“Je hebt een strontje in je oog!” Ik weet nog dat mijn vriendinnetjes en ik als kind erg moesten lachen om die opmerking. Een strontje, dat was een lelijk knobbeltje op de rand van je ooglid. Het klonk nogal onzindelijk en zo zag het er ook uit. Ernstig was het niet: na een paar dagen was het weg. Maar hoe kwam zo’n strontje daar eigenlijk, in het oog?
Ontstoken ogen en het immuunsysteem
De staphylococcusbacterie is de aanstichter van dit kwaad. Van buitenaf graaft hij zich naar een van de kliertjes van Zeis, die vlak onder je huid bij de aanzet van de wimpers liggen. Daar nestelt de microbe zich op zijn gemakje en vermenigvuldigt hij zich zoveel als hij kan. Maar gelukkig is hulp al onderweg. De alarmbellen van je immuunsysteem zijn gaan rinkelen toen de indringer zijn eerste gifsignaaltjes afgaf aan de bloedbaan. Voor de leden van de bacteriënstam beseffen wat hen overkomt, is hun leven al voorbij en zijn ze geëindigd als onschadelijk pus.
Zo’n strontje is dus een ongevaarlijke ontsteking. Vervelender wordt het,
als het de bacteriën lukt om dieper in het ooglid door te dringen. Bekijk hoe je oog er dan uitziet in het artikel
Wat zijn ontstoken ogen? Ook andere soorten ontstekingen, zoals conjunctivitis, blepharitis en allergie komen hierin aan bod.
“Aarden” tegen ontstoken ogen
Slecht weer? Maakt niet uit! Stap toch op je blote voeten naar buiten. “Aarden”, dat zou iedereen dagelijks moeten doen. De dynamische vrije elektronen waar de aarde vol mee zit, zijn een bron van genezing bij ontstekingen in je lichaam.
Hoe kom ik van mijn ontstoken ogen af? legt uit hoe dit werkt. Als je gevoelig bent voor ontstekingen, neem dan ook je voedingspatroon onder de loep. Je zult echt verbijsterd zijn over wat je onbewust allemaal doet om die gezellige staphylococcusbacterie een warm welkom te heten.