vrouw met jeukende ogen“Ik weet wel dat ik niet mag wrijven, maar….. hoe kom ik van mijn jeukende ogen af? Ieder jaar is het in het voorjaar weer prijs en maakt mijn hooikoorts me gek van de jeuk!” Deze noodkreet kwam van een cursist. Gelukkig zijn er een paar effectieve huismiddeltjes die de jeuk kunnen verzachten, zonder dat je hoeft terug te vallen op chemische medicijnen als antihistaminica. Maar daarnaast is er iets anders wat je kunt doen: beter voor jezelf gaan zorgen kan je voor altijd van je jeukende ogen afhelpen.

Omslag in het denken

In mijn jonge jaren had ik last van hooikoorts. Ieder jaar als de grassen gingen bloeien, begon voor mij de ellende. Ik kende de weg naar de apotheek op mijn duimpje want moest er regelmatig heen om medicijnen te halen, die de klachten wat verlichtten. Vaak kon ik in die tijd mijn lenzen niet in en liep ik dag en nacht met mijn bril op, als ik die tenminste niet moest afzetten om in mijn jeukende ogen te wrijven.


Sinds ik in contact ben gekomen met de Bates-methode voor natuurlijk zien zonder bril of lenzen, zijn mij de ogen letterlijk en figuurlijk geopend. Ik ben nu al jaren bezig met mijn praktijk op basis van deze methode en weet inmiddels dat de gezondheid van onze ogen van verschillende factoren afhangt. De belangrijkste zijn: voldoende ontspanning en beweging van de ogen en voeding. Vooral in het geval van allergieën, de grootste veroorzakers van heftig jeukende ogen, speelt voeding een cruciale rol. Sinds ik mijn levensstijl heb veranderd, draag ik geen bril of lenzen meer en heb ik geen last meer van hooikoorts.

Eet meer vet!

Allergie is een overreactie van het immuunsysteem, die ontstaat door disbalans in het lichaam. Wil je proberen van je allergie af te komen, dan is het belangrijk dat het fysieke gestel weer in evenwicht komt door goede voeding. Zorg ervoorkoe ligt in de wei dat suiker en bewerkt voedsel de deur niet meer inkomen. Kies in plaats daarvan voor vet vlees, bouillon van beestenbotten, en volle, rauwe melk van koeien die volop buiten grazen.


Het lichaam heeft namelijk verzadigde vetten nodig om tot rust te komen en goed te kunnen functioneren. Koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen en ze zijn geen goede voeding voor de hersenen. Ondanks dat de heersende opvatting gaat voor “mager” en “vet-arm”, raad ik je aan juist te kiezen voor vet eten en minder koolhydraten. De fijn afgestelde hormoonsystemen in het lichaam komen op die manier in balans en het lichaam wordt tot diep in de celstructuren gevoed en verzadigd. Het immuunsysteem kan zijn werk weer naar behoren gaan doen.

Ogen hebben beweging en ontspanning nodig

Onze ogen hebben afwisselend beweging en ontspanning nodig om goed te kunnen functioneren. Allerlei klachten komen voort uit een verstarring in het kijken. Vaak genoeg vinden we het vanzelfsprekend dat onze ogen hun belangrijke werk doen, zonder te klagen. Gaan ogen toch in staking en geven ze hun onvrede aan door middel van pijn, jeuk en wazig zien? Dan gaan we de oogspieren vaak juist nog meer aanspannen! Om van je oogklachten af te komen is het belangrijk deze vicieuze cirkel te doorbreken. Er zijn tal van oefeningen die ik je kan leren, die ervoor zorgen dat je ogen weer gezond worden en fris gaan aanvoelen.

manneke pisUrinetherapie

Wie durft? Urinetherapie is echt het proberen waard. Je eigen urine kan zorgen voor zeer krachtige, genezende effecten. Deze therapie is al zo oud als de mensheid, maar ik vond het in eerste instantie ook een gek idee om mijn eigen urine te gebruiken als “medicijn”. Probeer het gewoon een keer uit als je last hebt van jeukende ogen, en je zult versteld staan van het kalmerende en helende effect.


Vang wat urine op (middenstraal) en doe dit in een borrelglaasje of een oogbadje. Je kunt de urine met lauwwarm water verdunnen als hij te sterk geconcentreerd is en daardoor teveel brandt of prikt. Zet het glaasje of bakje neer en knipper een aantal keren met je oog in het vocht. Je kunt dit het beste 3 tot 5 keer per dag doen, vaker kan ook. Wat ook goed werkt, is de ogen druppelen met urine. Laat 3 tot 5 keer per dag een paar druppels urine, eventueel verdund met lauw water, in het oog vallen.

Compressen

Compressen gedoopt in koud water brengen snel verlichting bij jeuk aan de ogen. Ook compressen van kamillethee brengen de zwelling en jeuk tot rust. Maak twee zakjes thee nat, leg ze even in de koelkast zodat ze lekker koud worden, en leg ze op je geïrriteerde ogen. Je kunt ook natte, koude washandjes, schijfjes komkommer of een speciaal gel-oogmasker gebruiken.

Palmeren

Een oefening die de ogen tot rust brengt en de jeuk helpt verlichten, is palmeren. Zet je ellebogen op de tafel of op je bovenbenen en maak ontspannen kommetjes van je handen. Leg ze over de gesloten oogleden en zorg dat er geen licht meer naar binnen piept. Word je bewust van de rustgevende duisternis die diep doordringt in je ogen, en ook van de warme, genezende energie die uit het midden van je handpalmen je ogen instroomt. Je kunt deze oefening zo vaak doen als je wilt.


Wat kun je dan doen om jeukende ogen te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

Artikelen in Hoe kom ik van mijn jeukende ogen af?