Page content

Strabisme

strabisme bij kinderenBasje heeft last van strabisme of scheelzien. Zijn ene oog kijkt recht vooruit en het andere staat wat naar binnen gedraaid. Laatst is hij er samen met zijn moeder voor bij de oogarts geweest. Basje zit in groep 2 en hij vindt het erg leuk op school. Het liefst speelt hij samen met Flip en Achmed in de bouwhoek, maar met Lisanne in de poppenhoek is het ook gezellig. Bij het letters leren moet hij goed opletten en vooral bij het knutselen zit Bas met het puntje van zijn tong uit zijn mond, want hij vindt het moeilijk om niet teveel lijm op zijn kwast te doen. Ook het knippen gaat niet altijd even recht. Maar als hij dan na afloop de lijmkwasten mag uitspoelen en de tafels mag schoonboenen, is hij weer helemaal in zijn nopjes.

Strabisme en pleisters plakken

Basje heeft zijn ogen hard nodig bij alles wat hij door de dag heen doet. Er zijn veel kinderen in de klas, hij moet goed opletten wanneer de juf in haar handen klapt, en als ze gaan buitenspelen is het een drukte van belang op het schoolplein. Klimmen, fietsen en achter elkaar aanrennen: het zijn allemaal dingen waarbij hij steeds om zich heen moet kijken. Activiteiten die heel belangrijk zijn voor een gezonde ontwikkeling van zijn lijf, zijn hersenen en zijn persoonlijkheid. Maar sinds kort is goed kijken heel lastig geworden. De dokter heeft tegen Basje gezegd dat hij een lui oog heeft. Nu plakt zijn moeder iedere ochtend een grote pleister over zijn andere oog. Arme Bas. Daar zit hij dan, op school, midden in de drukte. Met opeens een “handicap”.

Een lui oog, wat nu?

In het artikel Strabisme bij kinderen kun je lezen wat strabisme precies is en wat de gevolgen zijn. De reguliere behandeling van strabisme bij kinderen bestaat vaak uit het afplakken van het goede oog, om het andere oog te dwingen zich te blijven ontwikkelen en niet “lui” te worden. Maar wat gebeurt er met dat afplakken eigenlijk? Er zijn mijn inziens veel nadelen aan verbonden waarover niet goed wordt nagedacht. In Lui oog als gevolg van strabisme leg ik uit waarom ik mijn bedenkingen heb en welke alternatieven er zijn.

Alternatief behandelen van strabisme

Zowel kinderen als volwassenen met strabisme kunnen terecht bij alternatieve therapeuten voor behahond met ooglapjendeling van dit probleem. De oorzaak ligt namelijk op een veel dieper niveau; het verstoorde spanningsevenwicht in de oogspieren is alleen een symptoom. In het artikel Alternatieve behandelingen bij strabisme ga ik in op de diepere oorzaken en zet ik de mogelijkheden voor alternatieve behandeling op een rijtje. Natuurlijk ontbreekt de Bates-methode met zijn oogspierontspannende oefeningen niet in dat lijstje. Als je wilt bijdragen aan de discussie kun je een reactie achterlaten via het formulier dat je onder ieder artikel vindt. Ik stel het erg op prijs als je op die manier jouw mening en ervaringen wilt delen.

 

 

 

 

Comment Section

2 reacties op “Strabisme


Door Gerdi op 22 april 2015

Wat een goed stuk weer, Karin! Ik heb zelf jarenlang met een pleister rondgelopen en dan niet een paar uur, maar de hele dag. Het heeft niet geholpen, mijn oog staat nog steeds naar binnen en van fusie en diepte is geen sprake meer. Als ik dan zo’n kleine hummel met een pleister zie, kan ik wel huilen! Maar het gevolg daarvan is wel weer dat ik extra mijn best doe om de bates-oefeningen te doen, want wat zou het mooi zijn als ik zelf het levende bewijs ben dat de methode werkt!


Door Karin op 22 april 2015

Beste Gerdi,
Dat is lang, een hele dag, dat zal niet makkelijk voor je zijn geweest als kind. Dr. Bates had een serie speciale oefeningen voor strabisme, als je dit wilt leren kan ik je hierbij helpen, ik kan je dan adviseren een privé les te nemen.

Plaats een reactie


*