Oogheelkundige waarschuwt:
14 december 2017 

Oogheelkundige waarschuwt: "Nu een min-bril? Dan kun je straks blind worden."

Het is nog vroeg in de ochtend. Ik betrap mijn puberdochter erop dat ze, tegen de afspraak in, met haar smartphone bezig is. “Even een paar berichtjes checken”, zegt ze. “Dat is niet goed voor je ogen”, waarschuw ik. “Het was gisteren uitgebreid in het nieuws, de oogartsen zeggen het nu ook.” “Oké …” krijg ik als antwoord. “Dat weet ik toch allang.” Want ja, ik roep dat natuurlijk al jaren, maar hoop nu dat zo’n bericht van de oogarts meer indruk op haar maakt.


“We kijken niet meer over de savanne, maar vooral op beeldschermpjes. En uiteindelijk kan je daar blind van worden,” waarschuwt een hoogleraar oogheelkunde in het NRC van woensdag 13 decemberCaroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, adviseert kinderen minder op het scherm te kijken en meer buiten te spelen. 

Eindelijk ondersteuning vanuit de medische hoek?

Ik schrijf al jaren over dit onderwerp en noem het in mijn workshops en programma’s. Ik ben heel blij dat ik nu ook ondersteund wordt vanuit de oogheelkundige hoek. Kinderen zijn volgens de hoogleraar nog wel te helpen omdat hun ogen flexibel zijn, maar voor volwassenen is er niets meer aan te doen. “Nederland ziet al decennia groei van het aantal mensen met myopie, zoals bijziendheid officieel heet. Een deel van hen krijgt echt slechte ogen (min 6 of erger); van deze hoogbijzienden wordt een op de drie vóór het pensioen slechtziend aan beide ogen,” aldus het NRC. En slechtziend, dat is blind.

Buiten spelen

Gisteren op het nieuws zagen we een meisje van 13 jaar oud met een sterkte -4. Ze droeg lenzen. Daarnaast moest ze haar ogen dagelijks druppelen. En dit allemaal omdat ze zoveel op haar iPad bezig is. Ik merk zelf ook dat het veel op schermen kijken nadelig is voor mijn ogen. Als ik veel computerwerk doe, ga ik wazig zien. Dat wazige zicht herstelt zich wel, maar dat komt omdat ik weet wat ik kan doen om mijn ogen en zicht weer in balans te krijgen. “Twee uur per dag buitenspelen”, adviseert de oogheelkundige aan kinderen en dat werkt inderdaad goed. Maar ook het volwassen oog heeft hier baat bij. En in plaats van buitenspelen is een lekker stuk wandelen net zo goed.

Niet op alle vragen geeft de oogheelkundige antwoord

Hoewel ik blij ben dat Caroline Klaver het beeldschermwerk en de risico’s van het ontwikkelen van bijziendheid onder de aandacht brengt, mis ik ook belangrijke informatie in haar verhaal. Er blijven veel vragen over, zoals:

  • Is beeldschermwerk de enige veroorzaker van de epidemische toename van bijziendheid? “Tussen 1950 en 1970 nam bijziendheid … pffff… echt ZO toe”, aldus de oogarts. Maar toen waren er toch nog geen beeldschermen zoals we ze nu kennen?
  • Hoe zit het met de leesbril, wordt een plus-afwijking ook veroorzaakt door beeldschermwerk?
  • Steven je als ernstig bijziende echt regelrecht af op blindheid?
  • Is er niets dat je hier zelf aan kunt doen?

Wordt bijziendheid werkelijk veroorzaakt door dichtbij-werk?

