headershadow

Latest Blogposts

Suiker is gif voor de ogen

Suiker is gif voor de ogenSuiker is slecht voor de ogen, dit wist ik al een aantal jaren. Dat suiker slecht voor je gezondheid is, dat wist ik eigenlijk al meer dan twintig jaar. Maar ik hield altijd graag van dropjes, koekjes, chocolade. Regelmatig kocht ik deze dan in bij de natuurwinkel, omdat zij dit ook verkopen zonder suiker. Maar meestal haalde ik ze toch weer bij de gewone supermarkt, die vond ik dan toch lekkerder. Of mijn partner had lekkere koekjes in huis gehaald. Zo wisselde ik jaren lang af tussen koekjes van de natuurwinkel en koekjes van de supermarkt.

Suiker onttrekt voedingsstoffen

Totdat ik laatst weer las dat suiker belangrijke voedingsstoffen uit de ogen onttrekken en dat suiker weleens de oorzaak kan zijn van de toegenome bijziendheid bij kinderen. In die tijd kwam ik ook een cursus op internet tegen "Veertig dagen zonder suiker". Voor mij het goede moment om dat maar eens te gaan doen, veertig dagen zonder suiker. En ik ben de cursus gaan volgen.

Toen ik vertelde aan mensen dat ik veertig dagen zonder suiker was, werd me vaak gevraagd of ik dan ook geen fruit meer at, want daar zat toch ook suiker in. Ik begreep altijd wel dat er een groot verschil zit tussen een schep witte suiker en fruit, maar dankzij de cursus kon ik nu ook vertellen waarom een appel of een koekje zo anders is. Geraffineerde suiker is zo bewerkt, dat er geen vitamine, mineraal en vezel meer in zit. En rietsuiker, waarvan ik dacht dat dit wel goed was, is ook geraffineerd. Doordat deze geraffineerde suiker geen vezels meer bevat, wordt het heel snel opgenomen in je lichaam waardoor je bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Je lichaam heeft de vitamines en mineralen nodig om de suiker goed te kunnen verwerken. Maar doordat deze niet meer in de suiker zitten, gaat je lichaam deze voedingsstoffen uit je gezonde cellen halen, dus ook uit die van je ogen. Hetzelfde verhaal geld voor geraffineerde granen zoals wit meel.

Bijziend door suiker

Suiker is slecht voor de ogenGeraffineerde suikers en granen stimuleren de produktie van IGF-1. Teveel hiervan veroorzaakt de groei van de oogbal tijdens zijn ontwikkeling. De oogbal wordt te lang, waardoor het oog bijziend wordt. Bijziendheid is zeldzaam in samenlevingen waar geen geraffineerde koolhydraten wordt gegeten en bijziendheid praktisch niet voor komt. Zodra zij overgaan op een westers dieet, neemt de bijziendheid enorm toe. Als je  hier klikt, kun je meer lezen over de onderzoeken die hiernaar zijn gedaan. Ook is het opvallend dat er bij bijziende mensen meer ziektes voorkomen waarvan ook wordt gezien dat veel geraffineerde koolhydraten in het dieet gezien wordt als de veroorzaker, zoals diabetes en tandbederf.

Natuurlijk zoet

Dus ik ging het doen, veertig dagen geen drop, koek, chocolade. om te voorzien in mijn zoetbehoefte kocht ik gedroogd fruit op de markt. dat smaakt heerlijk zoet en bevat wel alle vitamines, mineralen en vezels. En ik heb wat van dat fruit weggewerkt in het begin. Mijn trek in zoet was groot. Maar ik greep niet naar de drop en liet de chocolade en koekjes liggen. Op visite is vond ik het wel het moeilijkst. Thuis was ik wel gewend om alleen volkoren produkten te eten bijvoorbeeld. En de behoefte aan koekje en chocolade was eigenlijk verassend klein. De zelfgemaakte appeltaart laten staan was mijn grootste uitdaging. Soep eten zonder de vermicelli (want is geraffineerde tarwe) blijkt heel lastig. Maar de veertig dagen gingen eigenlijk heel gemakkelijk voorbij. Ik had geen hoofdpijn in het begin, dat krijgen veel mensen wel als ze stoppen met suiker. Het scheelt denk ik al dat mijn voedingspatroon toch zo gezond mogelijk was. En na een paar weken voelde ik me een stuk fitter.

Machtsindustrie

Tijdens mijn research om over suiker te schrijven, kwam ik het filmpje "The big sugar" tegen. En leerde daar de macht dat de suikerindustrie heeft, de achtergrond van de slavernij en dat die slavernij er op veel suikerplantages nog steeds is, de vervuiling die de suikerindustrie in Amerika veroorzaakt. "Er is geen hart in deze industrie, nooit geweest", vertelt een van de sprekers tijdens de film. Het is een lange film, maar kan het iedereen aanraden om te zien. Het is voor mij nog een extra stimulans om door te gaan met een suikerloos leven, want deze industrie wil ik niet meer steunen.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Niet meer terug

De veertig dagen zijn ruim voorbij en ik wil niet meer terug. Het voelt goed om zonder suikerverslaving te zijn en het maakt me creatief in wat dan wel. Vroeger zette ik altijd koekjes neer tijdens mijn cursussen. De laatste cursus die ik gaf had ik schaaltjes staan met aardbeien, worteltjes, walnoten en rozijnen. En die vonden gretig aftrek. Nu nog mijn kinderen zover, hmm, dat valt nog niet mee. Die lusten natuurlijk graag snoepjes, koekjes en ijsjes. Wat ik in huis heb is dan wel gezond, maar zoveel dat ze krijgen van de buitenwereld.

Produkten eten die wel voeden

Wie durft de uitdaging aan, om helemaal zonder geraffineerde suiker en granen door het leven te gaan. En je bent gewaarschuwd, want in heel veel produkten zit suiker. Ik las ergens dat er in een fles tomatenketchup 45 klontjes suiker zitten. In heelveel produkten waar je het niet eens verwacht zit suiker, vaak ook onder een andere naam. Zoals maltose, fructose, dextrose enzovoort.

Stoppen met suiker is niet gemakkelijk, omdat het verslavend werkt. Ik heb zelf gemerkt dat het belangrijk is om je te voeden met produkten die voedzaam zijn, waardoor mijn behoefte aan suiker direct afnam. Wat wel voedt is bijvoorbeeld de dag beginnen met het eten van eieren gebakken in roomboter. Dat voedt en verzadigt en je kunt er uren mee voort.

Wat is jouw ervaring met het eten van geraffineerde suiker en granen. Ik waardeer het als je een reactie hieronder plaatst.

Dank je wel voor het lezen van dit artikel. Ik waardeer het als je dit blog deelt op facebook of twitter door op onderstaande knoppen te drukken.

 

 

 

Ik geef cursussen om weer goed te leren zien zonder bril. Ogen en zien zijn mijn passie. Ik ontdek van alles over ogen, zien en hoe je het zicht weer kunt verbeteren. Mijn missie is om aan de wereld bekend te maken dat jezelf je ogen kunt verbeteren. Dit verbetert ook de kwaliteit van het leven. En dat….. dat wens ik iedereen toe!
Meer over

Gratis e-book!
Ontvang direct gratis zeven tips voor gezonde ogen!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

13 reacties op “Suiker is gif voor de ogen


Comment author said

Door Astrid Davidzon op 14 juni 2012 om 15:14

Ha Karin,
Wat leuk dit artikel. Via Facebook ben ik 2 weken geleden gaan meedoen met de Sugarchallenge. Vanaf 1 juni zonder suiker, een maand lang. En er stappen nog steeds mensen in hoor, iedereen kan iedere dag beginnen. Het is een beetje uit de hand gelopen experiment van Carola van Bemmelen (life style coach) en er doen heel veel mensen mee. Ik heb de link naar jouw artikel ook in de groep gedeeld.

Zonnige groet,

Astrid Davidzon

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 14 juni 2012 om 15:49

Hoi Astrid,
Wat leuk zeg, ga ik eens opzoeken. Mag je ook meedoen als je al langer bezig bent, of is dat vals spelen. Goed initiatief.

 

Comment author said

Door Astrid Davidzon op 14 juni 2012 om 20:34

Nee hoor, da's niet valsspelen, het is een superleuke community aan het worden, waarin veel kennis, maar ook frustraties en moeilijke momentjes gedeeld worden. Als je Sugarchallenge zoekt op Facebook, vind je de groep vast!

 

