Wat kan ik doen aan computerogen?
15 februari 2013 

Wat kan ik doen aan computerogen?

Het is net half vier geweest als ik aan dit artikel begin met tips wat je kunt doen aan computerogen. Ik heb inmiddels al meerdere uren achter de computer doorgebracht, een echt goed voorbeeld ben ik niet. Want mijn eerste advies zou zijn, zomin mogelijk tijd besteden achter de computer. Half uur, hooguit een uur per dag. Naar een computerscherm kijken is een hele onnatuurlijke bezigheid voor de ogen. Ogen houden van beweging. Ze kijken ver weg, ze kijken dicht bij en naar alles daar tussenin. Als ogen naar een computer kijken, bewegen ze nauwelijks nog. Ze kijken alleen nog maar naar het computerscherm, op ongeveer een halve meter afstand. En dat kan gerust uren achter elkaar zijn dat ze op deze afstand kijken. Kijken is eigenlijk niet het goede woord, staren kun je het beter noemen.

Knipperen

Ogen bewegen dus nauwelijks nog als ze naar een computerscherm kijken, en als ogen een seconde stilstaan, ontstaat er al spanning in de oogspieren. Daarnaast knipperen ze ook bijna niet meer. Van nature knipperen ogen 20 keer per minuut. Achter de computer doen ze dit nog maar 5 keer per minuut, 75% minder vaak. Knipperen is heel belangrijk voor de ogen, want dan wordt de traanklier geactiveerd. Iedere keer als je knippert, komt er een olieachtige vloeistof over de oogbol, die de ogen beschermt tegen invloeden van buitenaf. De oogbol blijft vochtig en fris aanvoelen.

Ga naar buiten toe

Ga naar buiten als je last hebt van computerogenIk heb dus ook al enkele uren niet goed voor mijn ogen gezorgd, doordat ik achter de computer gewerkt heb. Voordat ik dit artikel ging schrijven ben ik een rondje buiten gaan lopen. Eigenlijk wil ik dan gewoon door gaan, want ik heb dan nog zoveel te doen. Maar ik was al te lang doorgegaan, dat merk ik doordat ik me gammel en leeggezogen ga voelen. Mijn ogen worden wazig, die hebben er dan echt geen zin in. Toch ga ik dan nog door, want ik wil dit nog even doen en dat nog even doen. Zo gaat het met computer werk, voordat je het weet ben je een paar uur verder. Dan stop ik mezelf en zeg: “Nu naar buiten”.

Donkerte in de avond

Naar buiten toe gaan is echt een verademing voor de ogen, ze krijgen dan volop daglicht naar binnen. Ik voel het direct als ik buiten ben, ze gaan zicht ontspannen en de wazigheid verdwijnt. Ogen hebben licht nodig, het geeft ze voeding en het activeert de lichtgevoelige cellen in de netvlies. Net als dat ze donkerte nodig hebben. Al dat kunstlicht in het donker is ook niet goed voor de ogen, computerlicht zeker niet. Maar ik geef toe, ook ’s avonds zit ik weleens achter mijn laptop. Even mails beantwoorden, dit nog even afmaken dat even opzoeken. Sinds kort heb ik flux op mijn laptop zitten, dat zorgt ervoor dat het licht van mijn laptop ’s avonds geler wordt. Hoe ze dit precies doen, weet ik niet, maar ik ben er wel blij mee. Het voelt veel prettiger aan mijn ogen. Je kunt hier klikken voor meer informatie.

Computerogen

Wat kan ik doen aan computerogen?Computer kijken is dus altijd vermoeiend voor de ogen, maar er zijn wel tips waardoor je minder last zult hebben van computerogen. De beste tip is geen computer, maar dat is niet realistisch in onze samenleving. Wel kun je gaan kijken waar je het computergebruik voor jezelf kunt beperken. Ik zie genoeg mensen om me heen die in de vrije uren ook nog veel met een beeldscherm bezig zijn. Kijken naar een smartphone is net zo goed een beeldscherm. Televisie kijken ook. Ik krijg weleens de vraag: “Ik zit de hele dag voor mijn werk achter de computer en ’s avonds kijk ik televisie, kan ik dan wat aan mijn ogen doen”. Dan zeg ik, stop in ieder geval met televisie kijken. En pas de volgende tips toe tijdens je werk.

Tips wat je kunt doen aan computerogen

  • Kijk regelmatig weg van het scherm. Kijk naar buiten, loop naar buiten toe.
  • Als je buiten bent, knipper zachtjes met de ogen en kijk knipperend naar de lucht.
  • Schijnt de zon, zwaai zachtjes met gesloten ogen in de zon.
  • Als je typt, kijk dan naar je vingers die typen in plaats van naar het beeldscherm.
  • Gebruik een rasterbril voor achter de computer.
  • Palmeer regelmatig om de ogen te ontspannen.
  • Plaats naast je computer, aan beide zijden een opvallend voorwerp. Bijvoorbeeld twee gekleurde mokken. Zorg ervoor dat je die mokken blijft zien in je blikveld terwijl je naar de computer kijkt.
  • Drink veel water gedurende de dag.
  • Zorg voor een goed beeldscherm.
  • Kijk ’s avonds geen televisie meer als je veel achter de computer hebt gewerkt.

