Tien tips tegen computerogen

“Ik heb zo’n last van computerogen! Van prikkende, rode, pijnlijke ogen. En mijn zicht is echt wazig na een paar uur computerwerk. Wat kan ik hieraan doen?” Dit soort vragen worden regelmatig op me afgevuurd. Via de mail bij voorkeur. En natuurlijk ga ik braaf al die mails beantwoorden, want ik wil mensen graag helpen om beter voor hun ogen te zorgen. Maar ja… nu zit ik hier al een uur lang mails te beantwoorden en heb ik zelf last van computerogen! Ik geef nu niet wat je noemt het goede voorbeeld. Maar wat ik je wel kan geven: tien tips tegen computerogen.

EerGa naar buiten als je last hebt van computerogenst even dit advies: ik weet dat het lastig is, maar zorg dat je op een dag zo min mogelijk tijd achter de computer doorbrengt. Naar een computerscherm kijken is namelijk een zeer onnatuurlijke bezigheid voor de ogen, ze worden er moe en gespannen en zelfs ziek van. Ogen houden van beweging. Ze wisselen hun focus graag snel tussen ver weg en dichtbij en alles daartussenin. Als je naar een computerscherm kijkt, zet je je ogen vast. Ze bewegen nauwelijks nog. Ze kijken alleen nog maar naar het beeld dat ze zien op een kleine halve meter afstand. “Kijken” is hier eigenlijk niet het goede woord. “Staren” is beter. Er is nauwelijks nog beweging.

Knipperloze computerogen

Als ogen een seconde lang niet bewegen, niet wisselen van afstand, ontstaat er spanning in de oogspieren. En als ze dan ook nog eens stoppen met regelmatig knipperen… Van nature knipperen ogen 20 keer per minuut, maar achter de computer doen ze dit nog maar 5 keer per minuut. En dat terwijl knipperen heel belangrijk is, omdat het de traanklier activeert. Iedere keer als je knippert verspreidt zich een olieachtige vloeistof over de oogbol, die de ogen beschermt tegen invloeden van buitenaf en die ervoor zorgt dat ze vochtig en fris blijven aanvoelen.

Ook ik ga te lang door

Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik op dit moment ook al enkele uren niet goed voor mijn ogen heb gezorgd.niet te lang achter de computer Ik zit namelijk al een tijd lang computerwerk te doen. Voordat ik dit artikel ging schrijven ben ik een rondje buiten gaan lopen, dat wel. Maar toen ik eenmaal aan het werk was, wilde ik eigenlijk liever niet meer stoppen. Je kent het vast wel. Nog even dit, nog even dat. Er ligt immers nog zo veel werk te wachten.

Nu naar buiten!

Omdat ik al jaren met de gezondheid van mijn ogen bezig ben, merk ik het wel degelijk als het minder goed met ze gaat. Na een half uur computeren voel ik het al. Maar op dit moment is de alarmfase echt ingegaan: ik voel spanning in verschillende delen van mijn ogen en ik zie wazig, mijn ogen roepen dat ze er echt geen zin meer in hebben. Toch ga ik dan nog door. Zo gaat het met computerwerk, voordat je het weet ben je een paar uur verder. Dan moet je jezelf stoppen en streng toespreken: “Nu naar buiten!”

Ogen hebben licht en donker nodig

Naar buiten gaan is echt een verademing voor de ogen. Zo krijgen ze volop daglicht binnen. Ik voel het direct als ik buiten ben, mijn ogen ontspannen zich en de wazigheid verdwijnt. Het licht zorgt voor voeding en het activeert de lichtgevoelige cellen in het netvlies. Maar net zo belangrijk als voldoende licht, is de toevoer van voldoende donkerte. Al dat kWat kan ik doen aan computerogen?unstlicht waar we ’s avonds op terugvallen, is helemaal niet goed voor ogen. En al helemaal niet in combinatie met het valse licht dat van beeldschermen afkomt. Maar ik geef het blozend toe: ook ik zit ’s avonds wel eens achter mijn laptop. Wat helpt is dat ik er “flux” op heb gezet, een applicatie die ervoor zorgt dat het licht van mijn beeldscherm ’s avonds geler wordt. Dat voelt veel prettiger voor mijn ogen. Je kunt hier klikken voor meer informatie.

Wat doe je eraan?

Computeren is dus altijd vermoeiend voor de ogen. Maar in het moderne leven kunnen we niet meer zonder. Toch kun je, zoals altijd, het heft in eigen hand nemen en zorgen dat je geen slachtoffer van de situatie wordt. Want met de volgende tien tips gaat het je wel degelijk lukken om goed voor je ogen te zorgen, al moet je dan veel achter een beeldscherm zitten.

Tien tips tegen computerogen

  1. Kijk regelmatig weg van het scherm. Kijk naar buiten, loop naar buiten toe.
  2. Als je buiten bent: knipper zachtjes met je ogen, kijk knipperend naar de lucht.
  3. Schijnt de zon, zwaai zachtjes met gesloten ogen met je gezicht naar de zon gericht.
  4. Als je typt, kijk dan naar je typende vingers in plaats van naar het beeldscherm.
  5. Gebruik een rasterbril als je achter de computer zit.
  6. Palmeer regelmatig om de ogen te ontspannen.
  7. Plaats naast je computer, aan beide zijden, een opvallend voorwerp. Bijvoorbeeld twee gekleurde mokken. Zorg ervoor dat je die mokken blijft zien in je blikveld terwijl je naar de computer kijkt.
  8. Drink veel water gedurende de dag.
  9. Zorg dat je een goede kwaliteit beeldscherm hebt.
  10. Kijk ’s avonds geen televisie meer, ga niet meer achter de computer. Maak de avond tot quality time voor je ogen!

Rolletjes en stripjes

Wat kan ik doen aan computerogenWat ik zelf altijd fijn vind na een dag intensief werken achter de computer, is op een rolletje en een stripje gaan liggen. Dit zijn hulpmiddelen die we bij Critical Alignment Yoga gebruiken. Door het vele computerwerk ontstaat er vaak een verkeerde houding, hoe goed de stoel ook is waarop je zit. De rolletjes en stripjes helpen om de spieren goed te ontspannen en de wervels op de juiste plek te helpen zakken. Ik voel altijd direct mijn ogen mee ontspannen als mijn rug gaat ontspannen.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Ellen Roggeband
Door

Ellen Roggeband

op 30 Aug 2016

Hoi Karin, ondanks mijn bevinding ' nothing new', vond ik het zinvol en leuk eens door je tips te scrollen en je enthousiasme te kunnen lezen. Zet meteen aan tot actie.....al moest ik eerst mijn beeldschermtijd verlengen ivm jouw mail haha. Kijk altijd naar uit naar een nieuw bericht van je, dank en succes😀

Reactie plaatsen