Laat je ogen dwalen

Als ogen wazig zien, betekent dit dat je je best aan het doen bent om goed te zien. Door mijn bril af te gaan zetten en weer met mijn eigen ogen te kijken, werd ik me pas bewust van het best doen. Vooral onder moeilijke omstandigheden kon ik dit merken. Bijvoorbeeld in de supermarkt. Om goed te zien wat er allemaal stond, deed ik heel erg mijn best. Te zien wat er op de verpakking stond, daarvoor moest ik altijd dichter bij komen. Anders kon ik het niet lezen. Doodmoe kwam ik de supermarkt dan weer uit. Dr. Bates zie hierover: “Er zijn twee manieren van kijken, met spanning of met ontspanning”. Dit was dus duidelijk een moment dat ik met spanning had gekeken.

Gezonde ogen dwalen

dwalen als een vlinderWat ik een opluchting vond om te lezen, is dat gezonde ogen niet de hele tijd scherp kijken. Een deel van de tijd zijn ze aan het dwalen en helemaal niet aan het focussen. Maar ze zijn dus niet hun best aan het doen om het goed te zien. Ze zijn niet aan het staren en turen om een scherp beeld te krijgen. Ze zijn juist eerder aan het dwalen, als een vis in het water zweven ze door de lucht. Als een vlinder vliegen ze van bloem naar bloem. Je ogen met regelmaat laten dwalen is een ontspannen manier van kijken. Op onderstaande filmpje krijg je een impressie hoe je je ogen kunt laten dwalen.

Dwalen over zoekplaatjes

Een favoriet boek van mij en mijn kinderen was De gele ballon. Een boek zonder tekst, met alleen maar prenten. En op iedere tekening was er een gele ballon getekend, een dief en een fakir met een vliegend tapijt. En die gingen we dan op iedere bladzijde terugzoeken. En ik ontdekte dat als ik mijn ogen over de tekening liet dwalen de gele ballon of de dief als vanzelf opdoemde. Terwijl als ik heel erg mijn best ging doen om de ballon te vinden, het vaak heel lang duurde voordat ik hem vond. Het lukte me niet altijd zo gemakkelijk, maar dat kwam omdat ik dan toch weer ging zoeken. Zodra ik daarmee stopte, kwam de ballon als vanzelf in mijn blikveld tevoorschijn.

Zoekplaatje van de wereld om je heen

Van de wereld om je heen kun je ook een zoekplaatje maken. Tijdens het fietsen of wandelen bijvoorbeeld, bij voorkeur zonder bril of lenzen. Je dwaalt over de omgeving met je ogen en geeft jezelf de opdracht te richten op blauwe objecten. Als je iets blauws ziet, kijk je er even naar en daarna dwaal je weer verder. Van blauwe object naar blauwe object. Als je dit een tijdje gedaan hebt, bijvoorbeeld tot het einde van de straat, loop dan in gedachten het stuk weer terug en herinner je de blauwe objecten die je onderweg hebt gezien.

Spelen met je omgeving

ogen spelen met je omgevingDit kun je ook doen tijdens een vergadering, achter de computer, in de rij achter de kassa. Dat je met regelmaat je ogen door de ruimte laat dwalen en jezelf een opdracht geeft waar je je aandacht op richt. Het zou zomaar kunnen zijn dat je opeens objecten ziet die je al die jaren nog nooit hebt gezien. Als ik de oefening op straat doe, valt me altijd op dat ik veel meer zie dan anders. En ook juist hele leuke objecten, zoals een grappig beeld van een blauwe kikker bij iemand in de woonkamer. Je ogen spelen met de omgeving. Wissel het dwalen ook hier af met het teruggaan naar de objecten die je hebt gezien. De blauwe koffiekop van je collega, de blauwe stropdag van je baas, het blauwe pak melk in de winkelwagen van de meneer voor je.

Het geheugen

Het herinneren van de objecten die je gezien hebt, is een goede oefening voor het activeren van het visuele centrum, aan de achterkant van je hoofd. Het zien gebeurt vanuit hier. Maar je geheugen zit ook hier. Oefenen met je geheugen, vergroot de activiteit in je visuele cortex, waardoor je beter gaat zien.

Je kunt de dwaaloefening meteen al toepassen, kijk op vanaf je laptop en dwaal door de ruimte waar je nu in zit. Welke rode objecten kom je tegen tijdens het dwalen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Ik zou het leuk vinden als je hieronder laat weten welke rode objecten je allemaal hebt gezien en hoe je de dwaaloefening hebt ervaren.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
José Kneepkens
Door

José Kneepkens

op 22 Jul 2015

Fijne tips allemaal, Karin! Sinds kort reis ik voortaan met regelmaat met de trein. Ook een fantastische mogelijkheid om je ogen te laten dwalen. Toevallig heb ik een tijdje geleden het boek "Nederland" van Charlotte Dematons gekocht; niet alleen voor alle fantastische details (duizend dingen over Nederland), maar juist ook als een ideale mogelijkheid om je ogen te laten bewegen. Hier is de gele ballon trouwens ook op elke bladzijde te vinden. Bedankt voor al je leuke tips! Je kunt ze overal heel natuurlijk toepassen.

Eva
Door

Eva

op 23 Jul 2015

Bedankt voor je tip en reactie! Karin is nog even op vakantie,groetjes Eva, medewerker VolZicht

lijnie burgmans
Door

lijnie burgmans

op 06 May 2015

Hallo Karin, wanneer ik met de metro naar de stad ga, dan heb ik altijd een tijdschrift bij me, maar het is veel leuker om met mijn ogen te dwalen en voor mijn geheugen is het ook een hele fijne oefening. Dank je wel groetjes lijnie

Joke de Ridder
Door

Joke de Ridder

op 04 Mar 2014

Het valt me inderdaad op dat mijn ogen veel gaan bewegen als ik mijn bril afzet. Ik vind het ook erg leuk om te zien hoeveel ik kan zien zonder bril. Soms voel ik me net een kind dat iets nieuws ontdekt heeft!

petra
Door

petra

op 03 Mar 2014

halllo beste karin, deze dwaaloefening het beste zeker zonder bril?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 03 Mar 2014

Ja, inderdaad, ik zal het er nog even inzetten voor de duidelijkheid.

Reactie plaatsen