Page content

Hoe kom ik van mijn jeukende ogen af?

 

vrouw met jeukende ogen“Ik weet wel dat ik niet mag wrijven, maar….. hoe kom ik van mijn jeukende ogen af? Ieder jaar is het in het voorjaar weer prijs en maakt mijn hooikoorts me gek van de jeuk!” Deze noodkreet kwam van een cursist. Gelukkig zijn er een paar effectieve huismiddeltjes die de jeuk kunnen verzachten, zonder dat je hoeft terug te vallen op chemische medicijnen als antihistaminica. Maar daarnaast is er iets anders wat je kunt doen: beter voor jezelf gaan zorgen kan je voor altijd van je jeukende ogen afhelpen.

Omslag in het denken

In mijn jonge jaren had ik last van hooikoorts. Ieder jaar als de grassen gingen bloeien, begon voor mij de ellende. Ik kende de weg naar de apotheek op mijn duimpje want moest er regelmatig heen om medicijnen te halen, die de klachten wat verlichtten. Vaak kon ik in die tijd mijn lenzen niet in en liep ik dag en nacht met mijn bril op, als ik die tenminste niet moest afzetten om in mijn jeukende ogen te wrijven.

Sinds ik in contact ben gekomen met de Bates-methode voor natuurlijk zien zonder bril of lenzen, zijn mij de ogen letterlijk en figuurlijk geopend. Ik ben nu al jaren bezig met mijn praktijk op basis van deze methode en weet inmiddels dat de gezondheid van onze ogen van verschillende factoren afhangt. De belangrijkste zijn: voldoende ontspanning en beweging van de ogen en voeding. Vooral in het geval van allergieën, de grootste veroorzakers van heftig jeukende ogen, speelt voeding een cruciale rol. Sinds ik mijn levensstijl heb veranderd, draag ik geen bril of lenzen meer en heb ik geen last meer van hooikoorts.

Eet meer vet!

Allergie is een overreactie van het immuunsysteem, die ontstaat door disbalans in het lichaam. Wil je proberen van je allergie af te komen, dan is het belangrijk dat het fysieke gestel weer in evenwicht komt door goede voeding. Zorg ervoorkoe ligt in de wei dat suiker en bewerkt voedsel de deur niet meer inkomen. Kies in plaats daarvan voor vet vlees, bouillon van beestenbotten, en volle, rauwe melk van koeien die volop buiten grazen.

Het lichaam heeft namelijk verzadigde vetten nodig om tot rust te komen en goed te kunnen functioneren. Koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen en ze zijn geen goede voeding voor de hersenen. Ondanks dat de heersende opvatting gaat voor “mager” en “vet-arm”, raad ik je aan juist te kiezen voor vet eten en minder koolhydraten. De fijn afgestelde hormoonsystemen in het lichaam komen op die manier in balans en het lichaam wordt tot diep in de celstructuren gevoed en verzadigd. Het immuunsysteem kan zijn werk weer naar behoren gaan doen.

Ogen hebben beweging en ontspanning nodig

Onze ogen hebben afwisselend beweging en ontspanning nodig om goed te kunnen functioneren. Allerlei klachten komen voort uit een verstarring in het kijken. Vaak genoeg vinden we het vanzelfsprekend dat onze ogen hun belangrijke werk doen, zonder te klagen. Gaan ogen toch in staking en geven ze hun onvrede aan door middel van pijn, jeuk en wazig zien? Dan gaan we de oogspieren vaak juist nog meer aanspannen! Om van je oogklachten af te komen is het belangrijk deze vicieuze cirkel te doorbreken. Er zijn tal van oefeningen die ik je kan leren, die ervoor zorgen dat je ogen weer gezond worden en fris gaan aanvoelen.

manneke pisUrinetherapie

Wie durft? Urinetherapie is echt het proberen waard. Je eigen urine kan zorgen voor zeer krachtige, genezende effecten. Deze therapie is al zo oud als de mensheid, maar ik vond het in eerste instantie ook een gek idee om mijn eigen urine te gebruiken als “medicijn”. Probeer het gewoon een keer uit als je last hebt van jeukende ogen, en je zult versteld staan van het kalmerende en helende effect.

Vang wat urine op (middenstraal) en doe dit in een borrelglaasje of een oogbadje. Je kunt de urine met lauwwarm water verdunnen als hij te sterk geconcentreerd is en daardoor teveel brandt of prikt. Zet het glaasje of bakje neer en knipper een aantal keren met je oog in het vocht. Je kunt dit het beste 3 tot 5 keer per dag doen, vaker kan ook. Wat ook goed werkt, is de ogen druppelen met urine. Laat 3 tot 5 keer per dag een paar druppels urine, eventueel verdund met lauw water, in het oog vallen.

Compressen

Compressen gedoopt in koud water brengen snel verlichting bij jeuk aan de ogen. Ook compressen van kamillethee brengen de zwelling en jeuk tot rust. Maak twee zakjes thee nat, leg ze even in de koelkast zodat ze lekker koud worden, en leg ze op je geïrriteerde ogen. Je kunt ook natte, koude washandjes, schijfjes komkommer of een speciaal gel-oogmasker gebruiken.

Palmeren

Een oefening die de ogen tot rust brengt en de jeuk helpt verlichten, is palmeren. Zet je ellebogen op de tafel of op je bovenbenen en maak ontspannen kommetjes van je handen. Leg ze over de gesloten oogleden en zorg dat er geen licht meer naar binnen piept. Word je bewust van de rustgevende duisternis die diep doordringt in je ogen, en ook van de warme, genezende energie die uit het midden van je handpalmen je ogen instroomt. Je kunt deze oefening zo vaak doen als je wilt.

Wat kun je dan doen om jeukende ogen te herstellen of te voorkomen.

