Oogdruk, waarom is de juiste druk zo belangrijk? 


Oogdruk, een essentieel aspect. De druk in je ogen mag niet te hoog zijn, maar ook niet te laag. Als de druk te laag is, verliest het oog zijn vorm waardoor het licht/beeld niet meer precies op de juiste manier op het netvlies valt en dus het zicht achteruit gaat. Je zou het kunnen vergelijken met een bal die niet hard genoeg is opgeblazen, die verliest ook zijn mooie ronde vorm. De ronde vorm van de oogbal is belangrijk omdat alles goed in vorm en op de goede plaats blijft, en daardoor de projectie van het licht precies op het netvlies valt.


Een te hoge oogdruk daarentegen, is ook niet goed, want dat brengt schade toe aan je oog en leidt tot glaucoom en beschadiging van de oogzenuw.

Een oog is een wonder van de natuur!


Het menselijk oog is een wonder van de natuur. Het hele proces van zien is, als je het goed beschouwt, iets fantastisch. Het vallen van het licht in je, het signaal naar je hersens gestuurd wordt, hoe vervolgens die informatie in je hersenen omgezet wordt en natuurlijk hoe alle onderdelen op dat traject samenwerken; als je daar eens over nadenkt dan kun je niet anders dan onder de indruk zijn.

 Elk onderdeel van het oog en elk aspect van het visuele proces is belangrijk en als er bij een bepaald onderdeel iets mis is, raakt het evenwicht verstoord. Het kleinste detail kan een groot effect hebben op langere termijn. Neem nou bijvoorbeeld het knipperen met je ogen; op het eerste gezicht lijkt dat een klein en onbelangrijk detail. Maar als je bijvoorbeeld niet frequent genoeg met je ogen knippert, dan krijg je last van droge ogen en gaan je ogen ontsteken, wat weer tot ergere klachten kan leiden.Hoe wordt de oogdruk in stand gehouden?


Onze oogbol is gevuld met een gel-achtig vocht. Doordat dit vocht onder druk staat, behoudt het oog zijn vorm en zorgt zo dat alles mooi op zijn plaats blijft. Het kamerwater in de oogbol wordt continue ververst en het legt ook een bepaalde route af in het oog; het ‘corpus ciliare’ (1) scheidt voortdurend vocht af in de achterste oogkamer. Dit vocht gaat via de pupil (2) naar de voorste oogkamer (3)waar het via inwendige kanaaltjes naar de bloedbaan wordt afgevoerd, zie afbeelding. Dit is dus een inwendig systeem en dit vocht heeft dus niets met traanvocht te maken.


oogdrukoogdruk2


Je ziet wel dat er hier sprake is van een uitgebalanceerd systeem. Als de afvoer van het vocht geblokkeerd raakt of het corpus ciliare te veel vocht produceert, dan loopt de druk in de oogbol op. Als het vocht daarentegen sneller wordt afgevoerd dan aangemaakt neemt de druk juist af. Helaas is vaak niet precies aan te tonen wat de oorzaak is van te hoge of te lage oogdruk.

Kun je zelf iets doen om je oogdruk goed te houden?


In de reguliere medische wereld is men over het algemeen van mening dat je zelf niets kunt doen om je oogdruk goed te houden. De behandeling bij de oogarts bestaat uit het verlagen van de oogdruk. Dit kan door middel van druppels, een laserbehandeling of een operatie. Maar ook hier wordt weer helemaal niet gekeken naar de onderliggende oorzaak. In de moderne medische wereld blijft men er steeds van uitgaan dat oogafwijkingen meestal een onomkeerbaar proces zijn en dat ze losstaan van eet-/leefgewoonten.


Dr. Bates dacht daar heel anders over. Hij kwam er eigenlijk bij toeval achter dat patiënten met glaucoom veel baat hebben bij ontspanningsoefeningen, doordat een patiënte van hem (na geopereerd te zijn waarna haar situatie verslechterde) ontspanningsoefeningen deed tegen de pijn. Tot hun beider verbazing verbeterde haar zicht ook door deze oefeningen. Sindsdien adviseerde hij zijn patienten met een te hoge oogdruk om ontspanningsoefeningen voor de ogen te doen en in veel gevallen verbeterde het zicht bij deze patienten. Dr. Bates heeft heel veel onderzoek gedaan en telkens weer bleek dat overspanning van de uitwendige spieren van de oogbol de oorzaak waren van de oogafwijkingen. Door deze overspanning verandert  de vorm van de oogbol en dat heeft slecht zicht tot gevolg. Het evenwicht in het oog raakt verstoord en dat uit zich in slecht zien, te hoge oogdruk, oogproblemen enzovoorts.

Oogdruk verbeteren door ontspannen van de ogen

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Artikelen in Oogdruk