Heilzaam daglichtHeilzaam daglicht, dat heeft ieder oog nodig. Ogen zijn namelijk echte lichtorganen. De lichtgevoelige cellen in het netvlies verliezen hun flexibiliteit als ze te weinig worden blootgesteld aan daglicht. Maar niet alleen voor de ogen is het belangrijk, ook voor de gezondheid van onze organen en voor een goede werking van ons hormoonstelsel is de toevoer van daglicht essentieel. Tachtig procent van het licht dat je ogen binnenkomt, wordt voor lichaamsprocessen gebruikt. Het licht zet via de pijnappelklier en de hypothalamus verschillende hormoonreacties in werking, die invloed hebben op je gezondheid. En ook op je welbevinden; uit onderzoek is gebleken dat te weinig daglicht psychologische klachten in de hand werkt, bijvoorbeeld depressie. Hier volgt een link naar een artikel in dagblad Trouw, dat gaat over de invloed van te weinig daglicht op ouderen. Gelukkig zijn er verzorgingshuizen die dit probleem onderkennen en bijvoorbeeld overgaan op volspectrum daglichtlampen in plaats van gewone verlichting.


De heilzame werking van daglicht (Dagblad Trouw)

Heilzaam daglicht voor gezonde ogen

De meeste mensen zitten teveel binnen en krijgen te weinig daglicht binnen. Dit kan ervoor zorgen dat je slecht gaat zien en het kan allerlei oogklachten veroorzaken. Zoals gezegd hebben de lichtgevoelige cellen op het netvlies er veel last van als ze niet voldoende gevoed worden. Ze gaan minder goed werken. Het gevolg is bijvoorbeeld dat je ogen zich niet meer optimaal en snel kunnen aanpassen aan het donker. Als dit probleem zo erg wordt dat je bijna helemaal niks meer ziet in het donker, spreken we van nachtblindheid. Lees hier uitgebreid over nachtblindheid.

Hoe zorg ik voor voldoende daglicht?

Gelukkig is het niet zo moeilijk om deze "daglichtarmoede" voor de ogen om te keren. Er zijn een paar simpele tips en trucs die je helpen weer een gezonde dosis binnen te krijgen. Kies de tip die voor jou het makkelijkst is in te passen in je dagelijkse bezigheden. Als je merkt hoe groot de positieve effecten hiervan op je zicht zijn, zul je al snel meer zorg en tijd gaan besteden aan het binnenkrijgen van voldoende daglicht.

  • Ga een paar keer per dag naar buiten om "licht te happen". Deze oefening doe je op een dag dat er geen fel bewolkte hemelzonlicht is. Hij zal ervoor zorgen dat je ogen weer gewend raken aan een grotere dosis daglicht. Sta met de ogen gesloten en kijk recht voor je uit. Richt dan langzaam je hoofd op naar de lucht en knipper daarbij met je ogen. Als je al knipperend de lucht inkijkt, voel dan hoe het daglicht je ogen binnenstroomt en wat dit voor effect op je heeft.
  • Stop met het dragen van een zonnebril. Door iedere keer als het licht maar een klein beetje fel is zo'n bril op te zetten, kom je in een vicieuze cirkel. Je ogen worden steeds gevoeliger voor licht. Bovendien werkt een zonnebril verbranding van je huid in de hand: via de ogen krijgt het lichaam het signaal dat er weinig licht is en pigmentvorming in de huid niet nodig.
  • Als je veel binnen zit, bijvoorbeeld op je werkplek, is het aanschaffen van een volspectrum daglichtlamp een fantastische investering in gezonde ogen en een gezond lichaam. Kies dan wel voor een goede kwaliteit lamp. Hier vind je meer informatie.


Wat kun je doen om zonder bril of lenzen goed te zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.
 


Hartelijke groeten,


Karin Hogenboom


 Specialist in Gezonde Ogen

Artikelen in heilzaam daglicht