ik zie wazig, maar hoe erg is dat. Alleen lastig als je iemand niet direct herkend. Maar inderdaad, de kleuren zijn zo veel mooier en ik merk dat er momenten zijn, steeds vaker, dat ik niet eens meer door heb dat ik geen bril draag. Het palmeren en knipperen doet weldadig aan. Een groot geschenk! Ik slaap ook af en toe zelfs beter. Ook dit is mijn hele leven al ernstig verstoord geweest. Een lange lijst, heel verhaal, maar ik vond het nu echt tijd om dit even te vermelden, met grote dank aan jou. Karin, voor wat jij met al jouw informatie doet. Nu nog die ernstige tinnitus mijn hoofd uit, en de wereld zal nog fijner worden voor mij. Dat je zonder bril de kleuren beter ziet had ik al onbewust door. Ik schilder en kan de kleuren niet goed genoeg zien met een bril op. Die zet ik alleen voor details op. Ook de details ga ik steeds vaker laten varen.met dank Monica

Norine
Door

Norine

op 19 Feb 2016

ik ben vandaag begonnen met knipperen,ik ben benieuwd hoe het bij mij zal werken

christine
Door

christine

op 07 Feb 2016

Heerlijk die oefening. Ik merk dat ik zelf ook erg moe ben en mijn ogen ook. met deze oefening ontspannen ze. bedankt!

Annie Vermeer
Door

Annie Vermeer

op 30 Nov 2015

Bij mij is zints kort naar staar operatie aan allebei mijn ogen geconstateerd dat ik nu drogenMacula waarom nu pas loop al 15 jaar bij de oogarts , die heeft daar nooit wat van gezecht

Karin
Door

Karin

op 01 Dec 2015

Beste Annie, Staar en macula hebben beiden te maken met een voedingstekort in de ogen. Het is belangrijk om je voeding aan te gaan passen. In het kort houdt dit in: geen plantaardige olie meer gebruiken, behalve kokosolie en extra virgin olijfolie van de natuurwinkel. Geen suiker meer gebruiken en stoppen met het eten van tarwe. Wat wel: Veel biologische eieren, biologische runderlever, roomboter, slagroom, crème fraîche, ossenwit en reuzel. Met als supplement levertraan/boterolie van Green Pasture en gelatine. Via deze link kun je meer lezen over voeding: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/ Daarnaast is het goed om veel te gaan palmeren, want donkerte voedt ook de ogen en geeft de ogen rust: https://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/

Helena
Door

Helena

op 06 Dec 2015

Helpen de ontspanningsoefeningen voor de ogen ook voor mouches volantes?Ik heb al een maand last van deze vlekjes.

Karin
Door

Karin

op 07 Dec 2015

Ja, daar helpt het ook voor. Tevens kan ik je aanraden dit artikel te lezen: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/mouches-volantes-eet-kippensoep-en-kaas/

N
Door

N

op 10 Oct 2015

Dus je knippert 6 keer met je ogen dicht? En Hoe vaak doe je deze oefening?

Annie Vermeer
Door

Annie Vermeer

op 30 Nov 2015

heb drogen Maculageneratie is daar wat aan te doen

John Kraan
Door

John Kraan

op 16 Oct 2015

Ik heb zeer veel baat bij het knipperen met de ogen ongelooflijk!!

Karin
Door

Karin

op 11 Oct 2015

Je kunt hem zo vaak doen als je prettig vindt. Wat je aan kunt houden dat je steeds een serie van drie maakt.

ryk
Door

ryk

op 23 Sep 2015

ik vindt dat de oefeningen echt helpen met myn oogen . veel bedankt voor de hulp ryk

Theo
Door

Theo

op 19 Sep 2015

Beste Karin, Sinds mijn operatie aan mijn rechteroog vanwege een netvliesloslating heb ik amper mijn bril nog op. Ik heb het idee dat mijn bil veel te sterk is en niet meer past bij mijn ogen. Overal beweren ze dat het correct is. Links heb ik 150% en rechts 50% zicht. Ik wordt dus stapelgek van die bril, zonder is heerlijk. Maar ik mis heel veel in mijn dagelijkse doen en laten. Ik doe de knipper en lichthap oefeningen en palmeer een aantal keren per dag. Ik vind het een hele klus Theo

