Beweging is van levensbelang voor gezonde ogen
13 november 2017 

Beweging is van levensbelang voor gezonde ogen

Zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd, omdat het zo slecht is voor onze gezondheid. Regelmatig loop ik vlakbij mijn huis een rondje, zoals vanmorgen. Het zonnetje scheen, het was heerlijk knisperend koud en ik genoot van de wandeling. Ik voelde de zachtheid van de beweging die ik om mij heen zag. Toen ik nog een bril droeg en niet wist wat onze ogen allemaal van nature kunnen, was ik me er niet van bewust dat de omgeving bewoog.


Maar vanmorgen zag ik het weer heel duidelijk. De omgeving bewoog. Niet met mij mee, maar de tegenovergestelde kant op. Toen ik net begon met zien zonder bril leerde ik dat het heilzaam was voor de ogen om deze beweging te zien, maar eerlijk gezegd snapte ik niet wat er precies mee bedoeld werd. Inmiddels begrijp ik het wel en zie ik het gemakkelijk. Als ik rechtdoor loop, komen de bomen aan weerszijden mij tegemoet. Niet echt natuurlijk, want bomen staan stil. Maar als de ogen ontspannen zijn, is dat wel wat je ziet.

De bomen, de stoep, de lucht, alles bewoog

De eerste keer dat ik me dit fenomeen gewaar werd, was nadat ik speciale blikveldverruimende oefeningen had gedaan. De volgende dag liep ik buiten en opeens zag ik het: de bomen, de stoep, de lucht, alles bewoog. Niet met mij mee, maar de tegenovergestelde kant op. En het gaf een heerlijk, ruim en zacht gevoel om dit te zien. Alsof de wereld ineens veel groter en beweeglijker was geworden. Euforisch voelde ik me.

Stilzitten met stress

Ik merk zelf regelmatig wat stilzitten doet met mijn systeem. En dan heb ik het over stilzitten achter de computer, waarbij de houding al een vorm van stress oproept. Stress die je systeem vervolgens niet kwijt kan, juist omdat je stil blijft zitten achter dat beeldscherm. De ogen kunnen in deze situatie al helemaal geen kant meer op. Ze worden als het ware de computer ingetrokken, een bak van onnatuurlijk en schadelijk licht, en zeer dwingend in het aantrekken van je blik.

Moeiteloos naar de overkant

Jaren terug, voordat we kinderen kregen, hebben mijn man en ik met onze rugzakken door een stukje Azië getrokken. Het meest bijzondere van deze reis was het eiland Siberut, waar we tien dagen zijn geweest. De mensen leefden nog zo goed als oorspronkelijk. Wegen waren er niet, alleen maar glibberige, modderige paden, en de bruggetjes over rivieren bestonden uit boomstammen. Terwijl ik daar klungelend overheen wankelde, stapte de plaatselijke bevolking moeiteloos naar de overkant.

Anders stilzitten

Deze mensen zagen er gezond en flexibel uit. Brillen droegen ze niet, ze zagen perfect. Ze bewogen veel, maar ze konden ook uren achter elkaar gehurkt stilzitten en met elkaar kletsen en lachen. De manier waarop zij stilzaten verschilde wel van hoe wij stilzitten. Zij zaten buiten op de veranda, of binnen bij het kookvuur. Er stond geen computerscherm voor hun neus, er brandde nergens vals licht, ze waren vooral buiten.

Stilzitten en stilzitten

Het verschil tussen onze manier van stilzitten (vaak achter schermen) en die van de eilandbewoners, zit hem in het rondkijken: hun ogen stonden niet stil! Voor hen was er van alles rondom te zien. Ga zelf maar eens op een bankje in een park zitten en merk op wat er aan beweging om je heen is. En hoe jouw lichaam, hoofd en ogen die beweging volgen. Het bewegen van de blaadjes, mensen die voorbijfietsen of wandelen, vogels in de lucht, een hond die rondrent.

Fijn afgestemde oogspiertjes

Als vanzelf trekken jouw ogen naar de beweging toe. Ze kijken ernaar en veranderen daardoor continu van positie. Dat kunnen kleine of grote bewegingen zijn; de fijn afgestemde oogspiertjes passen zich steeds aan en zijn de hele tijd actief. Let ook eens op hoe, als je ogen bewegen, je hele innerlijke systeem meedoet. En het tegenovergestelde gebeurt ook. Als je ogen de hele dag stilstaan, in een kantoorruimte waar nauwelijks beweging is en waar ze gedwongen worden naar een scherm te staren (waar je blik misschien wel iets in verspringt, maar minimaal en heel eenzijdig), dan treedt er stilstand op.

