Glasvochtloslating door gebrek aan collageen

Glasvochtlating door gebglasvochtloslatingrek aan collageen. Deze link wordt door de reguliere medici niet gelegd. Toch lijkt er een logisch verband te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat gebrek aan collageen een rol speelt bij het ontstaan van oogklachten waarbij de kwaliteit van het glasvocht achteruit gaat (Mishra, 1997).

Glasvochtlating door gebrek aan collageen

Wat gebeurt er in het oog bij een glasvochtloslating (niet te verwarren met een netvliesloslating)? Het glasvocht, of glasachtig lichaam, is het vocht dat de hele oogbol vult. Het is vrij stevig van structuur, het is eerder een soort gelei. Het zit aan de binnenkant van de oogbol gehecht aan de wanden, ook aan het netvlies. De oogbol blijft hierdoor mooi rond en op de goede spanning. Daarnaast reist het licht dat door de pupil het oog binnenvalt door dit heldere glasvocht gemakkelijk naar het netvlies en zo worden de beelden geprojecteerd die we zien. Gezond en stevig glasvocht is dus belangrijk voor goed zicht. Een gebrek aan collageenvezels in het glasvocht zorgt voor een slechtere kwaliteit.

Glasvocht minder stabiel

Het glasachtig lichaam bestaat voor 98 procent uit water en voor 2 procent uit onder andere suikermoleculen en proteïnestructuren. Van deze laatste zijn de collageenvezels heel belangrijk. Ze zorgen voor stevigheid, doordat ze als spaghetti-achtige draadjes door het vocht lopen. Bij het ouder worden neemt het aantal collageenvezels af en wordt het glasvocht minder geleiachtig. Tussen de vezels komt teveel ruimte,glasvochtloslating door gebrek aan collageen terwijl ze op andere plekken juist gaan klonteren. Het gevolg is een verminderde stabiliteit van het glasvocht, het gaat krimpen en trekken, ook aan het netvlies. Langzamerhand laat het steeds meer los, tot het op den duur zelfs helemaal niet meer vastzit aan het netvlies. We spreken dan van een Achterste Glasvocht Loslating (AGVL). Als de structuur van het glasvocht geleidelijk slechter wordt, merk je dit meestal niet. Wel hebben vertroebelingen in het zicht, zoals mouches volantes, er vaak mee te maken. Pas op het moment dat ook het laatste stukje van het glasachtig lichaam loskomt van het netvlies, ontstaan er vervelende klachten als wazig zicht, lichtflitsen of vlekken.

Worden we sneller oud?

Je lichaam maakt zelf collageen aan. Dit lijmachtige eiwit zorgt voor stevigheid en steun in alle bindweefsels. Denk bijvoorbeeld aan je huid en aan de ligamenten in gewrichten. Maar collageen is dus ook belangrijk voor de stevigheid van het glasvocht in je oog. Bij het ouder worden gaat de collageenproductie achteruit, maar tegenwoordig lijkt men wel steeds jonger last te krijgen van veroudering. Als je last hebt van mouches volantes, breekbare nagels, een slappe huid, gezwollen mondslijmvlies, zwakke botten of pijnlijke gewrichten, dan zou dit allemaal het gevolg kunnen zijn van een gebrek aan collageen. Het lichaam kan collageen niet uit het niets produceren. Door een ongezonde leefstijl, vervuiling én door tekorten in onze voeding missen we de bouwstoffen die de collageenproductie ondersteunen.

Gelatine nodig voor collageenaanmaak

Hoe zorg je ervoor dat je deze zo essentiële bouwstof weer voldoende kunt gaan aanmaken? Volgens mij ligt de sleutel bij voeding. Ons eetpatroon is enorm verarmd en we missen veel belangrijke voedingsstoffen. In verband met de aanmaak van collageen noem ik eet beestenbottenbouillongelatine: dit eiwit gebruikt je lichaam als basis voor collageen. Gelatine kun je gemakkelijk ‘oogsten’ als je de botten en het kraakbeen van dieren een tijd laat trekken, en hetzelfde geldt voor vissenkoppen en vissenhuid. Botten en kraakbeen zitten boordevol gelatine. Laten dit nu juist de onderdelen zijn die de meeste mensen weggooien. Dat is echt zonde. Ik maak er zelf de meest voedzame soepen van.

Eet beestenbottenbouillon!

Ik ben een groot voorstander van het dagelijks eten van beestenbottenbouillon. Je bezorgt er je ogen en de rest van je lichaam een grote dienst mee. Naast belangrijke mineralen bevat deze bouillon dus veel gelatine. Wil je weten hoe je dit soort soepen maakt? Naast het eten van beestenbottenbouillon is het voor de collageenaanmaak ook belangrijk om voldoende vitamine C te nemen. Vitamine C ondersteunt het proces van de productie van collageen.


Wat kun je dan doen om glasvochtloslating te herstellen of te voorkomen?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.



Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

 Specialist in Gezonde Ogen