Heb jij last van computerogen?

Heb jij last van computerogen? Veel werken op de computer geeft irritatie, droge ogen en problemen met het zicht. Dit is vast herkenbaar. Of voelen jouw ogen soms wel fris als ze een paar uur achter elkaar naar een beeldscherm hebben zitten staren? Die van mij in ieder geval niet…

Dat computerwerk spanning geeft aan de ogen komt door het eenzijdige kijken. Ogen houden van beweging. Ze kijken graag van ver weg naar dichtbij en alles daar tussenin. Als je aan het computeren bent, bewegen je ogen nauwelijks nog. Ze kijken alleen nog maar naar het computerscherm, op ongeveer een halve meter afstand. En dat kan gerust uren achter elkaar zo doorgaan. Kijken is eigenlijk niet het goede woord. Staren of turen kun je het beter noemen. 

Glassplinters in je ogen…

Daarnaast komt er een hoop onnatuurlijk licht en straling van een scherm af. Als je daar uren achter elkaar aan wordt blootgesteld, geeft dit klachten. Dat begint vaak met een gevoel van vermoeidheid in de ogen, maar het kan ook erger worden. Brandende, jeukende ogen, prikkende ogen en droge ogen zijn veelgehoorde klachten. Ik hoor wel van mensen dat het voelt alsof er glassplinters in de ogen zitten. Spelen dit soort klachten bij jou en kijk je vaak naar een beeldscherm? Dan is de kans groot dat je last hebt van computerogen.
Wat kan ik doen aan computerogen

Ogen bewegen nog nauwelijks als ze naar een computerscherm kijken. En als ogen ook maar een seconde stilstaan, ontstaat er al spanning in de oogspieren. Daarnaast knipperen je oogleden ook bijna niet meer. Van nature knipper je 20 keer per minuut. Achter de computer doe je dit nog maar 5 keer per minuut, 75% minder vaak. Knipperen is heel belangrijk voor de ogen, want het activeert de traanklier. Iedere keer als je knippert, verspreidt zich een olieachtige vloeistof over de oogbol, die de ogen beschermt tegen invloeden van buitenaf. Ook blijven de ogen dankzij deze vloeistof vochtig en fris aanvoelen.

Nachtblind door computergebruik

Ik hoor regelmatig van mensen die – terwijl zij altijd goede ogen hadden –  na langdurig computergebruik vooral problemen kregen met in het donker zien. Computerwerk heeft hen dus nachtblind gemaakt. Ik zie ook een verband tussen mouches volantes (die zwevende draadjes in je blikveld) en het doen van veel beeldschermwerk. Daarnaast kan de straling schade aan het netvlies aanrichten. Ik heb het vermoeden dat de straling letterlijk de vitamine A in het netvlies ‘opvreet’. Een tekort aan vitamine A zorgt voor te droge ogen en dat is een kwaal die bij veel beeldschermgebruikers voorkomt. De cirkel is dus rond.

Heb jij last van computerogen?

Naar een beeldscherm kijken is altijd nadelig, maar er zijn wel tips waardoor je minder last zult hebben van computerogen. De beste tip is de computer de deur uitdoen, maar ik denk niet dat je die tip gaat opvolgen (zelf doe ik dat ook niet …). Wel kun je gaan kijken naar waar je het computergebruik voor jezelf kunt beperken. Ik zie genoeg mensen om me heen die in hun vrije uren ook nog veel met een beeldscherm bezig zijn. Kijken naar je smartphone en de tv vallen daar ook onder. Ik krijg wel eens de vraag: “Ik zit de hele dag voor mijn werk achter de computer en ’s avonds kijk ik televisie. Hoe kan ik zorgen dat mijn ogen niet zo moe worden?” Dan zeg ik: stop in ieder geval met televisie kijken. En pas de onderstaande regels toe tijdens je werk:
Wat kan ik doen aan computerogen?

TIPS tegen computerogen

  • Kijk regelmatig weg van het scherm. Kijk naar buiten, loop naar buiten toe.
  • Neem regelmatig pauzes en breng die pauzes in de buitenlucht door.
  • Als je typt, kijk dan naar je vingers die typen in plaats van naar het beeldscherm.
  • Gebruik een rasterbril als je achter de computer zit.
  • Palmeer (oogontspanningsoefening) regelmatig om de ogen te ontspannen.
  • Zorg voor een kwalitatief goed beeldscherm.
  • Kijk ’s avonds geen televisie als je veel achter de computer hebt gewerkt.

Wat kun je nog meer doen tegen computerogen?

Even een paar adviezen opvolgen is meestal niet genoeg om te zorgen dat je geen last meer van computerogen hebt. Het gaat verder, het vraagt om een andere manier van kijken en van omgaan met je ogen. Goed zorgen voor de ogen maakt dat ze vitaler worden en dat klachten minder kans krijgen om zich te ontwikkelen. Welmoet Babeliowsky, een klant van mij, werkt veel uren achter de computer voor haar bedrijf. Ze had altijd last van pijnlijke, droge ogen, maar na een paar weken mijn trainingsprogramma volgen, was dit probleem opgelost.

“Ik kan weer in het donker autorijden!”

Welmoet: “Ik ben een half jaar terug begonnen met het programma van VolZicht. Ik had veel pijn in mijn ogen, alsof er glasscherven in zaten. Deze pijn is helemaal verdwenen. Ik heb veel minder snel vermoeide ogen en heb geen last meer van mijn ogen als ik uren achter de computer heb gezeten. Ik kan weer in het donker autorijden, ik merk dat ik nu niet meer in een koker zit te kijken en te turen, waardoor ik het veel beter kan zien. Ik heb nu vrede met wat ik wel en niet kan zien.”

Hoe zit dat met jouw computergebruik? Wat merk je aan je ogen als je lang achter een beeldscherm zit?

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Dianne Bosch
Door

Dianne Bosch

op 02 Aug 2017

Dankjewel lieve karin, dit is een heel interessant en belangrijk artikel. Ik heb zelf de behoefte om een rasterbril aan te schaffen. Hoe kom ik daaraan?

Reactie plaatsen