Lang weekend naar de ogenschool van Karin Hogenboom

Lang weekend naar de ogenschool van Karin Hogenboom in de Hof van Axen - De Hof van Axen


Ria heeft meegedaan met de drie daagse cursus in het Hof van Axen in juli 2014. Zij heeft haar ervaringen tijdens de cursus mooi beschreven in onderstaand verslag.

Dr. Bates

4 juli was het zover. Op de unieke locatie: de “Hof van Axen” in Drenthe, geleid door Jan en Sonja, kwam een tiental dames, met op zaterdag nog een elfde, uit alle windstreken aan om daar drie dagen zonder bril te werken aan een beter zicht. Sonja deed dit weekend ook mee. En Anne, het elfjarige zoontje van Anita, een van de deelneemsters mocht ook soms meedoen. Dat deed hij heel leuk en hij was een welkome jonge gast. De workshop werd geleid door Karin Hogenboom, die ogenschool “Volzicht” in Nederland op poten heeft gezet, geïnspireerd destijds door dr. Bates.

Een fantastisch weekend

Het werd een fantastisch weekend. Met een heel fijne en gezellige club mensen. Door het mooie weer konden veel oefeningen buiten plaats vinden op het grote grasveld en al wandelend in de natuur en rond het mooie meer dat vlakbij “Het Hof” lag en waarin we ten alle tijden heerlijk konden zwemmen. Tijdens zo'n wandeling ontdekte ik dan vanuit de opdracht hoe alles om je heen meebeweegt en hoe ontspannend dat is. Niet krampachtig turen, maar gewoon ontspannen op iets  focussen in de verte of dichtbij.

Lang weekend naar de ogenschool van Karin Hogenboom in de Hof van Axen bloemKijken naar iets kleins

Ook ervaarde ik het als een feestje voor mijn ogen om ze een tijdje alleen maar bezig te houden met één klein bloemetje, blaadje of beestje en te ervaren dat hoe langer je je ogen eroverheen beweegt en laat verspringen over het object, hoe meer je te zien krijgt van de vormen en de kleuren.

Lopen op blote voeten

Vanuit mijn  unieke slaapplek, de woonwagen,  kon ik het meer zo zien liggen en was het in een paar minuten prima te bereiken. Maar ook vanuit het huis was iedereen er zo. Behalve zonder bril werd ons door Karin ook geadviseerd om veel op blote voeten te lopen omdat dat ook weer goed is voor de ogen. Direct in contact staan met de aarde bevordert namelijk ook weer  het doorstromen  van de energie, wat goed uitwerkt op het zien. Dit was heerlijk om te doen op het gras, maar op het terras  van grove kiezels en op ongelijke ondergronden in het bos etc. durfde ik mij er toch niet goed aan over te geven en had ik mijn sandalen bij de hand. Wel voelde ik heel goed hoe bewust je bezig gaat met lopen en zo uit het denken gaat. Je kijkt goed omdat je wilt weten wat je te wachten staat als je je voeten weer neerzet. Dus soms deed ik het toch bij wijze van oefening en voelde ook soms de aarde-energie door me heen stromen.

Lang weekend naar de ogenschool van Karin Hogenboom in de Hof van Axen - konijnEen konijn onder de tafel, of…..???

Sommigen deden deze cursus uit voorzorg en droegen nog geen bril of af en toe een leesbril, maar de meesten hadden toch een aardige plus of minsterkte. Het gaf gedurende het weekend regelmatig ook hilarische momenten. Iemand wees me op een konijn die onder de tafel zou zitten. Ik keek die richting uit en zag wel wat harigs, maar het kon voor mij zonder mijn plus zes bril ook een kat of een cavia of iets dergelijks zijn. Omdat ik de poes die bij het huis hoorde had gezien en zijn kleur wist zag ik na nog wat geknipper en verspringen met de ogen dat het inderdaad deze was.

Het verruimen van het blikveld

De oefening van het verbreden van het zicht was ook heel grappig om van buitenaf tegenaan te kijken. Met zwarte kaartjes geplakt voor onze ogen iedere keer in grootte wisselend dansten we op een gezellig muziekje rond in de mooie oefenruimte, met de handen wapperend naast de ogen en later in onze handen nog een kleurig feeststaafje  met sliertjes. En dat allemaal om onze oogjes vooral maar in beweging te krijgen richting de ruimte om ons heen. En het werkte! Na de oefening was mijn blik inderdaad verruimd  en voelde het ruimer aan kon ik meer zien.

Lang weekend naar de ogenschool van Karin Hogenboom in de Hof van Axen palmerenPalmeren

De ochtenden begonnen we, soms na een duik in het meer, met een half uur palmeren, waarbij we met onze armen geleund op een meditatiekussentje, onze ogen met de handen afdekten voor het licht. Zo kregen onze ogen een warm energiegevend duisternisbadje van onze handen en werd het door de lengte van de oefening steeds zwarter voor de ogen, wat weer heilzaam is voor het visuele centrum. Als ik na zo'n palmeringsoefening mijn handen voor mijn ogen wegdeed en aan het licht gewend was, dan zag ik soms heel even alles prachtig scherp en vol kleur.

Hulpmiddel voor als het niet lukt om zwart te zien

Kreeg ik het niet voor elkaar om zwart te zien tijdens het palmeren,dan visualisereerde ik bijvoorbeeld twee mensen die aan het tennissen of badmintonnen waren. Het gevoel zwart te moeten zien verdween vanwege de verbeeldingsoefeningen en het zwarte kwam vanzelf. Of ik visualiseerde dat ik een muur met een roller zwart ging schilderen en zodoende werd het vanzelf ook zwarter voor mijn ogen.


Wil je verder lezen over dit weekend van Ria, klik dan hier voor deel 2.

E-book

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden