Zie beter zonder bril of lenzen

Zie beter zonder bril, William Bates"De meeste auteurs over oogheelkunde schijnen te geloven dat het laaste woord over problemen van refractie (de wijziging van de richting van lichtgolven zodra deze het oog binnendringen) gesproken is, en volgens hun theorieën is dat laatste woord van zeer deprimerende aard. In onze tijd lijdt (1920) nagenoeg iedereen aan een of andere refractiefout. Toch wordt ons gezegd dat er voor deze kwalen, die niet alleen hinderlijk maar dikwijls ook zorgwekkend en gevaarlijk zijn, geen genezing is, dat er geen lapmiddelen zijn behalve de optische krukken die brillen genoemd worden, en dat er onder moderne levensomstandigheden, zo goed als geen preventieve maatregelen zijn." Zo begint dr. William Bates zijn boek: "Zie beter zonder bril of lenzen" .

Spanning in de oogspieren

"Zie beter zonder bril of lenzen" is de Nederlandse vertaling van de bewerking die Bates zijn vrouw Emily heeft gemaakt van het oorspronkelijke boek "Perfect sight without glasses". Helaas is het oorspronkelijke boek niet vertaald, maar deze Nederlandse versie, alleen nog tweedehands verkrijgbaar, is zeer zeker de moeite waard om te lezen. Bates doet uiteen hoe hij tot zijn conclusie is gekomen dat ieder oogprobleem wordt veroorzaakt door spanning in de oogspieren.

Een leven gewijd aan ogen en zien

Er wordt mij wel eens gevraagd of er geen nieuwer wetenschappelijk onderzoek is van recentere datum. Ik ken in ieder geval geen onderzoek dat zo uitgebreid is als die van. Dr. Bates. Zijn hele leven heeft hij aan ogen en zien gewijd, 46 jaar lang heeft hij ogen onderzocht met zijn retinoscoop. In zijn boek legt hij uit hoe hij dit doet en hoe hij kan zien hoe ogen reageren op prikkels, op ontspanning, op herinnering. Naast zijn boek publiceerde hij maandelijks een tijdschrift: "Better eyesight".

Veranderlijkheid van refractie

Dr. Bates met retinoscoopHij beschrijft hoe veranderlijk refractie kan zijn: "In één seconde zag ik dikwijls de refractie meer dan een half dozijn keer veranderen, met variaties die uitliepen van twintig dioptrieën bijzienheid tot normaal. zo heb ik evenmin ogen gevonden met voortdurende of constante refractiefouten. Alle personen met refractiefouten hebben, herhaalde malen overdag en 's nachts, momenten dat hun gezichtsvermogen normaal is; dan is hun bijziendheid, verziendheid, of astigmatisme volkomen verdwenen. De vorm van de fout verandert eveneens: bijziendheid kan zelfs veranderen in verziendheid en de ene vorm van astigmatisme kan overgaan in de andere".

Inspanning om te zien

"Het is in duizenden gevallen aangetoond dat elke abnormale actie van de uitwendige spieren van de oogbal gepaard gaat met inspanning of moeite om te zien, en dat, zodra er een eind aan deze inspanning komt, de actie van de spieren weer normaal wordt en alle refractiefouten verdwijnen. Het oog mag lijden aan atrofie van de oogzenuw, aan grauwe staar, of aan een ziekte van het netvleis: zolang het niet probeert te zien, gedragen de uitwendige spieren zich normaal en is er geen refractiefout", legt Bates uit. Hij vertelt dat er voor iedere refractiefout een verschillend soort inspanning is.  In eerste instantie is de spanning bij het zien een spanning van de geest. Dit feit zou in voldoende mate kunnen verklaren waarom het gezichtsvermogen aftakelt naarmate de beschaving vordert. In geciviliseerde levensomstandigheden is de menselijke geest voortdurend aan spanning onderhevig.

Centrale fixatie

Bates legt uit welke uitwerking spanning heeft op het oog en de centrale fixatie van het oog. "Het oog is een miniatuur -camera, die in veel opzichten prcies overeenkomt met het levenloze apparaat dat in de fotografie wordt gebruikt. Maar in één opzicht is er een groot verschil tussen de beide instrumenten. De gevoelige plaat van de camera is even gevoelig op ieder punt; het netvlies van het oog heeft daarentegen een punt van maximale gevoeligheid, en ieder ander punt is minder gevoelig naarmat het verder van dat eerste punt verwijderd is. Dit punt van maximalege gevoeligheid wardt de fovea centralis genoemde, letterlijk de 'centrale kuil'.

Verspringen

Voor deze centrale fixatie is het belangrijk dat ogen voortdurend verspringen. Zodra ogen een seconde stilstaan, ontstaat er al spanning in de ogen. Mensen met slecht zicht zijn aan het staren, met als resultaat dat ze slechter gaan zien. "Als een oog met een normaal gezichtsvermogen van dichtbij of op een afstand naar een letter kijkt, kan het er de schijn van hebben dat die letter trilt, of in verschillende richtingen beweegt. Deze schijnbare beweging wordt veroorzaakt door het verspringen van het oog, en het is altijd in een richting die tegengesteld is aan de beweging van het oog," aldus dr. Bates

Palmen

"Alle methoden die gebruikt worden voor de eliminering van refractiefouten zijn simpelweg verschillende manieren om ontspanning te verkrijgen, en de meeste mensen, zij het absoluut niet alle, vind het gemakkelijker om zich te ontspannen met ogen dicht," schrijft Bates. "Mensen die van het begin af succesvol palmen zijn benijdenswaardig, want zij worden altijd heel snel van hun aandoeningen verlost."

Twintig uur palmen

dr. BatesBates vertelt over een man van zeventig jaar, die onder andere leed aan beginnende grauwe staar. Hij vroeg aan Bates of je teveel kan palmen. "Nee", was zijn antwoord"Plamen is simpelweg een middels om uw ogen rust te geven, en u kunt ze nooit genoeg rust geven." Een paar dagen later kwam hij terug met de woorden":


"Dokter, het was saai, erg saai, maar ik heb het gedaan". "Wat was saai?" vroeg Bates. "Palmen," antwoorde hij "Ik heb het twintig uur achtereen gedaan".


Hij vertelde Bates dat hij vier uur in de morgen tot twaalf uur 's nachts helemaal niets had gegeten, hij had alelen grote hoeveelheden water gedronken en praktisch al de tijd aan palmen besteed. Hij kon de testkaart goed lezen en zijn staar was bijna verdwenen. Twee jaar later was er nog steeds geen terugval.

Geheugen en verbeelding als hulpmiddel

"Als de geest in staat is zich enig verschijnsel van de zintuigen perfect te herinneren, is hij altijd volkomen ontspannen. Het zicht is normaal, indien de ogen open zijn; en als ze dicht en afgedekt zijn om alle licht buiten te sluiten ziet men een perfect zwart beeld - dat wil zeggen, helemaal niets. Als u zich het tikken van een horloge of een geur of een smaak perfect kunt herinneren, is uw geest volkomen in rust en zult u een perfect zwart veld zien als uw ogen dicht en afgedekt zijn. Als uw herinnering aan een aanraking gelijkwaardig kon zijn aan de realiteit, zou u, wanneer het licht niet in uw ogen werd toegelaten, niets dan zwart zien. Als u zich een muziekmaat perfect zou herinneren wanneer uw ogen dicht en afgedekt waren, zou u niets dan zwart zien." Dr. Bates maakte veel gebruik aan herinnering en verbeelding en beschrijft in zijn boek hoe je dit kunt oefenen met de zwarte stip.

Zie beter zonder bril of lenzen

Het boek "Zie beter zonder bril of lenzen", is een helder geschreven, logisch boek. Ik was zelf al een tijd bezig met de Bates methode toen ik pas het boek ging lezen. En alle kwartjes vielen op hun plek. Bates legt duidelijk uit hoe hij tot zijn conclusies is gekomen, hoe hij zelf van zijn zware leesbril af is gekomen en hoe je met de methode aan de slag kunt. Jammer genoeg alleen nog tweedehands verkrijgbaar, maar zeker de moeite van het lezen waard als je zelf met de Bates methode aan de slag gaat.


Heb je zelf het boek "Zie beter zonder bril of lenzen" van dr. Bates gelezen, of "Perfect sight without glasses", ik zou het waarderen als je jouw ervaringen hieronder op wilt schrijven.

E-book

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden