5 vragen die je zeker aan je oogarts moet stellen!
21 november 2017 

5 vragen die je zeker aan je oogarts moet stellen!

Ben jij al eens bij de oogarts geweest? En werd je goed geholpen? Ik hoor vaak niet zulke positieve verhalen van mensen die bij de oogarts terechtkomen. Er zit iedere keer een andere arts voor hun neus en er is weinig tijd. En dat terwijl de boodschap die mensen te horen krijgen soms best heftig kan zijn. Veel aandoeningen hebben immers gedeeltelijk verlies van het zicht tot gevolg, of in het ergste geval blindheid. Maar voor ze het weten staan patiënten weer buiten met hun diagnose, en de boodschap: “Zoek maar informatie op internet.”

En dan gaan ze googelen en lezen ze wat de gevolgen kunnen zijn van de aandoening. Van de oogarts hebben ze een recept gekregen voor oogdruppels, of het advies een operatie te laten uitvoeren. De oogdruppels blijken allerlei bijwerkingen te hebben, de operatie trouwens ook. De onzekerheid over de toekomst groeit. Eigenlijk weten mensen niet goed wat hen allemaal te wachten staat.

Doen jouw ogen aan topsport

Is ouderdom echt de oorzaak?

Ik hoor dus terug van mijn klanten dat de oogarts weinig tijd voor ze heeft. Als ze vragen hebben worden die vaak niet serieus genomen, of de arts weet er eigenlijk ook geen antwoord op. Meestal wordt verteld dat de oogaandoening een gevolg is van ouderdom of veroudering. Dit gebeurde ook bij een mevrouw van 30 jaar die staar had ontwikkeld. Dat lijkt mij nog een beetje jong om al zulke ernstige ouderdomsklachten te hebben.

Ziekenhuizen, geen prettige omgeving

Een arts voelt de roeping mensen te helpen genezen, althans, zo zou het moeten zijn. En ik geloof zeker dat veel jongeren vanuit die roeping kiezen voor de studie geneeskunde. Vervolgens leren ze vooral welke medicijnen ze bij welke diagnose moeten gaan geven. Als ze eenmaal aan het werk gaan, dan is dat vaak in ziekenhuizen. Een ziekenhuis is een omgeving waar niemand zich helemaal op zijn gemak voelt en daar moeten die artsen dan dag in dag uit werken en hun patiënten ontvangen. Volgens mij niet een formule die helpt bij het in gang zetten van genezingsprocessen.

Bijwerkingen van geneesmiddelen

Het voorschrijven van medicijnen lijkt wel een van de belangrijkste taken van dokters te zijn geworden. Maar die medicijnen dragen lang niet altijd bij aan de echte genezing. De neef van een vriendin van mij studeert geneeskunde en heeft ervoor gekozen een aparte richting erbij te volgen. Dit is een hele nieuwe richting die uit Amerika komt, waarbij men heel diep ingaat op de bijwerkingen van geneesmiddelen.

De huisarts wist het niet

Mijn vriendin kreeg van de dokter een medicijn voorgeschreven. Ze had veel blijvende pijn aan haar enkel als gevolg van een botbreuk. Haar neef zag wat zij slikte en zei: “Dat zou ik niet meer gebruiken als ik jou was. Dit middel geeft heftige bijwerkingen en voordat je het weet ben je verslaafd.” Direct is ze ermee gestopt, deze informatie had haar huisarts haar niet gegeven. Logisch, want hij wist het waarschijnlijk niet. Hij had immers niet de speciale richting gevolgd binnen zijn studie geneeskunde. Een gewone arts schrijft dat soort medicijnen dus rustig voor.

5 vragen die je zeker aan je oogarts moet stellen!

Een belangrijk advies: als je bij de oogarts terechtkomt, zorg dan dat je zelf de regie houdt. Stel vragen en laat merken dat je echt antwoorden wilt, hoe vervelend de arts dat ook vindt. Door vragen te stellen kom je beter te weten waar je aan toe bent, maar houd je de oogarts ook scherp. Vaak maakt hij of zij lange werkdagen, heeft geen tijd om zijn vakliteratuur bij te houden, is wellicht nog in opleiding. Met de juiste vragen creëer je een lerende houding bij de arts. Want je wilt een arts die zich verdiept in jouw aandoening en die gaat uitzoeken hoe hij je het beste kan helpen te genezen. Staat je arts hier niet voor open, zoek dan een andere arts.

De volgende vijf vragen moet je zeker stellen:

  1. Wat gaat deze behandeling mij precies opleveren?
  2. Heeft u onderzoeken/cijfers waarmee u dat kunt staven?
  3. Wat zijn de bijwerkingen?
  4. Maakt het mijn ogen gezonder en sterker?
  5. Wat kan ik zelf doen om mijn ogen te versterken?

Wees goed geïnformeerd

Zorg ervoor dat je heel goed geïnformeerd bent. Je komt dan ook te weten wat je zélf allemaal kunt doen voor je ogen en zicht. Dat is namelijk best veel, je staat helemaal niet zo machteloos als je misschien denkt. Neem op tijd de stappen die goed voor je zijn. Hoe verder je al in een behandeling bij de oogarts zit, hoe moeilijker het is om zelf kritisch na te gaan denken.

