Zien vanuit het Hier en nu

In de cursus van Peter Grunwald leerden we hoe we konden zijn en zien vanuit de Präsenz. Het was bijzonder om te voelen hoe alles dan veranderde, bij mezelf, maar ook bij anderen, op het moment dat het lukte om vanuit Präsenz te zien en zijn.  Ik vertelde bij thuiskomst hierover aan mijn man, met de vraag hoe ik dit woord nu het beste kan vertalen. Hier en nu, zei hij toen. Natuurlijk, het hier-en-nu, dit is nou wat er bedoeld wordt met het Hier en nu. Zoveel over gelezen, zoveel over gehoord, maar niemand die nu eens goed uitlegde hoe je dit nu kon doen. Want voor ik het wist, zat ik met mijn gedachten alweer in de toekomst, of het verleden. Maar de Präsenz ging dus over het Hier en nu.

Het Hier en nu

Zien vanuit het Hier en nu. Volzicht.nlHet hier en nu is volgens Peter Grunwald in de hersenen gelokaliseerd in de onderste deel van het visuele centum. Het visuele centrum zit aan de achterkant van je hoofd. Als je je hand op de achterkant van je hoofd legt, dan raakt je duim de schedelrand, en daar zit de onderkant van het visuele centum. Het brandpunt hiervan is het Hier en nu. Meestal zijn we niet op deze plek, maar zitten we onder of boven het brandpunt, Peter noemt dit onderfocus of overfocus.




Overfocus

Niet hier en nu maar overfocusIedereen kent wel de momenten dat hij over gefocust is. Bijvoorbeeld, je zit op je werk, bent iets belangrijks aan het typen en je gaat er helemaal in op. Je zit bijna in de computer, schouders gespannen, super geconcentreerd op het werk dat je aan het doen bent. Wat er om je heen gebeurt, ontgaat je totaal. Zo kan het gerust de hele dag door gaan, vanuit de overfocus vlieg je van de ene taak naar de andere taak. Met deze overfocus ga je op weg naar huis. Eenmaal thuis kan dan de onderfocus het overnemen. Misschien niet direct, aangezien er nog eten klaargemaakt moet worden voor en als er kinderen zijn, moeten die ook nog naar bed. Heb je een belangrijke deadline, dan kan het zomaar zijn dat daarna de overfocus nog steeds actief is en er nog doorgewerkt wordt. Als er dan nog tijd over is om te slapen, kan de overfocus in bed nog helemaal aanwezig zijn met allerlei gedachtenspinsels. Het kan dan lang duren voordat de slaap komt, die dan nog flink onrustig kan zijn.

Onderfocus

Niet hier en nu maar onder focusMaar uiteindelijk mag de onderfocus het overnemen. Dat kan al de avond zijn na het werk, languit liggend en zappend op de bank. Het kan zijn dat de overfocus wat langer aanwezig is, maar op een gegeven moment komt er toch een avond of een weekend aan die helemaal vanuit de onderfocus doorgebracht wordt. Zonder te weten wat je eigenlijk gedaan hebt, of gezien hebt op de televisie, is de avond, het weekend alweer voorbij. En begint de volgende dag, waarin de overfocus weer aan de slag mag, om te zorgen dat het werk weer gedaan kan worden. En ook dan zal met regelmaat de onderfocus aanwezig zijn, op momenten dat je een beetje aan het surfen bent op internet, op Facebook of Twitterberichten aan het bekijken bent en voor je het weet ben je twee uur verder, word je opgeschrikt door overfocus en ga je snel weer aan het werk.

Contact vanuit het Hier en nu

Uiteraard is het hier wat in de overdrijving opgeschreven, onder en overfocus bestaat in allerlei gradaties. Ik kon bij mezelf merken dat ik regelmatig vanuit een overfocus oefeningen deed om me te focussen. Dit gebeurde bijvoorbeeld op momenten dat ik contact wilde maken met mijn Hier en nu. Dat ik dit vanuit de overfocus aan het proberen was. Zodra ik dit merkte en los kon laten, voelde het veel prettiger aan en lukte het me om helemaal in het Hier en nu te zijn. We deden een oefening waarbij we een bal naar elkaar gooiden. De opdracht was om vanuit het Hier en nu contact met elkaar te maken en dan pas de bal te gooien. Ik kreeg van mijn partner terug dat ik zo streng keek als ik contact met haar maakte. Haha, dat snapte ik meteen, dat was die overfocus. Die vergeet het plezier hierin mee te nemen. De volgende dag deed ik de oefening met de intentie van plezier en lukte het me daadwerkelijk vanuit het Hier en nu contact met de ander te maken en vloog als vanzelf de bal door de lucht.

In gesprek met het Hier en nu

We gingen ook in gesprek met onze onder,- overfocus en het hier-en-nu door middel van een interview. Als voorbeeld deed Peter dit met een cursiste. Als eerste voerde hij het gesprek met haar overfocus en het was grappig om het stemverschil te horen. De stem was heel krachtig en sterk. Haar overfocus zorgde er bijvoorbeeld voor dat ze iedere dag goed aangekleed was. Dat de kleren goed bij elkaar paste en de haren en make-up goed verzorgd waren. Toen het gesprek over ging naar de onderfocus, veranderde haar stem van een daadkrachtige naar een langzame, vermoeide stem. De onderfocus zorgde ervoor dat ze in haar vrije tijd gewoon in een joggingbroek mocht lopen en helemaal niets deed. Beetje hangen op de bank, geen make-up en verzorgde haren.

Het hier en nu thuis

Tijdens mijn gesprek kon ik heel duidelijk het Hier en nu waarnemen. Ik voelde veel ruimte om me heen en een groot gevoel van vertrouwen. Een mooie herinnering, voor de momenten dat ik dat vertrouwen even helemaal kwijt ben. Want eenmaal weer thuis merkte ik dat ik hier direct in getriggerd wordt, in dit oervertrouwen en het zijn vanuit het hier-en-nu. De onder en overfocus zijn overlevingsstrategien en die werden meteen hyperactief eenmaal terug in de stad. De druk van de kinderen op tijd naar school brengen, de hectiek van het verkeer. Het lawaai van de arbeiders die nieuwe daken aanleggen op ons huis en de huizen om mij heen. Zorgen om de kinderen, tijd en geld en hoe ik alles ga regelen omtrent werk. Dan dit alles aan te kijken vanuit het Hier en nu, lang niet zo gemakkelijk. Maar ik weet nu wel waar ik het kan vinden en hoe ik het kan oefenen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden



Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Marijke
Door

Marijke

op 27 Aug 2013

Intrigerend. Enerzijds lijkt het helder wat je schrijft, maar dan de praktijk! Onderfocus, overfocus en dan in het nu focus in evenwicht. Hoe merk je het, en dan vooral hoe merk je de onbalans. Het is vast en zeker het streven zoveel mogelijk in de 'nu-balans' te zijn. Uit de beschrijving van de oefening haal ik dat jij in overfocus bent als je 'je best doet'. Zelf heb ik ervaren dat het heel leuk en ontspannend is met een ander met twee tennisballen elkaar de bal toe te gooien, als er vaart in het spel van gooien komt, komt ook het kinderlijke plezier van tegelijkertijd gooien en vangen. Dat is dan vast het moment van helemaal in het nu te zijn zonder over of onderfocus. Het visuele punt dat je beschrijft kun je ook goed masseren met je twee duimen. Groet, Marijke

Geerteke Kroes
Door

Geerteke Kroes

op 27 Aug 2013

Interessant Karin - thanks for sharing Take care Geerteke

Reactie plaatsen