Schelpen bekijken is als kleine lettertjes lezen

Schelpen bekijken is als kleine lettertjes lezen

“Welke vind je het mooist?” vraagt mijn zoon als ik zijn schelpententoonstelling bekijk. We zijn op een strandje, hebben net in het koude water gezwommen en liggen nu op onze handdoek op het zand. Mijn zoon is druk bezig geweest schelpen bij elkaar te zoeken. Ik bekijk zijn collectie en vind eigenlijk alle schelpen mooi. In iedere schelp is wel weer iets anders te zien dat mijn aandacht trekt. Kleine ribbeltjes, regelmatige lijnen, bijzondere kleuren. Maar ik moet er één kiezen, zegt mijn zoon. Het wordt uiteindelijk een witte schelp met zwarte en grijze strepen. Het contrast vind ik prachtig.

Unieke exemplaren

Hmmm, dat is niet de schelp die mijn zoon het mooiste vindt. Hij laat een glanzend exemplaar zien met een zachte lila streep in het midden. Ik moet bekennen dat deze ook prachtig is. En er zijn er nog meer. De gebroken exemplaren, die trekken nu ook onze aandacht. Een schelp waar een stukje of hoekje vanaf is, is die eigenlijk nog mooi? Mijn zoon en ik besluiten van wel. Want juist dankzij zo’n kleine beschadiging, weet je heel zDSCI0126eker dat je een uniek exemplaar in handen hebt.

Graven in het zand

Ik was eigenlijk een boek aan het lezen, toen mijn zoon me vroeg naar de tentoonstelling te komen kijken. Ik had eerlijk gezegd niet direct zin, maar ik ging toch kijken en voor ik het wist had ik me overgegeven aan het schelpenspel. Gravend in het zand komen er nu allemaal kleine schatten naar boven. Langwerpige schelpjes, ronde schelpjes, kleine en piepkleine schelpjes, soms met een perfect rond gat in het midden, je kunt er zo een ketting van maken.

Schelpen bekijken is als kleine lettertjes lezen

Kleine details in mooie schelpenSchelpen bekijken is als kleine lettertjes lezen. Als je alle details goed wilt zien, moet je ervoor zorgen dat je vanuit ontspanning kijkt en niet gaat turen. Want turende en knijpende ogen raken gespannen en dan is het lastiger om helder en scherp te zien. Details bekijken is een helende bezigheid voor de ogen, mits je het bewust ontspannen doet. Je ogen vinden het prettig om met nieuwsgierigheid objecten te onderzoeken. Of het nu gaat om iets in de natuur, om gezichten van mensen, de lijnen in je eigen hand, een tekening of een schilderij. Of de vlekken die de koffiekopjes maken op de tafel tijdens een saaie vergadering. Ogen houden niet van saaiheid en gaan graag op zoek naar iets nieuws om te ontdekken.

Prettig en ontspannen

Als je moeite hebt met het lezen van kleine lettertjes, is het een goede oefening om naar buiten te gaan en kleine details te bekijken. Zorg ervoor dat je het beeld als het ware naar binnen laat stromen, vanuit een ontspannen blik. Zodra je gaat turen en knijpen, kun je even pauzeren en een oogontspannende oefening tussendoor doen. Heb je juist moeite met het zicht ver weg, dan helpt het kijken naar kleine details je ook om goed in de verte te zien. Je kunt hier klikken voor een filmpje met een oefening in het zien van kleine details.

Piepklein en een groot wonder

Kleine details in een piepklein slakkenhuisTijdens het schelpen zoeken vind ik een piepklein slakkenhuisje. Wat is het een groot wonder van de natuur hoe perfect zo’n klein slakkenhuisje in elkaar zit. Precies hetzelfde als een groot slakkenhuis, met dezelfde draaiing en dezelfde details. Maar dan heel klein; hij past met gemak op mijn vingertop. En dan te bedenken dat het slakje dat erin heeft gewoond nog kleiner is geweest. Met verwondering zit ik ernaar te kijken.

Me verwonderen over de schoonheid

Me verwonderen over de schoonheid van de natuur. Het brengt als vanzelf ontspanning in mijn blik waardoor ik meteen beter ga zien. Mijn boek heb ik weggelegd, dat lees ik later wel. Hier en nu zie ik alles scherp en daar geniet ik van. Ik kijk toe hoe mijn zoon stokjes zet bij ieder onderdeel van de schelptentoonstelling. Zo genieten we nog een poosje. Als we weggaan, gooit hij zand over de schelpen heen. “Ik kan ze dan weer vinden dankzij de stokjes, als we terugkomen.” Wanneer dat zal zijn, weet ik niet. Ik ben benieuwd of de stokjes er dan nog zullen staan en de schelpen weer naar boven zullen komen. Maar waarschijnlijker is het dat ondertussen een ander kind, of een andere verwonderde moeder, de schelpen zal vinden en zich zal vergapen aan de schoonheid ervan.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Reactie plaatsen