Op cursus bij Peter Grunwald

De laatste week van de vakantie is aangebroken en in die week ben ik op cursus bij Peter Grunwald in Duitsland. Dat valt nog niet mee, een hele cursus in het Duits. Peter had een sterkte van min 10 en is met de Bates methode van zijn bril afgekomen. Daarna heeft hij zijn eigen bijzondere methode ontdekt en ontwikkeld. Ik was al ruim een week daarvoor in Duitsland op vakantie, om de taal een beetje te oefenen. Op een prachtige camping aan de rivier de Weser. Maar ja, de eigenaren van de camping waren Nederlands, dus daar oefende ik ook niet echt mee. Het bleef bij de boodschappen doen en Morgen zeggen aan de andere campinggasten, waarvan zeker de helft Nederlands was. Dus nu ben ik die cursus aan het volgen en het is twintig jaar geleden dat ik veel Duits heb gesproken. Dus diep weggezakt in mijn geheugen. Poeh poeh, das valt noch nicht mit!

Ogen en hersenen

Op cursus bij Peter GrunwaldDe tweede dag gaat het al veel beter en kan ik het meeste wel goed volgen. Van een andere cursiste heb ik de Duitse uitgave van Peters boek Eyebody geleend, om de Duitse anatomie termen te leren voor bijvoorbeeld hoornvlies, netvlies, oogzenuwen, visuele cortex. Want Peter Grunwald werkt namelijk met de anatomie van de ogen en het hersengebied. Waar we deze week mee aan de slag gaan is de weg te openen tussen het hogere visuele centrum aan de achterkant van het hoofd en de ogen. Om te leren zien vanuit de periferie en het hier-en-nu. Door het lezen van het boek Eyebody heb ik veel geleerd hoe het visuele systeem werkt en waar de blokkades kunnen zitten en er zelf al veel mee geëxperimenteerd om de blokkades te openen. Op mijn eigen manier, want hij beschrijft niet in het boek, hoe hij dit pad opent. Leuk om nu te ontdekken hoe hij het praktisch uitvoert.

Het visuele pad

Het visuele pad aangegeven door de witte lijnDe ogen zijn een onderdeel van de hersenen, het enige deel van de hersenen die je aan de buitenkant kunt zien. Het visuele pad doorkruist alle hersenlagen. Het begint dus bij de ogen, van daaruit de oogzenuwen, deze zenuwen doorlopen het reptielenbrein (het oudste hersengebied), het limbisch brein (waar onze emoties zitten, alle zoogdieren hebben dit brein) en de neocortex (de nieuwste hersenlaag, alleen mensen hebben deze). Oogzenuwen eindigen in de visuele cortex, aan de achterkant van het brein. Een klein deel van de zenuwen eindigen in het lagere deel van de visuele cortex, het grootste deel in het hogere deel van de visuele cortex. Dit hogere deel, dat is de perifere blik en dat wordt over het algemeen te weinig gebruikt, terwijl het lagere deel over geactiveerd wordt. Met dit deel zie je scherpte.

Peter Grunwald

Volgens Peter Grunwald is het hele lichaam vertegenwoordigd in het visuele systeem, net als dat ook zo is bij de handen en de voeten. Zo heeft het hoornvlies een verbinding met de borst, de iris met het hart, het netvlies met de rug. Door contact te maken met je hoornvlies en deze te ontspannen, ontspant ook de borstkas. Span je in gedachten het hoornvlies aan, dan spant de borstkas ook aan. Je kunt eens proberen of dit je lukt, puur door je aandacht daar naar toe te brengen. Je gaat niet daadwerkelijk iets doen, maar in gedachten span je het aan en laat je het los. Kun je voelen wat er gebeurt in het borstgebied?

Dansen en zien

Peter Grunwald, de schrijver van EyebodyVandaag ging de aandacht vooral naar het perifere blikveld en leerden we de Sehetanz, wat is nu een mooi woord hiervoor in het Nederlands. Ziendans klinkt niet zo goed. De dans van het Zien. Hij heeft deze geleerd van een Amerikaanse Indianen vrouw en in de dans het visuele systeem verwerkt. Gelukkig gaan we hem iedere dag doen, zodat ik hem aan het einde van de cursus hopelijk vloeiend kan, net als dat mijn Duits tegen die tijd hopelijk vloeiend zal zijn. De beweging van de dans is makkelijk om te maken, maar wat hij wil is dat je de beweging maakt vanuit het hier-en-nu dat zit in je lagere visuele centrum, daarbij gebruikmakend van de periferie en het visuele pad. Hij benoemt daarbij allerlei gebieden in de hersenen die mij grotendeels ontgaan. Maar ik begreep al snel dat dit niet komt door het Duits, want vele Duitsers volgen ook niet precies wat hij zegt.

Het kwartje valt

Maar gaandeweg gaat het steeds makkelijker en begrijp ik steeds beter wat hij zegt, ik merk dat mijn hersenen het volgen en zich ontspannen bij de woorden. Het doet me denken aan mijn yoga leraar, die alles benoemt wat er gebeurt in het lichaam. De eerst paar maanden was ik al blij dat ik een kwart kon volgen wat hij zei. Maar op een gegeven moment begonnen kwartjes te vallen en ging ik voelen wat hij vertelde met zijn woorden. Veel van de cursisten zijn al eerder bij Peter op cursus geweest en ik begrijp waarom. Iedere cursus zal het kwartje verder vallen. In het volgende blogbericht zal ik meer vertellen over de cursus.

7 tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden




Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
y wesseling
Door

y wesseling

op 22 Aug 2013

graag zou ik zo,n cursus bijwonen van peter, ook gesschikt voor kinderen

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 23 Aug 2013

Ligt aan de leeftijd en hoe goed het kind duits of engels spreekt. Ik zou de vraag bij Peter neerlegeen, zie http://eyebody.com

Geerteke Kroes
Door

Geerteke Kroes

op 20 Aug 2013

Thank you Karin - reuze interessant!! Groet van Geerteke Kroes

Reactie plaatsen