Noten lezen zonder bril

noten lezen zonder brilOp deze zondagochtend rijd ik met de auto door het besneeuwde landschap. Onderweg naar de kerk om met onze stemmen de dienst zingend te begeleiden. Ik rijd zonder bril, nog niet opgehad deze dag en dus vergeten mee te nemen.Even voel ik een licht paniek, dat lukt me nooit om de noten en tekst te lezen.


Ik probeer het toch. De meeste liedjes ken ik wel en anders playback ik wel wat. Gelukkig zitten we boven in het koor. Iemand van de heren ziet het probleem en haalt wat leesbrillen uit de kast. Minder sterk dan mijn eigen leesbril en daarom moeilijk om mee te lezen. Maar ik zie in ieder geval iets. In het begin kan ik de paginanummers niet lezen. Dit gaat gedurende die dienst steeds beter. Wat me opvalt, dat het notenschrift best goed te lezen is. De horizontale lijnen en de noten er tussen gaat veel beter dan de tekst er tussen in.


Wat ik verder bijzonder vind, dat mijn gehoor anders is. Tussendoor doe ik mijn ogen dicht, als ik een tekst goed ken. Het geluid is dan veel voller en komt heel anders bij mij binnen. Mijn eigen stem kan ik veel beter horen. Eigenlijk is het veel prettiger om zonder boek te zingen.


Tijdens de preek kan ik lekker mijn ogen ontspannen. Door palmeren, ogen dicht houden, inwendig zwaaien en bewegen met de ogen, knipperen, verspringen op de glas in loodramen. Ik voel zelfs een ontspanning in de rug, lichte spanning in de buikspieren en een goed, aangenaam voetcontact. De letters worden nu ook bij vlagen beter leesbaar.


Onderweg naar huis kan ik de bewegende beelden en lijnen naar binnen laten komen en geniet nog meer van het winterse landschap. Thuisgekomen merk ik enige verbetering. Het lezen met de 1 punt minder bril gaat beter en ook zonder bril zie ik toch iets meer.


Hoe nu verder? Net doen alsof ik mijn bril vergeet? In ieder geval proberen zo weinig mogelijk te dragen. Volgende keer meer.


Betsy.

E-book

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden