- Symptomen van keratoconus
- Oorzaak van keratoconus
- Reguliere behandeling van keratoconus
- Brillen en contactlenzen
- Corneal crosslinking
- Ringsegmenten
- Hoornvliestransplantatie
- Speciale kunstlenzen
- dr. Bates en de behandeling van keratoconus
- Wat kun je dan doen om keratoconus te herstellen of te voorkomen.
- Wie ben ik?
Wat kun je doen aan keratoconus
Bij keratoconus (uit het Grieks: kerato = hoorn, hoornvlies; en konos = kegel) krijgt het hoornvlies langzaamaan een puntvormige uitstulping en gaat het op een kegel lijken. Dit komt doordat de druk in het oog, de intra-oculaire druk, het hoornvlies van binnen naar buiten duwt. Keratoconus is een niet-inflammatoire degeneratieve aandoening van het oog waarbij een structurele verandering binnen het hoornvlies plaatsvindt waardoor het hoornvlies langzaam dunner wordt. Bij een normaal oog is het hoornvlies perfect rond, waardoor er bij elke situatie perfecte refractie plaatsvind; het beeld valt precies op het netvlies. Door de afwijkende vorm is dat bij keratoconus niet het geval. Kenmerkend voor keratoconus is dat het, hoewel niet in gelijke mate, bijna altijd in beide ogen optreedt. Hoewel de ziekte en het vervormingsproces meestal in de kindertijd begint, wordt het toch vaak pas vastgesteld op een leeftijd van tussen de 20 en 30 jaar. Keratoconus kan het zicht ernstig aantasten en vormt daardoor een grote aantasting op de mogelijkheid om normaal te functioneren.
Symptomen van keratoconus
De ontwikkeling van keratoconus begint, zoals gezegd, dus vaak al tijdens de jeugd, maar wordt meestal pas opgemerkt in een wat meer gevorderd stadium omdat dan pas de symptomen duidelijk worden. Om keratoconus in vroeg stadium te ontdekken is moeilijker. Daar is een grondig onderzoek met precisie-apparatuur voor nodig waar de symptomen dan echter nog niet direct aanleiding toe geven.
De allereerste symptomen van keratoconus zijn vaag zicht en vervorming van het beeld. Dit zijn niet erg duidelijke symptomen en die kunnen ook bij andere oogafwijkingen horen. Het het stellen van een juiste diagnose wordt dan lastig. Het zicht wordt nog niet ernstig aangetast; wel is er vaak sprake van gevoeligheid en irritatie. De ziekte evolueert zeer traag en daardoor verergeren de symptomen ook in langzaam tempo, gedurende 10 à 20 jaar. De ontwikkeling zal dan stoppen.
Oorzaak van keratoconus
De directe oorzaak voor een kegelvorming van het hoornvlies is een verzwakking van het hoornvlies. Wat dát precies veroorzaakt is echter niet bekend. Sommige allergieën zoals astma, het Down syndroom en erfelijkheid worden met de afwijking in verband gebracht. Ook veel en hard in de ogen wrijven, wat bij sommige oogziekten kan voorkomen, kan keratoconus veroorzaken of verergeren. Tegenwoordig weten we, dat er een verband bestaat tussen de werking van de gunstige enzymen in het oogoppervlak èn een chemische onevenwichtigheid èn het steeds dunner worden van het hoornvlies. Volgens dr. Bates is spanning de oorzaak van keratoconus.
Reguliere behandeling van keratoconus
In de reguliere geneeskunde bestaan er een verscheidene behandelingsmogelijkheden voor keratoconus. Die hangen af van het stadium van de ziekte, de toestand van het hoornvlies en de gezichtsscherpte. Soms wordt er ook een combinatiebehandeling voorgeschreven.
Brillen en contactlenzen
Als krommingsafwijking nog in een mild stadium is, kan dat gecompenseerd worden met een bril of contactlenzen. Vooral harde, zuurstofdoorlatende contactlenzen worden daarvoor gebruikt. De ziekte wordt daarmee echter niet afgeremd.
Corneal crosslinking
Een behandeling met ultraviolet licht en vitamine B druppels, corneal crosslinking geheten, remt het ziekteverloop af. Dit kan toegepast worden bij een matige keratoconus waarbij de dikte van het hoornvlies nog voldoende is.
Ringsegmenten
Soms kan men ringsegmenten plaatsen in het hoornvlies, waardoor de vorm van het hoornvlies aangepast kan worden.
Hoornvliestransplantatie
Een hoornvliestransplantatie kan worden toegepast als het hoornvlies zodanig is aangetast dat er geen andere behandelingsmogelijkheid meer is.
Speciale kunstlenzen
Bij behandeling met contactlenzen ontstaat er na verloop van tijd vaak lenzenintolerantie. Bij een hoge refractieafwijking van meer dan 0.5 kan soms een kunstlens voor het regenboogvlies en voor de eigen lens worden geplaatst. Dit zijn de zogenaamde phakic IOL lenzen.
dr. Bates en de behandeling van keratoconus
In de reguliere geneeskunde is men over het algemeen niet optimistisch over het genezingsproces van welke oogziekte/-afwijking dan ook. Toch kunt u zelf ook veel aan uw keratoconus doen. Dr. Bates gebruikte een holistische benadering voor alle oogziektes, zo ook voor keratoconus. Hij ontdekte dat (bijna) alle oogafwijkingen in eerste instantie veroorzaakt worden door een te hoge spanning van de oogspieren. Daaruit volgt dat oogafwijkingen wel degelijk positief te beïnvloeden zijn, in tegenstelling tot wat ook vandaag de dag nog beweerd wordt.
Bij keratoconus behaalden de patiënten van dr. Bates goede resultaten. Dr. Bates leerde zijn patiënten de druk op de ogen, oogspieren en geest te verminderen waardoor het zicht verbeterde. De basis van zijn benadering was dus op een nieuwe manier te leren zien en niet alleen maar een rijtje oefeningen doen. Ontspanningsoefeningen van dr. Bates zijn erop gericht een blijvende verandering in de manier van het zien te bewerkstelligen.
De oogoefeningen zijn daarom geschikt voor de meeste oogaandoeningen; door het tegelijkertijd ontspannen van de oogspieren en een verbetering van de functie ervan, kunnen uw ogen zich beter aanpassen aan verschillende situaties. Scherp zicht wordt vooral bepaald door een juist gebruik van uw oogspieren, omdat zij de vorm van de lens en de oogbal kunnen veranderen. Dit heeft op zijn beurt weer een positief effect op de vorm van het hoornvlies, waardoor keratoconus weer kan herstellen..
Wat kun je dan doen om keratoconus te herstellen of te voorkomen.
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Wie ben ik?
Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,
Karin Hogenboom
Specialist in Gezonde Ogen