Wat kun je doen aan keratoconus

Bij keratoconus (uit het Grieks: kerato = hoorn, hoornvlies; en konos = kegel) krijgt het hoornvlies langzaamaan een puntvormige uitstulping en gaat het op een kegel lijken. Dit komt doordat de druk in het oog, de intra-oculaire druk, het hoornvlies van binnen naar buiten duwt. Keratoconus is een niet-inflammatoire degeneratieve aandoening van het oog waarbij een structurele verandering binnen het hoornvlies plaatsvindt waardoor het hoornvlies langzaam dunner wordt. Bij een normaal oog is het hoornvlies perfect rond, waardoor er bij elke situatie perfecte refractie plaatsvind; het beeld valt precies op het netvlies. Door de afwijkende vorm is dat bij keratoconus niet het geval. Kenmerkend voor keratoconus is dat het, hoewel niet in gelijke mate, bijna altijd in beide ogen optreedt. Hoewel de ziekte en het vervormingsproces meestal in de kindertijd begint, wordt het toch vaak pas vastgesteld op een leeftijd van tussen de 20 en 30 jaar. Keratoconus kan het zicht ernstig aantasten en vormt daardoor een grote aantasting op de mogelijkheid om normaal te functioneren.



Symptomen van keratoconus

De ontwikkeling van keratoconus begint, zoals gezegd, dus vaak al tijdens de jeugd, maar wordt meestal pas opgemerkt in een wat meer gevorderd stadium omdat dan pas de symptomen duidelijk worden. Om keratoconus in vroeg stadium te ontdekken is moeilijker. Daar is een grondig onderzoek met precisie-apparatuur voor nodig waar de symptomen dan echter nog niet direct aanleiding toe geven.


De allereerste symptomen van keratoconus zijn vaag zicht en vervorming van het beeld. Dit zijn niet erg duidelijke symptomen en die kunnen ook bij andere oogafwijkingen horen. Het het stellen van een juiste diagnose wordt dan lastig. Het zicht wordt nog niet ernstig aangetast; wel is er vaak sprake van gevoeligheid en irritatie. De ziekte evolueert zeer traag en daardoor verergeren de symptomen ook in langzaam tempo, gedurende 10 à 20 jaar. De ontwikkeling zal dan stoppen.

Oorzaak van keratoconus

De directe oorzaak voor een kegelvorming van het hoornvlies is een verzwakking van het hoornvlies. Wat dát precies veroorzaakt is echter niet bekend. Sommige allergieën zoals astma, het Down syndroom en erfelijkheid worden met de afwijking in verband gebracht. Ook veel en hard in de ogen wrijven, wat bij sommige oogziekten kan voorkomen, kan keratoconus veroorzaken of verergeren. Tegenwoordig weten we, dat er een verband bestaat tussen de werking van de gunstige enzymen in het oogoppervlak èn een chemische onevenwichtigheid èn het steeds dunner worden van het hoornvlies. Volgens dr. Bates is spanning de oorzaak van keratoconus.

Reguliere behandeling van keratoconus

In de reguliere geneeskunde bestaan er een verscheidene behandelingsmogelijkheden voor keratoconus. Die hangen af van het stadium van de ziekte, de toestand van het hoornvlies en de gezichtsscherpte. Soms wordt er ook een combinatiebehandeling voorgeschreven.

Brillen en contactlenzen

Als krommingsafwijking nog in een mild stadium is, kan dat gecompenseerd worden met een bril of contactlenzen. Vooral harde, zuurstofdoorlatende contactlenzen worden daarvoor gebruikt. De ziekte wordt daarmee echter niet afgeremd.

Corneal crosslinking

Een behandeling met ultraviolet licht en vitamine B druppels, corneal crosslinking geheten, remt het ziekteverloop af. Dit kan toegepast worden bij een matige keratoconus waarbij de dikte van het hoornvlies nog voldoende is.

Ringsegmenten

Soms kan men ringsegmenten plaatsen in het hoornvlies, waardoor de vorm van het hoornvlies aangepast kan worden.

Hoornvliestransplantatie

Een hoornvliestransplantatie kan worden toegepast als het hoornvlies zodanig is aangetast dat er geen andere behandelingsmogelijkheid meer is.

