meisje heeft jeukende ogenGek kun je er van worden: jeukende ogen! Je weet dat je beter niet kunt wrijven want dat de jeuk daardoor alleen maar verergert, maar houd je handen maar eens op je rug…Veel mensen vinden jeuk ondraaglijker dan pijn en de zin om te wrijven is bijna niet te bedwingen. Wil je weten hoe je de jeuk kunt verminderen, of wil je weten hoe je jeukklachten kunt voorkomen? Lees dan hoe kom ik van mijn jeukende ogen af? Er is namelijk heel veel wat je zelf kunt doen, zonder dat je hoeft te grijpen naar flesjes oogdruppels en andere medicijnen.

Hoe ontstaat jeuk?

Bij het ontstaan van jeuk worden bepaalde zenuwen geprikkeld, de zogenaamde “jeukzenuwen”. De uiteinden van deze jeukzenuwen liggen behoorlijk aan de oppervlakte van de huid. Ze kunnen geprikkeld raken onder invloed van eiwitten die het lichaam zelf aanmaakt, namelijk histamine, prostaglandine en neuropeptide. Vooral bij ontstekingen komen deze stoffen vrij en vandaar dat een ontsteking meestal gepaard gaat met jeuk. Een vorm van ontsteking waarbij het vrijkomen van de eiwitten een extra belangrijke rol speelt, is allergie.

Oorzaken van jeukende ogen

Het probleem van jeukende ogen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door een allergische reactie, of door een ontsteking of irritatie, maar ook stress speelt soms een rol. Door stress ontstaat spierspanning en hierdoor komen met name de oogspieren behoorlijk onder druk te staan: uiteindelijk kan dit allerlei oogklachten uitlokken. Verder is voeding een belangrijke factor die nog te vaak over het hoofd wordt gezien. Sinds ik me intensief bezighoud met gezonde voeding en goed nadenk over wat ik wel en niet eet, zijn mijn hooikoortsklachten als sneeuw voor de zon verdwenen.

Allergieën en ontsjeukende ogen tekingen

Bij allergie kunnen de jeukklachten die optreden heel heftig zijn. Als je een allergische reactie hebt, reageert het immuunsysteem bovenmatig op een bepaald allergeen, een stofje dat in principe onschuldig is. Hooikoorts wordt bijvoorbeeld uitgelokt door het stuifmeel van grassen en bomen, dat helemaal niet schadelijk is voor het lichaam. Vooral de jeukzenuwen in de slijmvliezen van de neus en de ogen reageren hierop. Ook kunnen je jeukende ogen veroorzaakt worden door een allergie voor oogmake-up, wasmiddel, de haren en huidschilfers van huisdieren, medicijnen, enzovoort.


Bacteriën of virussen kunnen een ontstekingsreactie opwekken in het bindvlies. Dit vlies is het laagje weefsel dat de binnenkant van de oogleden en het oogwit bekleedt. De ontsteking hiervan, conjunctivitis genaamd, gaat gepaard met roodheid, jeuk, veel tranen en soms met pusvorming. In dit laatste geval heb je te maken met een bacteriële infectie. Ook een gewone, virale verkoudheid valt onder het begrip conjunctivitis.

Verkeerde voeding

Jeukende ogen door allergieën is een oogklacht die ik in mijn praktijk veel tegenkom. Ik raad  bepaalde oefeningen aan maar geef zeker ook voedingstips, want het verband tussen allergieën en verkeerde voeding is wat mij betreft zo klaar als een klontje. We eten veel te veel bewerkte producten en voedingsmiddelen die vol gifstoffen zitten. Het is niet gek dat door al dit gif het immuunsysteem van slag raakt en gaat overreageren, zoals bij allergische reacties gebeurt.


Kleur-, geur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen zijn giffen die ons lichaam in een staat van alarm brengen. Het zijn chemische verbindingen, die door het immuunsyteem worden aangezien voor gevaarlijke indringers, en terecht! Daarnaast is suiker een sluipendedokter bates boosdoener. Het verwerken van suiker vraagt heel veel van je lichaam: belangrijke vitamines en mineralen worden uit gezond weefsel weggehaald. Door geraffineerde suiker te eten, pleeg je roofbouw op je lichaam en werk je allerlei klachten in de hand. Voor meer informatie over het verband tussen voeding en de gezondheid van de ogen, kun je hier klikken.

Stress

Als je last hebt van stress, kan dat heel erg op je ogen slaan. Stress geeft een voortdurende spanning in de oogspieren. Door deze spanning komt er druk op de oogbol te staan, waardoor die vervormt. Gevolgen hiervan zijn: slecht en wazig zien, vermoeidheid van de ogen, irritatie, pijn en jeuk. De Amerikaanse oogarts dokter Bates, die aan het begin van de vorige eeuw leefde, ontwikkelde een revolutionaire methode. Door middel van speciale oogoefeningen zorgde hij ervoor dat mensen weer ontspannen leerden kijken en geen bril meer nodig hadden. Dankzij de Bates-methode hebben al vele mensen de weg naar gezonde ogen gevonden. De cursussen die ik geef, zijn gebaseerd op deze Bates-methode. Ik heb er al veel mensen mee van hun bril afgeholpen, maar zet de oefeningen ook in bij andere oogklachten. Met vaak opzienbarende resultaten!


Wat kun je dan doen om jeukende ogen te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

Artikelen in Oorzaken van jeukende ogen