Rolletjes en stripjes

Wat kan ik doen aan computerogenWat ik zelf altijd fijn vind na een dag intensief werken achter de computer, is op een rolletje en een stripje gaan liggen. Ik doe Critical alignment yoga en geef zelf ook yoga lessen met rolletjes en stripjes. Tijdens het computerwerk ontstaat er vaak een verkeerde houding, hoe goed de stoel ook is waar je op zit. De rolletjes en stripjes helpen weer om de spieren te ontspannen en de wervels naar de juiste plek toe te gaan. Ik voel altijd direct mijn ogen mee ontspannen als mijn rug gaat ontspannen.  Voor mij is yoga echt een goed hulpmiddel om weer de ontspanning in mijn ogen en mijn lijf te vinden na veel computerwerk. Maar in beweging zijn is natuurlijk altijd goed om de verstarring weer te doorbreken.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Hoe ga jij om met het computerwerk? Wat helpt je om weer te ontspannen? Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.
Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Mieke
Door

Mieke

op 29 Jun 2020

Krijg er stekende pijn van aan de buiten kant van mijn ogen of ze vol met zand zitten

Yette
Door

Yette

op 30 May 2018

dag Karin. Je schrijft Van nature knipperen ogen 20 keer per minuut. Achter de computer doen ze dit nog maar 5 keer per minuut, 75% minder vaak. Kan je me vertellen hoe het verschil is met lezen vanaf het scherm / schermpje en vanaf papier. Hoe zit het dan met knipperen ?

Karin
Door

Karin

op 01 Jun 2018

Deze informatie heb ik uit een onderzoek. Hoe het precies met lezen vanaf papier zit weet ik niet.

Miriam
Door

Miriam

op 07 Mar 2017

Goedemorgen, ik ben bezig met de online cursus. Maar bij een werkplekonderzoek is gebleken dat ik misschien toch een beeldschermbril nodig heb, want met een gewone bril (een halve dioptrie zwakker dan ik zou moeten hebben) zie ik niet goed. Daardoor buig ik me steeds voorover, wat niet goed is voor mijn nekspieren. Kan ik eventueel ook een iets zwakkere beeldschermbril gebruiken? Door de rasterbril zie ik niet goed genoeg omdat die maar tot -4 gaat en ik zit boven de -6. Wel helpt het als ik de rasterbril over de gewone bril doe. Is dat ook een optie?

Karin
Door

Karin

op 07 Mar 2017

Een zwakkere beelschermbril is een optie. De rasterbril met gewone bril ook. Je kunt ook de letters op je computerscherm vergroten, dit kan ook helpen. Probeer uit wat voor jou het beste werkt.

Gideon
Door

Gideon

op 07 Jul 2016

Als je in de avond achter de computer gaat zitten kun je ook flux downloaden. https://justgetflux.com/ Die zorgt ervoor dat je beeld scherm niet te vel is. Hij past dit aan door naar de zonsopgan en daling te kijken.Echt een aanrader je kunt ook instellen wat voor licht je gebruikt.

Marianne
Door

Marianne

op 09 Apr 2016

Ik heb sinds vorige week een spray van Similasan speciaal voor computerogen en het werkt uitstekend!

Hester
Door

Hester

op 13 Apr 2016

Mijn moeder gebruikt ook altijd Similasan meer dat is de Nr 2 (dacht ik).. Waar kan ik die spray kopen?

Marianne
Door

Marianne

op 11 May 2016

De spray heb ik bij de DIO in Leimuiden gekocht

Karin
Door

Karin

op 13 Apr 2016

Google eens op internet.

Michael
Door

Michael

op 22 Nov 2015

Beste, Heb sindskort een kleiner kantoor, met minder daglicht. Mn ogen beginnen al snel te gloeien. Vraag mij af of een "daglicht" lamp kan helpen en waar ik deze kan kopen?Groet, Michael

Karin
Door

Karin

op 23 Nov 2015

Dat kan ik zeker adviseren. http://Morgenisnu.nl verkoopt goede daglichtlampen.

Pam van Engelshoven
Door

Pam van Engelshoven

op 01 Feb 2015

Ha fijn Klari, dank je (ik zocht op de site van Volzicht ...)!

Klari
Door

Klari

op 01 Feb 2015

Dag Pam, Hier is de link: https://justgetflux.com/ Tik anders f.lux in op de startpagina. Succes! Klari

Klari
Door

Klari

op 01 Feb 2015

De flux zit al een tijdje op mijn computer en bevalt goed, kan ik zeker aanraden. Anders is het met de volspectrumdaglichtlamp die nu een paar jaar boven mijn bureau hangt. In het begin was het licht fijn maar nu krijg ik vuurrode, droge handen, droge velletjes op mijn neusrug en een gevoel dat mijn ogen uitdrogen en waar ik ook mee smeer het helpt niet. Nu dus maar weer 's avonds bij het lezen op de computer een gewone gloeilamp en bij het typen de daglichtlamp aan en een pet op mijn hoofd die de ogen en de neus bedekt en verder zoveel mogelijk alleen overdag computeren.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 02 Feb 2015

Beste Klari, Wat apart, die verschijnselen van de daglichtlamp. Je kunt deze lamp in ieder geval het beste gebruiken overdag, 's avonds liever niets, kaarslicht of een gloeilamp. Dat je huid zo sterk reageert, kan ook betekenen dat het goed is meer verzadigde vetten te eten. En je huid bijvoorbeeld insmeren met kokosolie.

Pam van Engelshoven
Door

Pam van Engelshoven

op 01 Feb 2015

Hai, ik heb geprobeerd zelf te vinden wat de flux op de pc is maar kan het niet ontdekken, kan ik uitleg krijgen? Vast dank Vriendelijke groet, Pam

Piet
Door

Piet

op 01 Nov 2014

Beste Karin, ik heb hooguit 1 uur per dag genoeg aan de p.c.,dus daaraan lag het niet. Dat mijn ogen achteruit gingen kwam doordat ik de laatste dagen weinig tot geen tijd had voor oefeningen. Intussen gaat het weer iets beter.Groetjes, Piet.

Hettie
Door

Hettie

op 01 Aug 2014

Hallo Karin, ik lees je stukjes graag maar kan nog niet zonder mijn leesbril. Mijn vraag is hoe het kan dat ik met de rasterbril op wel kan lezen , wat doet die bril eigenlijk en moet je hem ook buiten dragen? Hart. Gr. Hettie

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 01 Aug 2014

Hallo Hettie, De gaatjes van de rasterbril zorgen ervoor dat het zijlicht buiten gesloten wordt, waardoor het brandpunt wel goed op het netvlies valt. Het beste is om er eentje uit te proberen. Bij mijn workshops is die mogelijkheid er. Anders is het op de gok eentje bestellen en uitproberen. Je kunt hier meer lezen over de rasterbril: https://volzicht.nl/oogklachten/bril/hoe-gebruik-je-een-rasterbril/ https://volzicht.nl/waarom-zou-gaatjes-kijken/

Mieke Dickhaut
Door

Mieke Dickhaut

op 11 May 2013

Zit soms ( vaak ) wel 4uur achter de computer en voel geen verschil aan de ogen met als ik niet computer. Heb nog wel serosa CSCR aan rechter oog' en zie daar heel wazig en donker mee. Hoe kan dat? Volgens de oogarts mag ik rustig achter de computer.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 11 May 2013

Beste Mieke, Dat is fijn, dat je geen verschil merkt als je achter de computer zit. Dat betekent dat je ontspannen aan het werk bent. Als de lekkage van de serosa CSCR plaats vindt bij de gele vlek, dan kun je klachten krijgen als wazig zien. Goed zorgen voor je ogen, zodat de conditie van je ogen verbeteren is belangrijk voor je ogen en herstel van het rechteroog.

Mieke Dickhaut
Door

Mieke Dickhaut

op 11 May 2013

Zit soms wel 4 uur (vaak ) achter de computer en kan niet zeggen dat ik last heb van mijn ogen, hoe kan dat? Heb nog wel serosa ( CSCR ) aan rechter oog, dus zie wazig met dat oog. Ik voel n.l geen verschil met de ogen dan zonder computeren

Pam
Door

Pam

op 16 Apr 2013

Ah, dus speciaal ook voor de pc heeft de rasterbril zijn nut, mooi want ik draag hem graag. Het geeft een bepaald gevoel van onafhankelijkheid! Op dit moment zijn mijn ogen na een paar uur computeren al "verknoeid" maar morgenochtend begin ik er mee om hem bij het scherm te gebruiken!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 16 Apr 2013

Hoi Pam, Het is goed dat je hem al graag draagt. Dan hoef je niet meer aan de bril te wennen. Want het is belangrijk dat je al goed gewend bent aan de bril, voordat je hem gaat gebruiken voor de computer.

Betsy Morsink
Door

Betsy Morsink

op 19 Feb 2013

Critical alignment yoga, sinds februari, ben ik met deze vorm van yoga begonnen. mijn yogadocent heeft vorig jaar de cursus bij Gert van Leeuwen gevolgd. door jouw verhaal Karin, ben ik hier enthousiast over geraakt. Na de eerste les merkte ik meteen al dat ik de letters op het dashbord beter kon lezen zonder bril.

Reactie plaatsen