Speciale kunstlenzen

Bij behandeling met contactlenzen ontstaat er na verloop van tijd vaak lenzenintolerantie. Bij een hoge refractieafwijking van meer dan 0.5 kan soms een kunstlens voor het regenboogvlies en voor de eigen lens worden geplaatst. Dit zijn de zogenaamde phakic IOL lenzen.

dr. Bates en de behandeling van keratoconus

In de reguliere geneeskunde is men over het algemeen niet optimistisch over het genezingsproces van welke oogziekte/-afwijking dan ook. Toch kunt u zelf ook veel aan uw keratoconus doen. Dr. Bates gebruikte een holistische benadering voor alle oogziektes, zo ook voor keratoconus. Hij ontdekte dat (bijna) alle oogafwijkingen in eerste instantie veroorzaakt worden door een te hoge spanning van de oogspieren. Daaruit volgt dat oogafwijkingen wel degelijk positief te beïnvloeden  zijn, in tegenstelling tot wat ook vandaag de dag nog beweerd wordt.

Bij keratoconus behaalden de patiënten van  dr. Bates goede resultaten. Dr. Bates leerde zijn patiënten de druk op de ogen, oogspieren en geest te verminderen waardoor het zicht verbeterde. De basis van zijn benadering was dus op een nieuwe manier te leren zien en niet alleen maar een rijtje oefeningen doen. Ontspanningsoefeningen van dr. Bates zijn erop gericht een blijvende verandering in de manier van het zien te bewerkstelligen.


De oogoefeningen zijn daarom geschikt voor de meeste oogaandoeningen; door het tegelijkertijd ontspannen van de oogspieren en een verbetering van de functie ervan, kunnen uw ogen zich beter aanpassen aan verschillende situaties. Scherp zicht wordt vooral bepaald door een juist gebruik van uw oogspieren, omdat zij de vorm van de lens en de oogbal kunnen veranderen. Dit heeft op zijn beurt weer een positief effect op de vorm van het hoornvlies, waardoor keratoconus weer kan herstellen..




Wat kun je dan doen om keratoconus te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.


Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

Daphne
Door

Daphne

op 10 Nov 2016

Mij zoon heb ook al meer dan 4jaar keratoconus hij is geopereerd hij heb ringen in de ogen een oog is 40% en de andere oog is 90% ik ben heel erg bezorg hij zeg dat hij geen problemen mee heb dat hij goed ziet.mij vraag is.hoe ziet hij dan met die eene oog dat 40% is en hoe gaat het verder.kan iemand die keratoconus heb blind wirden?

Jessica
Door

Jessica

op 18 Nov 2017

Hoi Daphne, Ik weet niet of er intussen al meer duidelijkheid is maar wil toch even reageren. Ik heb zelf ook keratoconus en bij mij is het zicht aan het ene oog 5% en aan het andere 10%. Ik kan nog fietsen, ik doe zelf m'n boodschappen en ik ben postbode en krantenbezorger. Om erachter te komen dat mijn ogen achteruit gaan heb ik meerdere afspraken gehad bij het UMCG en bij mij was dat het geval. Ik ben inmiddels aan een oog geopereerd en sta op een wachtlijst voor het andere oog. Ik heb Corneal Crosslinking gehad. Wat ik hiermee wil zeggen is: wees niet bang, ook met minder zicht is er nog een hoop mogelijk ;)

Karin
Door

Karin

op 20 Nov 2017

Goed om te lezen dat je jezelf goed redt ondanks dat het zicht zo verslechterd is.Het is ook belangrijk om te leren wat de ogen nodig hebben om gezond en vitaal te zijn, dit kan je helpen om te zorgen dat de ogen niet verder achteruitgaan en van daaruit weer herstellen.

Karin
Door

Karin

op 10 Nov 2016

Beste Daphne, Het lijkt me verstandig dat je deze bezorgdheid ook met de oogarts deelt. Hij hoort je hier antwoord op te kunnen geven. Waar ik je bij kan helpen is hoe je de gezondheid van de ogen van je zoon kunt verbeteren. Je kunt bij ons een inzichtgesprek plannen om hier duidelijkheid over te krijgen. https://volzicht.nl/inzichtsessie/

Claris
Door

Claris

op 25 Aug 2016

Beste, Ik ben een jongedame van 22 en er werd 2 jaar geleden keratoconus bij mij vastgesteld. Ik draag nu scleralenzen maar ik zie er echt mee af. Na enkele uren moet ik al vloeistof bijvullen en dat gaat gewoon niet als je buiten bent. Ik ben nog zo jong en heb gelezen dat het zeker nog tot je 30ste kan gaan verslechten en ik zit echt al in een heel erge fase. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen. Ik zie het dagelijks echt niet meer zitten.. Kunt u mij helpen? Dank u

Karin
Door

Karin

op 29 Aug 2016

Beste Claris, Ik kan je echt adviseren om met mijn digitale cursus aan de gang te gaan. Juist als je jong bent, kun je het ook weer makkelijker herstellen. http://natuurlijkzien.volzicht.nl/ Lenzen lossen het probleem niet op.

