De lente komt eraan, laat je zonnebril af!
17 maart 2017 

De lente komt eraan, laat je zonnebril af!

De lente komt eraan. Je ruikt het in de lucht, voelt het aan de warmte van de zon, hoort het in het fluiten van de vogels, proeft het als je voorjaarsgroente als raapsteeltjes eet en je merkt het aan het licht. De dagen worden langer en het licht wordt feller en dit kan wel even wennen zijn voor je ogen. Het standaardadvies is om een zonnebril op te zetten om je ogen te beschermen, maar ik raad je dit ten sterkste af. Laat die zonnebril af en laat hem lekker in zijn koker zitten.

Zwak door donkere glazen

De reden voor mijn stellingname is dat we onze ogen helemaal niet beschermen met een zonnebril. Het tegenovergestelde is waar: we maken ze juist zwak door er iedere keer van die donkere glazen voor te zetten. Als je moeite hebt met het felle licht, is het belangrijk je ogen te versterken, zodat ze het licht wél goed kunnen verdragen.

Zonnebril in de winter

Ik heb zelf ook jarenlang een zonnebril gedragen. Ik had het niet in de gaten, maar geleidelijk aan zette ik hem steeds vaker op. Ik begon zelfs naar mijn zonnebril te grijpen als de zon niet eens scheen, maar ik toch de lucht als te fel ervoer. Op een gegeven moment liep ik ook in de winter met een zonnebril op. Nu zie ik het vaak bij mijn klanten. Veel mensen zijn zo gevoelig voor licht geworden, dat ze zonder zonnebril niet meer naar buiten gaan. Zij hebben er geen idee van hoe groot de rol van de zonnebril is in het steeds lichtgevoeliger worden van de ogen.

Zonnebril af

Kindertjes met zonnebrillen

Een zonnebril beschermt niet, maar verzwakt de ogen, sluipenderwijs. Inmiddels duiken er steeds vaker berichten op dat zelfs baby’s een zonnebril zouden moeten gebruiken, omdat ze anders een groot risico lopen om in de toekomst staar, maculadegeneratie of een andere oogziekte te ontwikkelen. Er is zelfs een zonnebril-speen voor baby’s op de markt. Ik zie met regelmaat kleine kindertjes met zonnebrillen op, en dat gaat me aan het hart. De ouders denken namelijk dat ze goed bezig zijn en de ogen van hun kinderen beschermen. Helaas, niets is minder waar.

Licht is voeding

Onze ogen zijn gemaakt om licht te ontvangen. Dit licht gebruiken ze om te kunnen zien, het zorgt er onder andere voor dat de lichtgevoelige cellen in het netvlies gezond, actief en flexibel blijven. Maar het licht heeft nog een andere functie: het is een voedend element voor de rest van het lichaam. Zo zorgt licht er bijvoorbeeld voor dat de pijnappelklier geactiveerd wordt, waardoor belangrijke hormonale processen op gang komen. Door een zonnebril op te zetten, scherm je jezelf af van het zo belangrijke licht. En onthoud je je lichaam deze belangrijke voedingsbron.

zon met zonnebril af

Vicieuze cirkel

Hoe minder je ogen in aanraking komen met fel licht, hoe slechter ze ertegen kunnen. Ze passen zich aan. Als je bijvoorbeeld een tijd bivakkeert in een donkere ruimte en je komt daarna buiten, dan ervaar je het licht als heel fel. Ook het continu dragen van een zonnebril heeft dit effect en je komt erdoor in een vicieuze cirkel. Hoe meer je je ogen afschermt, hoe feller het licht daarna aanvoelt en hoe sneller je weer naar de zonnebril zult grijpen.

Andere factoren

Niet alleen het dragen van een zonnebril maakt de ogen extreem lichtgevoelig. Er zijn meer factoren van invloed, zoals:

  • Een overkill aan licht dat de ogen binnenkomt via beeldschermen.
  • Een overkill aan ander eenzijdig kunstlicht, zoals tl-verlichting, spaarlampen en led-verlichting.
  • De ogen krijgen niet de juiste voedingsstoffen binnen, waardoor ze verzwakken.
  • De ogen krijgen te weinig duisternis binnen. Vaak zijn mensen die lichtgevoelig zijn tegelijkertijd ook nachtblind.

de lente komt eraan, laat je zonnebril af

Achter gesloten gordijnen

Lichtgevoeligheid is een degeneratie van het oog. Als je niet de juiste stappen zet, zal het probleem alleen maar groter worden. Het kan zelfs zo zijn dat je na een tijd helemaal geen licht meer kunt verdragen. Dat ieder straaltje licht je teveel is dat je er hoofdpijn van krijgt en je je op den duur alleen nog maar thuis prettig voelt, achter gesloten gordijnen.

De lente komt, laat je zonnebril af!

Wil je dit eenzame pad niet op, dan is het belangrijk om de kracht in je ogen te herstellen, je ogen te versterken. Zodat ze zich prettig voelen bij daglicht en zich aanpassen als het wat feller wordt, en zodat ze goed kunnen zien in het donker. Je zult merken dat je, door mijn adviezen op te volgen, al snel weer zonder zonnebril kunt genieten van de zon.

Zonnebloem


Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Heleen
Door

Heleen

op 07 May 2017

Boeiend en waar voelend voor mij Karin! Zelf draag ik nooit een zonnebril en heb ook nooit last dat de zon te fel zou zijn. Hooguit wanneer laagstaande zon, wanneer ik auto rijd en dat is er de zonneklep! Wij hebben de fotons nodig .. helaas heeft de commercie ons jarenlang hartgrondig andere info gegeven en smeren we ons dicht en zetten zonnebrillen op waardoor we heel veel 'moois' missen! Hartegroet, Heleen

marja middelweerd
Door

marja middelweerd

op 22 Mar 2017

Hallo Karin, Ik raak van deze stelling in de war. Mijn moeder had de oogaandoening macula degeneratie. De oogarts vertelde dat ik hierdoor ook kans heb om deze aandoening te krijgen. Hij raadde mij inderdaad gezonde voeding aan, maar zei ook heel nadrukkelijk dat het dragen van een zonnebril nodig is. De zon doet met je ogen hetzelfde als met je huid. Heeft hij dat nu mis? Ik kan dat eigenlijk niet geloven. Wat is jou mening daarover.

Karin
Door

Karin

op 22 Mar 2017

In Nederland geven oogartsen advies om de zon te vermijden, in India zien ze de zon als helend en wordt mensen juist aangeraden om de zon op te zoeken. Op opsporing gezocht een aantal jaren terug was er een man die zocht zijn tweelingbroer die in India woonde. Hij zei, hij zal wel een oogaandoening hebben, net als ik. Hij had altijd gehoord de zon te vermijden, zijn broer dus niet. En die had helemaal geen problemen met zijn ogen. Ik hoop dat dit verhaal je genoeg duidelijkheid geeft.

joke
Door

joke

op 21 Mar 2017

Sorry hoor maar de omgekeerde regel is net als die van de vogels. Een mus is een vogel, maar niet iedere vogel is een mus, begrijp je....

henry den neijsel
Door

henry den neijsel

op 21 Mar 2017

Karin, een mooi betoog, ben het er helemaal mee eens. We zijn toch ook niet met een zonnebril op geboren? Hoe ingewikkeld wil je het hebben. De zon is er voor ons , in heel veel opzichten, ...........een zonnebril opzetten is dan ook de reinste ONZIN, ergo, je ziet en ervaart niet eens meer hoe mooi alles er uit ziet als de zon schijnt. De zonnebril geeft dus ook nog een vertekend beeld van de wereld en alles wat je ziet. En net wat je zegt Karin, een petje in het uiterste geval, of als het kan,.....even je ogen dicht doen, ........en ontspannen. Kortom, toegegeven, een zonnebril staat 'leuk', maar is verder je reinste onzin.

Natasja
Door

Natasja

op 21 Mar 2017

Ik zou hier toch maar mee oppassen! De zon wordt steeds sterker van kracht, en een teveel aan zonlicht kan wel degelijk je ogen beschadigen. Doordat ik jarenlang geen zonnebril heb gedragen en grote pupillen heb, heb ik nu op mijn 39e al staar aan beide ogen. Ogen moeten wel degelijk beschermd worden tegen de zon! Wat een onzin om te zeggen dat een zonnebril slecht is voor je ogen.!

Karin
Door

Karin

op 21 Mar 2017

Het is zeker belangrijk je ogen te beschermen, doordat we ze niet goed voeden en verzorgen kunnen ze overgevoelig raken voor zonlicht. Het dragen van een zonnebril doet dat ook. Je pupillen gaan juist wijder staan als je een zonnebril draagt, omdat je ogen dan denken dat het donker is. Zijn ze in de zon, dan vernauwen ze zich. Ogen die staar hebben, hebben onder andere een tekort aan collageen en vitamine C. Daarin ligt de oorzaak, niet de zon.

Natasja
Door

Natasja

op 23 Mar 2017

Nee, klopt helemaal. Het is inderdaad mijn eigen schuld dat ik staar heb. Had ik al die jaren maar niet zo ongezond moeten eten. Beste Karin, ik kan je verzekeren dat als heel Nederland zo gezond at als ik, de kosten van de zorgverzekering met 80% naar beneden konden! Het argument dat je het lichaam het broodnodige licht onthoudt door een zonnebril te dragen, is klinkklare nonsens. De huid is nog altijd ons grootste orgaan, en het meeste zonlicht dat ons lichaam nodig heeft, komt via de huid binnen. Niet via de ogen. Tot slot nog een opmerking over je opmerking dat de ogen te weinig duisternis binnen krijgen: duisternis krijg je niet binnen. Duisternis betekent dat je geen licht binnenkrijgt, dus zeg je eigenlijk - de ogen krijgen te veel licht binnen. Ik ben het met je eens dat het belangrijk is om goed voor je ogen te zorgen. Goede voeding en ontspanning zijn hiervoor essentieel. Maar ik vind je adviezen inzake de ogen en zonlicht ronduit gevaarlijk.

Karin
Door

Karin

op 23 Mar 2017

Het is zeker niet mijn bedoeling om jou de schuld te geven van je staar. Voeding heeft er wel degelijk invloed op, er zijn meerdere studies naar gedaan. Het punt is dat we als mensen niet goed meer weten wat wij nodig hebben als gezonde voeding. Er wordt ons een andere waarheid voorgespiegeld. Ik dacht ook dat ik altijd gezond at, en dat bleek niet zo te zijn. Sinds ik anders eet voel ik me ook vele malen beter en zie ik beter. Daarnaast zijn er andere oorzaken die hierin spelen, en dat kan zonlicht ook zijn als je zit te knijpen en te turen naar de zon. Een zonnebril is niet het antwoord hiervoor. Vaker knipperen kan wel helpen, en een petje dragen. En uiteraard kun je in extreme omstandigheden, zoals laag hangende zon als je auto rijdt, een zonnebril dragen. voor mijzelf hoeft dat niet, knipperen is voldoende. Ik zie niet in wat hier gevaarlijk aan is. Te weinig zonlicht binnen krijgen is pas echt gevaarlijk. Want we hebben de zon nodig en onze ogen zijn lichtorganen. 75% van het licht dat via de ogen binnen komt gaat via de hypothalamus naar andere belangrijke organen in je lichaam. Duisternis is een stofje dat in je lichaam zit en externe duisternis heb je nodig om te ontspannen en tot rust te komen. En je hoeft uiteraard niets te doen met mijn tips en adviezen als je het niets vindt.

Chantal
Door

Chantal

op 21 Mar 2017

Wat is jou mening over gebruik van een zonnebril in de bergen met veel sneeuw? Ook wat betreft de straling van de zon.

Karin
Door

Karin

op 21 Mar 2017

In de bergen is het altijd goed om zorgvuldig te zijn. De zon kan dan feller zijn door de reflectie met de sneeuw. Een petje kan al een heel stuk helpen. Ik zal niet direct naar de zonnebril grijpen. Zelf gebruik ik dan een rasterbril. En als het bijvoorbeeld sneeuwt, dan gebruik ik wel een sneeuwbril. Dan wordt skiën wel heel lastig als alles zo wit is. maar ja, dat is ook iets uit onze moderne tijd, skiën. Vroeger gingen ze wel schuilen denk ik als het hard sneeuwde.

raymind
Door

raymind

op 21 Mar 2017

ik ga het meteen testen,.

Poppy
Door

Poppy

op 21 Mar 2017

Leuk artikel! Ik wil er graag nog wat aan toevoegen. Gisteren kreeg ik een mailtje van David Wolfe. Het ging over bijnieruitputting. Een van de tekenen van bijnieruitputting is niet tegen fel licht kunnen. En wie heeft er nou geen stress tegenwoordig?

Karin
Door

Karin

op 21 Mar 2017

Ja, klopt, die link is er ook! En het mooie is, dat als je goed voor je ogen gaat zorgen, je ogen weer gaat ontspannen, dan ontspan je de bijnieren mee en ervaar je veel minder stress in je leven.

Reactie plaatsen