Page content

Glasvochtloslating door gebrek aan collageen

Glasvochtlating door gebglasvochtloslatingrek aan collageen. Deze link wordt door de reguliere medici niet gelegd. Toch lijkt er een logisch verband te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat gebrek aan collageen een rol speelt bij het ontstaan van oogklachten waarbij de kwaliteit van het glasvocht achteruit gaat (Mishra, 1997).

Glasvochtlating door gebrek aan collageen

Wat gebeurt er in het oog bij een glasvochtloslating (niet te verwarren met een netvliesloslating)? Het glasvocht, of glasachtig lichaam, is het vocht dat de hele oogbol vult. Het is vrij stevig van structuur, het is eerder een soort gelei. Het zit aan de binnenkant van de oogbol gehecht aan de wanden, ook aan het netvlies. De oogbol blijft hierdoor mooi rond en op de goede spanning. Daarnaast reist het licht dat door de pupil het oog binnenvalt door dit heldere glasvocht gemakkelijk naar het netvlies en zo worden de beelden geprojecteerd die we zien. Gezond en stevig glasvocht is dus belangrijk voor goed zicht. Een gebrek aan collageenvezels in het glasvocht zorgt voor een slechtere kwaliteit.

Glasvocht minder stabiel

Het glasachtig lichaam bestaat voor 98 procent uit water en voor 2 procent uit onder andere suikermoleculen en proteïnestructuren. Van deze laatste zijn de collageenvezels heel belangrijk. Ze zorgen voor stevigheid, doordat ze als spaghetti-achtige draadjes door het vocht lopen. Bij het ouder worden neemt het aantal collageenvezels af en wordt het glasvocht minder geleiachtig. Tussen de vezels komt teveel ruimte,glasvochtloslating door gebrek aan collageen terwijl ze op andere plekken juist gaan klonteren. Het gevolg is een verminderde stabiliteit van het glasvocht, het gaat krimpen en trekken, ook aan het netvlies. Langzamerhand laat het steeds meer los, tot het op den duur zelfs helemaal niet meer vastzit aan het netvlies. We spreken dan van een Achterste Glasvocht Loslating (AGVL). Als de structuur van het glasvocht geleidelijk slechter wordt, merk je dit meestal niet. Wel hebben vertroebelingen in het zicht, zoals mouches volantes, er vaak mee te maken. Pas op het moment dat ook het laatste stukje van het glasachtig lichaam loskomt van het netvlies, ontstaan er vervelende klachten als wazig zicht, lichtflitsen of vlekken.

Worden we sneller oud?

Je lichaam maakt zelf collageen aan. Dit lijmachtige eiwit zorgt voor stevigheid en steun in alle bindweefsels. Denk bijvoorbeeld aan je huid en aan de ligamenten in gewrichten. Maar collageen is dus ook belangrijk voor de stevigheid van het glasvocht in je oog. Bij het ouder worden gaat de collageenproductie achteruit, maar tegenwoordig lijkt men wel steeds jonger last te krijgen van veroudering. Als je last hebt van mouches volantes, breekbare nagels, een slappe huid, gezwollen mondslijmvlies, zwakke botten of pijnlijke gewrichten, dan zou dit allemaal het gevolg kunnen zijn van een gebrek aan collageen. Het lichaam kan collageen niet uit het niets produceren. Door een ongezonde leefstijl, vervuiling én door tekorten in onze voeding missen we de bouwstoffen die de collageenproductie ondersteunen.

Gelatine nodig voor collageenaanmaak

Hoe zorg je ervoor dat je deze zo essentiële bouwstof weer voldoende kunt gaan aanmaken? Volgens mij ligt de sleutel bij voeding. Ons eetpatroon is enorm verarmd en we missen veel belangrijke voedingsstoffen. In verband met de aanmaak van collageen noem ik eet beestenbottenbouillongelatine: dit eiwit gebruikt je lichaam als basis voor collageen. Gelatine kun je gemakkelijk ‘oogsten’ als je de botten en het kraakbeen van dieren een tijd laat trekken, en hetzelfde geldt voor vissenkoppen en vissenhuid. Botten en kraakbeen zitten boordevol gelatine. Laten dit nu juist de onderdelen zijn die de meeste mensen weggooien. Dat is echt zonde. Ik maak er zelf de meest voedzame soepen van.

Eet beestenbottenbouillon!

Ik ben een groot voorstander van het dagelijks eten van beestenbottenbouillon. Je bezorgt er je ogen en de rest van je lichaam een grote dienst mee. Naast belangrijke mineralen bevat deze bouillon dus veel gelatine. Wil je weten hoe je dit soort soepen maakt? Naast het eten van beestenbottenbouillon is het voor de collageenaanmaak ook belangrijk om voldoende vitamine C te nemen. Vitamine C ondersteunt het proces van de productie van collageen.

Wat kun je dan doen om glasvochtloslating te herstellen of te voorkomen?

In mijn korte krachtige oogcollege leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Meld je via onderstaande link aan voor dit oogcollege en leer:

 • Wat de basisbehoeftes van het oog zijn
 • Hoe je eigen natuur werkt
 • Hoe jouw overtuigingen invloed hebben op goed zicht.

Oogcollege: Gezonde ogen zien perfect

Aan het eind van het oogcollege kun je zien hoe je stappen kunt nemen voor een verder vervolg.

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Ik hoop je terug te zien tijdens het oogcollege, reserveer hier snel je plekje.

Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

 

  Comment Section

  19 reacties op “Glasvochtloslating door gebrek aan collageen  Door anne op 10 september 2019

  Ikvheb op her ontkalken precies in het hoekje van mijn oog
  gekregen . Veel pijn
  het wondje gaat iedere keer open . lijkt of mij n puppil ook groter is. Oogarts heeft mij druppels gegeven om uitdroging te voorkomen .
  en oogzalf antibiotica. het blijft open gaan .  Door Aisha op 8 maart 2019

  Zijn collageen tabletten ook goed?


  Door Marie-Anne op 27 december 2018

  Toen ik in juni macula kreeg en behandeld werd ervoor ben ik gaan zoeken op internet wat voeding en supplementen kan doen om de schade nog te kunnen herstellen. Ik heb twee spuiten gehad en mijn oog met een maand tussentijd en toen was het al heel wat verbeterd. Ik neem nu sedert een tijd terug luteine, zink, collageen. Vit. A Op eigen houtje. Nu begin ik te merken dat de kromme lijnen een heel stuk verminderd zijn. Dat waren ze al maar nu zie ik het nog amper.ook mijn nagels zijn sterker geworden. Huid ook steviger heb ik de indruk. Zou ik mogen hopen?


  Door Simone op 5 december 2018

  Dag Karin,
  Wat fijn om te lezen dat je zoveel onderzoek doet naar hoe we onze ogen op een natuurlijke manier kunnen verbeteren. Ik ben echter veganist en vroeg me af of jouw methode ook toepasbaar op een plantaardig voedingspatroon.


  Door Karin op 5 december 2018

  Helaas niet, het menselijk lichaam heeft dierlijke producten nodig om aan zijn voedingsstoffen te kunnen komen.


  Door Wilma op 23 augustus 2018

  Ik gebruik grean leakes collageen van puur mieke. Heb last van fikse teruggang van ogen van -2 naar -5..waarschijnlijk wisseling schildkliertablet nog niet goed i gesteld.. is deze collageen voldoendd of moet ik nog ander iets gebruiken voor mijn ogen te helpen


  Door Karin op 19 september 2018

  Het gaat er om dat je de hele VolZicht methode gaat toepassen om resultaten te gaan bereiken. Het is niet 1 dingetje die je nodig hebt.


  Door Jeannet op 6 juli 2018

  Kan visolie ook bijdragen tot een beter collageen gehalte?