Janic
Door

Janic

op 11 May 2016

Heeft er iemand een adres van een oogziekenhuis in duitsland of iets dergelijks want mijn opties in nederland raken op

Fz
Door

Fz

op 25 Feb 2016

Ik sta al 7 jaar onder controle bij een oogarts in ahaus. Daar zitten erg veel specialisten op het gebied van oogziekten. Ik ben er zeven jaar geleden achter gekomen dat ik keratoconus aan 1 oog heb. Ben inmiddels behandeld met de uv crosslinking methode. Oefeningen etc lijken mij niet de oplossing. Het lijkt me niet dat oefeningen het dunner worden van het hoornvlies tegen kan gaan. Dit klinkt echt als kwakzalverij. Ik raad een ieder aan zover het kan crosslinking te ondergaan. In Duitsland zijnaar ze voor mijn gevoel ook een hele stap verder op dit gebied dan in Nederland.

Karin
Door

Karin

op 25 Feb 2016

Beste Frank, Fijn dat je hier mee geholpen bent. Als je mijn website goed bekijkt zie je dat ik niet alleen tips geef voor wat betreft oefeningen, maar ook over voeding. Ik zie niet in waarom dit kwakzalverij zou zijn. En je kunt ook jezelf verder helpen door en en te doen. Want oefeningen zullen je zeker niet schaden. En je veel rust en ontspanning in je ogen geven.

Marie Louise
Door

Marie Louise

op 30 Aug 2015

HoiDeze aandoening is bij mij al jaren geleden vastgesteld. Ik heb nu 1 scleralens en voel me meer gehinderd in mijn handelen dan voorheen. Ik wil oefeningen gaan toepassen en heb een afspraak bij een kinesioloog gemaakt. Moeder en zus hebben dit ook. Moeder in zeer ernstige mate en ik wil die kant niet op. Marie-Louise

Gert Jan
Door

Gert Jan

op 03 May 2015

Toen ik 17 was werd dit geconstateerd. Nooit geen lenzen gedragen, verslechterd zich bracht mij in het ziekenhuis. Welke mij lenzen heeft aangemeten wat regel recht een ramp is. Ik ga voor crosslinking, ik geloof er niet in dat je van je keratoconus kan of komen door oefeningen. Lees de boeken hier eens op na komop even serieus.

Karin
Door

Karin

op 03 May 2015

Prima als je het niet gelooft, je kunt het natuurlijk ook gewoon uitproberen en zien wat het voor je doet.

Leonie Jansen
Door

Leonie Jansen

op 21 Apr 2015

Graag verneem ik of hier enige evidentie voor is? Mij lijkt het raar dat je zicht beter wordt op het moment dat je hoornvlies niet meer dezelfde sterkte van het bindweefsel heeft.

Karin
Door

Karin

op 21 Apr 2015

Als je ogen gaan ontspannen, dan ontspant alles mee, ook je hoornvlies. Waardoor je zicht gaat verbeteren. Dr. Bates heeft in de vorige eeuw 45 jaar lang ogen onderzocht en gezien hoe de ogen veranderden door zijn patiënten oefeningen te laten doen die ontspanning gaven. Ik heb zelf ook ervaring met mensen die hierdoor van hun keratoconus af kwamen. Maar het belangrijkste bewijs ben jezelf, door het gewoon uit te gaan proberen en te merken wat het met je doet.

KC
Door

KC

op 02 Feb 2016

KC verandert niet door "ontspannen", de vervorming in het hoornvlies is rigide en is niet door oefeningen te veranderen.Je geeft aan ervaring te hebben met mensen die door oefeningen van KC afkwamen. Hier geloof ik niks van. Er is totaal geen bewijs dat oefeningen KC kunnen genezen.Overigens zie ik in je bewoordingen dat je je oefeningen probeert te promoten maar overduidelijk op de juridische aspecten let. Je claimt nergens KC (en alle andere oogziekten op je site) te kunnen genezen, alleen maar dat je "ook ervaring met mensen die hierdoor van hun keratoconus af kwamen" hebt, en dat "je gezicht kan verbeteren" door de oefeningen. Ik snap het wel, stiekem weet je dat je fout zit, maar het is zo makkelijk geld verdienen aan wanhopige en suggestieve mensen.

