Page content

Ik heb last van branderige ogen

 

pepers in de vorm van branderige ogenHeb jij last van branderige ogen? Dan ben je een van de velen. We vragen dagelijks een indrukwekkende hoeveelheid prestaties van onze ogen. We dwingen ze urenlang achter elkaar te staren naar beeldschermen. We vragen ze de hele dag door zich in te spannen en vergeten ze hun rustmomenten te geven. We gunnen ze niet het echte daglicht en de waarachtige duisternis waaraan ze behoefte hebben. En op het moment dat onze ogen schreeuwen om aandacht, door middel van jeuk, pijn, branderigheid en tranen, druppelen we ze vol met verdovende oogmedicijnen. Die lossen het probleem misschien even  op, maar uiteindelijk komen de klachten terug en verergeren ze juist vaak.

Hoe kom jij aan jouw branderige ogen? Word je daarvan bewust. Het onderkennen van het probleem is de eerste stap in de richting van een blijvende oplossing. In dit artikel zet ik de bekende en de minder bekende oorzaken van deze oogklacht op een rijtje.

Oorzaken van branderige ogen

Het probleem van branderige ogen is vaak het gevolg van omgevingsfactoren. Als je veel achter de computer zit, is het effect op de ogen groot. Ook airco, steeds vaker aanwezig op de werkplek, heeft een sterk uitdrogend effect op de ogen.

Wie lang achter elkaar naar een beeldscherm staart, knippert veel minder vaak met zijn ogen dan normaal, namelijk nog maar zo’n vijf keer per minuut in plaats van de gebruikelijke twintig keer. Dit zorgt ervoor dat de ogen “uitdrogen”. Door te knipperen activeer je namelijk de traanklieren, die het broodVermoeiende brandende ogennodige traanvocht aanmaken. Dit vocht zorgt ervoor dat de ogen vochtig en gevoed blijven. Voldoende knipperen is ook essentieel voor een goede verdeling van het traanvocht over de oogbol.

Als je lang in een rokerige of stoffige ruimte bent, kan dit branderige ogen tot gevolg hebben. De schadelijke stoffen in rook en stof irriteren de ogen en wekken een ontstekingsreactie op. Ook producten waarin chemische stoffen zijn verwerkt, kunnen problemen veroorzaken: zeep, shampoo, wasmiddelen, make up, reinigingsmiddelen en chloordampen kunnen voor vervelende klachten zorgen.

Bij het probleem van branderige ogen kan ook een allergie in het spel zijn, zoals een allergie voor pollen, dierlijke huidschilfers of huisstofstofmijt. Een allergische reactie is een overreactie van het immuunsysteem, waardoor ogen ontstoken raken en gaan tranen en branden. Tot slot kan het probleem een gevolg zijn van ziektes, zoals bepaalde oogziekten of diabetes, of een bijwerking zijn van medicijnen. Maar ook een simpel verkoudheids- of griepvirus kan het slijmvlies van je ogen irriteren. In dit geval is een virus of bacterie de boosdoener.

Gebrek aan licht

Problemen als branderigheid, waarbij de ogen om aandacht schreeuwen, ontstaan doordat we niet goed voor onze ogen zorgen. Onze ogen zijn zeer gevoelige, fijn afgestemde orgaantjes. In het netvlies bevinden zich miljoenen lichtgevoelige cellen: de staafjes stralende zonen de kegeltjes. Ze reageren sterk op licht en op het ontbreken van licht. En niet alleen de ogen reageren hierop. Als helder daglicht via de ogen binnenstroomt, zet dat een keten van natuurlijk processen in gang in het lichaam. Zo komt het hormonale systeem in actie en worden belangrijke stoffen aangemaakt, die een effect hebben op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Zo is bijvoorbeeld bekend van het hormoon serotonine, dat het een positief effect heeft op je humeur. Het wordt aangemaakt onder invloed van daglicht dat via de ogen binnenkomt.

Het is heel belangrijk om een dagelijkse dosis daglicht te krijgen. De ogen varen er wel bij en blijven gezond. Maar vaak krijgen we niet voldoende licht, omdat we hele dagen binnen zitten. Kunstlicht heeft absoluut niet dezelfde kwaliteit als daglicht. Op zonnige, zomerse dagen gaat het nog. Dan zorgen we wel dat we buiten komen. Echter: dan is het probleem weer dat we onafscheidelijk zijn van onze zonnebril. Door deze op te zetten, krijgen de ogen nog geen natuurlijk licht binnen, waaronder de voor de gezondheid essentiële UV-stralen. In de herfst en winter is het helemaal verdrietig gesteld met de lichttoevoer. Als het bewolkt is of regent, blijven we liever binnen. Zo komt ons lijf belangrijke impulsen tekort en ontstaan allerlei (oog)klachten.

