Lang weekend naar de ogenschool van Karin Hogenboom deel 2

Lang weekend naar de ogenschool van Karin Hogenboom in de Hof van Axen - Tennisballen

Ria heeft meegedaan met de drie daagse cursus in het Hof van Axen in juli 2014. Zij heeft haar ervaringen tijdens de cursus mooi beschreven in een verslag. Voor het eerste deel van het verslag kun je hier klikken.

Bewegen van de ogen

Bewegen, bewegen en nog eens bewegen met de ogen  was en is het devies. In afwisseling met duisternis. We schijnen als brildragers om allerlei redenen enorm te zijn gaan staren. Wat veel spanning oplevert ook in de rest van mijn lichaam. Vooral in mijn nek en schouders voelde ik dit weekend ook hoe verkeerd mijn houding is met mijn bril op. Zonder bril moet je om goed te zien ook veel meer je hoofd en nek meebewegen,waardoor de spieren vanzelf soepeler worden. De oefening met de twee tennisballen naast elkaar in een sok, waarop je met je hoofd ligt (onderkant van de schedel rust op de ballen, waardoor kin richting de borst gaat), is voor mij een hele goede. Ik voelde dat mijn ruggewervels zich rechtten en ik was daarna minder moe toen ik opstond. Thuis doe ik hem nu ook steeds.

Ik kon moeiteloos lezen

Zo waren we steeds bezig met palmeren en deden verder ook veel  andere oefeningen  uit de map, zoals zwaaien, verspringen met de ogen, dwalen, lijnen volgen, letterkaarten en kleine lettertjes lezen. Als ik dit laatste een poosje deed op Karins instructies en ik kneep mijn ogen daarna eens flink dicht, dan zag ik soms ineens bij het open doen de tekst zwart en helder voor me en kon zomaar moeiteloos een stukje lezen.

Lang weekend naar de ogenschool van Karin Hogenboom in de Hof van Axen de natuurGenieten van de natuur en het vingerverven van onze emoties

Oogmassages, observeren van kleine details, genieten van  de natuur.....het hoort er allemaal bij om weer te beseffen dat onze ogen eigenlijk een soort van spiegels zijn, die voortdurend meebewegen. Niet alleen met alles wat buiten ons is, maar ook dat ze meebewegen met onze gemoedstoestanden. Karin liet ons dus ook onze emoties vingerverven, die we liever niet meer met ons mee willen dragen en zaterdagavond mochten we die om beurten in het vuur werpen en verbranden.

Loslaten bij het vuur

Omdat ik me zo zalig en ontspannen voelde van al die prettige oefeningen en van de algehele sfeer zo zonder bril was dit voor mij wel lastig om in het hier en nu ineens iets op te roepen wat ik liever ver buiten me hield dit weekend. Het werd dus in eerste instantie toch een kleurrijk stuk boomstam. Later bij het vuur in de sfeer van het moment kwam er wel een goede intentie los om te wensen voor de toekomst en kon ik daarbij een vervelend stuk uit het verleden los laten.

Lang weekend naar de ogenschool van Karin Hogenboom in de Hof van Axen vuurOnze ogen met de bal meebewegend

Het werd een prachtig vuur, door Petra gemaakt en onderhouden. Een heerlijke oefening  ook voor onze afgetrainde ogen. En in het licht van de ondergaande zon, die bij het meer en door de bomen  steeds te zien bleef, mijmerden we nog wat door tot de kwartfinale van het WK voetbal begon en een aantal, waaronder ikzelf naar binnen gingen om onze ogen met de bal mee te bewegen.  En niet te vergeten, onze stem!

Heerlijk eten dat goed was voor de ogen

Dit weekend werd ook tot een groot succes vanwege de voortreffelijke kookkunst van Jan en later in het weekend van een Duitse invalkokkin. Heerlijk om zo steeds aan te kunnen schuiven aan een maaltijd, die vooral voor de ogen en de smaakpapillen zeer verantwoord en lekker was.

3 fotos cursus hof van axenVerbeelding

Ik ga me dit alles nog maar eens regelmatig verbeelden en voor de geest halen, want ook dat is goed voor onze visuele cortex en het reptielenbrein. Je verbeelden wat je net of een tijdje geleden zag. Helaas waren de akoestiek en het licht erg slecht voor mijn oren en ogen in de eetkamer, maar aangezien het heerlijk weer was om buiten te eten deed ik dat het grootste gedeelte van de tijd.

Heldere blik

Zondagmiddag gingen we gepakt en gezakt weer geheel ontspannen en met een frisse uitgeruste blik weer op huis aan. Ik had zelfs regelmatig een paar seconden een heldere blik, waarbij ik vooral gezichten ineens veel scherper zag en herkende.

Ik ga veel oefenen

OefenkaartNiet alleen voor de ogen werd het een weldaad, maar voor ons hele lijf en gemoed. In  mijn  hoofd  is nu  het vaste voornemen om thuis veel te oefenen met behulp van de  door Karin mooi samengestelde documentatie en oefenkaarten. En nog andere Batesoefeningen, die ik nog kende. En veel de bril af!


Dank je wel hoor Karin voor dit prachtige weekend!  Ik neem er veel van mee!Ria Huisman

E-book

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden