Perifere blikveld

Bij het zien gebruik je je perifere blikveld en je fovea centralis. Alleen met je fovea kun je scherp zien, de rest er om heen is wazig. De lichtcellen die je blikveld regelen heten staafjes. De lichtcellen die in je fovea centralis heten kegeltjes. Klokhuis heeft een heel duidelijk filmpje gemaakt hoe het werkt met je blikveld en je fovea.

Zien met je perifere blikveld

Zien met je perifere blikveld is heel belangrijk, daarmee zie je de omgeving en bewegingen. In het verkeer bijvoorbeeld reageer je op de bewegingen die je ziet in je blikveld. Mensen hebben altijd het gevoel dat je scherp moet zien om je te kunnen bewegen in het verkeer, maar je perifere blik is waarschijnlijk nog veel belangrijker. Gebruik je dit niet, dan ontgaan je allerlei belangrijke bewegingen, zoals een auto die opeens schuin achter je rijdt. Hoe kleiner je blikveld, hoe groter de dode hoek.

80% blikveld, 20% fovea

Staafjes in je perifere blikHet zien gebeurt voor 80% met je blikveld en maar 20% met je fovea. Bij mensen die wazig zien, gebeurt dit andersom. Toen ik begon zonder bril te gaan zien, las ik dat het belangrijk is om beweging te zien in je blikveld. Als je bijvoorbeeld door een bomenrij loopt, dan lijkt het of de bomen de tegenovergestelde richting dan jezelf bewegen. Ik las dit en snapte er niets van. Totdat ik tijdens mijn ogencursus een les kreeg waarbij we de staafjes in het netvlies gingen activeren. De volgende dag liep ik door zo’n bomenrij en ik dacht, verhip, dit is wat ze bedoelen. Het voelde als magisch, de bomen gingen de andere kant op, maar ook de lucht en de grond. Mijn hele zicht voelde vele malen ruimer.

Fovea Centralis

Je fovea centralis ziet maar een punt scherp, alles erom heen is wazig. Hoe verder je van de fovea komt, des te waziger het beeld. Gezonde ogen zien maar een heel kort moment dat ene beeld scherp. Ogen zijn van nature continu in beweging en ze verspringen steeds van beeld naar beeld. Dit zijn vaak hele subtiele bewegingen.  Ze geven deze informatie door naar de hersenen en die maakt er een totaal plaatje van. Het echte zien gebeurt dus niet met de ogen maar met de hersenen. Wat er gebeurt bij slecht zien, is dat mensen het hele beeld helemaal scherp willen zien. De ogen gaan staren om dit te proberen. Maar het lukt niet, want ogen kunnen dit niet en het beeld wordt juist wazig. Omdat de ogen niet meer genoeg bewegen om veel scherpe beelden door te geven aan de hersenen.

Beweging is belangrijk voor scherp zicht

Fovea centralis en perifere blikBeweging van de ogen is belangrijk voor scherp zicht. Beweging zorgt ervoor dat de hersenen steeds weer een nieuw scherp beeld doorkrijgen. Maar het activeert meteen de staafjes, want dat zijn de cellen die de beweging zien. Dit betekent niet dat je alleen de ogen moet gaan bewegen. Het bewegen van de ogen is juist een samenspel van de beweging van het lichaam. Alleen maar de ogen bewegen kan juist spanning geven aan de oogspieren. Ik adviseer ook altijd mensen om te gaan wandelen, fietsen, schaatsen, rennen wat dan ook. Zonder bril.

Herkenning is belangrijk voor scherp zicht

Als ogen iets zien wat ze niet kennen, dan zullen ze zich gaan inspannen om te zien. Eigenlijk kunnen ogen alleen maar ontspannen kijken als ze het beeld herinneren. Dit heeft te maken met het feit dat de hersenen het grootste deel van wat je ziet invullen. Ik hoorde eens een verhaal over  indianen die een schip op  zee zagen. Maar zij hadden nog nooit een schip gezien en konden dus niet zien wat het was. Ze zagen wel iets, maar pas na een paar dagen konden ze ook echt een schip zien. De hersenen gingen in die dagen het beeld herkennen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

 

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
m. sluyter
Door

m. sluyter

op 01 Aug 2014

werken deze oefeningen ook als je pas op je 45e een leesbril kreeg en vervolgens breidde het "mindere zien" zich ook uit naar b.v. tv kijken? ik vraag dit omdat je van opticiens altijd hoort dat het "normaal" en "onontkoombaar" is dat je ogen rond deze leeftijd veranderen en je daardoor een leesbril krijgt en daarna ook op tv afstand slechter gaat zien. op grotere afstand b.v. 10 meter zie ik nog altijd heel goed zonder bril

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 01 Aug 2014

Het is zeker ook mogelijk. Dat ogen slechter worden naarmate mensen ouder worden, heeft niet zozeer met de ogen zelf te maken. Die heb je voor je hele leven meegekregen. Door de omstandigheden die spanning veroorzaken gaan de ogen slechter zien. En die omstandigheden kun je zelf heel goed veranderen, zodat je ogen weer beter worden. Heb je mijn gratis e-book al gedownload: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/

Joy fang
Door

Joy fang

op 24 Aug 2013

Beste Karin. Jaren geleden, stapte ik over van harde naar zachte lenzen. Echter de cilindrische afwijking en daarvoor de verzwaring in een deel vd lens, om deze in de juiste stand te houden zorgden voor de mislukking. Naar harde lenzen wilde ik niet terug. Dus bril. Mijn ogen zijn niet echt heel slecht en draag ik de bril alleen als het niet anders kan uit veiligheidsoverweging of noodzaak. Dus auto rijden vergt de bril. Mijn ogen zijn in die 20 jaar niet veel veranderd. Alleen de kleine lettertjes van de bijsluiters ed vragen nu ook om een vergroting. Als ik 1 oog bedek, blijkt dat ik met het rechter oog in de verte het beste zie en met mijn linker oog van dichtbij. Zou de acceptatie van niet alles even scherp te zien en daardoor meer ontspanning rond de ogen de reden zijn dat ik nog steeds zonder bril bijna alles ged genoeg kan zien? Je nieuwsbrieven en website vind ik erg interessant. Hartelijk dank. MVGr. Joy

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 24 Aug 2013

Acceptatie is inderdaad een belangrijkste eerste stap en ik kan me voorstellen dat dit er voor zorgt dat je zicht net slechter is geworden, maar ook doordat je de bril niet veel gebruikt. Wat er ook gebeurt is dat je de ene kant gebruikt voor dichtbij en de andere kant voor verweg. Het is belangrijk beiden kanten samen te gaan gebruiken voor het zien.

Ria Huisman
Door

Ria Huisman

op 30 Jan 2013

Dag leny, Ooit dertig jaar geleden,ik word nu zestig, kwam ik aan het boekje van dokter Bates en was helemaal onder de indruk. Een jaar lang heb ik mijn bril aan de kant gelegd en vond het heerlijk om te oefenen en te leven zonder bril. Maar toen hoefde ik niet buitenshuis te werken. Gaandeweg door werk en allerlei drukke bezigheden ben ik weer aan de bril gegaan.Door een workshop van Karin een paar jaar geleden werd het voor mij weer een actueel onderwerp en doe ik mijn bril weer regelmatig af. Het boek van dr. Bates kan ik niet vinden,maar ik heb ook een heel fijn oefenboek in de kast staan:" leren zien zonder bril" van Bob van Laerhoven. Er staan veel heel fijne oefeningen in om te doen. Ook een letterkaart,maar die is verdeeld over twee bladzijden. Mocht het niet meer te koop zijn ergens,kun je het van mij wel even lenen.Succes met je training. Ria Huisman, Schermerslaan 126, 3705GR Zeist.

Reactie plaatsen