Comment author said

Door Karel Gockel op 1 februari 2013 om 14:39

Tja, je wordt ouder en dan worden jouw ogen minder en dan zul je wel aan een bril moeten om toch te kunnen lezen.
Tja, dat is dan mijn eigenwijsheid die dan zegt: Maar niet met mij. Ik weiger die bril voor het lezen. Als je er aan begint kom je er niet meer van af.
Wat te doen? Mijn ogen lieten het niet meer toe om tijdens mijn werk goed te lezen. Letters en getallen werden vager. Lees ik het wel goed? Het tempo van lezen daalde met 90 procent.
Dan lig je lui voor de tv. En zie je een Duits programma over....Zucker.
Mijn verbazing werd al maar groter tijdens het zien van dat programma. Hoogstaand oerdegelijk prima informatie aangaande suiker en wat het doet met jouw lichaam.
Mijn darmproblemen werden zo maar even toegelicht. Ik weet nu de oorzaak.
Ook wist ik dat ogen iets te maken hebben met suikerziekte.
Inmiddels was ik deze week begonnen met het gebruik van suiker te halveren in de koffie en in de pap, thee.
Dan kom ik André tegen. De man sprak over een koolhydraat arm dieet. En dat hij zich daar prima bij voelde. Zijn gezondheid ging goed vooruit. Een avondje zondigen met bier, leverde het voornemen op om dat niet meer te doen, maar dan een wijntje te gaan drinken ipv bier.
Na 1 week meer dan halvering van het gebruik van suiker zijn mijn ogen merkbaar beter. Het lezen gaat prima en de leessnelheid is weer helemaal terug. Ook de hele kleine letters zijn weer leesbaar. Het vage is weg. Zou dat allemaal met suikerconsumptie te maken hebben?
En dan lees ik dit verhaal over suiker, omdat ik nieuwsgierig was geworden naar wat er op het web zou staan.
Ik ben vanmiddag in de biologische winkel gegaan om zo enkele spullen te kopen. Ook een potje Stevia gekocht.
Wel duur maar je hebt maar een mespuntje nodig in de koffie?
Bedankt voor de info op deze site. Het bevestigt wat ik proefondervindelijk en met lezen en luisteren zoal heb opgedaan in mijn leven.
Het komt nu wel erg van pas om mijn eigenwijsheid, waarvan ik nogal eens wordt beticht, in het vervolg aan mijn omstanders uit te leggen als volhardendheid. Ik weiger zolang ik met voeding en drinken mijn doel kan bereiken, een leesbril te dragen.

 

Comment author said

Door Karel Gockel op 1 februari 2013 om 14:43

oké

 

Comment author said

Door lucas v op 31 december 2013 om 14:18

Wist je dat in het oude China suiker eten werd beschouwd als een teken van zwakte?
Wie toch suiker wilde eten moest dit in het geniep doen, zodat niemand anders dit zou zien ! Wat een verschil met onze huidige maatschappij ! Volgens de macrobiotische geneeskunde (Chinese oorsprong) wordt witte suiker onmiddellijk in het lichaam omgezet in vloeistof.Volgens deze (omstreden) leer zorgt een teveel aan vloeistof in het lichaam voor ziekten, zoals oa bijziendheid. Het teveel aan vloeistof in oa de oogbal , zou verantwoordelijk zijn voor het vervormen ervan. Mijn goed voornemen voor 2014 is probleren minder suiker te eten. Zien wat er gebeurt !

 

Comment author said

Door wilma vermeer op 8 juni 2014 om 21:20

Hoi....

Merk wel dat als ik niet van de snoepjes heb af kunnen blijven, ik met opstaan de andere ochtend aanvankelijk waziger zie.

Alsof er iets voor mn ogen zit.

Na dingen doen, gaat het weer weg.

En dat is haast altijd. Dus begrijp dat suiker niet goed is.

gr wilma vermeer

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 10 juni 2014 om 09:22

Hoi Wilma,
Mooi dat je direct het effect merkt als je snoepjes hebt gegeten. Tip als je zoete trek hebt: Neem een zuurdesem boterham of een glutenvrije cracker met een dikke laag roomboter en wat honing van de natuurwinkel.

 

Comment author said

Door wilma vermeer op 11 juni 2014 om 16:50

Dankjewel voor tip.........ik kan me in de regel wel goed inhouden.

Maar tip is nooit weg.

groetjes wilma

 

Comment author said

Door Elisa op 4 juli 2014 om 09:01

Ik weet dat suiker niet goed is.Ik eet al jaren weinig suiker. Af en toe wel hagelslag, puur, op het brood. Praktisch geen suiker in koffie en helemaal geen suiker in de thee. Ik drink weinig tot geen sappen uit een pak of fles. Cola drink ik helemaal niet. Af en toe een wijntje of bier. .Wel geperste sinaasappelsap uit een pak. Het ellendige is dat er overal suiker in zit. In rijst, in appelstroop, etc. Dus helemaal vermijden lukt niet. Gebakjes en koekjes eet ik zo weinig mogelijk.. maar ik krijg vaak, als ik op bezoek ergens ben, zonder pardon, een bordje met een overheerlijke vlaai voor mijn neus gezet..zeg dan maar eens Nee tegen.Gelukkig gebeurt dat niet elke dag. Overigens, bedankt voor de -ogen-tip.

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 7 juli 2014 om 08:34

Beste Elisa,
Koolhydraten zijn inderdaad suiker, en het zit dus ook in brood, appel, rijst enzovoort. Maar er zit niet overal suiker in, namelijk in vet. Meer verzadigde vetten eten is een betere brandstof voor je lichaam. Dus als je die vlaai voor je neus krijgt en er is verse slagroom, doe er dan een flinke toet slagroom op.

 

Comment author said

Door Nellie de moor op 6 september 2014 om 10:25

Hallo Karin,
Daar mijn echtgenoot een allergie heeft voor tarwe en suiker eten we dus al heel lang glutenvrij en zoet halen we uit gedroogd fruit, noten en gewoon fruit. Alleen bij bijzondere gelegenheden eten we nog weleens een gebakje mee.
groet, Nellie

 

Plaats een reactie

*