Freddy
Door

Freddy

op 10 Nov 2015

Beste Theo, Ik ben 11 weken geleden ook geopereerd aan mijn linker oog (voor mij het dominante oog) ivm netvliesloslating. in dezelfde ronde heb ik ook een nieuwe lens gekregen, omdat ik anders toch over enige tijd staar zou ontwikkelen. Na 3 weken kon ik (vrij) goed zien door de nieuwe lens. Heerlijk gevoel zonder bril. De bril voelde helemaal niet lekker, ook niet met een sterkteloos glas in het linker oog. Het lijkt alsof ik een bril met een verkeerde sterkte opzet. Dat gevoel heb ik tot nu toe. Mijn oog is nog steeds iets te rood. Dat moet een irritatie of allergie zijn volgens de dokter? Zins 3 weken zie ik minder. ik doe regelmatig de knipper oefeningen en heb het gevoel dat ik daar baad bij heb. Wat ik nog niet vat, is het verminderde zicht. Later op de dag is dat erger dan 'smorgens. Ik heb het idee dat het komt door te veel kijk inspanning. De dokter is het daar niet mee eens, het wazig zien heeft andere reden. Ik kijk nu uit op het moment om toch maar een nieuwe multifocale bril aan te meten. het lekkere gevoel zonder bril is aan het weggaan... Freddy

Karin
Door

Karin

op 10 Nov 2015

Beste Freddy, Mocht je aan de bril gaan, neem dan liever geen multifocale, dit geeft extra veel spanning.

Karin
Door

Karin

op 19 Sep 2015

Beste Theo, Ik begrijp dat het lastig is dat je het scherpe zicht mist in het dagelijkse leven. Vraag eens bij een opticien naar een pasbril en experimenteer dan zelf met andere glazen. Zodat je zelf voelt wat prettig is in plaats dat andere vertellen wat bij je ogen past. Het is belangrijk om de bril zoveel mogelijk af te zetten, maar ik begrijp best dat dit niet altijd handig is. Een zwakkere bril voelt al aangenamer voor je ogen en geeft je toch scherper zicht.

Theo
Door

Theo

op 19 Sep 2015

Karin, Dank je wel, ik heb met een optometrist gesproken, hij wil me graag zwakkere lenzen geven. Ik wacht even bezoek bij de oogarts af. Een ding is zeker, de sterke glazen van nu wil ik niet meer.

Theo
Door

Theo

op 19 Sep 2015

Karin, jouw mailtjes versterken mij de weg die ik op wil dank daarvoor

ilham
Door

ilham

op 28 Aug 2015

Ik heb het nog maar een paar keer geprobeerd en het voelt wel relax. Ik heb mijn bril nu ongeveer 2 jaar en omdat ik die tevaak af en op dee zijn mijn ogen verslechterd, en moet nu naar een optician. Ik ben nog maar 17 jaar dus hoop dat mijn ogen snel weer verbeteren. Ik kan namelijk niet meer echt naar schermen kijken, ik weet niet waarom maar mijn ogen voelen dan zo geiriteerd en dwalen af. heeft u mischien een paar tips daarvoor want ik ben namelijlk bang dat mijn ogen nog erger gaan verslechteren. alvast bedankt!

Karin
Door

Karin

op 28 Aug 2015

Beste Ilham, Dat je ogen verslechterd zijn door het op en afzetten van je bril, dat geloof ik niet zo. De momenten dat je ze af had, is juist goed geweest voor je ogen. Veel computer gebruik en smartphones zijn wel slecht voor de ogen, en je ogen kunnen er nu dus ook niet meer tegen om naar een scherm te kijken. Dat is niet gemakkelijk in deze tijd waarin veel werk achter de computer is. Beperk het computer gebruik zo veel als mogelijk. Ga je ogen goed voeden en leer ze te ontspannen. Ik kan je adviseren om de tips die in mijn ebook staan op te gaan volgen, het zal je ogen goed doen. En zeker ook met de juiste levertraan aan de gang gaan voor de vitamine A in de ogen, want je gevoeligheid heeft waarschijnlijk ook te maken met een tekort aan vitamine A. https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/vitamines-en-mineralen/hoe-gebruik-je-levertraan-en-boterolie/

An Riswick
Door

An Riswick

op 23 Aug 2015

Het lijkt te helpen, ik ben even voorzichtig, want ik ben pas enkele weken bekend met de mogelijkheden, die deze methode biedt.

nrxus
Door

nrxus

op 14 Jul 2015

hallo karin ik ben al een tijdje bezig met oog oefeningen ook doe ik thuis mijn bril af ik loop al een tijdje met mijn ogen te experimenteren het is begonnen toen ik mijn linker kan het glas er uit moest halen toen zag ik veel beter aan mijn linker kant rechts is het stabiel. in het ziekenhuis zijde ze begin van staar maar ja mijn stand punt is hoe kan ik dan beter zien dus we gaan nog even door

Eva
Door

Eva

op 16 Jul 2015

Hoi, Karin is momenteel op vakantie. Ga rustig zo verder, je bent goed bezig. Op de website is ook van alles te vinden over staar en wat je daar tegen kan doen. Veel succes! Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZIcht

Truusje
Door

Truusje

op 14 Jul 2015

Beste Karin,Je vroeg om een reactie, oke sja ik krijg steeds te horen dat ik droge ogen heb, terwijl de tranen, zeker als ik buiten loop, over mijn wangen lopen. De traanbuisjes werken dus wel, maar iets zegt mij dat er geen vettige substantie zit in mijn tranen, opdat ze over mijn oogbol kunnen stromen, in plaats van direct over mijn wangen. Ik heb een keer gehoord, dat het goed is om babyshampoo in je ogen te druppelen, voor die vettigheid en ja dat heb ik gedaan, het flesje heb ik nog, maar het hielp niets.Het knipperen gaat goed en ja ik zit heel veel voor mijn compie, de wereld buiten voor een alleenstaande vrouw :)Maar hoe it dat nou met 'droge' ogen ?

Eva
Door

Eva

op 14 Jul 2015

Karin is op dit moment op vakantie. Hier nog wat meer informatie over droge ogen: https://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/ Genoeg ontspanningsoefeningen doen tijdens het computeren, en soms even uit de verte kijken is wel belangrijk als je veel achter de computer zit. Je kan je wel verkijken op hoe vaak je nog knippert tijdens het computeren.Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Maria
Door

Maria

op 13 Jul 2015

Hallo Karin; Ik zou heel graag het oogontspanningspakket en digitale cursus bestellen,een cursus volgen zie ik niet meer zitten,ben de 80 al voorbij.ik heb al jaren last van droge ogen en ben bijziend.de oogarts spreekt van een operatie maar ik zie dat nog niet zitten. ik woon in Belgie is er mogelijkheid om de betaling langs de bank te doen?en hoe gaat dat in zijn werk mijn adres is : Jannes Maria - Teutenstraat 47 - 3930 - Hamont Lieve groetjes Maria

Eva
Door

Eva

op 14 Jul 2015

Hoi Maria Zou je even een mail willen sturen naar info@volzicht.nl Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZIcht

C
Door

C

op 11 Jul 2015

Hoi! Tijdens de knipper oefening of andere ontspanningsoefeningen voor mijn ogen merk ik op dat het pijnlijk is als ik mijn ogen ontspan en me voorstel dat ze diep in m'n oogkassen zakken. Ik krijg dan pijn in m'n voorhoofd (precies tussen m'n ogen) en pijn achter m'n ogen. Ook merk ik dat als ik knipper dat mijn kaakspieren dan soms ook ineens eventjes aanspannen of juist loslaten.Komt dit vaker voor?Wel is het zo dat mijn chronische hoofdpijn (boven m'n rechteroor) minder wordt door oog-ontspanning.Groetjes.

Eva
Door

Eva

op 14 Jul 2015

Hoi Cynthiahet kan zijn dat je nog bewuster wordt van de spanning achter je ogen. Blijf gewoon rustig doorgaan met de oefeningen, en in je eigen tempo. Forceer niets.Hartelijke groet, Eva medewerker VolZicht

Martin Oei
Door

Martin Oei

op 20 Jun 2015

Dank u wel voor de tips. Ik heb uw e-book doorgelezen en nu bezig met de oefeningen en ga daar zeker mee door, Het palmeren en ogenyoga gaf bij mij een prettig gevoel.Ik ga de Knipperoefening regelmatig uitproberen.

Sascha
Door

Sascha

op 22 May 2015

Een echte eye opener. Kvoel met t knipperen dat mijn ogen gelijk vochtig worden. De zonnebril buiten afgezet en bewust met mijn ogen bezig. Zo gaaf dat je zelf iets kunt doen. Vandaag hadden mijn ogen laptopvrij. Buiten voelen mijn ogen fijner dan binnen. Tijdens computertijd ben ik alerter op mijn ogen en doe de oefening tussendoor. Heb je hier een leidraad voor? bv elk kwartier of minder vaak. Ben me door jouw Facebookcontent bewuster waar ik buiten naar kijk. Toch naar beestjes en bloemetjes. Doordat ik klein van stuk ben, ben ik dichter bij de grond. Vandaag vond ik een dood grijs muisje op een grijze stoeptegel. Toen ik hem oppakte, zaten er miertjes onder. Een filmpje op de vierkante cm. Groetjes Sascha

Karin
Door

Karin

op 23 May 2015

Wat een mooi verhaal. Elk kwartier is perfect. En als het minder vaak lukt is het ook goed. Volg maar je eigen behoefte erin.

jJolanda
Door

jJolanda

op 14 May 2015

hoi Karin Ik ga de oefeningen gelijk uit proberen, ik hoop dat ik er ook baat bij heb. Ik van de week een pot ghee gekocht, nu zou ik graag wat tips ontvangen hoe ik dit het best s nachts kan aanbrengen

Karin
Door

Karin

op 15 May 2015

Belangrijk is dat je de ghee zorgvuldig behandelt, met een schoon lepeltje neem je wat ghee uit de pot en met een schone vinger smeer je er een beetje van op je oogrand. Vlak voordat je gaat slapen, want alles wordt heel vettig, dus het fijnst is dat je de ogen dan kunt sluiten. Succes.

Lucie
Door

Lucie

op 03 May 2015

Wij hadden vroeger het boek van Alan Bates thuis. Heb er lang gelden oefeningen uit gedaan. Ben weer begonnen met palmeren, wat niet alleen ontspannend voor mijn ogen is, maar ook voor mijn lichaam en geest. De knipper oefening is ook prettig. Ik combineer het nu met palmeren. Heb sinds kort minder last van traanogen. Hartelijk dank voor de tips. Lucie

Jojanne
Door

Jojanne

op 07 Feb 2015

De knipper-oefening is een hele prettige en ook simpele. Een kleine moeite om je ogen een plezier te doen! Alleen moet ik er wel af en toe bewust aan denken om het te doen. Ook de MP-3 oefening is een weldaad voor mijn ogen, pure ontspanning. Samen met palmeren en een fijnrasterbril heb ik het gevoel goed bezig te zijn. De mailtjes helpen daarbij.

Bibi
Door

Bibi

op 10 Jan 2015

Hallo Karin bedankt voor de e-mails , ik vind de oefeningen die ik tot nu toe toegepast heb heel erg prettig. Ik heb een vraagje, als ik twee dagen in de week (en de rest van de week zonder) mijn lenzen in doe gaat het proces van het herstellen van de ogen dan langzamer?Groetjes

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 11 Jan 2015

Beste Bibi, Het allerbeste is geen lenzen dragen, maar voor jou is het natuurlijk belangrijk dat je het werkbaar maakt. Als dit de manier is, dan is dat prima. Of draag die twee dagen een bril, die kun je makkelijker afzetten tussendoor. Neem ook zwakkere glazen/lenzen, je kunt er hier meer over lezen. https://volzicht.nl/oogklachten/bril/afbouwen-van-een-bril-of-lenzen/

Gina
Door

Gina

op 07 Jan 2015

Het verbaas me dat zo onbekende terain is, dat het nog zo veel over je ogen kan leren, hartelijk bedankt, Zeer nutig informatie!!

jan v.d.klaauw
Door

jan v.d.klaauw

op 24 Dec 2014

ik ben 92 jaar en onder behandeling bij een oogarts voor macula degeneratie de artsen van het emc in rotterdam raden mij aan het suplement macula support in te nemen want dat vertraagd de achteruitgang Het is gebleken dat in September 2014 het oog, want ik heb er maar een,de ander is een prothese, iets vooruit is gegaan. Op de scan was te zien dat de vervormingen minder waren, een rechte lijn zie ik enigszins verbogen en cirkel ovaal Ik schrijf je dit, misschien kun je deze ervaring van mij wel gebruiken voor je verdere studies. groetjes,jan.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 27 Dec 2014

Bedankt voor de tip, ik neem het mee. Fijn dat het de goede kant op gaat.

Piet
Door

Piet

op 01 Sep 2014

Beste Karin een reactie van mij op het laatste bericht van Jennifer.De klachten die zij omschrijft en de behandeling in het ziekenhuis kan ik terug vinden in mijn eigen ervaring, maar dan met mijn rechteroog.Sinds ik de oefeningen doe zijn de klachten bij mij merkbaar verminderd. Ook aan het boek goed zien zonder bril of lenzen heb ik veel te danken.Ik merk dat ik er nog lang niet ben, heb vooral nog veel last van de mouches voulantes, maar heb goede hoop op vooruitgang gezien mijn ervaringen met de oefeningen.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 01 Sep 2014

Wat fijn om te lezen. Daar ben ik echt blij om!

Jennifer
Door

Jennifer

op 31 Aug 2014

Hallo Karin.Ik heb voornamelijk last van mijn linker ook. Regelmatig naar het oog ziekenhuis geweest, en kwam als resultaat uit: oogmigraine, Het is zo heb last van droge ogen, steken in me linker oog als ik bezig ben, soms zie ik kleuren als ik ga slapen met soms lichtflitsen, en de volgende dag pelt me oog wat naar buiten wat gewoon erg pijnlijke drukkend gevoel geeft, ook heb ik last van lichtschuw, waar ik echt ook veel last mee heb, dat heb ik al van kinds af aan.Het gaat nu wat beter, draag nu geen bril loop buiten nu ook zonder, alleen me linker oog zie ik voor de helft minder dan vergeleken met de rechter oog. Ik heb je mp3 gebruikt en geeft op dat moment een verlichtend gevoel wat erg prettig is.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 31 Aug 2014

Goed om te lezen dat de palmeer oefening verlichtend werkt. Deze oefening werkt goed bij spanning en pijn. Daarnaast kan ik je adviseren onderstaand artikel lezen over vitamine A en droge ogen: https://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/droge-ogen-door-een-tekort-aan-vitamine-a/

Piet
Door

Piet

op 15 Aug 2014

Hallo Karin,Ik heb de knipperoefeningen zoals je beschreef gedaan net op het moment van droge ogen.Daarna kon ik meteen een duidelijke verbetering bemerken.Ik heb in je boek over de zwaai oefening gelezen en deze vóór het slapen uitgevoerd.Normaal word ik wel 3 a 4 keer per nacht wakker, meteen de eerste nacht daarna realiseerde ik me dat ik zo vast had geslapen en slechts 1 maal wakker was geweest. Bovendien had ik na het ontwaken een uitgerust en helder gevoel in mijn ogen.Dus die oefening sla ik niet meer over.Heel erg bedankt voor alle positiefs wat ik tot nu heb mogen ondervinden.

Alie van Os
Door

Alie van Os

op 05 Jul 2014

hallo Ik heb het hele pakket gekocht. en ben al bezig geweest met palmeren wat veel rust geeft in mijn ogen,en knipperen en af en toe ver te gaan kijken zonder bril die ik thuis al af en toe afdeed en nu doe ik ben bewuster geworden en let meer op dat ik niet steeds strak op 1 punt let maar af en toe even rondkijkt ik was voorheen heel vlug moe wat ik nu begrijp dat het mijn ogen waren ik geef mijn ogen toch ook wel rust buiten met een zonnebril wat ik voor heen nooit deed, ik ga er zeker mee door, en het boek heb ik nog niet gelezen maar dat ga ik zeker ook nog lezen.bedankt.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 07 Jul 2014

Beste Alie, Mooi om te lezen hoe de oefeningen op je inwerken en er al veranderingen in je zien zijn gekomen. Veel succes!

Ria van den Bersselaar
Door

Ria van den Bersselaar

op 28 Jun 2014

Bedankt Karen voor alle mailtjes. Door de vacantie is het oefenen er een beetje bij ingeschoten. Maar ik ga er nu mee aan de slag. Ik vindt het hele prettige info!

wilma vermeer
Door

wilma vermeer

op 11 May 2014

Beste Karin, Heb zelf hele positieve ervaringen met oogknipperen. Sinds kort, dat ik dus met de site in aanraking kwam, knipper ik extra met mn ogen, zodra ik die draadjes weer zie. En................ze zijn dan minder of helemaal weg.Ben blij dat ik deze manier van 'aanpak'van de draadjes gevonden heb. Nu weet ik dat ik ze echt aanpakken kan.Bedankt....

gerrit
Door

gerrit

op 20 Apr 2014

Hoi KarinHad een heel verhaal per abuis op facebook gezet, maar ook weer verwijderd. Moest dus hier zijn.Even een reaktie op de tips en oefeningen + mp3Eerst even mijn problemen met ogen:20 jaar een leesbril, 5 jaar een bril voor de ondertiteling films en in het verleden een Prisma geval op de neus gehad. Prisma was voor de (nog steeds) aanwezige ziekte van Meniere met bij mij de symptomen links doof,brom in de kop(tinnitus) en door draaiduizelingen moeite met evenwicht en daardoor oogjes hard nodig om niet zeeziek te worden bij aanval.Onlangs flitsen in rechteroog met als gevolg slecht zicht: arts stuurde mij direct door naar Oogkliniek.Netvlies niet los, maar wel Mucho Volantes( oogvocht vertroebeling). Honderd zwarte stipjes en een paar grotere flarden in het midden van r. oog. Alsof je door een vuile tuinders ruit kijkt,alleen rechts.Moet nu een paar nieuwe brillen volgens Oogkliniek.Nee dus, eerst Karin,s tips maar eens uit proberen. Wel wat oogdruppels gehad om de eerste periode even te helpen met extra vocht voor wat mindere irritaties.Het feit blijft, dus slecht zicht.Palmeren is een zalfje voor de ogen: heerlijk om die momenten te pakken.De 7 tips ook flink door genomen en waar mogelijk toegepastMp3-tje is wederom een zalfie voor de Ogies + voor de geest.Bij het beluisteren en meedoen lijkt het net of de druk op ogen verplaatst wordt naar een plek, waar ik het beter hebben kan.Vooral de kleine tips kunnen groots uitpakkenZoals even de ogen afwenden van een iets waar je wat langer naar moet kijken.Het knipperen en sluiten van ogen zorgen er in ieder geval voor, dat de druppeltjes in de kliko liggen.Het proberen negeren van de Meniere brom en suis in het hoofd, moet ik nu ook de vliegende spinnetjes in r. oog negeren(proberen)Doordat jouw oefeningen begrepen worden, gaat het iets meer met een glimlach en doe ik wat minder met rode wijn naar binnen gieten.Ben onlangs 65 geworden, maar wil nog steeds genieten van de kleine dingen.Het zien zitten, is een uitdrukking die van toepassing is, als er iets lukt.Door wat meer de tijd te nemen om jouw tips regelmatig te doen, zullen alle beetjes helpen.However, mijn brillen heb ik keihard nodig met de klachtjes , die mij plagen.Zeer aparte dank voor een aparte vrouw met een aparte visie op het zicht gebeuren.Fijne Pasen en nogmaals bedankt.Groetjes Gerrit Koornneef uit Delft.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 20 Apr 2014

