hoe voorkom je vermoeide ogen op de werkvloerHoe voorkom je vermoeide ogen? Allereerst door je er niet zomaar bij neer te leggen dat je ze hebt. Natuurlijk moet er gewerkt worden, en houdt dit voor veel mensen vandaag de dag in dat ze lang achter elkaar achter de computer zitten. Met vermoeide, prikkende ogen tot gevolg. Maar een actief werkzaam leven kan wel degelijk heel goed samen gaan met gezonde, frisse ogen en goed zicht. Hoe? Door ‘oogvriendelijke’ keuzes te maken.

De werkomgeving onder de loep

Kijk allereerst eens kritisch rond. Hoe is je werkomgeving ingericht? Zit je in een donkere hoek? Wordt de werkplek verlicht door middel van kunstlicht? Hoe zit het met de resolutie van het beeldscherm? En zit je met je neus op de computer of houd je voldoende afstand?


Goed afgestelde apparatuur is van belang. Stel je beeldscherm in op een duidelijk contrast en lees bij voorkeur zwarte tekst op een witte achtergrond. Bovendien zijn sommige lettertypes makkelijker leesbaar dan andere. Gebruik bijvoorbeeld ‘Times New Roman’ en zorg dat de letters niet te klein zijn. Verder moet de afstand van je gezicht tot het beeldscherm goed zijn: ideaal is tussen de 50 en 70 cm. Schuif bovendien net zolang met de spullen totdat het beeldscherm laag in je blikveld staat. Hierdoor richt je je ogen namelijk tijdens het werken naar beneden, waardoor je ze als vanzelf een klein beetje sluit. Als het scherm te hoog staat, heb je constant je ogen wijd open, waardoor het traanvocht eerder verdampt en je branderige, droge ogen krijgt.

Voorkom vermoeide ogen met behulp van daglicht

Overdag halen de ogen een groot deel van hun voeding uit daglicht. Onze ogen hebben behoefte aan UV-straling, maar zij niet alleen. Het daglicht dat door de ogen ons lichaam instroomt, zorgt voor een keten van natuurlijke, hormonale reacties en helpt alle organen en het hele lichaam gezond te houden.


Het is dus een groot voordeel als je werkplek zich vlakbij een raam bevindt. Zorg ervoor dat het raam zo mogelijk links naast je is,wolken als je rechtshandig bent. Ben je linkshandig, dan is het net andersom. Ook is het belangrijk ervoor te zorgen dat het licht, of het nu buitenlicht of lamplicht is, niet weerkaatst in het beeldscherm, waardoor je de neiging zou krijgen te gaan knijpen met je ogen. Als het nodig is, zorg dan voor zonwering. Kun je niet bij een raam zitten, of zit je zelfs verstopt in een donker hoekje? Dan kan een volspectrum daglichtlamp een rol van waarde spelen. Zelfs als je wel bij het raam zit,  is dit een nuttige investering. Zorg wel dat je een goede koopt. De goedkopere lampen bootsen alleen de kleur van het daglicht na, maar produceren niet de natuurlijke, broodnodige straling. Op een kwalitatief goede lamp staan de volgende gegevens met betrekking tot kleurweergave vermeld:

  • Kelvin: rond de 5500 – 6000
  • CRI: Zonlicht heeft een CRI van 99, een goede daglichtlamp heeft een CRI van minimaal 95. Een tl-buis heeft een CRI van ongeveer 33. Een CRI tussen de 90 en 95 is acceptabel.
  • Onder andere Morgen is nu verkoopt goede daglichtlampen


Lichtpauze! Het is heel fijn voor je ogen om dan even naar buiten te gaan voor een rondje lichthappen. Deze oefening doe je niet als de zon fel schijnt, maar is wel heel heilzaam op een normaal bewolkte dag. Lichthappen gaat als volgt: als je buiten komt, knipper je voortdurend met je ogen terwijl je je gezicht langzaam opheft naar de lucht. Zo wennen je ogen aan de felheid van het licht en voorkom je dat je gaat knijpen. Knipperen doe je, heel ontspannen, alleen met je wimpers. De andere spieren in je gezicht hoeven niet mee te doen.

Hoe voorkom je vermoeide ogen? Neem de tijd voor ze...

Een pauze is een pauze, hoe kort ook. Je ogen zullen je dankbaar zijn voor ieder moment dat je gedurende de dag even bewust de tijd voor ze neemt. Wie achter een beeldscherm zit, gaat standaard minder met zijn ogen knipperen. En dat terwijl het knipperen een belangrijke functie heeft: het traanvocht wordt er regelmatig en steeds weer opnieuw mee over de oogbol verdeeld. Het traanvocht beschermt het oog tegen uitdroging en vuil. Hoe minder vaak je knippert, hoe eerder je last krijgt van droge, tranende en vermoeide ogen. Dus neem jezelf voor: ik knipper bewust!


Ogen varen wel bij beweging. Ze zijn gek op verandering van perspectief en lichtval en kijken maar wat graag naar nieuwe beelden en kleuren. Wie te lang in één houding zit, fixeert de ogen teveel op één punt en gaat voorbij aan hun natuurlijk behoefte. Wees creatief bij het zorgen voor afwisseling.

  • vrouw met vermoeide ogenKijk tussen het werken door regelmatig even naar iets anders, bijvoorbeeld een mooie groene plant, die je natuurlijk zelf in het zicht hebt gezet.
  • Werp af en toe een blik over het beeldscherm heen naar een punt ver weg, liefst naar buiten.
  • Doe tussen de bezigheden door de ogen steeds even een half minuutje dicht.
  • Zorg ervoor dat je niet langer dan twee uur achter elkaar achter de computer zit. Je kunt het computeren afwisselen met ander werk of een andere bezigheid, even naar het toilet gaan of een rondje lopen.
  • Kies liefst een paar vaste momenten op de dag om te palmeren en een aantal andere verfrissende oogoefeningen te doen.



Wat kun je dan doen om vermoeide ogen te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.


Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

Artikelen in Hoe voorkom je vermoeide ogen?