  Door Karin op 6 juli 2018

  visolie is vaak ernstig verhit en gebonden met zware metalen. Kan ik je niet aanraden.


  Door Marie-Louise op 8 augustus 2016

  Ik heb ook glasvocht loslating zg macula Pucker li< re. Heb net twee x cataract ok gehad. 30-06 en 21-07 dus nog herstellend. Zorg voor goede voeding is er altijd. Ik
  Ben begonnen met de oefeningen enkele keren per dag.


  Door Eva op 10 augustus 2016

  Hoi Marie-Louise,
  fijn dat je bezig bent met de oefeningen.
  Als je je nog verder wilt verdiepen in de VolZicht methode, onder ‘diensten’ kun je lezen hoe we je verder kunnen helpen.
  Veel succes, hartelijke groet, Eva, medewerker VolZIcht


  Door Anke Blok op 21 maart 2018

  Ik heb ook achterste glasvocht loslating zomaar opeens stippen en draadjes enz. Gisteren bij de oogarts geweest gelukkig is het netvlies (Nog) niet losgelaten of zit er nog geen scheurtje in. Wel volgende week op controle ze willen het in de gaten houden. Wat kan ik nog meer welke oefeningen? en ik lees ook iets over voeding hier! Maak me erge zorgen heb 3 jaar geleden aan beide ogen een staaroperatie gehad en en dit rechter oog is een half jaar gelden aan nastaar gelasert.


  Door Karin op 21 maart 2018

  Beste Anke,

  Er is veel aan de hand met de ogen, ik begrijp dat je je zorgen maakt. En is ook terecht, als je geen stappen hierin onderneemt dan is de kans groot dat ze verder achteruit gaan. Maar je kunt hier zelf veel aan doen om de conditie van de ogen weer te verbeteren. Zodat de ogen in ieder geval niet verder achteruit gaan en ze de kans krijgen om te herstellen.


  Door Harremijn de Haan op 19 oktober 2015

  Karin maakt het nog uit of ik Gehydrolyseerd Collageen of Gelatine poeder bestel
  bij Mieke? Het is allebei gemaakt van beesten botten.


  Door Karin op 20 oktober 2015

  Ze zeggen dat de gehydrolyseerde nog beter opneembaar is, ikzelf gebruik gewoon gelatine poeder. Kan ook prima.


  Door Ineke op 2 september 2015

  Als we van onze bril af kunnen komen waarom gaan de meeste mensen dan op ongeveer hun 47 ste massaal aan de leesbril en een paar jaar later ook aan de varifocus. We proberen tot het laatste moment de bril uit te stellen. Als we geen bril nodig hebben volgens jouw theorie hoe komt het dan dat we er toch bijna allemaal aan gaan? Met andere woorden: Kunnen we voorkómen om aan de bril te gaan als we ouder worden?


  Door Karin op 3 september 2015

  Dat veel mensen slecht zien dat klopt inderdaad. Dit kan al op jonge leeftijd beginnen, of als we ouder worden. De vraag is alleen, is de bril de oplossing hiervoor. Van een bril ga je niet beter zien, eerder slechter. Merk maar eens op hoe je ziet voordat je een bril opzet en hoe je ziet als je de bril een paar uur later weer af doet. Dan is je zicht waziger geworden.
  Er zijn vele oorzaken waarom zoveel mensen slecht zien. Onze voeding is hier een belangrijke oorzaak in, we eten voedsel dat onze ogen en lichaam schaadt ipv voedt. Daarnaast krijgen onze veel onnatuurlijke straling te verduren via de computer, smartphone, tablet. Krijgen de ogen onvoldoende natuurlijk licht binnen en is ons licht, en ogen, niet of nauwelijks meer geaard.
  Een bril opzetten doet niets aan de oorzaken van het slechte zien. De oorzaak aanpakken wel. In mijn gratis ebook lees je wat je hier zelf aan kunt doen: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/

  Plaats een reactie


  *