Het grootste vraagteken bij het verhaal van Klaver zet ik bij de stelling dat de toename van bijziendheid wordt veroorzaakt door het vele “dichtbij-werk” dat we tegenwoordig doen. Dit is een theorie die al langer bestaat, maar toch blijkt uit onderzoek dat er andere factoren in het spel zijn. Vijftien jaar geleden bestudeerde de universiteit van Colorado 229 stammen van jagers-verzamelaars. De onderzoekers kwamen erachter dat binnen al deze primitieve volkeren het percentage bijziendheid zeer laag was, ook bij de mensen die onderwijs kregen en dus dichtbij-werk deden. Het bleek pas mis te gaan met de ogen als deze mensen van hun eeuwenoude voedingsgewoontes overstapten naar een westers menu: binnen één generatie werd 50% of meer ernstig bijziend (Cordain L, e.a. An evolutionary analysis of the aetiology and pathogenesis of juvenile-onset myopia, 2002). Conclusies: voeding speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van bijziendheid, en erfelijkheid, geenszins (gezien de ontwikkeling naar bijziendheid binnen één enkele generatie). Er is dus nog een heleboel te doen in onderzoeksland, als het om de gezondheid van de ogen gaat.

De behandeling van de oogarts

In het artikel in NRC legt hoogleraar Klaver uit hoe men kinderen behandelt voor hun bijziendheid. “We geven kinderen ook atropine, dat druppel je iedere dag in het oog. Dit verhoogt het dopamineniveau op het netvlies waardoor het oog stopt met groeien. Atropine geeft wel bijwerkingen: de pupil wordt groot en staat wijd open, vooral bij kinderen met blauwe en dus lichtdoorlatende ogen. En je kunt niet meer goed dichtbij kijken. Dus krijgen kinderen bij atropine ook een multifocale bril of multifocale lenzen met meekleurende glazen zodat ze minder last hebben van het licht.”

Ligt de oplossing in medicijnen en brillen?

Druppelen met atropine … het geven van een multifocale bril om de bijwerkingen op te heffen … Als ik Wikipedia ernaar vraag lees ik: “Atropine blokkeert de werking van de stof acetylcholine (een neurotransmitter) in het hele lichaam. Daardoor nemen de speeksel- en zweetproductie af en wordt de beweeglijkheid van het maag-darmkanaal minder. De pupillen verwijden zich waardoor men geen diepte meer kan zien. Verder nemen bloeddruk en hartslag toe.” Ik vind deze manier van behandelen een typisch voorbeeld van hoe met hardheid gezocht wordt naar een oplossing, zonder dat men naar de oorzaak kijkt.

Behandel de ogen met zachtheid

In mijn vorige blog pleitte ik al voor zachtheid in de behandeling van de ogen. Ogen zijn zeer fijn afgestemde, delicate organen. We maken het probleem alleen maar groter doordat we er brillen en lenzen voor zetten en door druppels met ernstige bijwerkingen te geven. Dat het de hoogleraar niet lukt om volwassenen met oogklachten nog te helpen, klinkt voor mij dan ook logisch. Vergelijk het oog met een bloem. Als je die met hardheid behandelt kneus je de blaadjes, ze worden slap, gaan apot. Zo is het ook met het oog. De vitaliteit, de gezondheid verdwijnt en genezing is steeds verder weg.

Wil je op blindheid afstevenen?

Wil je op blindheid afstevenen, zoals de waarschuwing nu dus officieel via de media klinkt? Of ben je nieuwsgierig naar hoe ik met de ogen werk en wil je leren hoe je je ogen weer gezond kunt krijgen? Ik hoor mensen vaak zeggen dat het ze een gedoe lijkt, mijn methode. Iemand zei laatst: “Je moet beginnen bij de kinderen, voor mij met -8 is dit alleen nog maar gedoe.” Eerlijk gezegd word ik wel verdrietig van zo’n opmerking. Want iemand zegt eigenlijk: “Voor mij valt er niets meer te redden.” En bovendien, wat versta je onder “gedoe”? Wat voor gedoe haal je je uiteindelijk op de hals als je géén maatregelen neemt? De oogheelkundige zal je niet kunnen helpen, dat heeft ze in het artikel duidelijk verwoord.

Er is zoveel positiefs dat je zelf kunt doen!

En er is zoveel positiefs dat je voor je ogen kunt doen! Ik houd me al jarenlang bezig met de zoektocht naar ‘vol zicht’ en ik kan je leren hoe je jezelf kunt helpen. Er zijn een paar stappen nodig die jouw ogen weer op de weg naar herstel brengen. En echt hoor, het is helemaal geen gedoe. Je zult merken dat het alleen maar fijn is als je deze stappen gaat zetten.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
lucas v
Door

lucas v

op 23 Dec 2017

Ik ben 53 jaar en probeer al een tijdje je oogoefeningen te doen. Ik moet 5 dagen per week de trein nemen (4uur/dag ongeveer ) en dan kanik inderdaad een aantal oefeningen doen en dat is inderdaad zeer ontspannend. Tot ik in Brussel kom .... bril aan, metro op , op het werk constant beeldschermwerk (in een verzekeringsmaatschappij) kortom ik heb het gevoel dat die oogoefeningen allemaal heel mooi zijn ,maar dat die tenietgedaan worden door de realiteit . Als ik mijn bril weer aan doe, dan heb ik zelfs het gevoel dat ik slechter zie .... Mijn opticien vermoed dat dit komt omdat ik de stabiliteit van het zien verstoor en dat ze dan daardoor tijdelijk in een verstarringsfase komen. Heel raar gevoel, wanneer ik mijn bril dan weer langer aanheb zie ik inderdaad na verloop van tijd weer beter (normaal met bril voor mij dan toch). Hebben oogoefeningen dan wel zin , op mijn leeftijd . Ik droom er wel van om 's morgens wakker te worden, en alles scherp te zien. Heel moeilijke oefening voor mij. PS ik heb -5,5 links en 1,25 rechts (met assigmatisme van 2,50) dus een groot verschil tussen r en l en volgens de opticien hebben oogoefeningen in mijn geval geen zin.....

Karin
Door

Karin

op 24 Dec 2017

Een opticien gelooft standaard niet in oogoefeningen. Die heeft daar ook geen verstand van, dus ik zou niet op zijn/haar advies afgaan wat dat betreft. En je doet je ogen geen kwaad met oefeningen en je bril afzetten, wat er wel gebeurt is dat je ogen als het ware protesteren tegen de bril en het beeldschermwerk en dat is terecht. In het hele proces is meer nodig dan alleen oefeningen, daar kan ik je verder bij helpen, zodat wat je voor je ogen doet, een duurzaam effect heeft en je de bril op een goede manier af kunt gaan bouwen.

Mieke Houthaeve
Door

Mieke Houthaeve

op 22 Dec 2017

Ik heb na de online oefeningen de leesbril alleen nog nodig als er te weinig licht is. Op vakantie kon ik handwerk doen zonder leesbril. Merkwaardig: de druivelaar is heel klein en ook die kan ik lezen zonder bril. Ben benieuwd of het jog zal evolueren. Bouillon maak ik nu weer zelf ( voor soep of bouillon-aardappelen)

Paul Biemans
Door

Paul Biemans

op 14 Dec 2017

Beste Karin, ik krijg al een behoorlijke tijd je emails maar heb me nog niet aangemeld voor een van je cursussen. De reden is dat ik, ondanks je slogan 'moeiteloos kijken zonder bril of lenzen' in de rubriek Ervaringen nauwelijks mensen zie die duidelijk schrijven "ik had een bril en na de cursus(sen) van Volzicht heb ik 'm niet meer nodig". Voor iets dat werkt ben ik best bereid te betalen, maar op je site ontbreekt het voor mijn gevoel aan voldoende getuigenissen dat het inderdaad werkt. Dat je cursussen en alle aandacht voor de ogen daarbij een weldaad kunnen zijn, ook voor je ogen, geloof ik meteen. Maar een weldaad is niet hetzelfde als je bril eenvoudig vaarwel kunnen zeggen in het dagelijks leven. Mag ik vragen hoeveel van je cursisten inmiddels hun bril echt kunnen missen bij hun dagelijkse doen? (lezen, je veilig in het verkeer - auto/fiets - begeven, tv kijken, bij een feestje vrienden en bekenden op ruime afstand herkennen).

Karin
Door

Karin

op 15 Dec 2017

Het begint met goed zorgen voor de ogen, daar hoort bij dat de ogen prettig gaan voelen en het inderdaad een weldaad is voor de ogen. Daarnaast is het afscheid nemen van de bril inderdaad niet altijd eenvoudig. Ik heb geen statistieken die ik je hierin kan geven, helaas. Maar van de mensen die in mijn jaarprogramma zitten en die dus het meest volledig met mijn programma bezig zijn gebruikt niemand nog een multifocale bril. Een aantal ervan gebruiken ipv nog wel de leesbril, maar een punt zwakker en veel minder frequent. De bril voor ver weg wordt 75% minder gebruikt, en ook zwakker dan voorheen. En een voorbeeld van iemand die alleen mijn online training doet: "Ik ben 74 jaar, sinds ik de training bij Karin volg, kan ik overdag autorijden zonder bril Mijn blikveld is heel erg snel groter geworden en mijn darmen zijn weer regelmatig gaan werken. De verziendheid is verbeterd en slapen gaat ook veel beter."Maar uiteindelijk gaat het erom dat je het zelf gaat ervaren en de stap durft te nemen. En dan doe je wel eens een investering waarvan je niet weet wat de uitkomst zal zijn. Dat heb ik zelf al velen malen aangedurfd in mijn leven en geloof me, mijn leven is er echt alleen maar beter op geworden.

Peter van der Kuijl
Door

Peter van der Kuijl

op 14 Dec 2017

Ik vind je emails altijd erg interessant. Maar ik vraag me af of het ook zo is dat mensen die via deze methode gaan kijken ook bij de opticien na oogmeting daadwerkelijk verschil krijgen in de uitslag ten opzichte van de afwijking die ze hadden. Als dat hard gemaakt kan worden zullen mensen sneller over stag gaan denk ik. Ik heb in alle 2 mijn ogen een cilinder van -2 en -1,75 daarnaast sterkte bij 1 oog 0 en de andere +0.25 Ik gebruik al 5 jaar geen bril omdat ik het zonder bril fijner vind kijken. Pas een oogmeting gedaan maar volgens die meeting is mijn zicht toch iets achteruit gegaan. Echter moet je bij een opticien echt niet aankomen met: als ik palmeer kijk ik beter, mijn ogen kijken scherper als ze goed vochtig zijn, goed knipper en ga maar door. Want hij meet met een apparaat en vervolgen moet je zelf ook kijken en voorlezen en aan de hand daarvan ziet hij toch echt een afwijking bij mij. Als hij mijn broer meet op dezelfde manier ziet hij gewoon stukken meer als mij dus hij ziet gewoon beter als mij zonder hulpmiddel.

Karin
Door

Karin

op 14 Dec 2017

Jij vraagt om harde bewijzen, maar in hoeverre is een oogmeting een hard bewijst? Wat zegt een oogmeting precies. Hoever jij kunt kijken op 6 meter afstand door een apparaat heen. De andere meting meet de lengte van je oogbol. Maar kan hij meten hoe jou ogen voelen, hoeveel kleur je ziet, diepte en contrasten? Want dat is voor mij ook zien, niet alleen hoe scherp het zicht is. En hoe wordt je beinvloed door het apparaat waar je doorheen moet kijken. Eerlijk gezegd zegt een oogmeting mij maar weinig. Ik hoor zo vaak terug van mensen dat hun zicht is verbeterd en ze vervolgens zwaar teleurgesteld zijn als de opticien beweert van niet. Wie heeft er dan gelijk? De opticien met de apparaten of de persoon die het zien ook daadwerkelijk ervaart?

Anna
Door

Anna

op 16 Dec 2017

Hoe zit het met een oogboldrukmeting? Daar gaat mijn oogarts altijd vanuit als ik mijn meting krijt. Aan de hand daarvan kan hij zien of mijn oogdruk gezakt, stabiel of hoger geworden is. Deze meting neem ik zelf wel heel serieus, ook al heb ik met oogoefeningen een goed gevoel aan mijn ogen.

Karin
Door

Karin

op 19 Dec 2017

Met de oefeningen help je de oogdruk naar beneden. Je kunt uiteraard je oogdruk laten meten, belangrijk is ook dat jezelf merkt dat je ogen goed aanvoelen. Onderken je eigen meting niet hierin.

Reactie plaatsen