Ben jij al eens bij de oogarts geweest? En werd je goed geholpen? Ik hoor vaak niet zulke positieve verhalen van mensen die bij de oogarts terechtkomen. Er zit iedere keer een andere arts voor hun neus en er is weinig tijd. En dat terwijl de boodschap die mensen te horen krijgen soms best heftig kan zijn. Veel aandoeningen hebben immers gedeeltelijk verlies van het zicht tot gevolg, of in het ergste geval blindheid. Maar voor ze het weten staan patiënten weer buiten met hun diagnose, en de boodschap: “Zoek maar informatie op internet.”
En dan gaan ze googelen en lezen ze wat de gevolgen kunnen zijn van de aandoening. Van de oogarts hebben ze een recept gekregen voor oogdruppels, of het advies een operatie te laten uitvoeren. De oogdruppels blijken allerlei bijwerkingen te hebben, de operatie trouwens ook. De onzekerheid over de toekomst groeit. Eigenlijk weten mensen niet goed wat hen allemaal te wachten staat.
Is ouderdom echt de oorzaak?
Ik hoor dus terug van mijn klanten dat de oogarts weinig tijd voor ze heeft. Als ze vragen hebben worden die vaak niet serieus genomen, of de arts weet er eigenlijk ook geen antwoord op. Meestal wordt verteld dat de oogaandoening een gevolg is van ouderdom of veroudering. Dit gebeurde ook bij een mevrouw van 30 jaar die staar had ontwikkeld. Dat lijkt mij nog een beetje jong om al zulke ernstige ouderdomsklachten te hebben.
Ziekenhuizen, geen prettige omgeving
Een arts voelt de roeping mensen te helpen genezen, althans, zo zou het moeten zijn. En ik geloof zeker dat veel jongeren vanuit die roeping kiezen voor de studie geneeskunde. Vervolgens leren ze vooral welke medicijnen ze bij welke diagnose moeten gaan geven. Als ze eenmaal aan het werk gaan, dan is dat vaak in ziekenhuizen. Een ziekenhuis is een omgeving waar niemand zich helemaal op zijn gemak voelt en daar moeten die artsen dan dag in dag uit werken en hun patiënten ontvangen. Volgens mij niet een formule die helpt bij het in gang zetten van genezingsprocessen.
Bijwerkingen van geneesmiddelen
Het voorschrijven van medicijnen lijkt wel een van de belangrijkste taken van dokters te zijn geworden. Maar die medicijnen dragen lang niet altijd bij aan de echte genezing. De neef van een vriendin van mij studeert geneeskunde en heeft ervoor gekozen een aparte richting erbij te volgen. Dit is een hele nieuwe richting die uit Amerika komt, waarbij men heel diep ingaat op de bijwerkingen van geneesmiddelen.
De huisarts wist het niet
Mijn vriendin kreeg van de dokter een medicijn voorgeschreven. Ze had veel blijvende pijn aan haar enkel als gevolg van een botbreuk. Haar neef zag wat zij slikte en zei: “Dat zou ik niet meer gebruiken als ik jou was. Dit middel geeft heftige bijwerkingen en voordat je het weet ben je verslaafd.” Direct is ze ermee gestopt, deze informatie had haar huisarts haar niet gegeven. Logisch, want hij wist het waarschijnlijk niet. Hij had immers niet de speciale richting gevolgd binnen zijn studie geneeskunde. Een gewone arts schrijft dat soort medicijnen dus rustig voor.
5 vragen die je zeker aan je oogarts moet stellen!
Een belangrijk advies: als je bij de oogarts terechtkomt, zorg dan dat je zelf de regie houdt. Stel vragen en laat merken dat je echt antwoorden wilt, hoe vervelend de arts dat ook vindt. Door vragen te stellen kom je beter te weten waar je aan toe bent, maar houd je de oogarts ook scherp. Vaak maakt hij of zij lange werkdagen, heeft geen tijd om zijn vakliteratuur bij te houden, is wellicht nog in opleiding. Met de juiste vragen creëer je een lerende houding bij de arts. Want je wilt een arts die zich verdiept in jouw aandoening en die gaat uitzoeken hoe hij je het beste kan helpen te genezen. Staat je arts hier niet voor open, zoek dan een andere arts.
De volgende vijf vragen moet je zeker stellen:
- Wat gaat deze behandeling mij precies opleveren?
- Heeft u onderzoeken/cijfers waarmee u dat kunt staven?
- Wat zijn de bijwerkingen?
- Maakt het mijn ogen gezonder en sterker?
- Wat kan ik zelf doen om mijn ogen te versterken?
Wees goed geïnformeerd
Zorg ervoor dat je heel goed geïnformeerd bent. Je komt dan ook te weten wat je zélf allemaal kunt doen voor je ogen en zicht. Dat is namelijk best veel, je staat helemaal niet zo machteloos als je misschien denkt. Neem op tijd de stappen die goed voor je zijn. Hoe verder je al in een behandeling bij de oogarts zit, hoe moeilijker het is om zelf kritisch na te gaan denken.
Ik heb de afgelopen jaren onderzocht hoe je het heft in handen kunt nemen en ervoor kunt zorgen dat oogklachten (ook ernstige!) afnemen of zelfs verdwijnen. Mijn aanpak is veelzijdig, want oogklachten dien je van verschillende kanten tegelijk te benaderen.
Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Marie
op 01 Oct 2020Inge
op 23 Nov 2017Rob
op 22 Nov 2017johan
op 21 Nov 2017Hans van Dam
op 21 Nov 2017Karin
op 21 Nov 2017hans puts
op 21 Nov 2017Allard
op 21 Nov 2017