Glaucoom komt door spierspanning

Glaucoom is een conditie van het oog waarbij de oogbol extreem hard wordt en de theorieën rondom de oorzaak zijn volgens Bates eindeloos. In zijn tijd (jaren 20/30 20ste eeuw) was het enige geneesmiddel opereren en in het ergste geval de oogbol weghalen. Of het geven van speciale oogdruppels. Ook Bates paste deze methoden toe in zijn begin jaren, geen idee dat de conditie geholpen kon worden door ontspanning. Bij toeval ontdekte hij deze behandelmethode.


In 1915 kwam er een patient bij hem met ernstige oogklachten en weinig tot geen zicht. De vrouw was 54 jaar oud. Hij schreef haar oogdruppels voor, atropine genaamd. De volgende middag kreeg zij een acute aanval van glaucoom in haar betere oog. Bates schreef haar meer druppels voor. Het hielp niet, ze werd misselijk van de pijn en het zicht van de vrouw werd slechter. Zes dagen later werd ze geopereerd, Bates zag toen geen andere mogelijkheid. De druk op de oogbol verdween na de operatie, maar haar lens was helemaal troebel, haar zicht was niet verbeterd.

Verbetering glaucoom door ontspanning


Dr. Bates adviseerde de patiënt na de operatie de ogen te ontspannen. En wat bleek, de vrouw ging beter zien. Ze bleef doorgaan met de ontspanning en een jaar later zag de vrouw perfect in beide ogen. Tijdens deze periode en ook na dit jaar had de vrouw nog wel last van aanvallen van grote spanning in haar ogen, maar deze spanning verdween onmiddellijk na een paar minuten palmeren.


Sindsdien heeft Bates patiënten altijd geadviseerd de ogen te ontspannen en hij heeft nooit meegemaakt dat pijn en spanning niet verdween na een paar minuten palmeren.

Glaucoom, een verraderlijke ziekte


Glaucoom is een verraderlijke ziekte. Iemand kan een aantal aanvallen hebben van tijdelijke blindheid, maar op een gegeven moment zal de patiënt een aanval van totale blindheid krijgen. Daarbij kan glaucoom gepaard gaan met heftige pijn. Mensen kunnen van de oogarts te horen krijgen dat er geen hoop is en dat er niets aan kan worden gedaan. Dr. Bates heeft veel glaucoom ogen gezien van mensen die bij hem in behandeling kwamen. De glaucoom was vaak binnen een aantal dagen of weken  verdwenen door palmeren en het aanleren van de natuurlijk zien gewoontes. Bates vertelde over een patient die met heel veel pijn in zijn ogen naar hem toe kwam. Hij had als advies van andere doktorren gekregen om zijn oog weg te laten halen. Na een half uur palmeren verdween de pijn en die is daarna nooit meer terug gekomen.


Het idee is dat glaucoom komt door het harder worden van de oogbol, dat de hardheid in de oogbol zelf zit. Maar volgens Bates klopt dit niet. Iedere oogbol dat je onder spanning zet wordt hard. Ook gezonde ogen. Je kunt dit zelf voelen, door je ogen te sluiten en zachtjes de vingertoppen op de oogbollen te leggen. Denk nu aan een wazig beeld. Een letter O die niet zwart is, maar grijzig, met grijzige vlekken in het midden. Voel hoe de oogbol hard wordt. Lukt het je niet om een wazige O te zien, probeer het harder. Hoe meer je je best gaat doen, hoe meer spanning er op de oogspieren komt en hoe harder de oogbol wordt. Je kunt nu de oogbol zachter laten worden door aan een perfecte O te denken. perfect zwart op een witte achtergrond en voel dat de oogbol zachter wordt. Als het met een O niet lukt, denk dan aan iets anders wat je wel heel makkelijk kunt herinneren. Een mooie bloem of de glimlach van een kind bijvoorbeeld.

Bates methode zo onbekend?


Toch is de methode van Bates nog zo onbekend. Nog steeds wordt het eerste naar medicijnen en het mes gegrepen. Ook in zijn tijd liep Bates hier tegenaan. Veel oogartsen die hij kende, geloofde er niets van dat palmeren veel doet voor glaucoom. Ook al deed hij nog zo zijn best zijn methode bekend te maken. Hij schrijft hierover dat hij het wel begrijpelijk vindt dat als je zo oevertuigd bent van het feit dat glaucoom niet te genezen is, het moeilijk kan zijn die overtuiging om te zetten en te gaan geloven in ontspanning als genezing. Maar er zijn oogspecialisten die zijn werk hebben geobserveerd en ook al gaven ze allemaal toe dat Bates gelijk had en al de anderen ongelijk, bijna niemand durfde hierover te publiceren. Bates vertelt dat veel van zijn patienten tegen hem hebben gezegd: "U heeft me genezen, waar alle andere doktoren faalden. Als ik bij zo'n dokter terug kwam en dit bij de dokter melde, had hij hier niets op te zeggen. Wat is er mis met ze?"


En inmiddels zijn we een kleine eeuw verder en nog steeds wordt er weinig met zijn methode gewerkt. Mensen krijgen nog steeds te horen dat een bril, druppels, opereren de enige optie is. Het wordt tijd dat mensen de ogen geopend wordt en kunnen gaan kiezen voor een andere behandeling. Ik zeg niet dat de methode van Bates een wonder middel is dat je direct geneest. Hoewel Bates wel mensen heeft gezien waarbij dat zo was, net als die man hierboven genoemd. Maar vaak was zijn ervaring dat als mensen iedere dag oefenden in het ontspannen, want daar komt het op neer, al die mensen beter gaan zien.


Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Artikelen in Glaucoom volgens dr. Bates