Werken jouw ogen samen?

Werken jouw ogen samen, of volgen ze ieder hun eigen pad? Het linker en de rechteroog horen in harmonie samen te werken. Maar bij de meeste mensen is dat niet zo en zijn de ogen verschillend. In mijn brillenglazen kreeg mijn rechteroog altijd een half punt meer dan mijn linkeroog. Het oog dat het beste ziet wordt ook wel het dominante oog genoemd. Bij sommige mensen is het verschil zo groot dat ze een lui oog hebben. Dat klinkt niet zo aardig naar dat oog toe. Alsof hij een beetje zit te niksnutten terwijl er juist op dat oog de meeste spanning zit. Als je hier meer over wilt weten, klik dan hier. Wat ook veel voorkomt zijn twee verschillende ogen, een oog dat goed in de verte ziet en een oog dat goed dichtbij ziet.

Twee verschillende ogen, dat lijkt handig!

Dat lijkt heel handig, twee verschillende ogen, want dan kun je met de één goed in de verte zien en met de andere goed dichtbij. Maar het betekent dat de ogen niet goed samen werken en daarmee de hersenen ook niet. Voor mijzelf dacht ik altijd dat ik bijziende ogen had. Totdat ik een cursus deed bij Peter Grunwald. Hij deed iets magisch met zijn handen terwijl ik dichtbij en ver weg moest kijken.  Terwijl ik en mijn ogen 30 jaar overtuigd zijn geweest dat ze beiden bijziend waren, diagnosticeerde hij mij binnen vijf minuten als een gemengd type. Mijn rechteroog had de neiging van verziendheid en mijn linkerkant van bijziendheid …

Ogen passen zich razendsnel aan

samenwerkenogenJe hoeft je dus niet altijd bewust te zijn van de verschillende ogen. Volgens Peter wist de opticien bij mijn eerste meting geen raad met die twee verschillende ogen en heeft hij er voor beide ogen min van gemaakt. Omdat je ogen zich heel snel aanpassen aan de glazen van de bril, worden ze dus vanzelf allebei bijziend. Of dit werkelijk zo gegaan is, ik weet het niet. Ik had toen ik tien was moeite met ver weg, maar niet met dichtbij. Maar ik herkende mij wel sterk in de persoonsbeschrijving van het gemengde type.

Een verwarrende appel

Want wat gebeurt er volgens Peter bij twee verschillende ogen? Stel ze kijken beide naar een appel. Een bijziend oog ziet de appel goed dichtbij en maakt hem iets kleiner dan de werkelijkheid is. Het verziende oog kijkt dan even niet mee, dat wordt dan even uitgeschakeld. Een verziend oog ziet de appel scherp in de boom ver weg hangen en maakt hem iets groter dan hij in werkelijkheid is. Het bijziende oog kijkt dan even niet mee. In dit geval is de appel niet dichtbij èn niet ver weg, maar ergens in het midden, dan kijken beiden ogen naar de appel en dan ontvangen de hersenen een gemengd beeld. Namelijk het beeld van een kleinere en grotere appel. Op dat moment ontstaat er in de hersenen verwarring.

Twijfelen

teamworkEen kenmerk van iemand met gemengd zicht is daardoor twijfelzucht. Vroeger twijfelde ik heel veel, ik zag overal de voor en nadelen van en kon niet makkelijk tot een beslissing komen. Ik heb dat nog wel, maar gelukkig niet zo sterk als vroeger. Ik ken wel mensen die het zo sterk hebben dat ze heel lang bezig zijn met boodschappen, bij iedere aankoop twijfelend op ze nu rijst of pasta zullen eten en welke rijst dat dan zal worden. Zoveel keuzes, zoveel twijfel. Als ik een twijfelaar tegenkom, vraag ik altijd hoe het zit met het zien. En meestal klopt het. Niet altijd, maar dan dragen ze bijvoorbeeld al jaren een bril voor ver weg, net als ik en hebben de ogen zich aan het glas aangepast.

Twee verschillende ogen laseren

Omdat het zo handig lijkt, wordt bij laseroperaties soms al expres het ene oog plus en het andere oog als min gecorrigeerd. En ik hoor het ook wel van mensen dat er bij de lenzen rekening mee wordt gehouden. Dan krijgen ze voor 1 oog een veel zwakkere lens, zodat ze dat oog kunnen gebruiken voor het lezen. Maar hiermee geef je dus heel verkeerde signalen door aan de hersenen, en verminder je nog minder de samenwerking tussen de ogen.