Branderige ogen door gebrek aan duisternis

Branderige ogen krijg je als je de ogen overbelast. Een gebrek aan licht, maar ook een gebrek aan duisternis doet de ogen geen goed. Want wat voor “daglicht” geldt, geldt ook voor “nachtduisternis”: zoals onze gezondheid afhankelijk isduisternis tegen oogpijn van eerlijk daglicht, zo is hij dat ook van diepe duisternis. Als het volledig donker is, hebben de ogen niets te doen en kunnen ze goed ontspannen en zich herstellen. Deze diepe rust werkt door op het hele lichaam. Waar daglicht het hormoon serotonine aanmaakt, zorgt de duisternis onder andere voor de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt…

Maar, wanneer is het nu nog echt helemaal donker in onze omgeving? ’s Avonds, als de duisternis valt, doen wij de lichten en de televisie aan of kruipen we nog eens achter de computer. ’s Nachts, als we slapen, is er ook altijd wel ergens licht. De groene cijfers van de wekker, de straatlantaarn voor het raam, het licht op de gang. Door een gebrek aan duisternis komen onze ogen niet goed tot rust. Overgevoeligheid en oogklachten zijn het gevolg. Gelukkig hebben we veel zelf in de hand…als we maar verder durven kijken dan onze neus lang is!

Wat kun je dan doen om branderige ogen te herstellen of te voorkomen.

In mijn korte krachtige oogcollege leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Meld je via onderstaande link aan voor dit oogcollege en leer:

 • Wat de basisbehoeftes van het oog zijn
 • Hoe je eigen natuur werkt
 • Hoe jouw overtuigingen invloed hebben op goed zicht.

Oogcollege: Gezonde ogen zien perfect

Aan het eind van het oogcollege kun je zien hoe je stappen kunt nemen voor een verder vervolg.

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Ik hoop je terug te zien tijdens het oogcollege, reserveer hier snel je plekje.

Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

  Comment Section

  9 reacties op “Ik heb last van branderige ogen


  Door Jenn op 7 juni 2016

  Ik heb hele droge ogen, waardoor ik helaas geen lenzen meer mag dragen en ik gebruik vaak oogdruppels of ooggel. Op mijn werk staat in de zomer vaak de airco aan, waardoor ik nog meer last krijg. Ik kan moeilijk eisen dat de airco uit gaat, maar na een tijdje krijg ik echt pijn in mijn ogen! Heb je tips hiervoor? Alvast bedankt!  Door Jessie op 21 november 2016

  Ik heb erg last van branderige ogen en doet vaak pijn en heb tranende ogen en brandt het ik vind het heel pijn doen er het duurt zo’n 3 minuten en dan een paar keer pedagogisch heeft uw tips  Door aubrey vlek op 30 augustus 2015

  Sinds enige tijd bij het wakker worden in de ochtend gaan mijn ogen tranen. Het Brand dan zo erg dat ik meer ga tranen. Hebt lijkt wel een zuur dat dan in mijn ogen zit. Na een half uurtje is het over en heb en derest van de dag geen last meer. Ik kan het niet verklaren ondanks ik Contactlensspecialist ben van beroep. Wie kan mij het verlossende verklaring geven.


  Door Karin op 1 september 2015

  Beste Aubrey,
  Het dragen van lenzen en/of een bril geeft al de nodige spanning aan de ogen. Daarnaast heeft de voeding die je binnen krijgt een grote invloed op de welzijn van je ogen. Krijg je bijvoorbeeld genoeg verzadigde vetten binnen, of eet je veel onverzadigde vetzuren, die een giftige reactie kunnen geven als ze onder invloed zijn geweest van zuurstof, warmte, lucht. Ik kan je adviseren mijn gratis ebook te downloaden en met de tips en oefeningen aan de slag te gaan: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/  Door Toos Crijns op 26 december 2012

  Ik heb al zeker 15 jaar last van brandende ,pijnlijke ogen. Hiertegen gebruik ik durathears oogdruppels en zalf. Maar niets wil echt helpen.Waarschijnlijk ben ik allergisch voor het paard van onze achterburen. Deze pony is gestald op ongeveer 6 mtr. afstand van onze slaapkamer.Wij hebben verschillende keren gevraagd ofdat het paard niet wat verder van ons vandaan geplaatst kan woren,maar helaas.Volgens de wet mag dit. Misschien weet u raad. Met vr. gr. T.Crijns


  Door Karin Hogenboom op 28 december 2012

  Beste Toos,
  Allergie komt door spanning. Welke spanning is natuurlijk de vraag. Ik heb zelf goede ervaringen met het stoppen/verminderen van melkprodukten. Daarmee werd mijn hooikoorts meteen een stuk beter. Ook hebben oogdruppels vaak vervelende bijwerkingen. Je kunt eens op deze pagina kijken voor tips, het gaat over droge ogen, maar is ook heel goed voor andere klachten: https://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/eerste-hulp-bij-droge-ogen/
  Ook kun je mijn gratis ebook downloaden met goede tips die de conditie van je ogen verbeteren. Als je je via deze pagina aanmeldt:
  https://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/ krijg je het e book toegemaild.

  Plaats een reactie


  *