Ik heb de afgelopen jaren onderzocht hoe je het heft in handen kunt nemen en ervoor kunt zorgen dat oogklachten (ook ernstige!) afnemen of zelfs verdwijnen. Mijn aanpak is veelzijdig, want oogklachten dien je van verschillende kanten tegelijk te benaderen.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Marie
Door

Marie

op 01 Oct 2020

Bedankt voor het delen van de tips over vragen die je je oogarts moet stellen. Vragen stellen blijft belangrijk om zo de juiste antwoorden te vinden die jij nodig hebt. Ook schrijf ik mijn vragen meestal op, zodat ik ze niet vergeet tijdens mijn afspraak.

Inge
Door

Inge

op 23 Nov 2017

Een arts wordt heel eenzijdig geïnformeerd in zijn opleiding. En vaak gebrainwashed. Alsof enkel medicijnen en operaties 'genezen'. Ik sta volledig achter je artikel, Karin. Het is voor mensen die zelf aan het stuur willen staan. Ik vraag me af hoe we de leerbereidheid van oogartsen nog verder kunnen prikkelen. Met enkel de vraag 'worden mijn ogen er sterker van?' Gaat dat niet direct werken. Ben zelf teleurgesteld omdat oogarts voor mijn 3,5jr zoontje met astigatisme enkel een bril voorschrijft. Geen enkel ander advies wat eraan te doen...

Rob
Door

Rob

op 22 Nov 2017

Bij de 5 vragen mis ik de vraag wat er aan de hand is. Mijn ervaring is dat mijn hulpvraag niet beantwoord kon worden omdat er geen lijn zat in de voorafgaande onderzoeken. 4 keer komen opdraven en elke medewerker onderzocht weer op zijn of haar eigen manier, kennelijk zonder rekening te houden met een voorgaand onderzoek, een vervolg of ontwikkeling, laat staan met het uiteindelijk kunnen beantwoorden van de hulpvraag. Ook de voorgestelde medicijnen leken lukraak gekozen, de dosis deed er kennelijk niet toe en de bijwerkingen werden gebagatelliseerd. Je hele verdere gesteldheid werd niet eens doorgenomen. Slikken of stikken? Uiteindelijk wordt je dan kennelijk als moeilijke patient geclassificeerd en mag je alleen nog bij de oogarts zelf op audientie. Maar dat geldt voor veel hulpverleners, hoor. VGZ die een experiment doet huisartsen meer tijd voor de patient te nemen (wel tegen dezelfde vergoeding natuurlijk) ? Zou een hulpverlener zich echt in (de klacht van) de patient WILLEN verdiepen als de antwoorden op de klachten wel eens buiten zijn praktijk zouden kunnen liggen (levensstijl, bewegen en voeding) ? Waarom moet je steeds terugkomen? Waarom krijg je niet te horen wat er aan de hand is en wat je er zelf aan kunt doen? Waarom zijn alleen medicijnen de oplossing ? Meestal is de entourage geweldig, puilt de website en de wachtruimte uit van onderscheidingen, maar vergeten ze niet waar het toch allemaal ook weer om draait ? De patient en diens hulpvraag. Wanneer beginnen we eens SAMEN aan een oplossing te werken ?

johan
Door

johan

op 21 Nov 2017

een tijd na een staaroperatie ging ik steeds slechter zien terug naar ziekenhuis - na onderzoek uitslag u heeft makuladegeneratie--hier is niets aan te doen--word minder zien....... zelf gezocht via internet en gevonden O>M>C> amsterdam behandelt met nano laseren, nu geheel hersteld en weinig behoefte meer aan bril zeer tevreden johan

Hans van Dam
Door

Hans van Dam

op 21 Nov 2017

Ik kan niet zien of je gelijk hebt. IK ben alleen geneigd om je verhaal af te doen als veel te negatief. Kun je dat allemaal staven met voorvallen? En heb je statistiek hoe vaak je bewegingen correct zijn tov gevallen wat alles prima verloopt? Dit verhaal gaat er bij mij in ieder geval niet in als zijnde "dit is de situatie"

Karin
Door

Karin

op 21 Nov 2017

Beste Hans, Ik heb verschillende verhalen van klanten gehoord, daar baseer ik mijn verhaal op. Er zullen natuurlijk ook oogartsen zijn die mensen wel verder helpen. Het is ook niet als een negatief verhaal bedoeld over oogartsen, maar dat je als patiënt goed beslagen ten ijs komt en weet wat je moet vragen. Ik vind dat juist positief.

hans puts
Door

hans puts

op 21 Nov 2017

Ik ben heel erg geholpen door mijn oogarts. Fantastishe hulp heb ik gehad. Hun opleiding is enorm. Niet te vergelijken met een paar goede bedoelingen van een amateur.

Allard
Door

Allard

op 21 Nov 2017

Hoe kan ik beter gaan zien, was mijn vraag na de oogcontrole. Haar reactie: "Het enige wat je kan doen is een bril dragen of je ogen laten laseren." Mijn vervolgvraag was: En voeding en/of oefeningen, heeft dat ook effect? "Niet dat ik weet" was haar reactie. Ik kwam geen stap verder maar was wel 150 euro eigenrisico lichter.

Reactie plaatsen