Je ogen beginnen tegen te sputteren

Deze situatie is voor je ogen extreem onnatuurlijk. Ze passen zich wel aan, maar gaan steeds meer tegensputteren. Ze gaan wazige beelden produceren, ze worden moe en doen pijn. En als je zo door blijft gaan, dan geven ze het op een dag op en worden ze ziek. Het netvlies laat los, of er ontstaat vertroebeling in de lens, of de lichtgevoelige cellen doen hun werk niet meer. Het zicht wordt slechter en slechter.

5 tips om je ogen weer in beweging te krijgen

Voor de gezondheid van onze ogen zou het het beste zijn om het computerscherm (en ook de telefoon, de ipad, de tv) weg te gooien en je kantoor uit te lopen, naar buiten toe. Misschien niet helemaal haalbaar in onze maatschappij. Hoewel, als we dit nu eens met zijn allen doen? Wie weet wat er dan gebeurt? Als tussenoplossing kun je in ieder geval de volgende stappen zetten:

  1. Neem met regelmaat geen rook- maar een lichtpauze en ga naar buiten toe. Al is het maar een paar minuten.
  2. Wees kritisch op de tijd die je doorbrengt achter een scherm, zeker in je vrije tijd. Is het echt nodig om op Facebook te kijken wat al je vrienden aan het doen zijn?
  3. Laat de televisie ’s avonds uit.
  4. Plan dagelijkse beweegmomenten in voor jezelf. Je hoeft echt niet meteen naar de sportschool. Wandelen of fietsen is ook bewegen.
  5. Kijk tijdens je computerwerk regelmatig even om je heen.

Vind jij jezelf een moedig persoon?

Als je aandachtig op bovenstaande punten let, zul je merken dat je ogen zich beter gaan ontspannen en prettiger gaan aanvoelen. Daarnaast is er nog veel meer wat je kunt doen. Bijvoorbeeld: zo vaak mogelijk zonder bril zijn. Glazen van brillen en lenzen zijn extreme ‘vastzetters’, ze dwingen je ogen om alsmaar door één brandpunt in de geslepen lens te turen. Vind jij jezelf een moedig persoon? Want als je de moed hebt om de bril af te zetten, leer je de wereld weer op natuurlijke wijze te zien. Je ogen geven dan hun verzet op, ze gaan ontspannen en stralen. En… ze zullen beter gaan zien. Veel beter dan je nu voor mogelijk houdt.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Emilieke Nederlof
Door

Emilieke Nederlof

op 06 Mar 2018

Hallo Karin, Ik kamp met 'nachtblindheid'. 's Avonds in de auto maak ik gebruik van een bril met gele glazen, dat helpt wel iets. Voor de rest ben ik best tevreden over de kwaliteit van mijn ogen. Hebben jouw oefeningen ook invloed op die nachtblindheid? Is er nog meer wat ik kan doen ervoor? Dankjewel voor je interessante informatie!

Karin
Door

Karin

op 08 Mar 2018

Ja, je kunt zeker je nachtblindheid herstellen met mijn oefeningen en tips en voeding. Ik kan je aanraden om met het Ogen Wellness Pakket aan de slag te gaan om te zorgen dat je ogen krijgen wat ze nodig hebben om goed te zien in het donker: https://volzicht.nl/ontspanningsoefeningen-en-voeding-voor-de-ogen/

joceline cijntje
Door

joceline cijntje

op 19 Nov 2017

Hi Karin. Bedankt voor je goede tips. Ik kan jammergenoeg niet deelnemen aan je workshops. Ik woon op Curaçao. Prima tips/info.

Karin
Door

Karin

op 20 Nov 2017

Graag gedaan! Ik heb ook een online mogelijkheden om je verder te helpen. Dat kan ook vanaf Curaçao. Mijn oogontspanningstraject is een goede eerste stap: https://volzicht.nl/ontspanningsoefeningen-voor-de-ogen-2/

M.J.kerkvliet
Door

M.J.kerkvliet

op 13 Nov 2017

Ik vind het zo waar wat je schrijft. Ik wandel veel alleen in de natuur. Ik moet er dan op letten om daar ook te blijven en niet met mijn gedachten mee te gaan. Die gaan over van alles maar niet over waar ik ben in de natuur.

Reactie plaatsen