Page content

Wat kan ik doen tegen glasvochtloslating?

oude mensen en oogkwalenWat kan ik doen tegen glasvochtloslating? Dit is een goede vraag. Want hoewel glasvochtloslating niet direct klachten hoeft te geven, is het wel een oogkwaal waaraan complicaties kunnen kleven. Er kunnen scheurtjes in het netvlies ontstaan en dan ben je verder van huis. In het artikel Wat is glasvochtloslating kon je lezen hoe de afwijking zich ontwikkelt. Artsen gooien het bij dit soort degeneratieve aandoeningen vaak op de leeftijd: de ouderdom komt nu eenmaal met gebreken. Ik vind dat we leeftijd als factor wel erg makkelijk accepteren. Want waarom zouden we niet gezond oud kunnen worden, zonder gezondheidsproblemen die vaak al vanaf middelbare leeftijd de kop opsteken?

Wat kan ik doen tegen glasvochtloslating?

Het glasvocht dat de oogbol vult en aan de oogwand gehecht zit, kan stukje bij beetje beginnen los te laten als het begint te krimpen. Dit gebeurt als de kwaliteit van het glasvocht minder goed wordt en het zijn elastische structuur verliest, onder andere door een gebrek aan collageen. Collageen, een lijmachtig eiwit, geeft stevigheid aan alle bindweefsels. Zo houdt het spieren, gewrichten en ligamenten soepel en Wat kun je doen tegen glasvochtloslating?zorgt het voor een strakke, elastische huid. En ook het glasachtig lichaam in de oogbol blijft letterlijk in vorm dankzij collageenvezels. Naarmate we ouder worden, maakt ons lichaam minder van dit eiwit aan en zullen we zelf meer moeite moeten doen om de ‘productie’ op peil te houden. Dat kan door middel van voeding; ouderen moeten extra goed opletten dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen.

Bouwstoffen voor het lichaam

Als we zorgen dat we gezond eten, krijgen we alles binnen wat we nodig hebben. Vitaminen, mineralen en eiwitten, maar ook vetten. Al deze stoffen zijn het best opneembaar als we ze uit biologische, dierlijke producten halen. Vooral orgaanvlees en de beenderen van dieren zijn rijk aan allerlei gezonde stoffen. Vroeger wist men bijvoorbeeld heel goed dat je een zieke er weer het snelst bovenop kon helpen door hem te verwennen met een flinke portie bouillon, getrokken van de botten van runderen of kip. Als het lichaam kan putten uit een goede voorraad bouwstoffen, kan het zelf collageen blijven aanmaken. Hoe dit precies zit en wat je het beste kunt eten, lees je in het artikel Glasvochtloslating door gebrek aan collageen.

Oogontspanningsoefeningen en oogkwalen

Glasvochtloslating krijgt geen kans als je ogen gezond en vitaal zijn. Behalve met voeding kun je ook veel doen met de blij door gezonde ogenoogontspanningsoefeningen die je bij VolZicht krijgt aangeleerd. Wie iedere dag dit soort oefeningen doet, voelt spoedig verschil. Niet alleen ga je door de oogspieren te ontspannen beter zien zonder bril, ook allerlei oogklachten nemen af. De oogspieren laten hun spanningen los en geven de ogen ruimte om op een natuurlijke manier te kijken. Het hele oog raakt beter doorbloed en gevoed, zowel met belangrijke bouwstoffen als met energie. Droge ogen, pijnlijke ogen en vermoeide ogen worden weer beter, maar ook echte oogkwalen als glasvochtloslating krijgen minder kans zich te ontwikkelen.

Wat kun je dan doen om glasvochtloslating te herstellen of te voorkomen.

In mijn korte krachtige oogcollege leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Meld je via onderstaande link aan voor dit oogcollege en leer:

 • Wat de basisbehoeftes van het oog zijn
 • Hoe je eigen natuur werkt
 • Hoe jouw overtuigingen invloed hebben op goed zicht.

Oogcollege: Gezonde ogen zien perfect

Aan het eind van het oogcollege kun je zien hoe je stappen kunt nemen voor een verder vervolg.

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Ik hoop je terug te zien tijdens het oogcollege, reserveer hier snel je plekje.

Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

 

  Comment Section

  12 reacties op “Wat kan ik doen tegen glasvochtloslating?


