Slecht zien komt door spanning

Slecht zien komt door spanning, dit werd mij direct verteld bij de eerste workshop die ik zelf deed. De hele les ging ook over ontspanning en die nacht had ik zo diep geslapen, ik wist niet eens dat dit kon. En ook merkte ik verbeteringen in het zien tijdens de les. Toch geloofde ik het nooit zo, dat ik slecht zag door spanning. Ik vond mij zelf altijd een rustig, ontspannen persoon, zonder ernstige jeugdtrauma’s of stress. Maar ik werd me wel steeds bewuster van de spanning die er was in mijn ogen, in mijn lijf. Dus die spanning was er wel degelijk.

Oorzaken spanning

Tijdens mijn ontdekkingstocht naar goed zie, ontdek ik steeds meer dat er heel veel is in onze maatschappij dat mij spanning geeft. Dr. Bates beschreef in 1920 al in zijn boek “Perfect sight without glasses” wat mensen allemaal spanning in de ogen geeft. Het mooie was dat hij het kon zien met zijn retinoscoop. Zodra iemand spanning kreeg, zag hij dat in de refractie afwijking van de ogen van de persoon. Zo ontdekte hij verschillende veroorzakers van spanning en zag hij ook dat gezonde ogen ook refractieafwijkingen hebben, alleen zijn deze afwijkingen kortdurend, de ogen herstellen ze zich snel. Door mezelf bewust te worden van mijn zien en spanning, ontdekte ik zelf ook steeds meer wat er bij mij spanning geeft in het zien.

Liegen

Volgens dr. Bates is het vertellen van leugens slecht voor de ogen. Hij ontdekte dit toen een meisje van vijf tegen haar moeder loog, terwijl dr. Bates haar ogen onderzocht met een retinoscoop. Direct ontstond er bijziendheid bij het meisje. Tal van mensen heeft hij gevraagd een onjuiste leeftijd op te geven, of te proberen zich voor te stellen dat ze een jaar ouder of jonger waren dan ze in feite waren en altijd gaf de retinoscoop een refractiefout aan. Een man van vijfentwintig had geen enkele refractiefout wanneer hij naar een witte muur keek zonder dat hij probeerde te zien. Maar als hij zei dat hij zesentwintig was of als iemand anders zei dat hij zesentwintig was, of als hij zich probeerde voor te stellen dat hij zesentwintig was, dan werd hij bijziend. Als hij de waarheid sprak of zich die herinnerde, was zijn gezichtsvermogen normaal, maar als hij iets verklaarde of zich iets voorstelde dat onjuist was, had hij een refractiefout.

Onbekendheid

Als het oog een onbekend voorwerp ziet, ontstaat er altijd een refractiefout. Het oog spant zich min of meer in om dat voorwerp te zien. Kinderen die leren lezen, schrijven, tekenen of naaien hebben altijd een gebrekkig zicht, vanwege de onbekendheid van de lijnen of voorwerpen waarmee ze werken. Dr. Bates had veel succes bij kinderen met zijn leeskaart methode. In de scholen waar hij mee samenwerkte  hingen de leraren een leeskaart op in de klas. Iedere dag lazen de kinderen in stilte de kleinste lettertjes die ze konden lezen vanaf hun plek, met ieder oog apart. De letters worden vertrouwd, waardoor de kinderen er zonder spanning naar kunnen kijken en hun zicht verbetert. Ook neemt de spanning af als ze later naar onbekende voorwerpen kijken.

Stress

Als ik stress ervaar, omdat ik bijvoorbeeld ergens op tijd wil zijn en aan de late kant ben, dan merk ik dat altijd in mijn ogen en mijn zicht. Ik voel de spanning en ik ga minder goed zien. Dat ik minder goed zie, heb ik altijd het eerste door, ik ga dan bij mezelf na wat er aan de hand is en kom dan tot de conclusie dat ik gespannen ben omdat ik een workshop ga geven dat ik stress heb omdat ik me moet haasten om de trein te halen, dat ik moe ben en behoefte heb aan rust. Door mijn ogen ben ik me veel bewuster over hoe ik me voel en wat er aan de hand is dan ik vroeger was toen ik nog een bril droeg.

Lawaai

LawaaiEen plotselinge blootstelling aan fel licht, of een snelle of plotselinge verandering van licht, zal in de meeste gevallen een gebrekkig zicht opleveren in het normale oog. Ook lawaai is een veel voorkomende oorzaak van gebrekkig zicht in het normale oog. Iedereen ziet minder goed wanneer hij een onverwacht hard lawaai hoort. Bekende geluiden hebben geen reducerend effect op het zicht. Bij geestelijk of lichamelijk ongemak, zoals pijn, hoest, koorts, ongemak als gevolg van hitte of kou, depressie, woede, of angst ontstaan er altijd refractiefouten in het normale oog of nemen ze toe in het oog waarin de referactiefouten al bestaan.

