Natuurlijk zien

Natuurlijik weer zien


Saskia Naber heeft een superduidelijk boek geschreven over de Bates methode: Natuurlijk zien. In dit boek legt ze helder leesbaar uit hoe de Bates methode werkt en hoe je hem zelf toe kunt passen. Het is echt een plezierig boek om te lezen.


Illustraties verduidelijken de oefeningen. Daarnaast verwerkt ze haar eigen ervaringen en die van haar cursisten. Ook staan er opmerkingen in het boek van Esther van der Werf, de Bates specialist!


Gewoontes van Natuurlijk zien

De gewoontes van Natuurlijk zien brengt Saskia terug tot de handige afkorting OVAK. In het kort leg ik uit wat ze met de afkorting bedoelt.

O: Ontspannen, V: Verspringen, A: Ademen, K: KnipperenOntspannen

Gezonde ogen zijn ontspannen: elke inspanning om beter te zien verslechtert het zicht. Voor onze ogen is het even natuurlijk om te zien als het voor onze geest is om kennis te verwerven. Saskia illustreert dit met de volgende ervaring: Het valt mij op dat de ogen van kinderen die scheel zien, vaak perfect recht staan als ze iets doen wat ze heel leuk vinden, bijvoorbeeld een spel of een sport. Ook volwassenen lijken veel minder last te hebben van hun ogen als ze bezig zijn met iets wat hun oprecht interesseert. Het lijkt wel of ze hun ogen dan even vergeten zodat die de ruimte krijgen om normaal en natuurlijk te funcitoeneren. Met het verdwijnen van de inspanning verdwijnen ook de klachten.

Verspringen

Verspringen is de gewoonte van het oog om doorlopend te bewegen terwijl de blik zich onophoudelijk verplaatst. Mensen die natuurlijk zien, laten hun blik voortdurend door de wereld om hen heen glijden. Of ze nu in de verte kijken, een boek aan het lezen zijn, een gesprek voeren.

Ademen

Door te ademen voorzie je je hele lichaam van zuurstof en stimuleer je de processen in al je lichaamscellen. Helaas ademt niet iedereen op de juiste manier. Je ademhaling beïnvloedt je gezichtsvermogen, je ogen hebben grote behoefte aan zuurstof. Door de enorme concentratie van cellen gebruikt het netvlies relatief gezien de meeste zuurstof van het hele lichaam.


Esther van der Werf geeft een mooi voorbeeld welk effect het ademen op het gezichtsvermogen heeft: Toen Lori mij bezocht voor een les in Natuurlijk Zien, vond ik haar ademhalingspatroon wat gespannen. Ik besloot haar te leren hoe ze haar ademhaling kon verbeteren, voordat we met het zien bnegonnen. na slechts enkele minuten begon haar ademhaling los te komen. Ze was blij verrast toen ze alleen al daardoor een extra letter op de leeskaart kon lezen.

Knipperen

[caption id="" align="alignright" width="300"]Natuurlijk weer zien Saskia Naber Saskia Naber[/caption]


Het open houden van de ogen is inspannend en gaat gepaard met staren en turen. Je zicht verbeteren is onmogelijk zonder regelmatig te knipperen. Knipperen zorgt ervoor dat je traanklier wordt gestimuleerd, zodat je ogen vochtig blijven. Door te knipperen veeg je je ogen schoon en bescherm je de ogen tegen het zonlicht. Mensen die wazig zien knipperen vaak veel te weinig.

Ondersteunende zaken

In het boek Natuurlijk zien wordt duidelijk uitgelegd hoe je het natuurlijk zien weer bij jezelf kunt krijgen. Hoe OVAK werkt in de praktijk, welke oefeningen je kunt doen, tips om toe te passen. Ook gaat ze in op verschillende zichtafwijkingen  en oogziektes. Wat de oorzaken hiervan zijn en hoe je dit op kunt lossen met de Bates methode.


Het boek is echt een aanrader voor iedereen die weer goed wilt leren zien zonder bril, lenzen of leesbril. Een helder opgezet boek om zelf mee aan de slag te gaan of als aanvullend materiaal als je bij een oogleraar lessen aan het volgen bent. Als je hier klikt vind je meer informatie om het boek te bestellen.


Heb je het boek gelezen van Saskia, ik zou het leuk vinden als je jouw ervaringen met dit boek hieronder deelt.

E-book

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden