De oogarts en de tandarts

Laatst had ik een gezin met twee jongetjes, van 2 en 4 jaar oud, voor privéles. De moeder had lichtelijk in paniek gebeld “Mijn zoon moet een bril”. Toen ze bij mij waren vertelde ze me dat bij hun zoontje +7 was gemeten en ook de kleine van 2 zou een bril nodig hebben van +4. “Als U ze geen bril geeft, dan krijgt u later spijt”, had de oogarts hen gezegd. “Dan kan uw zoon wel blind worden”.

Zo klein en dan al een bril!

De vader vond het zielig voor zijn zoons. Zo klein en dan al een bril. “Ze willen vooral geld verdienen", was zijn mening. De moeder ging het helemaal tegen haar gevoel in. Ze was wel met haar zoon voor een bril gaan kijken, maar vond het toch niet kloppen en is uiteindelijk de bril nooit op komen halen.

Hij ziet een piepklein spinnetje

Plus 7, dat is nogal wat. “Merk je dat je zoon niet goed ziet”, vroeg ik haar. Niet echt, vertelde ze, maar het viel haar wel op dat hij soms last heeft van zijn ogen. “Hij gaat dan wat knijpen”. Maar kleine beestjes, waar kinderen zo goed in zijn om op te sporen, daar had hij geen enkele moeite mee. Van dichtbij niet, maar ook ver weg niet. “Hij ziet een piepklein spinnetje van drie meter afstand”, vertelde zijn moeder. Bij de oogarts zelf vond hij het niet leuk, hij heeft de eerste keer hard moeten huilen en geeft al aan dat hij waarschijnlijk behoorlijk gespannen was tijdens de meting.

Boterolie en levertraan

oogartsIk adviseerde ze onder andere om boterolie en levertraan van Green Pasture te geven aan de kinderen, het knijpen van de ogen geeft wel aan dat ze wat droog aanvoelen en ze extra vitamine A kunnen gebruiken. Daarnaast veel buiten spelen, wat hij al graag deed, zo min mogelijk televisie en ander beeldschermen kijken, voeltballen, dansen, geheugenspelletjes spelen, slapen in een goed verduisterde kamer, veel eieren eten en rauwe melk drinken.

Dreigingen van een oogarts

Zulke dreigingen van oogartsen hoor ik wel vaker terug. Een moeder was bij mij met haar dochter van acht jaar oud. Sinds zij vier jaar was, droeg zij een bril. “Want”, zei de oogarts haar “als ze die niet draagt, gaan haar ogen alleen maar verder achteruit”. Vier jaar later had het meisje inmiddels -4, een stuk sterkere glazen dan waar ze mee begon. Het omgekeerde was waar, de ogen van haar dochter waren alleen maar slechter geworden. Toch wel vreemd, vond ze, ging naspeuren op internet en kwam bij mij terecht. Haar dochtertje zat verlegen verscholen achter de bril, toen ze hem afzette, kwam er een prachtig mooi meisje tevoorschijn, met schitterende ogen. Van haar moeder hoorde ik later dat ze de bril nooit meer had opgezet.

Wil je verdoofd?

oogarts, tandartsNa de les ging ik naar de tandarts. Een stuk van een vulling was afgebroken, die wilde ik wel weer heel, maar niet meer bij mijn oude tandarts. Nadat ik in het boek van Ramiel Nagel “Genees tandbederf” had gelezen hoe tandartsen gezond tandbot wegboren waardoor ze het gat alleen maar groter en de tand/kies alleen maar zwakker maken. Ik zocht en vond via internet een biologische tandarts. “Wil je verdoofd”, vroeg ze me. Ja, dat wilde ik wel, pijn bij mijn tanden vind ik echt zo naar. Ze vertelde me dat in haar verdoving een giftig stofje ontbrak dat 80% van de tandartsen wel gebruiken.

Het goede van twee werelden

Mijn kies werd niet met amalgaan (bevat 50% kwik) of compulsiet (bevat weekmakers die de hormoonhuishouding beïnvloeden) gevuld, maar met een mineraal dat de kies ook weer reminaliseert. Ze deed een toermalijn op mijn borst om met te beschermen toen ze een foto van mijn gebit maakte en tijdens het boren mocht ik twee stenen vasthouden. “We maken gebruik van het goede van twee werelden hier”, zei ze.

Een bril als hulpmiddel

tandarts, oogartsHet vullen was niet fijn, maar ging veel sneller dan bij mijn oude tandarts, omdat ze niet bezig was al mijn tandbot weg te vrezen. Dat mijn kies weer heel is, voelt prettig aan. Ik moest er wel een lange fietstocht voor ondernemen, maar was blij dat ik naar haar toe was gegaan. Zou toch fijn zijn als het bij oogartsen ook zo kan gaan. Samen werken van de twee werelden. Dat de bril gezien wordt als een hulpmiddel en niet zo sterk hoeft te zijn als dat hij nu wordt aangemeten.

Mensen ondersteunen naar een zwakkere bril

Veel mensen zijn afhankelijk van een bril, zeker als ze al langere tijd een bril dragen. Waar misschien de bril ooit begon als een hulpmiddel, is er een totale afhankelijkheid ontstaan in de bril. Zelf droeg ik hem de hele dag door, pas als ik naar bed ging, zette ik hem weer af. Wat zou het toch mooi zijn als oogartsen en opticiens zouden helpen in het minder afhankelijk worden van de bril. Door mensen te ondersteunen naar een zwakkere bril en een mooie collectie brillen koordjes aan te bieden om de bril als een ketting om de nek op te kunnen hangen. Gelukkig kun je ook zelf aan de slag, zonder de ondersteuning van de oogarts of de opticien, klik hier voor meer informatie.

“It will make the angels wheep”

Het zou fijn zijn als oogartsen ouders helpen het zicht van hun kinderen te verbeteren, in plaats van ze de stuipen op het lijf te jagen met verzinsels dat hun kinderen wel eens blind kunnen worden als ze geen bril dragen. Nu krijgen kinderen vaak brillen voor geschreven met grote sterkte, terwijl de ogen en de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. “It will make the angels wheep”, zei dr. Bates als hij kinderen met een brilletje zag.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wat is jouw ervaring met oogartsen, opticiens of tandartsen. Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Mendeszoon
Door

Mendeszoon

op 26 May 2017

Dag Karin, thanks voor deze tips. (De tips die je in de comments hebt gegeven).

José
Door

José

op 21 Aug 2016

Hallo Karin, wat zou je kunnen adviseren qua eten aan mensen die veganistisch zijn? [en dus helemaal geen dierlijke producten eten?] hartelijke groet José

Eva
Door

Eva

op 25 Aug 2016

Hoi Joseonze visie is dat veganistisch eten op lange termijn voor tekorten kan zorgen, dus een echt goed advies heb ik hierbij niet. Plantaardige producten met de juiste vetten, zoals avocado en kokosolie zijn ondersteunend voor de ogen. Verder biologische verse groente (broccoli, courgette, spinazie, peterselie) en fruit met veel anti-oxidanten. Venkel is ook een goed product voor de ogen. Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Serge
Door

Serge

op 14 Aug 2014

Dag Karin,Leuke en informatieve website!Ik 'weet' sinds de eerste brugklas dat mijn zicht niet optimaal is, omdat ik vanuit achterin de klas het bord vaak niet kon ontcijferen. Pas op mijn 18e toen ik mijn rijbewijs wilde halen ben ik voor het eerst naar een oogarts gegaan en die vertelde mij dat ik uitstekende ogen had en een bril niet perse noodzakelijk was (tussen -1.25 en -1.5), maar dat wilde ik zelf wel om met name de borden makkelijk te kunnen lezen tijdens het autorijden (en natuurlijk voor de nummerbord leestest te slagen). Mijn rijbewijs gehaald mét bril en snel daarna overgestapt op (harde) lenzen. Tijdens mijn studententijd had ik een bril voor in de collegezaal en het autorijden. Voor sporten en uitgaan gebruikte ik uiteindelijk vaak van die wegwerplenzen. Later heb ik weer een bril aangeschaft waarbij het uitgangspunt was dat ik hem makkelijk op en af kon zetten - zonder dat kleuren en diepte-inzicht veranderden (met de wegwerplenzen is dit absoluut niet het geval). Dit lukte inderdaad door bij de opticien met zo'n brilletje te testen waarbij ze er verschillende glazen in konden doen. De laatste jaren is het helaas een gewoonte geworden om de hele dag door mijn bril te dragen en voelt het heel 'raar' om zonder bril de straat op te gaan. Omdat ik sinds een paar jaar nog maar één hand kan gebruiken kan ik geen lenzen meer fatsoenlijk in doen Ook kan ik daardoor jouw palmeer-oefening maar op één oog toepassen, heb je hier misschien nog een tip voor?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 14 Aug 2014

Dank je wel voor je reactie, Serge. Je kunt een oogmasker of slaapmasker kopen. Bij de ANWB verkopen ze er eentje, waar een aantal cursisten van mij heel enthousiast over waren.

annette
Door

annette

op 03 Jun 2014

Dag Karin,Lees heel graag al je schrijven en vind het een interessante materie. Ik geloof in zelfheling in alle opzichten!Ben 64 en vanaf mijn 11e bijziend -4/5. Nu wordt dit mijn volgende uitdaging: geen bril meer! Oefening baart kunst zegt men en daar ga ik voor mede door jouw tips! Is extra Vit A hierbij ook een aanrader? Hartelijke groet,Annette

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 03 Jun 2014

Beste Annette, Leuk om te lezen. Ik kan je aanraden om goede levertraan te nemen voor de vitamine A, van Green Pasture. Dat bevat natuurlijke vitamine A die je lichaam goed op kan nemen. daarnaast regelmatig runderlever eten van dieren die buiten gegraasd hebben. Hier kun je meer teruglezen over de levertraan en vitamine A. https://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/voeding/hoe-gebruik-je-levertraan-en-boterolie/

Atie de Koning
Door

Atie de Koning

op 30 May 2014

Beste Karin,Gisteren ben ik begonnen met je digitale cursus en heb er veel zin in. Mijn man van 56 jaar heeft aan zijn linkeroog last van een lasoog. Hij heeft vroeger teveel in het laserlicht tijdens het lassen gekeken. Wat kan hij hier het beste aan doen ?Vriendelijke groet, Atie.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 01 Jun 2014

Beste Atie, Ik kan je adviseren samen de cursus te gaan doen, hij zal zelf ontdekken welke oefeningen hem goed doen. Daarnaast is het goed voor hem om extra vitamine A binnen te krijgen via Green Pasture levertraan: https://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/voeding/hoe-gebruik-je-levertraan-en-boterolie/ En magnesium: https://volzicht.nl/magnesium-ontspant-de-ogen/ Succes met de cursus

Jos van der Donk
Door

Jos van der Donk

op 24 May 2014

Vanaf mijn derde jaar heb ik een lui oog, waarschijnlijk overgehouden aan de mazelen. Vanaf dat moment was ik aangewezen op een bril, die steeds sterker werd. Op mijn 16e ben ik bij een andere, veel jongere oogarts terecht gekomen, omdat de öude" met pensioen ging. Ik werd constant voor "schele" uitgescholden en mijn eerste vraag was dan ook of mijn linkeroog rechtgezet kon worden. Een jaar daarna ben ik ook een contactlens gaan dragen en sindsdien is mijn zichtvermogen niet meer achteruit gegaan. Tot voor kort althans, want volgens mijn huidge oogarts heb ik last van staar. Ik hoop dat ik hier zelf wat aan kan doen, want ik heb er nu enorm last van. Lezen is op dit moment echt zeer mnoeizaam. Ik hoop dan ook goeie tips te mogen ontvangen.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 26 May 2014

Beste Jos, Heb je mijn gratis e-book al gedownload, dat is een goede om mee te beginnen. Je kunt hem hier downloaden: https://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/ https://volzicht.nl/koolhydraten-oorzaak-van-staar/ Je kunt hier meer teruglezen over staar: https://volzicht.nl/oogklachten/staar/

Reactie plaatsen