traan door pijn aan oogPijn aan ogen, droge ogen, vermoeide ogen, branderige ogen, rode ogen… Al deze klachten komen wekelijks voorbij in mijn praktijk. Vooral pijn is een heel vervelend probleem. Ik heb al tientallen wanhopige en slechtgehumeurde cliënten met oogpijn zien binnenkomen. Gelukkig liepen ze vaak opgelucht en vol goede moed de deur weer uit. Mijn krachtigste anti-oogpijntip: gebruik je fantasie. En dat bedoel ik heel letterlijk.

Pijn aan ogen genezen

Ga er maar eens goed voor zitten. Kies een fijne, rechte stoel en laat je ellebogen rusten op een kussen dat je voor je op de tafel hebt gelegd. Wrijf je handpalmen tegen elkaar. Niet alleen komt hierbij warmte vrij, maar ook de helende energie die je jezelf zo meteen cadeau gaat geven. Leg je handpalmen als twee kommetjes over je gesloten ogen heen, de vingers liggen op je voorhoofd. Hoe gaat het met je ogen? Observeer ze in gedachten. Misschien zijn het twee harde balletjes, of zeurende, pijnlijke knikkers. Gespannen veertjes die op knappen staan. Hoe voelt het voor jou?


Richt je aandacht nu op een van de ogen. Adem diep in en laat de zuurstof ernaartoe stromen. Stel je voor dat de adem diep in de oogbol doordringt en daar alles spanning losweekt. Kleine klontjes spanning komen vrij. Tenslotte laat je bij de uitademing de spanning helemaal wegstromen. Misschien zie je een kanaaltje waar de rommel door weg kan, of vloeit de pijn juist aan alle kanten tegelijk je oog uit. Stel het je knikkersvoor op een manier die bij jou past.


Na dit een paar keer te hebben herhaald, fantaseer je dat je je oog diep laat wegzakken in de oogkas. Voel hoe het daar ronddobbert in een badje van verzachtende substantie. Lichtjes drijft het een klein beetje heen en weer, op en neer, op het ritme van de ademhaling. Blijf dit lekker een paar minuten doen en observeer daarna het verschil met het andere oog. Dat voelt anders, toch?


Geef je andere oog nu natuurlijk zo’n zelfde VIP-behandeling. Als je veel last hebt van oogpijn, raad ik je aan om deze oefening zo vaak als kan te doen. Voordat je aan de dag begint, voor het slapengaan en tussendoor. Om alles nog makkelijker en prettiger te laten verlopen, kun je de mp3 uit mij oogontspanningspakket gebruiken, waarbij ik je op rustgevende wijze door de oefening heen begeleid.

Gebruik je fantasie bij pijn aan ogen

Verbeeldingskracht is een heel sterke bondgenoot in de strijd tegen oogklachten. Het lichaam reageert veel beter op wat we onszelf voorstellen, dan wij weten. Gebruik je fantasie om weer te leren kijken met het hele visuele systeem, en niet meer alleen met je ogen. Die zijn slechts het topje van de ijsberg van je visuele systeem. De oogzenuw loopt vanaf het oog dwars door het hoofd naar de hersenschors, in het achterhoofd. Hier visuele cortex pijn aan oogkomen pas de prikkels binnen van de beelden die op het netvlies vallen, en hier worden ze vertaald. We zien dus eigenlijk pas wat we zien, als de informatie in ons achterhoofd is aangekomen. Het is heel makkelijk om te leren voelen dat dit zo werkt. Als je je warme hand op je achterhoofd legt, merk je meteen wat dit doet met je zicht. Ik ga het niet verklappen.

21 dagen: een afspraak met jezelf

Oogpijn betekent vaak: teveel hooi op je vork. Het is blijkbaar echt tijd om je leven te beteren. Een goede conditie van je ogen bereik je door een omslag in je denken. Verdiep je in ontspanning, bewustwording, aarding en voeding. Ik kan je daarbij helpen, want zelf legde ik precies dezelfde weg af als jij. Lees onder dit artikel meer over mijn gratis e-book en mijn cursussen.


Je hoeft niet je hele levensstijl in één keer te veranderen. Je kunt het best beginnen met het toepassen van een paar nieuwe dingen en met jezelf afspreken deze de komende 21 dagen vol te houden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het 21 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Gun jezelf deze tijd, en geef niet op als je niet meteen resultaat boekt. Wat heel goed helpt, is het bijhouden van een ogendagboek. Schrijf op wat je doet en wat het effect is. Ik durf te wedden dat niet alleen je ogen zich beter gaan voelen, maar dat er veel meer zal gaan gebeuren in je leven. Maak je op voor verbazing, verandering en verrassing.

Wil jij ook van je oogklachten af?

Door te blijven wandelen op de platgetreden paden zal de conditie van je ogen waarschijnlijk verder verslechteren. Als je echt van je oogklachten af wilt, moet je zelf besluiten tot actie over te gaan. Je kunt nu de eerste stap zetten en beginnen met het downloaden van mijn gratis e-book. Daarin geef ik je zeven heldere tips om je te helpen je ogen te genezen en weer goed te gaan zien.
Wat kun je dan doen om pijn aan de ogen te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.


Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

Artikelen in Wat helpt bij pijn aan ogen