Wolken in de luchtLicht voelen, licht zien!

“When you combinate left and right you get light.” Deze prachtige zin hoorde ik eens van een yoga leraar. Vanwege buitenlands bezoek gaf hij de les in het Engels. Op een gegeven moment struikelde hij over zijn woorden en daarna vloeide deze zin eruit. Een mooi voorbeeld van creativiteit vanuit chaos. Hij zinspeelde op de ervaring dat je je licht voelt, maar ik associeerde het ook meteen met de ervaring van licht zien. Als links en rechts samenwerken, als de twee hersenhelften samenwerken, dan zit je niet meer in het denken, maar in de ervaring, voel je je licht en zie je helder.

Oefening om je ogen samen te laten werken

Ogen die goed zien die kunnen beiden dichtbij en ver weg kijken. Ze horen samen te werken en elkaar af te wisselen in dominantie.  Dit doen ze door hierin steeds iedere 3/4 seconden te wisselen. Je kunt dit heel makkelijk zelf oefenen, door eerst je linkeroog de opdracht te geven dominant te zijn en vervolgens de rechter. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Je zegt dan tegen je zelf: Links en telt dan tot drie en daarna zeg je: Rechts en telt tot drie. En zo doe je dit een aantal keren. Ikzelf merk altijd direct dat de ogen elkaar afwisseling, er is meer beweging in mijn zien en het ontspant direct mijn ogen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Heb jij verschillende ogen? Kon je ervaren bij de oefening dat je ogen elkaar afwisselden? Ik waardeer het als je hieronder een reactie achterlaat.



Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Anita Willemse
Door

Anita Willemse

op 25 Sep 2016

Mijn ogen hebben altijd perfect samengewerkt. Het ging ook goed toeni k lenze nkreeg met een min afwijking en een cylinder. Alle afwijkingen verschilden wel van elkaar. Nu , na een staaroperatie klopt er helemaal niets meer van. Ik ben bijna de hele dag misselijk en duizelig. Ik heb op zich ca 90 en 100 % sterkte maar de beelden van het niet geopereerde oog zijn kleiner en vallen dus niet samen met de beelden van het andere oog. IK heb nu een plus 1 opgezet en zie natuurlijk slechter maar het beeld is dan iets groter en valt iets beter op het andere. Geen doen en de opticien kan er ook niks aan veranderen.

Joke
Door

Joke

op 25 Jun 2019

Ik heb hetzelfde probleem. Na een staaroperaties aan mijn rechter oog zie ik veel groter met dat oog waardoor de beelden niet aansluiten. Wordt moe van lezen en zie na het lezen niet goed. Zag in het begin zelfs dubbel met mijn niet geopereerde oog. Dat dubbel zien is nu gelukkig over. Hopelijk gaat het over als ik aan mijn andere oog wordt geopereerd maar dat duurt denk ik nog even.

Karin
Door

Karin

op 27 Sep 2016

Dat klinkt vervelend, om steeds misselijk te zijn. Een staar operatie doet helaas niets aan de oorzaak van de staar. Het is belangrijk om goed voor de ogen te gaan zorgen, zodat dit soort klachten weer verdwijnen. In een workshop kun je dit leren: https://volzicht.nl/introductie-workshop/

Tamara
Door

Tamara

op 18 Dec 2015

Hoi Karin,Ik heb laatst een workshop boogschieten gevolgd en ben erachter gekomen dat ik geen dominant oog heb. Blijkbaar komt dit bij een klein deel van de bevolking voor. Is dit een goed teken? Werken de ogen dan goed samen? De instructeur adviseerde mij om te oefenen om één oog dominanter te maken. Zou jij dit ook adviseren of moet ik juist blij in dat ze goed samenwerken?Groetjes Tamara

Gerdien
Door

Gerdien

op 14 Jan 2015

Hoi Karin, Wat mijn ervaring is dat meestal het dominante oog dezelfde kant is als de hand waarmee je schrijft. Je kunt dit ook goed zien op foto's van gezichten als je afwisselend het gezicht voor de helft met een papiertje afdekt. Dit heeft volgens mij te maken met je dominante linker of rechter hersenhelft. De meeste mensen hebben een dominante linker hersenhelft (zijn rechtshandig) Ik ben benieuwd of specifieke hersenoefeningen je zicht zullen kunnen verbeteren.Is het trouwens gewoon dat je met elk ook verschillende kleuren ziet, dus het ene oog koelere kleuren en het andere warmer? Dit lijkt me logisch vanwege het diepte kunnen zien, net als bij een 3d bril, maar heb dat nooit ergens gelezen.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 14 Jan 2015

