Slapeloosheid: mijn eigen ervaring

Slapeloosheid, ik heb er zelf jarenlang last van gehad. Het begon toen ik zwanger was van mijn eerste kind. Soms lag ik nachtenlang wakker, met bijvoorbeeld de kinderwagens in mijn hoofd die we die dag in de baby winkels hadden bekeken. Moe was ik wel, maar ik kon de slaap niet vatten. Ik had het gelukkig niet iedere avond, maar het koste me sindsdien bijna altijd moeite om goed in slaap te komen, met regelmatig een nacht ertussen dat ik gewoon niet sliep. Jarenlang ging dit door. En dan waren de nachten al vaak niet ideaal door kleine babietjes die 's nachts wakker werden. Maar erger nog dan 's nachts wakker gemaakt worden door een kind vond ik als ik zelf de slaap niet kon vatten.

Ik probeerde van alles


Een heel skala aan dingen probeerde ik om in slaap te kunnen vallen. Velen ook met goed gevolg, maar niet standaard. Ik had goed effect met de kruidentabletten: goudpapaver en klaproos. Ook wilden evenwichtsoefeningen vanuit de yoga goed helpen. En gelukkig heb ik een echtgenoot die me altijd wilde helpen met een ontspanningsoefening. Maar ondanks deze hulpmiddelen had ik toch nog last van nachten dat ik gewoon niet in slaap kon komen. Dan lag ik te stuiteren in mijn bed, terwijl ik doodmoe was. Het was een keer zo erg, dat ik bij de huisarts normison had gevraagd, een slaaptablet. Daar wilde ik absoluut niet aan, maar vond het prettig om dat in ieder geval achter de hand te hebben. Maar ook daarmee lukte het soms niet om in slaap te vallen, en de volgende dag voelde ik me  door die slaaptablet nog beroerder.

De doorbraak tegen slapeloosheid


Toen ging ik naar een cursus om te leren zien zonder bril of lenzen. Het was de eerste les en die stond in het teken van ontspanning van de ogen. We deden allerlei oefeningen om de ogen te ontspannen. Het voelde echt heel lekker en fijn voor mijn ogen. Maar misschien nog wel het fijnste was dat ik na die dag als een blok had geslapen. Mijn man was twee keer 's nachts wakker geworden van de kinderen. Ik had niets gehoord. Ik had mijn hoofd op mijn kussen gelegd en meteen in slaap gevallen. Zo diep, ik kon me niet herinneren ooit zo diep te hebben geslapen.


Toen ik zelf cursussen ging geven om weer goed te leren zien zonder bril of lenzen, kreeg ik vaak terug van cursisten dat ze zo goed en diep hadden geslapen. Iemand zei een keer tegen me, "ik kan me niet herinneren ooit zo goed te hebben geslapen, Ik wist niet eens dat ik zo kon slapen". Een andere cursist zei: "De cursus heeft nu al zijn geld opgebracht. Ik heb de afgelopen week iedere nacht heerlijk geslapen, viel zonder problemen in slaap, dit heb ik al jaren niet meer gehad".

Nooit meer last van slapeloosheid


Ik heb sindsdien nooit meer last van slapeloosheid. Tuurlijk heb ik nog wel eens dat ik door een drukke dag of avond nog even na lig te stuiteren in mijn bed, maar dan weet wat ik dan kan doen. Ik doe dan mijn twee prachtige oefeningen en val in slaap. Sinds die eerste cursus les is mijn leven bergopwaarts gegaan. Ik merkte dat door iedere nacht goed uit te rusten ik me zo anders voel gedurende de dag. Toen ik nog last had van slapeloosheid was het vaak of er een dot watten in mijn hoofd zat. Of het suisde in mijn hoofd, een vervelend, suf gevoel. Dat heb ik nooit meer. Voel me helder en fris in mijn hoofd. Ook als ik moe ben, is het een ander gevoel van moe zijn in vergelijking toen ik last had van slapeloosheid. Nu kan ik gewoon moe zijn in de avond door mijn activiteiten overdag, maar de moeheid is niet meer iets wat altijd in mij aanwezig is.

De ogen ontspannen zorgt ervoor dat je beter slaapt.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Artikelen in Slapeloosheid, de twee ideale oefeningen!