Proberen te zien

Ik was eens in de Hema, had het een en ander nodig en toen ik weer buiten was, voelde ik me doodmoe en mijn ogen waren ook uitgeput. Ik realiseerde me dat ik de hele tijd mijn best had gedaan te zien wat er in de winkel lag en de spullen probeerde te zien die ik wilde kopen. Ik voelde heel duidelijk de spanning rondom mijn ogen. Volgens dr. Bates probeert een normaal oog nooit iets te zien. Als het om de een of andere reden een bepaald punt niet kan zien, neemt het een ander punt. Het probeert nooit het punt naar zicht toe te halen door er naar te blijven staren, zoals het oog met een gebrekkig zicht constant doet. Als ik merk dat ik dit doe, voel ik mezelf ook helemaal verstarren. Ik adem niet meer goed, mijn ogen knipperen niet meer, alles voelt vast. De kunst zit hem erin dat het beeld naar jou toe komt, in plaats van dat je het beeld naar je toe haalt. Dit bij jezelf opmerken, zachtjes gaan knipperen met je ogen of je ogen even helemaal sluiten en ademen naar je buik zorgt ervoor dat je deze spanning doorbreekt.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Merk jij dat je in bepaalde situaties slechter ziet. Weet je waar de spanning dan vandaan komt. Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Anoniem
Door

Anoniem

op 03 Jul 2014

Ik ervaar sinds een paar weken druk achter mijn ogen die steeds erger wordt en uitstraalt naar mijn hoofd. Mijn zicht is prima maar ik merk dat ik mijn ogen moet dichtknijpen van de druk erachter. Wat kan ik het beste doen?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 03 Jul 2014

Ik kan je aanraden met mijn tips uit mijn gratis e-book aan de slag te gaan, die helpen voor de gezondheid van je ogen, maar ook je hersenen, je lichaam. Palmeren is in ieder geval een goede oefening om mee aan de slag te gaan: https://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/

Bea
Door

Bea

op 10 Sep 2013

Ik heb een vraag,Doordat ik zo gespannen ben,tril over mijn hele lijf ziek ik vlekken en flitsen voor mijn ogen.Ik heb nu van de dokter oxazepam gekregen,ik durf het niet te nemen omdat er op de bijsluiter staat dat je er wazig van gaat zien,maar ik kan nu ook totaal niet onrspannen en blijf maar bezig met het zicht,ik hoop dat je advies hbet of kunt helpengroetjes van Bea

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 10 Sep 2013

Beste Bea, Ontspanning kun je beter op een andere manier doen. Ik kan je wel mijn oogontspanningspakket aanbevelen. Daar leer je onder andere de zwaai oefeningen en palmeren. Beide oefeningen hebben mij van mijn slaapproblemen afgeholpen en me geleerd te ontspannen. https://volzicht.nl/oog-ontspannings-pakket/

José
Door

José

op 15 Nov 2012

Wàt een boeiende site! Ik draag al jaren mijn bril niet meer, maar ben wel bijziend nog.Ik ben geïnteresseerd in oefeningen om te ontspannen; niet zó heel handig met pc... Het proberen de eerste oefening te krijgen mislukte. (het ligt geloof ik niet alleen aan mij dat ik niet alles heb kunnen bekijken: de pc heeft ook zijn eigenaardigheden....)Vind mezelf rustig, maar ook een "binnenvetter". En ik zou wel contact willen. Goudkleurige herfstgroet, José

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 15 Nov 2012

Hoi Jose, Dank je wel voor je compliment. Contact is altijd mogelijk. Je kunt me mailen via info@volzicht.nl.

G de kleine
Door

G de kleine

op 27 Jul 2012

Hoi Karin, ik heb last v spastische accommodatie aan mijn ogen heeft zo'n cursus v jou daar baat bij of moet ik nieuwe lenzen laten zetten? Ik hoor graag je reactie.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 30 Jul 2012

Een cursus volgen lijkt me heel zinvol voor je probleem, daar zal je zeker baat bij hebben. Het heeft allemaal te maken met spanning in de oogspieren en geen controle hebben over de oogspieren.

Lisette
Door

Lisette

op 18 Jul 2012

Beste Karin Ik heb verschillende tips op je website gelezen. Ik ben mijn brillen echt helemaal zat. Kan ik van de 1 op de andere dag mijn brillen a/d kant gooien of moet ik het juist afbouwen!? Mvg

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 18 Jul 2012

Je kunt de bril in principe in 1 keer aflaten. Mensen ervaren dat vaak als een grote overgang, maar geen bril dragen is al de beste oefening voor je ogen.

Reactie plaatsen