Karin
Door

Karin

op 03 Feb 2016

Dat is jammer dat je het zo ziet. Ik claim zeker niet dat ik oogziekten kan genezen, dat doe ik namelijk ook niet. Ik wijs mensen op wat ze zelf kunnen doen om de conditie van de ogen te verbeteren. Met voeding en ontspanningsoefeningen kun je heel veel doen. Ik zou zeggen, probeer het eens uit. Mijn ebook is gratis.

robert
Door

robert

op 16 Apr 2015

Hoi, Ik heb nu Scleralenzen, Volgens de opticien en oogarts kan een bril geen verbetering meer bieden. maar die lenzen zijn voor mij een ramp elke 4 uur moet ik vloeistof bijvullen. dat is waardeloos als je ergens naar toe moet. Wat zijn de mogelijkheden voor mij om af te komen van de lenzen en eventueel mijn bril. Graag ontvang ik meer informatie van u.met vriendelijke groet,

Liesbeth Leefsma
Door

Liesbeth Leefsma

op 02 Oct 2017

Mee eens!!! Dat heb ik ook gehad!!! Daar heb ik ook zo'n contactlens gedragen. Bevalt het niet!!! Heel erg pijn. Daar kreeg ik ook vervolg andere heel zachte contactlens. Niet gewoon. Dat bedoelt ook voor zo'n keractoconus. Allang jaren lang. Sinds ik al vanaf 23 jaar oud ongeveer werd. Nu ben ik al 48 jaar. Maar dat zo'n lenzen willen niet goed helpen bij mij. Ik stop ermee. Maar ik draag ook zo'n bril. Het is 16 prisma. Dat heb ik soorten afwijking. Een afwijking was door een ernstige verkeersongeluk. Daar werd aangepast bij de bril voor 16 prisma. En nu heb ik ook andere afwijking. Het is keractoconus. Daarvoor zie ik 2 verschillende dubbelheid. Daarom is er geen zin om te dragen van de contactlens. Tijdens ik het droeg zag ik ook dubbel. Dus is het echt geen zin! Daarom heb ik hier verschillende hulpmiddelen. Het zijn: blindentast om kunnen voelen om ervoor zorgen dat ik niet moet vallen, grote loep voor de lezen en ook kleine loepje voor bijvoorbeeld uiteten of zo om de menu kunnen lezen. En verder heb ik ook een iPad. Daar kan wel groter letters van maken, bij de computer ook zo. En in de mobiel kan het ook gepast worden voor de sms'en en whatsapp. Dat valt het mij heel goed. Verder is het zo blijven.

Karin
Door

Karin

op 16 Apr 2015

Beste Robert, Met de oefeningen en tips kun je ook keratoconus verbeteren. Ik kan nooit voorspellen hoe dit zal verlopen. Belangrijk is dat je geen lenzen maar ook geen bril gaat dragen, in ieder geval zo min mogelijk. Palmeren zal in ieder geval een hele goede oefening zijn, om te leren zien zonder bril kunnen mijn cursussen je helpen.

Laurent
Door

Laurent

op 20 Jan 2015

Hallo ik wil ook graag oogoefeningen doen om mijn keracotonus te genezen ipv lenzen gebruiken ok kan dat?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 20 Jan 2015

Ik weet van een cursiste dat zij van haar keracotonus af is gekomen door mijn digitale cursus te volgen, dus dat kan zeker. Kijk hier voor meer informatie: http://natuurlijkzien.volzicht.nl/

Teresa da Silva
Door

Teresa da Silva

op 09 May 2014

Ik heb een Keratoxonus en ik dragen harde lens. Ik wil graag leren oogoefeningen doen zodat mijn Keratoconus weer kan herstellen...Graag ontvangen ik hierover meer informatie... over wat ik het best zal kunnen doen.Met vriendelijke groet,Teresa Da Silva

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 10 May 2014

Beste Teresa, Goed dat je zelf iets wilt doen aan de Keratoconus. Wat ik je kan adviseren is mijn digitale video cursus: Je kunt hier kijken voor meer informatie: http://natuurlijkzien.volzicht.nl/

Nicolr
Door

Nicolr

op 22 Apr 2021

Hoi Karin Mijn zoon heeft keratoconus en ik voel me echt hopeloos kan hij mij wat tips geven voor voeding wat kan helpen het kost mij teveel moeite om de hele cursus door te lopen dat doe ok een andere keer wel zeker Gr nicole

Reactie plaatsen