[caption id="" align="alignnone" width="176" caption="dr. Bates"]staar en dr. Bates[/caption]

Staar is goed te genezen volgens dr. Bates

Staar hoeft niet geopereerd te worden. Volgens dr. Bates is staar heel goed zelf te genezen. Staar ontstaat door spanning in de oogspieren, hij heeft meegemaakt dat na 1 ontmoeting iemand direct van de staar af was, maar meestal is het een kwestie van een aantal maanden en veel oefenen. Maar dan kunnen mensen weer helemaal goed zien, zonder een operatie. Puur door de spanning los te laten in de oogspieren.


Dr. Bates (1860-1931) een oogchirurg uit New York, schreef in 1920 het boek "Perfect sight without glasses". Hij beschrijft in dit boek over een bijeenkomst rond 1900 waar een oogspecialist een lezing hield over staar en de opmerking maakte dat een ieder die beweert dat je staar kunt genezen zonder het mes, is een kwakzalver. Bates was tijdens de lezing assistent chirurg en op dat moment was hij voor de hoofdchirurg van zijn instituut statistieken aan het verzamelen over spontane genezingen bij staar. De oogchirurg waar hij mee werkte had ook goede resultaten bij patiënten door hygiënische behandeling.  Aan het einde van de lezing was het mogelijk om iets te zeggen of vragen en Bates vertelde over zijn bevindingen. De zaal was zeer geinteresseerd in wat hij vertelde en hij heeft een uur lang gepraat. Naderhand heeft hij veel post ontvangen van collega's die de hygiëne behandeling met succes hadden toegepast. De arts die de lezing gaf veranderde niets aan zijn theorie. Hij was niet overtuigd door de spontane genezingen en de hygiëne behandeling. In zijn optiek was operatie nog steeds de enige mogelijkheid. En zo is het tegenwoordig nog steeds. Staar wordt behandeld door het oog te opereren en er een nieuwe lens in te zetten. Over spanning in de oogspieren en deze spieren weer ontspannen, daar worden mensen niet over geïnformeerd.

Staar volgens dr. Bates


Staar, of te wel cataract is volgens Bates een conditie waarin de lens semi transparant wordt. De pupil wordt hierdoor licht grijs of een andere kleur, i.p.v. zwart. Als de lens half doorschijnend wordt, ook wel genoemd opaque, komen lichtstralen niet door de lens en is de visie constant laag en de patiënt wordt langzaamaan steeds blinder. Als je zes glasplaatsjes boven op elkaar legt, zodat ze precies paralel aan elkaar lopen, dan kun je er dwars door heen kijken. Maar als je éen of meer glaasjes in een andere hoek plaatst of niet paralel aan elkaar, worden de laagjes glas  troebel. Dit is wat er gebeurt met de kristalachtige lenzen in een oog met staar.

Invloed druk op staar


De lens is samengesteld uit diverse doorzichtige laagjes. Als je deze laagjes inknijpt, of je knijpt op de oogbol, dan worden deze laagjes die de lens vormen troebel of half doorschijnend en krijg je staar. Dat dit zo werkt ondervond Bates bij een lezing van een anatomie professor. Hij liet zien wat het effect van druk was op een oogbol van een dode koe. Op een afstand van 6 meter kon het publiek zien dat de oogbol helemaal helder was. Onmiddellijk toen de professor de oogbol indrukte werd het gebied rondom de pupil troebel, vormde zich staar. Zodra de professor de druk los liet, de staar verdween en de oogbol werd weer normaal.


Bates deed dit experiment bij een dood konijn. Hij ontdekte dat door druk te geven op de spieren aan de buitenkant van de oogbol, er druk ontstond op de lens en er een tijdelijk vorm van staar ontstond. Als de druk op de oogbol werd losgelaten, verdween de staar. Door de spieren vast te maken aan de achterkant van de oogbol, ontstond de staar en bleef daar zo lang als de druk aanwezig was. Was de druk weg, verdween ook de staar. Druk op de oogbol door de aanspanning van de oogspieren kan jarenlang plaats vinden, zonder dat de patiënt er weet van heeft. Hij is zich er niet van bewust.

Staar opwekken


Dr. Bates heeft veel ogen onderzocht met de retinoscoop, een instrument voor netvliesonderzoek. Hij heeft gezien dat bij mensen staar verdwijnt zodra ze zich kunnen ontspannen. Hij vertelt over een man die bij hem komt voor zijn vrouw. Zijn vrouw is bedlegerig en kan niet naar New York toe komen, ze heeft ernstige staar, kan bijna niets meer zien. Haar echtgenoot, die zelf goed ziet,  komt bij Bates om te leren hoe hij haar kan helpen. Bates laat de echtgenoot voelen hoe hijzelf staar kan opwekken. "Ik onderzocht zijn oog met de retinscoop en merkte dat de herinnering aan wazig zicht ervoor zorgde dat het gebied van de pupil wazig werd. Als hij zich inspande of zijn best deed om zijn zicht te verbeteren, werd het gebied van de pupil heel troebel, de oogbollen werden hard en het zicht werd slechter, een conditie gelijk aan wat gebeurt bij staar." Dus bij een man met goed zicht kan bij zichzelf staar opwekken door aan wazig zicht te denken en vervolgens zijn best te gaan doen om toch goed te gaan zien. Bates had al snel ontdekt dat je niet beter gaat zien door je best te doen, maar juist slecht. Je kunt alleen goed zien als de oogspieren ontspannen zijn.


Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


 


 

Artikelen in Staar volgens dr. Bates