Beste Gerrit, Wat mooi om te lezen dat je de oefeningen als prettig ervaart en er baat bij hebt. Ga je brillen als hulpmiddel gebruik, je hoeft ze niet constant te dragen en kunt de bril aan een koordje om je nek hangen. Veel succes!

Nan Keijzer
Door

Nan Keijzer

op 12 Mar 2014

Beste Karin. Het is voor mij een oog-opener. Ik heb inderdaad veel last van rode en zere ogen. Veel druppels gehad, maar alles is dan tijdelijk. Fijn dat er iemand is zoals jij, die zich verdiept in de werking van de ogen. Nu ben ik veel aan het knipperen en oog oefeningen. Soms zie ik even beter, maar het is natuurlijk volhouden groetjes Nan

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 12 Mar 2014

Beste Nan, Je kunt deze twee artikelen ook nog nalezen, met die tips zal je ook veel baat hebben. https://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/eerste-hulp-bij-droge-ogen/ https://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/droge-ogen-door-een-tekort-aan-vitamine-a/

Marion
Door

Marion

op 11 Feb 2014

Beste Karin, De knipperoefening werkt kalmerend en ontspannend op mijn ogen. Ik vind het een fijne oefening. Hartelijke groet, Marion

bea.dergent
Door

bea.dergent

op 18 Dec 2013

Hoi Karin Ben gisteren begonnen met de ontspannings oefening van de mp3 wat erg fijn is hand palmeren. Alleen merk ik met de ontspannings oefening dat me ogen erg onrustig zijn,ik krijg ze ook niet ontspannen misschien dat het komt dat ik de oefening zittend doe,ik hou je op de hoogte Met vriendelijk groet.Bea

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 19 Dec 2013

Beste Bea, Wat goed dat je bent begonnen met palmeren. Het is goed om op te merken dat je ogen onrustig zijn, want dat zijn ze dus gedurende de dag ook. Je ziet met palmeren wat er aan de hand is, je wordt je heel bewust van je ogen. Wat een goede oefening is om te doen voor het palmeren, is zwaaien. Ook een oefening van dr. Bates. Het heeft mij altijd geholpen om mijn ogen rustig te krijgen. Ik kan je mijn oogontspanningspakket aanraden, die bevatten meer oefeningen voor het palmeren en drie video instructies voor het zwaaien. Je kunt hier er meer over lezen. https://volzicht.nl/oog-ontspannings-pakket/

Marian van Strien
Door

Marian van Strien

op 30 Jun 2013

Hallo Karin, door veel drukte nog niet eerder aan de oefeningen toegekomen, maar hopelijk heb ik vanaf nu meer tijd. De knipperoefening had meteen effect, zowel op mijn droge pijnlijke ogen als op het zien, al was het wel van korte duur. Wat de ontspanningsoefening betreft, ik ben niet goed met visualiseren dus deze is voor mij lastiger. Wel merk ik dat als ik mijn ogen dicht doe dat mijn ogen dat fijn vinden. "Toevallig" deed ik dat de laatste tijd om aan mijn slechtere zicht te kunnen ontsnappen. Ik ben een echte staarder geworden en heb al veel van je geleerd wat dat betreft, gek dat ik staren trouwens juist altijd als ontspannend had gedacht en ervaren!Met vriendelijke groet,Marian