Je kunt zeker je ogen verbeteren met hersenoefeningen. Dat gebruik ik heel veel in mijn cursussen. Ze zeggen wel dat het rechteroog in verbinding staat met je linker oog en andersom. Dit klopt niet helemaal want er is ook een rechtstreekse verbinding van je rechteroog naar je rechterhersenhelft, maar die is kleiner. Uiteindelijk gaat het erom dat je gaat zien met de achterkant van je hersenen, daar zijn de oefeningen die ik geef ook opgericht. Als je gaat zien vanuit je visuele cortex, werken de rechter en linker hersenhelft als vanzelf samen. Hoe het precies zit met de kleuren weet ik niet. Goede vraag.

Han ten Veldhuis
Door

Han ten Veldhuis

op 13 Jan 2015

Hallo Karin, Leuk artikel. Ik wist niet dat de ogen vaak van elkaar verschillen. Ik moet voor mijzelf nog even uitvinden welke nu het dominante en welke het luie oog is. Bedankt voor de informatie.groetenHan

Peter van Rijn
Door

Peter van Rijn

op 13 Jan 2015

Hallo Karin,Bedankt voor je reactie. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat je van jezelf niet doorhebt dat je twee verschillende ogen hebt, maar je stelling zal neem ik aan op ervaring gebaseerd zijn. Dat de conditie van mijn ogen te verbeteren is wil ik nog wel aannemen, maar dat ik mijn beide ogen gecoördineerd kan gebruiken en dus ook weer diepte kan zien kan ik bijna niet geloven. Ik zal de artikelen in elk geval lezen.

Peter van Rijn
Door

Peter van Rijn

op 13 Jan 2015

Mijn ogen werken absoluut niet samen. Dat zouden ze ook niet kunnen want ze kijken niet dezelfde kant op. Als kind (ben nu 59) ben ik twee maal geopereerd in een poging ze 'recht te zetten'. In eerste aanleg lukte dat wel, maar door gebrek aan coördinatie tussen beide ogen gingen ze toch weer spoedig elk hun eigen weg. Ik heb ook altijd begrepen dat als je ogen niet hebben leren samenwerken terwijl je nog heel jong bent (baby-leeftijd) dat dan de mogelijkheid verloren gaat. De zenuwbanen in de hersenen die ervoor nodig zijn zouden dan afsterven. Ik kan dus geen diepte zien. Ik heb dat altijd wel spijtig gevonden, en bij tijd en wijle ook onhandig. Maar het is zoals het is. Of denk jij daar anders over?Ik gebruik inderdaad één oog om te lezen, en één voor verder weg gelegen objecten. Ik begrijp uit jouw bericht dat dat meer voorkomt, ik ben ze nog niet veel tegengekomen. Ik heb tot nu toe geen bril nodig gehad, maar merk wel dat het wat minder begint te worden. Pietepeuterige lettertjes op verpakkingen, en zeker als de kleuren slecht gekozen zijn, kan ik niet meer lezen. En als ik 's avonds een boek of de krant wil lezen gaat dat wel zonder bril, maar heb ik wel goed licht nodig. En voor ver weg merk ik dat ook. De ANWB-borden langs de weg moeten wat dichterbij zijn wil ik ze kunnen lezen.groet, Peter

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 13 Jan 2015

Beste Peter, Niet iedereen is zich er van bewust dat hij/zij twee verschillende ogen heeft. Vandaar dat je het niet veel hoort. Ik denk zeker dat je de conditie van je ogen en je oogzenuwen kunt verbeteren. Dat heeft tijd, geduld en acceptatie nodig. Ik kan je adviseren om de artikelen over strabisme eens te lezen, de alternatieve behandeling die daarin aangegeven wordt kan ik je zeker aanraden: https://volzicht.nl/oogklachten/strabisme/

marian de munck
Door

marian de munck

op 12 Jan 2015

De workshop in Eindhoven was zeer informatief en gezellig. Na 2 dagen de oefeningen op regelmatige tijden te hebben gedaan, merk ik al verbetering met veraf en dichtbij kijken. Dus met volle moed doorgaan met knipperen, palmeren en de overige oefeningen. marian de munck

Reactie plaatsen