Oorzaak rode ogen

In het artikel 'oorzaak rode ogen'  kun je meer lezen over rode ogen, gesprongen ader in oog, brandende ogen enzovoorts. Er staat omschreven welke verschillende vormen van rode ogen er zijn en wat de oorzaak zou kunnen zijn. In dit artikel gaan we in op wat zelf kunt doen om je klachten te verminderen.

 Zoals ik al eerder heb aangegeven, is het belangrijk om te ontdekken wat de oorzaak is van je klachten, zodat je adequate maatregelen kunt nemen. Soms is het ook niet helemaal duidelijk wat de boosdoener is of zijn er meerdere oorzaken. Hoe dan ook, er zijn verschillende punten waar je aandacht aan kunt besteden en waardoor je heel erg zult opknapppen.
Leefomgeving en allergie


Als je ontdekt hebt dat je last heb van een allergie, is het uiteraard zaak om zo min mogelijk in contact te komen met de allergenen. Vaak hebben mensen gecombineerde allergieën, bijvoorbeeld huismijt- en voedselallergie. Ben je allergisch voor pinda’s, dan is het waarschijnlijk overbodig te zeggen dat je voedingsmiddelen waarin pinda’s zijn verwerkt moet vermijden. Maar ook het zoveel mogelijk stofvrij houden van je huis en slaapomgeving zal je helpen om je allergie onder controle te houden. Houd de lucht in je huis zo schoon en rookvrij mogelijk, gebruik anti-allergisch beddegoed en let op de vochtigheidsgraad van je huis. Een te vochtig huis is niet gezond, maar een te droge lucht is ook heel erg slecht voor je ogen! Ga dus eens voor jezelf na op welke punten je leefomgeving (en dit geldt ook voor je werkomgeving) wel wat verbetering kan gebruiken. Vaak zijn een paar kleine aanpassingen en investeringen al genoeg om de kwaliteit van je leven te verbeteren.
Slechte “zien-gewoontes”


Van een hele andere orde zijn jouw gewoonten met betrekking tot “zien”. Dit is een punt waar je misschien niet zo snel aan gedacht zou hebben, maar  alle oogkwalen (van gesprongen ader in oog tot ver- en bijziendheid) zijn in verband te brengen met verkeerd gebruik en overspanning van de oogspieren. Dr. Bates, een oogarts uit de vorige eeuw, heeft dit na uitgebreid onderzoek aan het licht gebracht en hij heeft een hele methode uitgedacht om te leren op natuurlijke wijze, ontspannen en te zien. Deze methode voor ‘natuurlijk zien’ is gebaseerd op vier punten.Ontspanning:


Te veel stress is slecht voor het hele lichaam, ook voor de ogen. Door te ingespannen kijken en het te veel spannen van de oogspieren kunnen allerlei klachten zoals gesprongen adertjes, rode ogen en zelfs oogafwijkingen ontstaan. Ontspannende oefeningen voor de ogen bieden dan ook verlichting bij brandende rode ogen, hoofdpijn, gesprongen aders in oog en nog veel meer.Veel beweging met de oogbol:


Het is aangetoond dat mensen met gezonde ogen en goed zicht constant bewegen met hun ogen, ze verspringen continue van het ene beeld naar het andere, veraf en dichtbij. Dit houdt de inwendige oogspieren en de oogspieren in de oogkas soepel en getraind. Verstarring van het oog resulteert in slecht zicht, brandende rode ogen etc.Goede ademhaling:


Je ogen zijn grootverbruikers voor wat betreft zuurstof. Een goede ademhaling is van groot belang voor het hele lichaam en al helemaal voor de gezondheid van je ogen. Mensen die erg gespannen zijn, ademen vaak te oppervlakkig.Veel knipperen:


De functie van het knipperen is het traanvocht verspreiden over de oogbol. Als je de bewegende delen van een motor niet voldoende insmeert met olie, loopt op den duur de hele machine vast. Nu zijn je ogen geen machines, maar ook voor de ogen geld dat het belangrijk is dat ze goed gesmeerd blijven. Het traanvocht voorziet  je oog van een olie achtig beschermlaagje  en voorkomt dat de oogbol uitdroogt. Mensen die veel achter de computer zitten knipperen veel minder met hun ogen en dat heeft droge, branderige rode ogen tot gevolg; de zogenaamde computerogen. Door je hier bewust van te worden, kun je erop letten dat je vaker met je ogen knippert waardoor je je klachten van rode ogen aanzienlijk kunt verminderen!


 Soms is het moeilijk te onderscheiden wat nu precies oorzaak en gevolg is, maar één ding is wel zeker; een gesprongen adertje in oog of rode ogen kunnen behoorlijk wat ellende veroorzaken. Door je bewust te worden van verkeerde omstandigheden en gewoonten, kun je het probleem bij de wortel aanpakken. Zo kun je op verschillende vlakken zelf iets aan je probleem doen en zelfs voorkomen dat je nog ergere oogkwalen krijgt. Je kunt voorkomen dat je door een hele medische mallemolen moet met oogdruppels en –cremes, die vaak uitsluitend symptomen bestrijden en je alleen maar verder van huis brengen. Bedenk dat je lichaam een prachtig geheel is, met alles erop en eraan en die in principe alles bevat om zelf te helen. Je hier van bewust worden is je eerste stap op weg naar gezondheid, ook voor jouw ogen!

Artikelen in Rode ogen; hoe kom je er weer af?