marja.middelweerd
Door

marja.middelweerd

op 26 Jun 2013

Na een vervelende nasleep van een staaroperatie kwam ik de site volzicht tegen. ik reageerde met droge ogen op de antibiotica druppels. Daarna zeer allergisch op de comfortdruppels. Ik had veel last van droge, rode en zere ogen. Ook kreeg ik last van mouches vollante 's avonds wilde ik alleen maar mijn ogen dicht doen. De arts had geen andere optie dan de druppels of gel.Ik heb mij veel zorgen gemaakt. Een homeopatische arts heeft de eerste periode het ergste verholpen, maar ik bleef zere, droge ogen houden. Inmiddels was ik druppels van dr. vogel gaan gebruiken. Echt helpen deed dit niet. Toen kwam ik de site volzicht tegen. Ik heb de mp3 besteld en echt na drie dagen hoefde ik overdag geen druppels meer te gebruiken. Ik ben nu vier weken verder en ik doe iedere dag een ontspanningsoefening van de mp3. Vanuit het hart vind ik de fijnste. Zelf doe ik een paar keer per dag de knipperoefening. Lekker naar buiten gaan helpt heel erg goed. Je ogen ontspannen echt wanneer je ver kijkt. Het is nog niet weg. De ene dag gaat het beter dan de andere dag. Op mijn werk moet ik er echt aan denken om even mijn ogen te ontspannen en werken achter de computer gaat nog moeizaam. Ik kan het branden nu wel zelf verhelpen met het palmeren van mijn ogen. 's nachts doe ik nog een druppel gel in, omdat mijn ooglid anders aan mijn oog plakt. Ik eet heel gezond en hoop dat het steeds beter zal gaan. Het is nu in ieder geval goed leefbaar en kan weer een beetje genieten. De mouches vollante gaan niet weg, maar ik kan wel goed zien. Ik hoop dat het stabiel zal blijven. Ik hoop dat het ontspannen van mijn ogen ze sterk zal maken.

Gyssens emile
Door

Gyssens emile

op 13 Jun 2013

beste karin, die ontspannings oefeningen zijn zeer goed gebruik deze nu ook bij het palmeren, met beter resultaat heb nu even een scherper beeld maar na enkele ogenblikken wordt dat terug wazig, bij mij is het grote probleem ontspannen en beweging van de ogen, nu zwaai en schommel ik regelmatig , maar heb nu een ontsteking op mijn ooglid en doe het nu even rustig aan. beste groeten emile

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 13 Jun 2013

Beste Emile, Het kan vaak, dat na het scherper beeld, het weer wazig wordt. Het betekent wel dat je ogen het kunnen, dus houdt moed en ga door.

Shanta
Door

Shanta

op 03 Jun 2013

Beste Karin,Door vaker te knipperen met mijn ogen heb ik gemerkt dat ik minder of helemaal geen last hebt van droge, rode pijnlijke ogen. Ook heb ik mijn ogen ’s avonds gemasseerd met zelf gemaakte ghee. Langer dan een maand liep ik met geirriteerde ogen rond. Van de oogarts had ik zware oogdruppels (Maxitrol) gekregen, wat alleen maar verergerd heeft ipv verlichting. Op een morgen stond ik op waarbij mijn linkerooglid aan een kant trok, leek wel een zenuwpatient te zijn. Dit maakte mij super kwaad aangezien de oogarts niet heeft gemeld tav de bijwerkingen bij gebruik langer dan een maand. Dit leek mij niet pluis. Ben onmiddellijk gestopt met de oogdruppels en ik had mijn gezonde ogen weer. Het enige wat ik gedaan heb, is lichtjes te masseren met ghee en daarnaast het geluk gehad uw fantastische site te ontdekken. Het knipperen voelt heel prettig aan. ’s Avonds heb ik mijn bril niet eens meer nodig achter het stuur bij wijze van spreken. Zelfs van het bezemen of afstoffen heb ik geen last meer van rode ogen, wat eerder wel het geval was.Bij deze oogarts ben ik nooit meer geweest. Uw adviezen zijn de beste wondermiddelen. De derde week van juni ga ik naar een andere oogarts voor de oogmeting. Ik zal u verwittigen wat het precies geworden is.Die ontspanningsoefening van de mp3 is fantastisch. Wat ik gemerkt heb, is dat je ogen automatisch beginnen te knipperen.Jammer dat u nog geen workshops verzorgd in Suriname, maar ik wil u graag blijven informeren over de vorderingen m.b.t. oogoefeningen.Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.Een fijn werkweek voor u.Met vriendelijke groet,Shanta

tania
Door

tania

op 12 May 2013

hey karin, ik doe al paar dagen deze oefening knipperen en mijn ogen zijn minder droog en vermoeid. Elke keer dat ik tv kijk of op de computer dan denk ik eraan even knipperen. :-) ben al heel blij met deze resultaat, ik zal zeker verder doen.... groetjes Tania

Petra
Door

Petra

op 02 May 2013

na verscheidene van je e-mails mijn reactie. op het moment kan ik mijn lenzen niet verdragen vanwege jeuk aan mijn linkeroog bij het dragen van lenzen. Tijdens het zoeken op internet ben ik op je site terecht gekomen. Zonder bril/lenzen is voor mij geen optie met sterkte -10. Ik maak lange dagen op mijn werk achtende PC. Ik heb al een paar keer de oefening van het mp3 bestand gedaan en probeer je tips voor meer knipperen en ook naast het beeldscherm kijken op te volgen. ik hoop dat hiermee mijn klachten minder worden.

