Van suiker en wit meel ga je slechter zien - VolZicht

Page content

Suiker is gif voor de ogen

Suiker is gif voor de ogen

Dat suiker slecht voor je gezondheid is, wist ik eigenlijk al meer dan twintig jaar. Maar ik at zo graag dropjes, koekjes en chocola… Regelmatig kocht ik deze snoeperijen bij de reformwinkel, omdat men ze daar ook zonder geraffineerde suiker verkoopt. Toch ging ik na verloop van tijd weer naar de gewone supermarkt: snoepjes met echte suiker vond ik toch lekkerder. Of mijn partner had koekjes in huis gehaald. Zo wisselde ik jarenlang af tussen koekjes van de natuurwinkel en koekjes van de supermarkt. Eigenlijk was ik, net als zoveel andere mensen, verslaafd aan suiker.

Suiker is gif voor de ogen

Totdat ik op een dag de knop helemaal omzette. Steeds vaker kwam ik in de literatuur berichten tegen, dat suiker gif is voor de ogen. En dat het een belangrijke veroorzaker is van bijziendheid bij kinderen. Wat gebeurt er precies? Door het eten van geraffineerde koolhydraten, dus suiker, komt er heel veel insuline vrij in het bloed. Die stof is nodig om de bloedsuikerspiegel, die te hoog is geworden door het eten van de suiker, weer omlaag te brengen. Door de stress om de hoge suikerconcentraties schiet het lichaam een beetje door: de suikerspiegel wordt nu te laag. Je lichaam heeft opnieuw een “suikershot” nodig om de bloedsuikerspiegel te verhogen. Dus graaien en snaaien we weer koek, snoep en frisdrank.

Suiker veroorzaakt bijziendheid bij kinderen

Waarom is suiker juist voor kinderen zo schadelijk? Met de hoge concentratie insuline komt er een overschot van de stof IGF1 (Insuline Like Growthfactor-1) in het bloed. Als je langdurig teveel IGF1 in het bloed hebt, neemt de kans op allerlei ziektes toe, waaronder diabetes type II, huidafwijkingen, prostaatkanker, parodontitis, jicht en oogafwijkingen. Door een overschot aan IGF1 kunnen de organen, die volop in koekjes met suikerontwikkeling zijn bij kinderen en pubers, te hard gaan groeien. Dat gebeurt ook met de oogbol. In plaats van mooi rond te blijven, groeit de oogbol door tot hij langwerpig van vorm is. In een langwerpige oogbol is de afstand tussen de lens en het netvlies niet meer correct. De beelden vallen niet óp maar vóór het netvlies. Het oog is nu bijziend.

Bijziendheid is zeldzaam in samenlevingen waar geen geraffineerde koolhydraten worden gegeten. Zodra de leden van deze samenlevingen overgaan op een westers dieet, nemen de gevallen van bijziendheid enorm toe. Als je hier klikt, kun je meer lezen over de onderzoeken die hiernaar zijn gedaan.

Machtsindustrie

Op mijn zoektocht naar informatie over suiker, kwam ik een indrukwekkende documentaire tegen over de geschiedenis van dit verslavende product. Als je die film bekijkt, zie je hoe mensen door de tijden heen zijn uitgebuit voor de suikerproductie en dat er enorme belangen meespelen bij het in stand houden ervan. Een “mooi” voorbeeld van hoe de machtsindustrie werkt.

Helse klus voor het lichaam

Een ander nadelig effect van suiker is dat het afbreken ervan een helse klus voor het lichaam is. Voor het neutraliseren zijn flink wat vitamines en mineralen nodig. Zoveel, dat het lichaam die stoffen moet halen uit gezonde cellen. In deze cellen ontstaat vervolgens een tekort en de normale lichaamsprocessen raken verstoord. Ook weer met gezondheidsklachten tot gevolg.

De zoetekauw pleegt roofbouw op zijn lichaam. De ogen zijn ingenieuze organen, die bijna dag en nacht hard aan het werk zijn. Ze hebben dan ook veel energie nodig. Logisch dat zij de eersten zijn die beginnen met protesteren, als er tekorten in het lichaam ontstaan. Heb jij ook al eens gemerkt dat je slechter gaat zien na het eten van suiker of andere koolhydraatrijke producten?

Stoppen met suiker eten

Toen ik dit me dit allemaal goed bewust was geworden, wilde ik er koste wat kost voor zorgen dat mijn kinderen zo min mogelijk suiker zouden binnenkrijgen. Zo zou ik ze kunnen behoeden voor het ontwikkelen van slechte ogen en andere gezondheidsproblemen. En omdat goed voorbeeld goed volgen doet, stopte ik eerst zelf radicaal met suiker. Geen dropje, koekje, of stuk chocolade kwam er bij mij meer in. Om te voorzien in mijn zoetbehoefte kocht ik gedroogd fruit op de markt. Dat smaakt heerlijk zoet en het bevat wel alle vitamines, mineralen en vezels aardbeien in plaats van suikerdie nodig zijn om de suiker, die er ook in zit, te kunnen verteren. Ik héb wat van dat fruit weggewerkt in het begin. Mijn trek in zoet was groot. Maar ik greep niet naar de drop en liet de chocolade en koekjes liggen. En na een paar weken voelde ik me een stuk fitter.

Ondertussen ben ik zelf steeds meer gaan leren over voeding en zou ik het niet meer op die manier aanpakken.  Wat heel belangrijk is om van je suikerverslaving af te komen: Ga meer verzadigd vet eten, zoals eieren, volle boeren kaas, roomboter, kokosolie. Je zult namelijk gaan merken dat de behoefte aan suiker (en chips) dan sterk af zal nemen, je raakt dan namelijk verzadigd.

Aardbeien, worteltjes en walnoten

Het voelt goed om zonder suikerverslaving te zijn en het maakt me creatief bij het nadenken over wat dan wel te eten. Ik bak bijvoorbeeld graag en gebruik dan palmsuiker ipv rietsuiker of witte suiker. Vroeger zette ik altijd koekjes neer tijdens mijn cursussen, daar ben ik mee gestopt. Nu nog mijn kinderen zover zien te krijgen, hmm, dat valt nog niet mee. Die lusten natuurlijk graag snoepjes, koekjes en ijsjes. Van mij krijgen ze het niet of nauwelijks en regel ik alternatieven en koop wel goede chocolade voor ze. Wat ik in huis heb is dan wel gezond, maar ze krijgen zoveel rommel van de buitenwacht.

Wil jij ook van je suikerverslaving af?

Wie durft de uitdaging aan, om helemaal zonder geraffineerde suiker door het leven te gaan? En je bent gewaarschuwd, want in heel veel producten zit suiker. Ik las ergens dat er in een fles tomatenketchup wel vijfenveertig klontjes zitten. In heel veel producten waarvan je het niet eens verwacht zit suiker, vaak onder een andere naam. Maltose, fructose, dextrose: het zijn allemaal verborgen suikers. En ook het gedroogde fruit dat ik at was een bom van suiker. Niet geraffineerd, maar toch teveel voor het lichaam.

Stoppen met suiker is niet gemakkelijk, omdat je letterlijk van een verslaving moet afkicken. In het begin kun je er heel veel moeite mee hebben en allerlei klachten krijgen, waarvan hoofdpijn wel de meest genoemde is. Ik heb zelf gemerkt dat het helpt om voedzame producten te eten. Bijvoorbeeld: na het eten van biologische gebakken eieren met spek of een kom stevige soep getrokken van mergpijp en andere beestenbotten, nam mijn behoefte aan suiker direct af.

Tips zonder suiker

Als je grote trek hebt in zoet, kun je het volgende doen. Smelt kokosolie in de pan, bak hierin een zuurdesem speltboterham aan beiden kant knapperig. Je kunt op de boterham nog wat roomboter doen en daarop een biologische honing of appelstroop. Je hebt voldaan aan je zoet behoefte en tegelijkertijd jezelf verzadigd met de kokosolie en roomboter. Eet smakelijk!

Wat is jouw ervaring met het eten van geraffineerde suiker en granen? Ik zou het leuk vinden als je dat zou willen vertellen. Plaats je reactie hieronder. Bedankt!

Comment Section

39 reacties op “Suiker is gif voor de ogen


Door Astrid Davidzon op 14 juni 2012 om 15:14

Ha Karin,
Wat leuk dit artikel. Via Facebook ben ik 2 weken geleden gaan meedoen met de Sugarchallenge. Vanaf 1 juni zonder suiker, een maand lang. En er stappen nog steeds mensen in hoor, iedereen kan iedere dag beginnen. Het is een beetje uit de hand gelopen experiment van Carola van Bemmelen (life style coach) en er doen heel veel mensen mee. Ik heb de link naar jouw artikel ook in de groep gedeeld.

Zonnige groet,

Astrid Davidzon


Door Karin Hogenboom op 14 juni 2012 om 15:49

Hoi Astrid,
Wat leuk zeg, ga ik eens opzoeken. Mag je ook meedoen als je al langer bezig bent, of is dat vals spelen. Goed initiatief.


Door Astrid Davidzon op 14 juni 2012 om 20:34

Nee hoor, da’s niet valsspelen, het is een superleuke community aan het worden, waarin veel kennis, maar ook frustraties en moeilijke momentjes gedeeld worden. Als je Sugarchallenge zoekt op Facebook, vind je de groep vast!


Door Gerdie Konings op 7 juli 2015 om 17:34

Op dit moment help ik mensen waar ik kan. Zowel op emotioneel gebied alsook op het gebied van voeding.
Ik geef bakworkshops. Hoe maak je gezonder gebak?
Daarnaast geef ik lezingen over gezonde voeding en over natuurlijke antibiotica. Mochten er mensen geïnteresseerd zijn dan hoor ik het graag.
Ik vind het geweldig dat Karin mensen begeleidt om zo weer beter te kunnen zien. Voeding is zeer belangrijk. Witte suiker is voor niemand gezond. Dus let goed op wat je eet.
Een liefdevolle groet,
Gerdie Konings


Door Karel Gockel op 1 februari 2013 om 14:39

Tja, je wordt ouder en dan worden jouw ogen minder en dan zul je wel aan een bril moeten om toch te kunnen lezen.
Tja, dat is dan mijn eigenwijsheid die dan zegt: Maar niet met mij. Ik weiger die bril voor het lezen. Als je er aan begint kom je er niet meer van af.
Wat te doen? Mijn ogen lieten het niet meer toe om tijdens mijn werk goed te lezen. Letters en getallen werden vager. Lees ik het wel goed? Het tempo van lezen daalde met 90 procent.
Dan lig je lui voor de tv. En zie je een Duits programma over….Zucker.
Mijn verbazing werd al maar groter tijdens het zien van dat programma. Hoogstaand oerdegelijk prima informatie aangaande suiker en wat het doet met jouw lichaam.
Mijn darmproblemen werden zo maar even toegelicht. Ik weet nu de oorzaak.
Ook wist ik dat ogen iets te maken hebben met suikerziekte.
Inmiddels was ik deze week begonnen met het gebruik van suiker te halveren in de koffie en in de pap, thee.
Dan kom ik André tegen. De man sprak over een koolhydraat arm dieet. En dat hij zich daar prima bij voelde. Zijn gezondheid ging goed vooruit. Een avondje zondigen met bier, leverde het voornemen op om dat niet meer te doen, maar dan een wijntje te gaan drinken ipv bier.
Na 1 week meer dan halvering van het gebruik van suiker zijn mijn ogen merkbaar beter. Het lezen gaat prima en de leessnelheid is weer helemaal terug. Ook de hele kleine letters zijn weer leesbaar. Het vage is weg. Zou dat allemaal met suikerconsumptie te maken hebben?
En dan lees ik dit verhaal over suiker, omdat ik nieuwsgierig was geworden naar wat er op het web zou staan.
Ik ben vanmiddag in de biologische winkel gegaan om zo enkele spullen te kopen. Ook een potje Stevia gekocht.
Wel duur maar je hebt maar een mespuntje nodig in de koffie?
Bedankt voor de info op deze site. Het bevestigt wat ik proefondervindelijk en met lezen en luisteren zoal heb opgedaan in mijn leven.
Het komt nu wel erg van pas om mijn eigenwijsheid, waarvan ik nogal eens wordt beticht, in het vervolg aan mijn omstanders uit te leggen als volhardendheid. Ik weiger zolang ik met voeding en drinken mijn doel kan bereiken, een leesbril te dragen.


Door Karel Gockel op 1 februari 2013 om 14:43

oké


Door lucas v op 31 december 2013 om 14:18

Wist je dat in het oude China suiker eten werd beschouwd als een teken van zwakte?
Wie toch suiker wilde eten moest dit in het geniep doen, zodat niemand anders dit zou zien ! Wat een verschil met onze huidige maatschappij ! Volgens de macrobiotische geneeskunde (Chinese oorsprong) wordt witte suiker onmiddellijk in het lichaam omgezet in vloeistof.Volgens deze (omstreden) leer zorgt een teveel aan vloeistof in het lichaam voor ziekten, zoals oa bijziendheid. Het teveel aan vloeistof in oa de oogbal , zou verantwoordelijk zijn voor het vervormen ervan. Mijn goed voornemen voor 2014 is probleren minder suiker te eten. Zien wat er gebeurt !


Door wilma vermeer op 8 juni 2014 om 21:20

Hoi….

Merk wel dat als ik niet van de snoepjes heb af kunnen blijven, ik met opstaan de andere ochtend aanvankelijk waziger zie.

Alsof er iets voor mn ogen zit.

Na dingen doen, gaat het weer weg.

En dat is haast altijd. Dus begrijp dat suiker niet goed is.

gr wilma vermeer


Door Karin Hogenboom op 10 juni 2014 om 09:22

Hoi Wilma,
Mooi dat je direct het effect merkt als je snoepjes hebt gegeten. Tip als je zoete trek hebt: Neem een zuurdesem boterham of een glutenvrije cracker met een dikke laag roomboter en wat honing van de natuurwinkel.


Door wilma vermeer op 11 juni 2014 om 16:50

Dankjewel voor tip………ik kan me in de regel wel goed inhouden.

Maar tip is nooit weg.

groetjes wilma


Door Elisa op 4 juli 2014 om 09:01

Ik weet dat suiker niet goed is.Ik eet al jaren weinig suiker. Af en toe wel hagelslag, puur, op het brood. Praktisch geen suiker in koffie en helemaal geen suiker in de thee. Ik drink weinig tot geen sappen uit een pak of fles. Cola drink ik helemaal niet. Af en toe een wijntje of bier. .Wel geperste sinaasappelsap uit een pak. Het ellendige is dat er overal suiker in zit. In rijst, in appelstroop, etc. Dus helemaal vermijden lukt niet. Gebakjes en koekjes eet ik zo weinig mogelijk.. maar ik krijg vaak, als ik op bezoek ergens ben, zonder pardon, een bordje met een overheerlijke vlaai voor mijn neus gezet..zeg dan maar eens Nee tegen.Gelukkig gebeurt dat niet elke dag. Overigens, bedankt voor de -ogen-tip.


Door Karin Hogenboom op 7 juli 2014 om 08:34

Beste Elisa,
Koolhydraten zijn inderdaad suiker, en het zit dus ook in brood, appel, rijst enzovoort. Maar er zit niet overal suiker in, namelijk in vet. Meer verzadigde vetten eten is een betere brandstof voor je lichaam. Dus als je die vlaai voor je neus krijgt en er is verse slagroom, doe er dan een flinke toet slagroom op.


Door Nellie de moor op 6 september 2014 om 10:25

Hallo Karin,
Daar mijn echtgenoot een allergie heeft voor tarwe en suiker eten we dus al heel lang glutenvrij en zoet halen we uit gedroogd fruit, noten en gewoon fruit. Alleen bij bijzondere gelegenheden eten we nog weleens een gebakje mee.
groet, Nellie


Door Gerda op 4 januari 2015 om 17:05

hallo karin, tot ik stopte met gluten, lactose en suiker snapte ik niet waarom ik me altijd zo verschrikkelijk ziek voelde.
En nog komt het af en toe terug, zonder dat ik begrijp wat de reden is.
de link met de ogen is een verrassing voor me.
Gelukkig heb ik nog geen sterkere bril gekocht, wat ik van plan was.
Waarschijnlijk kan ik het ook in de ontspanning zoeken.
Dank voor je info!
Gerda


Door monika op 28 april 2015 om 07:02

Hallo Karin,
Bedankt voor het sturen van dit bericht! Ik was me er niet van bewust, dat suiker in die mate slecht is voor ons lichaam. Ik zal nu echt iets veranderen aan mijn leefstijl.
hartelijke groeten van Monika


Door Rob Mevissen op 6 mei 2015 om 11:45

Wat zijn jullie geweldig bezig! Het universiteitsziekenhuis, (Johns Hopkins) schrijft:
“Een effectieve manier om kanker te bestrijden is om kankercellen te laten verhongeren door ze het voedsel te
onthouden waardoor ze zich vermenigvuldigen.
Suiker is een belangrijke voedingsbron voor kankercellen.
Door geen suiker meer te consumeren worden kankercellen afgesneden van de levering van een voor hen belangrijke voedselbron. Ook aspartaam is zeer schadelijk.
Ook keukenzout moet vermeden omdat deze een chemische
stof krijgt toegevoegd om het wit van kleur te maken. Beter is zeezout.
Het drinken van melk zorgt er voor dat het lichaam slijm
gaat produceren, vooral in maag- en darmkanaal. Kanker voedt zich met slijm. Door het afsnijden van melk zullen de
kankercellen worden uitgehongerd.
Kankercellen gedijen goed in een zure omgeving. Vlees maakt het lichaam zuur.
De celwanden van kankercellen hebben een taaie eiwitbekleding. Door geen of minder vlees te eten worden meteen enzymen vrijgemaakt om de eiwitwanden van de kankercellen aan te vallen, zodat de lichaamseigen “killercellen” de kans krijgen om kankercellen te vernietigen.
Levende enzymen verbeteren de groei van gezonde cellen.
Alle vruchten, groenten, zaden en noten geven ons levende enzymen.”
Elsa Vleer schrijft: “Het evenwicht tussen basen en zuren is de grens tussen gezondheid en ziek worden.
Goede groet.


Door Karin op 7 mei 2015 om 07:58

Beste Rob,
Dank je wel.
Ik wil je verhaal nog even nuanceren. Melk is namelijk een heel gezond produkt als je het gebruikt zonder dat het verwerkt is. Namelijk als rauwe melk. Ook vlees is een gezond produkt, maar niet zoals wij de dieren fokken. Natuurvolkeren gebruikten vaak rauwe melk in hun dieet en vis en/of vlees. Zij gebruikten alles van het dier, inclusief de botten waar ze bouillon van maakten en het orgaanvlees. In het boek van Weston Price, die 14 natuurvolkeren heeft bezocht, staat een verhaal van een indiaan die het spiervlees (wat wij vooral eten) aan de honden gaf en het orgaanvlees als een heilig voedsel zag. Je kunt hier meer lezen over Weston Price en voeding: VolZichtmethode/voeding-2/voeding-volgens-weston-price/elf-belangrijke-voedingsprincipes-volgens-weston-price/


Door Pieter op 14 mei 2015 om 15:30

Beste Karin,
Ik hoop dat je tot inkeer komt na het zien van deze docu-film
https://www.youtube.com/user/ForksOverKnives
Dierlijke producten zijn niet bedoeld voor menselijke consumptie.
Hartelijke groet
Pieter


Door Karin op 15 mei 2015 om 20:29

Bij veertien natuurvolkeren is Weston Price op bezoek geweest. Allemaal blakend van gezondheid en allemaal aten ze dierlijke producten.


Door Jet Rood op 6 augustus 2015 om 05:46

Alles met mate zeggen ze. Ik vind persoonlijk orgaanvlees niet aantrekkelijk. Ik eet het liefst wat puur lamsvlees. Dit vlees is als het goed is, het minst bewerkt en bevat de minste stoffen als antibiotica, hormonen enz. Vlees hoeft je in principe ook niet elke dag te eten. Kan een keer per week of een keer per maand. Net hoe het voor je voelt.

Ben zelf bezig mij meer te richten op orthomoleculaire kijk op voeding. Vlees komt wel voor in dit stuk en ook zuivel.

Ik heb door de jaren heen al zoveel gelezen over voeding en dingen ondervonden….. Voeding blijft een zoekplaatje. Het eetpatroon is steeds onderhavig aan verandering. Zoals de mens veranderd geestelijk, fysiek, daar lijkt het voedingspatroon ook mee gerelateerd te zijn.

Voeding is levenslang. Levenslang kijken, voelen, wat is goed voor mij, Wat heeft mijn lichaam nodig? Bijna geen ander mens kan dat voor je bepalen dan jijzelf. Luisteren naar je lichaam. Voelt iets niet goed, stop er dan mee. Of verminder het.

Zolang diëtisten nog werken met de schijf van vijf als zijnde een gezond voedingspatroon, valt er nog veel winst te behalen op het gebied van het Nederlandse eetpatroon wat ik doorgaans bar slecht en een verschrikking vind.

Op twitter kwam laatst enige tijd geleden plaatje langs van een stroopfles waarop stond; suiker past in een verantwoord voedings- en eetpatroon en ook op de suikerverpakkingen heeft het gestaan http://www.consumentenbond.nl/campagnes/kletsplaatjes/van-gilse-kristalsuiker/.
Zolang fabrikanten nog alles doen voor geld…..


Door Karin op 12 augustus 2015 om 10:46

Orgaanvlees bevat de meeste vitamines en mineralen. Je kunt ook vlees van schotse hooglanders eten of jersey stieren, dat is helemaal puur. Daarnaast is het belangrijk om van de botten bouillon te maken. Vlees zelf hoef je inderdaad niet in grote hoeveelheden te eten. Maar iedere dag soep van beestenbottenbouillon is echt wel een aanrader.


Door Jet Rood op 6 augustus 2015 om 05:14

Veel vlees in de supermarkt is allemaal bewerkt met houdbaarheidsmiddelen en kleurstoffen. Het zijn geen natuurlijke producten.


Door Karin op 12 augustus 2015 om 10:43

Nee, dat klopt. Vlees eet je van een boer die zijn dieren buiten laat grazen en geen antibiotica ed krijgen. Je kunt voor goed vlees googelen voor jerseystieren en schotse hooglanders. Of zelf navragen bij de slager of een boer.


Door Anne op 12 mei 2015 om 17:27

Ik eet al sinds twee jaar geen gewone suiker meer, omdat ik dit na problemen met de schildklier niet meer verdraag. Ik gebruik echter nog wel kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, gedroogde vruchten en honing, wat ik veel beter verdraag. Kan ik dat ook beter uit mijn dieet schrappen voor gezonde ogen? Mijn ogen zijn in ieder geval de laatste twee jaar niet meer achteruit gegaan, misschien zelfs iets vooruit. Maar dat laatste had ik zelf eerder toegeschreven aan de dagelijkse Qigong oefeningen.


Door Karin op 14 mei 2015 om 15:15

Ik gebruik zelf ook kokosbloesemsuiker en palmsuiker, dit zijn suikers die de bloedsuikerspiegel veel minder sterk beïnvloeden en bovendien nog de vitamines en mineralen bevatten. Biologische honig is ook goed, wel allemaal met mate. Ahornsiroop en gedroogd fruit kan de bloedsuikerspiegel wel weer sterk beïnvloeden. Belangrijk is dat je het niet teveel gebruikt.


Door Ankie Baltussen op 14 mei 2015 om 08:22

Hallo Karin, dank je wel voor de informatie over suiker.
Ik herken wel dat wanneer ik een volledig zelf gemaakte maaltijd heb gegeten ik in de avond uren geen trek meer in zoetigheid heb. Dan ben ik voldaan. Wanneer ik eens niet kook en snel wat frietjes met snack eet of andere afhaalmaaltijd dan heb ik in de avonduren wel weer trek en graai in de kast naar suikerrijk snoep.
Voor mij is het duidelijk dat wanneer ik een gezonde maaltijd eet ik geen snaaizin of suikerbehoefte in de avonduren meer heb.


Door wilma op 17 mei 2015 om 21:49

Hallo, ik heb een tijdje geleden de vraag gesteld of veel van jou oefeningen ed voor mij nog zin heeft ik ben aan beide ogen voor staar geholpen.
Aan het linkeroog nog voor nastaar, daarbij heb ik een wazig vlekje in het rechteroog wat voornamelijk lastig is met lezen.
Ik denk dat ik daar ook nog een nastaar behandeling voor moet hebben.
Ik ben dus bang omdat ik mijn eigen lenzen niet meer heb dat ik niet veel meer kan verbeteren.
Groet Wilma.


Door Karin op 18 mei 2015 om 07:15

Beste Wilma,
Ik begrijp uit je vraag dat je geen reactie van mij hebt ontvangen. Excuses hiervoor. Zeker heeft het zin voor je om de oefeningen te doen. De operatie heeft niets gedaan aan de oorzaak van de staar. Met mijn tips en oefeningen verbeter je de conditie en de gezondheid van je ogen. Ook als er nieuwe lenzen in je ogen zit, is het zinvol om dit te gaan doen.


Door Jaap Olthof op 2 juni 2015 om 09:00

Eens, suiker is gevaarlijker dan menigeen denkt. Ik was verslaafd aan Annanassap en consumeerde veel ‘gratis’ fruit op mijn werk, denkend gezond te leven, maar frisdranken hebben teveel suiker en twee stuks fruit per dag is al genoeg voor de suikerhuishouding, meer is NIET goed! Opeens had ik Diabetes-2 en Neuropathie. Accuut gestopt met frisdranken en teveel fruit. Hierdoor 8 kilo verloren in 3 maanden en nu weer onder de risico-waarden van Diabetes-2. Maar hoor nu voor het eerst van maxima aan suiker en probeer dus suiker te vermijden, maar zie dat het overal (te veel) ingestopt wordt!! Er moet veel meer aandacht besteed worden aan dit gevaar van suiker!!


Door Erwin van Lun op 4 juni 2015 om 09:42

Ik heb eens een ‘all darkness retrait’ gedaan van vier dagen: 4 dagen in je uppie in het pikkedonker. Daarbij kregen we macro-biotisch te eten; niet superlekker maar in elk geval volledig suiker vrij.

Toen ik thuis kwam en mijn vriendin had toastje met eiersalade kreeg ik het bijna niet weg. Zoveel suiker (en zout en vet). Je proeft het pas echt als je het een tijdje niet eet.

Helaas toch weer wat suiker gaan eten. Maar veel minder dan daarvoor. Ooit wil ik het wel helemaal afbouwen maar makkelijk is dat niet in deze wereld…


Door kim op 21 juni 2015 om 08:28

Hallo Karin,
Ik ben gek op snoepjes en alles waar suiker inzit. Het kost me heel veel moeite om er af te blijven.
Wat je schrijft is niet nieuw voor me . Geïnspireerd door je artikel begin ik maandag met geen-zoetigheid-meer.
Groet, Kim.


Door Karin op 21 juni 2015 om 09:23

Succes. Wat kan helpen, op het moment dat je trek in zoet hebt. Rooster een zuurdesem boterham, doe daar een dikke laag roomboter op met een klein beetje biologische honing. Trek in zoet heeft ook te maken met te weinig verzadiging in je voeding. Roomboter verzadigt en is heel gezond.


Door ann op 23 juni 2015 om 08:11

beste karin
n kleine reactie op de nieuws brief over suiker.
ik gebruik nooit suiker echt nog nooit suiker in koffie en thee gehad dat vond ik altijd al niet lekker .
en koekjes op mijn leeftijd 64 zelden n dropje dat wel weer eens n keer meestal als echt heet is zodat je dorst krijgt en goed drinkt.
ik heb staar en ben al van vorig jaar met oefeningen en voeding begonnen sinds december allleen nog maar kokos olie en n eitje meer.gebruikt.
echt veel resultaat heb ik nog niet gehad doe ik iets fout ?
vriendelijk groetend ann


Door Karin op 23 juni 2015 om 08:41

Beste Ann,
Jammer dat je nog geen resultaten hebt gehad. Palmeer je ook? Want staar heeft ook te maken met spanning in de oogspieren. Ik kan je ook dit stukje aanraden om eens te lezen: http://volzicht.nl/oogklachten/staar-2/cataract-door-gebrek-aan-collageen/
Verder is het ook belangrijk om geduld te hebben. Staar ontstaat niet zomaar van vandaag op morgen en heeft ook tijd nodig om te herstellen.


Door Gerrit A.B. Wubs op 1 juli 2015 om 07:45

Goed verwoord en verhelderend Artikel!!!
Hartelijke Dank daarvoor


Door Léon op 27 augustus 2015 om 06:03

Volgens mij is er helemaal niets mis met suiker. Je moet er gewoon een zodanig voedingspatroon op na houden (goede basisproducten, zoals groene thee, rijst, gierst, groenten, volkoren brood, fruit) dat je helemaal geen behoefte voelt aan tussendoortjes of zoetigheid. Als ik een keer iets zoets tot mij neem ervaar ik dit als geheel probleemloos. Het valt mij altijd wel op dat het de smaak onmiddellijk bederft: de thee smaakt tijdelijk niet meer zo goed.


Door monique westerman op 4 februari 2015 om 15:02

Leuk artikel over suiker
Karel ik herken jou verhaal van de leesbril, maar ik durf te stellen dat ik zo goed als geen suiker eet (ik eet geen bereide producten, geen tarwesoorten, geen vlees, drink geen limonade en of vruchtensappen) wel fruit natuurlijk (2 stuks per dag) ik sport veel en toch………….. gaan mijn ogen achteruit, helaas!
Ik denk dat er veel waarheid in het verhaal zit, maar je mag het niet als een is gelijk teken opvatten


Door Karin Hogenboom op 4 februari 2015 om 15:05

Er spelen zeker meer dingen bij het niet meer goed kunnen zien.

Plaats een reactie

*