In mijn korte krachtige oogcollege leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Meld je via onderstaande link aan voor dit oogcollege en leer:

 • Wat de basisbehoeftes van het oog zijn
 • Hoe je eigen natuur werkt
 • Hoe jouw overtuigingen invloed hebben op goed zicht.

Oogcollege: Gezonde ogen zien perfect

Aan het eind van het oogcollege kun je zien hoe je stappen kunt nemen voor een verder vervolg.

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Ik hoop je terug te zien tijdens het oogcollege, reserveer hier snel je plekje.

Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

  Comment Section

  8 reacties op “Hoe kom ik van mijn jeukende ogen af?


  Door Jaap van Graven op 20 april 2018

  Ik had van iemand het advies gekregen om voor mijn jeukende ogen gele paprika en vette vis te eten.Het hielp inderdaad binnen een paar dagen. maar na verloop van tij kwam de jeuk terug.en hielp het niet meer.


  Door Karin op 21 april 2018

  Paprika is nachtschade, zou ik niet gebruiken voor herstel van de ogen. Voor herstel van de ogen is het belangrijk dat je meer dingen doet dan alleen vette vis te eten. Ik kan je adviseren met mijn Ogen Wellness Pakket aan de slag te gaan, meerdere mensen zijn op die manier van hun jeukende ogen afgekomen:

  https://volzicht.nl/ontspanningsoefeningen-en-voeding-voor-de-ogen/


  Door Maud op 20 maart 2017

  Die urine werkt fantastisch!!!


  Door Yannick Jadoul op 10 juni 2015

  Alsjeblieft zeg. Na het lezen van de zin “Het lichaam heeft namelijk verzadigde vetten nodig om tot rust te komen en goed te kunnen functioneren” ben ik gestopt met lezen. We weten toch allemaal dat juist verzadigde vetten behoorlijk ongezond zijn en de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroten?
  Eten bevat bovendien in aardig wat gevallen verzadigde vetten (die inderdaad de organen beschermen) en het lichaam kan daarnaast zélf verzadigde vetzuren aanmaken, bijvoorbeeld uit andere vetten. Dat is dus reden genoeg om deze vetten absoluut níet méér te gaan eten. Ik zou juist adviseren om er minder van te nuttigen.

  Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat ik sinds jaar en dag ontzettend veel last heb gehad van hooikoorts. Dat uitte zich in jeukende en ontstoken ogen, een loopneus die tegelijkertijd verstopt zat, ontelbare keren niezen en uiteraard veel hoofdpijn vanwege bovenstaande klachten en een slechte nachtrust. De algemeen bekende symptomen. Dit alles is zich gaan beperken tot enkel jeukende ogen en wat ben ik daar ontzettend blij om! Ik wijd mijn plantaardige leefstijl, die ik sinds 2013 hanteer, als belangrijkste oorzaak van de afname van de allergische reacties. Deels ben ik het dus met je eens dat voeding één van de, zo niet de belangrijkste factor is om allergische reacties te bestrijden. Echter, in tegenstelling tot wat jij beweert zeg ik: eet minder (liefst geen) dierlijke producten en eet planten!


  Door Eva op 11 juni 2015

  Hoi Yannick

  fijn dat het zo voor jou werkt. Ik zelf denk dat er geen 1 juiste voedingsleer is, maar dat dat kan wisselen per persoon of per periode in iemands leven of afhankelijk van je eigen opvoedings of geloofssysteem rondom voeding. En het uiteindelijk uittesten wat wel/niet werkt is daarbij de belangrijkste raadgever in algehele gezondheid en welzijn. Karin is nu nog in Frankrijk voor het geven van de cursus, wanneer ze weer terug is, zal ze een reactie geven.
  Hartelijke groet

  Eva, medewerker VolZicht


  Door Yannick op 5 augustus 2015

  Bedankt voor de reactie Eva. Ben nog wel benieuwd wat Karin ervan denkt. Per toeval raakte ik weer op deze website (dat is voor jullie een goed teken) en herinnerde ik mij de discussie die ik hier op gang zette.

  Uittesten wat wel/niet werkt is niet erg concreet advies. Snap dat sommigen vanwege geloofsovertuiging, allergie of principe bepaalde producten niet eten, maar dat neemt niet weg dat er richtlijnen bestaan, gebaseerd op weetenschappelijke literatuur, voor gezonde eetgewoonten. Op het artikel ingaande: de adviezen stroken niet met de gezonde richtlijnen die vertellen dat je voornamelijk onverzadigde vetten en zo min mogelijk dierlijk kunt eten. Of kun jij aantonen dat dit niet het geval is?


  Door Karin op 12 augustus 2015

  Beste Yannick,
  Klopt, ze stroken niet met de richtlijnen. Je lichaam en hersenen bestaan voor een groot deel uit verzadigde vetzuren en heeft dat dus gewoon nodig. Onverzadigde vetzuren veranderen in gif als ze in contact komen met warmte, zuurstof en lucht.


  Door Gerard op 11 november 2017

  Precies. Bijna al die zogenaamde gezonde plantaardige vetten verbinden gemakkelijk met zuurstof en vormen dan ketens, ze drogen als het ware. Het zijn z.g. drogende oliën. Bij hogere temperaturen gaat dat proces sneller. Er is bakken is reuze ongezond. Je hoeft me niet te geloven, maar vertrouw je neus eens en ruik eens aan een koekenpan of frituurpan waar met b.v. zonnebloemolie in gebakken is: het geeft een benauwde, muffe geur. Dat geeft al aan dat het niet gezond voor je is. Verder is gebleken dat gebruik van zonnebloemolie kan bijdragen aan het ontstaan van kanker.

  Plaats een reactie


  *