Bernard van Beek
Door

Bernard van Beek

op 27 Apr 2013

Beste karin, Ik heb je tips opgevolgd en mijn ogen voelen minder gestressed aan. Ik wil nu wel meer te weten komen dus overweeg cursus te volgen. Hartelijk dank tot zover, Bernard

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 27 Apr 2013

Hallo Bernard, Leuk dat de tips je goed doen. De eerstvolgende cursus start op 30 juni. groetjes Karin

Betty
Door

Betty

op 22 Apr 2013

Beste Karin. Ik heb heel veel last van droge ogen en met name mijn rechteroog. Nadat ik had gelezen dat ik veel meer moest knipperen, ben ik dat gaan toepassen zodra mijn oog me weer irriteerde (en dat is meestal aan het einde van de middag en in de avond). Ik moet zeggen dat het verlichting geeft en ik ben dan ook heel blij met deze tip. Dank je wel. Ik heb nog geen tijd gehad het gehele e-book door te nemen, maar dat ga ik zeker doen.

Wets Marc
Door

Wets Marc

op 04 Apr 2013

Hallo Karin, Het heeft lang geduurd eer ik reageer maar hier ben ik dan.Daar ik dagelijks duizelig ben en wazig zie ben ik deze week met enkele oefeningen begonnen en moet zeggen dat het heel fijn aanvoelt.Zeker het palmeren. Blijf ze zeker doen,baat het niet dan schaadt het niet.Vg. Marc

Margot
Door

Margot

op 15 Mar 2013

Hoi Karin, zoals beloofd hier een reactie. Ik heb deze week de verschillende oefeningen gedaan voor droge rode ogen. De laatste jaren heb ik er elke winter last van en menigmaal ben ik naar de oogarts geweest die mij met verschillende soorten oogdruppels naar huis stuurde zonder veel resultaat. Ik was toevallig net een tijdje geleden begonnen met het innemen van omega 3/6/9 en las in jouw "tips" dat dit goed voor je ogen is. Ik merk het! Samen met jouw oefeningen en de capsules heb ik bijna geen last meer van rode droge ogen. Ik wen mijzelf eraan om meer te knipperen zodat het probleem helemaal verdwijnt. Ik vind de oefeningen prettig en kalmerend en fijn voor mijn ogen. Dank!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 15 Mar 2013

Wat goed om te lezen. Ik heb ook gehoord dat sleutelbloemolie goed werkt bij droge ogen, en lijnzaad is heel goed. In dit artikel kun je meer lezen wat goed helpt bij droge ogen: https://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/eerste-hulp-bij-droge-ogen/

Ad Martens
Door

Ad Martens

op 29 Jan 2013

Het palmeren is heel aangenaam. Ik heb wel moeite met die gedachtenoefeningen erbij. Ik ben wel bewuster met mijn ogen bezig, vooral s'avonds tijdens het televisiekijken,dan heb ik veel last van droge ogen.

Carleer Christina
Door

Carleer Christina

op 15 Jan 2013

Beste Karin, Ik heb de oefening gisteren gedaan en ik moet zeggen dat dit wel een goed gevoel gaf aan mijn ogen maar ook aan mijn geest...Ik ga dit zeker herhalen !Wanneer ik voor mijn computer zit en dit allemaal lees (heel interessant en leerzaam)krijg ik na een tijdje computeren wel vermoeide ogen en voelt mijn hoofd zo raar...Groetjes en tot weldra

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 15 Jan 2013

Ja, computer kijken is echt heel vermoeiend voor de ogen en dit kan weer invloed hebben op hoe je hoofd voelt. Ga regelmatig van je computer vandaan, liefst even naar buiten toe.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 07 Jan 2013

Oefening baart kunst. Kijk er eens naar wat er gebeurt als je afdwaalt. Je dwaalt niet voor niets af. Misschien komen er emoties, gedachten of gebeurtenissen naar boven die je als onprettig ervaart. Ga eens in gesprek met jezelf bij deze afleiding, wat heeft het je te vertellen.

Diny
Door

Diny

op 07 Jan 2013

Ben nog steeds de oefeningen aan het doen, maar vind het ontzettend moeilijk om geconcentreerd te blijven. Dwaal zeer snel af. Afijn nog maar eens een tijdje proberen. Groetjes Diny

marja de weerd
Door

marja de weerd

op 20 Apr 2015

Fijne oefening om de ogen een beetje rust te geven en te knipperen. Hopelijk gaat de oefeining werken tegen m'n droge ogen! Met dank, Marja

Reactie plaatsen