  Door ELSE BERKHOUT op 28 augustus 2019

  Enige tijd geleden merkte ik dat ik zonder bril meer zag in auto. Heb nieuwe bril gekocht dacht dat ik nog beter zou gaan zien. Constateerde dat ik met nieuwe bril nog steeds beter zag zonder. Dus ik rijd in auto en overdag thuis op straat al drie maanden geen bril meer.
  Maar nu sinds twee dagen zie ik aan 1 ook rondjes voorbij vliegen en nu lichtflitsen.
  Hoe kom ik hier vanaf ?  Door Diede op 7 mei 2018

  Beste Karin,
  Hoe kun je goed voor je ogen zorgen met een vegetarisch voedingspatroon? Bouillon uit botten wil ik liever niet nemen, maar ik heb wel erge last van mouches volantes waar ik graag iets tegen zou willen doen. Alvast bedankt voor je reactie.


  Door Karin op 11 mei 2018

  Er zijn meer stappen die je kunt nemen om de ogen te herstellen. Maar ik merk wel dat mensen grotere verbeteringen doormaken als ze met het voedingsverhaal aan de slag aan. Een goed begin kan mijn Ogen wellness pakket voor je zijn. Dan ga je vooral met oefeningen aan de slag en kun je ook de recepten uit het kookboek toe gaan passen. Er staan ook vegetarische recepten in. https://volzicht.nl/ontspanningsoefeningen-en-voeding-voor-de-ogen/


  Door Martine op 4 januari 2018

  Dag Karin,
  Ik heb een glasvochtloslating, en vroeg mij af of levertraan samen met collageen mag ingenomen worden, of is levertraan voldoende? Ik heb nl lat van sliertjes in mijn rechteroog, naar oogarts geweest en die heeft de aandoening geconstateerd ik ben op van de zenuwen, want het is behoorlijk vervelend.kan u mij even raad geven aub? Dank, Martine


  Door Karin op 4 januari 2018

  Wat vervelend, Martine, ik kan me voorstellen dat dit je zenuwachtig maakt. Je kunt beiden prima samen nemen. Er is nog veel meer wat je kunt doen, het is al heel belangrijk dat je binnen deze spannende situatie ook de rust en ontspanning vindt, zodat je voedingsstoffen ook daadwerkelijk op kunt nemen. Ik kan je hier goed bij verder helpen en begeleiden.


  Door Annet op 12 september 2016

  Heb mijn ogen tien jaar geleden laten laseren. Zie nu steeds meer vlekken in mijn ogen en heb aan de rechterkant een wazige plek op mijn hoornvlies. Ben pasgeleden nog naar de oogarts geweest en hij zag de vlekken rondzwemmen. De wazige plek kon hij niet zien en er was gelukkig geen netvliesloslating. Heb veel last van droge en rode ogen. Zijn vaak ook licht ontstoken. Ik word er zo moe van!


  Door Karin op 13 september 2016

  Beste Annet,
  Dat is ook heel vermoeiend voor je als je ogen niet prettig voelen. Een laseroperatie heeft de ogen helaas niet geheeld. Als je wilt leren hoe je de ogen wel weer gezond kunt krijgen, kan ik je aanraden naar een workshop te komen: https://volzicht.nl/introductie-workshop/


  Door marion op 13 december 2015

  Is er een sterke pil of anders met collageen voor get oog? Mijn klacht is lichtflitsen en zwarte sliertjes!! PS wil je mij get gratis E book opsturen ik heb get per ongeluk gewist!! Gr. Marion


  Door Karin op 14 december 2015

  Beste Marion,
  Je kunt hier goede collageen kopen: http://ow.ly/VQawy
  Ik stuur het ebook nog een keer toe.


  Door Mariese Alkemade op 21 november 2015

  Bij mij is Macula degeneratie in droge vorm ontdekt en heb ook
  een wazige vlek in mijn ogen die van links naar rechts beweegt.
  Is dit glasvochtloslating ?


  Door Karin op 22 november 2015

  Beste Mariese,
  Voor een juiste diagnose kun je het beste even naar de oogarts gaan. Het kan ook de macula degeneratie zijn die je ziet. Om het oog weer te herstellen is het belangrijk dat je goed voor je ogen gaat zorgen, ook wat betreft voeding. Je kunt gewoon met de tips die hier zijn benoemd aan de slag gaan.

  Plaats een reactie


  *